Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se samo nadovezem na prethodnu poruku (isteklo vreme za edit):
Radi se o ovoj akciji na Aliju 11.11 i cene ce biti bas snizene...Da li ce tad izvod iz banke na kom pise da sam ja platio nesto npr 5e, sto inace kosta npr 100e igrati neku ulogu, s tim da i prodavac stavi da je proizvod 5e?

I ako odbijem da primim posiljku i oni to vrate u kinu, da li me ganjaju i posle za neke troskove ili je to to... Nisu neki iznosi pa mi nije bitno ako mi ne refundiraju pare.

Upetak mi stigle biciklističke naočare koje sam na E-bay na aukciji platio 8,25 $(na carini bile 13 dana).Carina ih procenila na suludih 40$ (bez aukcije su 14.90-21,90 $)
Trebao sam da platim 950 din,što sam odbio,jer je preterano.Poštar mi je rekao da će paketić biti u pošti 5 dana ako se predomislim.Šta će biti sa pošiljkom ili šta da uradim?
Unapred hvala.

E da, jos jedno pitanje (valjda ce se videti):

Vezano za Austriju ili Nemacku:
Ako je se dostava vrsi preko dhl-a ili ups-a i stavjeno je da je cena dostave 5e ili je cak free, da li ce praviti problema u ovliku da je to mala cena i sl.

Roba od 100e za 5e dhl i ups za 5e? Pa gde to ima?
U kini nema sigurno.
Druze mnogo si se zaneo...[emoji1]

Stigle mi jos jedne slusalice iz Kine, na kutiji prava cena, ne podleze carini.

E proradi mi ovo sokocalo :)

Pa pise da je free shiping Singapore Post-m ili 5e ako je dhl-om ali za Austriju (nema za ovaj telefon ali za neke ima)...
I sta ako mi dodje da platim vise nego sto pise na racunu, zar ne bi trebalo da mogu da odbijem prijem i to je to...

Forum je juce bagovao sad je sve ok.

da li je neko imao problema sa postom ? naime, kupio sam 2 dzidze kod Alija. nema ih pa nema, te proverim brojeve, jedan nije ni posao, a jedan vracen nazad u Kinu, jer je postar napisao da je ostavio izvestaj, a nije. e sad pitanje je; kako od te mangupske poste da trazim obestecenje, jer je njihova krivica.
kazu mi napisite poemu kako se osecate, nas upravnik ce to da procita u casovima dokolice. diskretno mi rekli da je taj bio zamena mog postara. oko 20 stvari sam kupio od Kineza i zeznuse me braca Srbi. eto iskustvo, ko god kupuje, neka proverava posle 10-15 dana obavezno gde se nalazi paket, a kao sto sam vec napisao, ako neko ima iskustvo vezano za postu, nek napise.

Do kojeg iznosa se ne placaju dazbine za robu narucenu iz Kine? Pitam posto je drugar kupio neke patike, platio ih je oko 45$ i naplatili su mu dzabine 1000 din. Mislio sam da ispod 50 ili bese 70e se ne placaju dzabine, tj. carina i porez.

Pdv se uvek placa. Carina u zavisnosti od vrednosti paketa. Mislim da to sve pise na prvom postu ove teme

Pa nema mi logike da se pdv bas uvek placa, jer sam ja do sada preko 30 puta narucivao stvari sa Ali-a i nikada nisam nista platio. Lazem, jesam jednom 100 dinara otvaranje paketa, ali nista vise. To su sve sitnice od 1 do 25$.

Ma slobodno naručuj, do 200e se ništa ne plaća a i posle nešto sitno, kod tvog drugara su pogrešili, neka se žali obavezno :-devil-:

Pa nema mi logike da se pdv bas uvek placa, jer sam ja do sada preko 30 puta narucivao stvari sa Ali-a i nikada nisam nista platio. Lazem, jesam jednom 100 dinara otvaranje paketa, ali nista vise. To su sve sitnice od 1 do 25$.

Po pravilu se PDV placa za sve, od igle do lokomotive. Ti si (kao i mnogi od nas) samo imao srece sto nisi placao PDV, al inace su ladno mogli da ti naplate i sve bi bilo po zakonu.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Zahebite da se prepirete na svakoj strani sa novim bezobraznim osobama koje ne zele ni da pogledaju prvi post.
jos i pise da je aktuelno za oktobar 2014 a ne ko zna od kada.

Samo trpate temu istim prepiskama na svaku stranu dve. A onda malo mutjak ce se videti bitne novine. Malo forum manira barem... a to znaci usmeriti na prvi post a ko pita sta pise neka ide u Ustavni Sud ili Carinu ili gde god mu je volja ds se prepire:)

Ffs bre vise:)

Zakljucajte onda ovu temu, i neka svi citaju prvi post. Cemu ceo forum onda, cemu diskusije, neka imaju samo po prvi postovi i kraj price. I ne kapiram cemu ovaj mikro moding od strane nekih clanova, jel placate neki porez na visak postova??

Moje saznajnje je da se politika carinjenja polako zaostrava, eto bas pre neki dan zena u posti nezna jel da primi paket od decine babe iz USA koja im 2-3 puta godisnje posalje garderobu ispod 100$, kaze do sad placala samo 200din, sad procenili na 200$ i carina sa PDV je izasla skoro kao i cena garderobe za decu

Pitam koliko je realno platila, kazu ispod 100$ sve je to kupljeno sa akcija po marketima, itd, realno takva roba se ne bi trebala cariniti jer se nedvosmisleno vidi namena iste i naravno racuna nema kad je kupovano na rasprodajama i ko zna gde, sigurno nije u pitanju luksuzno markirana roba vec za decu

Nabuko sve je to rasoravljano milion puta u ovoj temi. Od 600 strana oko 550 je baceno na ponavljanje. Bukvalno. Bez preterivanja. Zasto da ne ponavljamo? E *** visr.... zato sto oni sa vise iskustva posizise i ne zele vise da ponavljaju jedno te isto svake nedelje. Pa ne menjaju se stvari ni na medec i godinu da se opet ISTO ponavlja. Sroza se tema u p.m.

Zeljko ako je legalno kupljeno u Kanadi mora da ima racun. Ako se vidi da je koriscena odeca i od rodjaka prilicno je carina korektna i ne naplacuje carinu sem ako nie kofer pun stvari.
Vec mi se cini ds ti samo imas neku agendu protiv NS carine:) Previse ti nesto detalja znas:)

Poslednja izmena:
da li je neko imao problema sa postom ? naime, kupio sam 2 dzidze kod Alija. nema ih pa nema, te proverim brojeve, jedan nije ni posao, a jedan vracen nazad u Kinu, jer je postar napisao da je ostavio izvestaj, a nije. e sad pitanje je; kako od te mangupske poste da trazim obestecenje, jer je njihova krivica.
kazu mi napisite poemu kako se osecate, nas upravnik ce to da procita u casovima dokolice. diskretno mi rekli da je taj bio zamena mog postara. oko 20 stvari sam kupio od Kineza i zeznuse me braca Srbi. eto iskustvo, ko god kupuje, neka proverava posle 10-15 dana obavezno gde se nalazi paket, a kao sto sam vec napisao, ako neko ima iskustvo vezano za postu, nek napise.

Pa i meni je na sajtu poste pisalo da je postar ostavio izvestaj a izvestaja nigde. Da nisam otisao posle 3 dana u postu ostao bih bez paketa, pritom je uredno naplacen pdv i otvaranje paketa.

Nemam agendu, zakon kaze ako salje rodbina za licnu upotrebu kao poklon carina se ne placa a ni PDV ako je roba do cini mi se 70$ americkih, nerealno je ocekivat racune sa garderobu sa rasprodaje itd.. pogotovo ako salje baba od 70 godina... gde se nedvosmisleno vidi da je u pitanju rod i da roba stize 2-3 godisnje pred praznike i za rodjendan deci.....

TAkodje ovo ne vazi samo za NS vec NS prvi krece u rigoroznije kontrole itd, lepo se vidi da se neki oko Nis-a a i BG-a ranije navikli da za nista ne placaju PDV i sad kad se to prmenulo ovde kukaju, to samo znaci da BG i Nis carine kasne sa zatezanjem u odnosu na novosadsku

Poslednja izmena:
Mani ti sta se vidi. Vidi se i da ja ne mogu da napravim problem kao turista fizicki niti da nameravam da ostanem negde nelegalno ali mi opet treba viza:)
Neka salje baba racun. Naucice se kad je bitno.
a sam si rrkao. Do 70e se ne placa a njen vredi prrko toga:)

Mani ti sta se vidi. Vidi se i da ja ne mogu da napravim problem kao turista fizicki niti da nameravam da ostanem negde nelegalno ali mi opet treba viza:)
Neka salje baba racun. Naucice se kad je bitno.
a sam si rrkao. Do 70e se ne placa a njen vredi prrko toga:)

U pitanju su kanadski dolari, i opet ponavljam nerelno je ocekivat da neko sa rasprodaje gde je kupio robu za lupam 300$ od podtrepstina i po koje krpica prilaze fiskalni i podvlaci robu koju salje i cuva iste fiskane kako bi ih sve poslao uz posiljku
Jednostavno enma smisla da fizicko lice salje racun, tu je carina kad vides decije krpice valjda ti je jasno da neces lupit 200$ i trazit 7000din za neku propalu teroristicku tvoreninu od budjeta RS-a

Vec jednostavno stigne dopis da teroristicka uprava zeli vise kesa i trazi striktniju kontrolu u prevodu vise kesa... carina je duzna da se prilagodi jer ako en lete sa posla

Poslednja izmena:
Upravo mi je pala sjajna ideja za zaje****nje carinika :D
Kad kupite nešto što obično ide u paru recite kinezu da pošalje odvojeno, dajte mu dolar više i neće se buniti, leva patika jedan paket, desna drugi, jedna rukavica u jednoj koverti a druga u drugoj, jedno na vaše ima a drugo na ženu, decu, roditelje, ujne i tetke :d

Baš me interesuje da li bi levu čizmu isto procenili kao i desnu i koji bi to iznos bio :D

Poslednja izmena:
Kakva je situacija u Nišu ovih dana, koliko se čeka? Neka pusti neko info ako zna.

Inače, carina u Nišu ne preskače naplatu PDV-a, obračun se pravi i za stvari od po 1$-2$. Blago vama po BG-u. :)

Upravo mi je pala sjajna ideja za zaje****nje carinika :D
Kad kupite nešto što obično ide u paru recite kinezu da pošalje odvojeno, dajte mu dolar više i neće se buniti, leva patika jedan paket, desna drugi, jedna rukavica u jednoj koverti a druga u drugoj, jedno na vaše ima a drugo na ženu, decu, roditelje, ujne i tetke :d

Baš me interesuje da li bi levu čizmu isto procenili kao i desnu i koji bi to iznos bio :D
Vrh brate, nemam reci.

a familije mi vise, sa neta se narucuje ono sto je

a) malo zapreminski/tezinski, znaci ispod 1kg, i sve sto moze da stane u kovertu onu pucketavu, envelope, a ne u kartonsku kutiju itd.
b) odeca ali samo pojedini odevni predmeti po paketu, ne 3-4 majce, ili ceo outfit, nego predmet po predmet
c) male vrednosti
d) ono cega nema kod nas, ili ima ali je basnoslovno skupo da i sa 5 PDV-a se isplati narucivati
e) raznorazne sitnice, kablovi, itd, ali to vec spada u ono zapreminski/tezinski malo
f) nema vise od 5-6 komada istog predmeta, koliko god banalnih, 200 gumica za kosu da narucite nece proci, 200 srafova takodje nece, tj. hoce ali traze "dozvolu za uvoz" sto niko ne moze da dokaze, tj. da je za "licnu upotrebu"

- Ja sam naručio 500 malih kesica sa zip mehanizmom (uglavnom se koriste za elektroniku) i to je prošlo bez poblema :p
- Većina stvari se, čak i sa precenjenim pdvom, više isplati naručivati od preko nego uzimati kod nas u smislu da i dalje bude jeftinije (jeste da se pride "izgubilo" mesec i više dana na čekanje) nego se mi svi nadamo kako ćemo dobrano da uštedimo jer je nešto duplo jeftinije u kini nego kod nas a onda kad nas klepi pdv i carina kukamo jer nismo uštedeli koliko smo planirali a vreme je prošlo...

Ima jedan problem, ja imam firmu ali uopste "ne mogu" uzet za istu, problema ima gomilu, u prevodu drzava stiti velike uvoznije, ni spediter ni banka a ni drzava ne zeli male privrednike i zanatlije :(
1. nemozes kupiti posredstvom paypal-a i alipay-a kao firma jer nemas izvod iz banke na ime fakture
2. atesti idu na tonu elektronskih stvari i samo maramice prolaze... ni jedan spediter ti nece garantovat za sta ti ne treba atest vec ce te zavlacit i bezat kad cuje sta zelis da kupis
3. spediteri guraju "odredjenu" robu i kad se javis sa par artikla na 20-50 komada nisi im interesantan, u prevodu kad malo popricas sa njima ispadne da to "ne treba" ti da radis vec da kupujes od vecih uvoznika
4. banke ne izdaju internet kartice za preduzetnike osim ako nemaju garanciju kreditnog biroa itd... jednostavno cim su culi za iznose od 1000-2000e rakli su batali to, znaci ostaje opcija placanje wire transferom koja niej beznacajna i na koju imas NULA garancije da te nece druga strana zeznuti, a da ne pricam da nemozes tek tako uplatiti kes na devizni vec dinare pa konverzija pa odobrenje poreske da smes da izvrsis transfer, itd

Ovo vam niko direktno nece reci o postojanju uvoznickog lobija, tacno se zna ko sta drzi i cije je sta, tek kad uvezete napravice vam problem, mozda prvi put i prodje ali psole toga jok, i ako puste ima da vas zavlace svi, mozes kupiti neku masinu sto ne postoji kod nas i to ce proci, ali sve ostalo sto spada u neciju interesnu grupu jok, u stvari proce ali kad sve polacate i podmitite bicete u minusu i sa kesom i naracoto sa zivcima
Jedino ako se ozbiljno time bavite da uvozite na 10K eura onda se mozda i sve isplati, jer je ista cena svih troskova kupili 10 tastaturi ili 20 000 istih

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno