Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@enraged

Sam paypass je zasnovan na nfc tehnologiji.
Na mobilnim telefonima je to mnogo zakoplikovano upravo zbog bezbednosti samih transakcija.
Potreban je odgovarajuci softver, npr taj Telenor m banking, zatim posebna sim kartica tj sim kartica sa nekim stepenom zastite i naravno sam OS da podrzava placanje tj nfc transfer...neki nor stariji telefoni su imali problem zato sto su ugeadjivali nfc chip ogranicenih funkcija, npr aktivira prenos fileova, inicira bt prenos zvuka ali nema mogucnost placanja...
Naravno danasnji telefoni ne pate od tih bolesti, Japan i mnoge razvijenije zemlje vec godinama uspesno exploatisu nfc potencial, a primena je zaista na skoro svim poljima.

Znam da je paypass zasnovan na NFC, zato i pitam zbog mobilnog, znaci ne moze pa znaci NFC na mobilnom mi sluzi samo za prenose podataka.
OK
mada sam video na sajtu MC da ima reklama kad prislonis samo mob i cao.

Imam alcatel OT 997 i otvoren račn u Telenor banci.Kada otvorim telenorovu aplikaciju nudi mi da otvorim račun a umesto opcije da se ulogujem stoji telenorova reklama pa ne mogu da pristupim banci preko telefona nego moram na računar.Zvao sam podršku ali oni nemaju pojma o čemu se radi.Da li neko zna u čemu je prolem?

Nisma cuo da ima jos neko taj problem.

Video si i moze ali ovde ne. Mala zemlja, stariji standardi, ovde se cak i bankomata plase :D

Bilo bi dobro kad već nemaju poslovnice da omoguće uplate na bankomatu ali za svakoga bez bilo kakvih kartica.
Samo se ukuca broj računa,potvrdi transakcija i ćao.
Podizanje je druga stvar,ali ovo mislim da bi bilo dobro,pogotovo kada neko u kasnim satima treba da vam da neke pare,a nema račun u bilo kojoj banci,ili ko zna koji drugi razlog.Ode na bankomat,deponuje keš na broj računa i kraj.
Ubrzo bi u bankomatima nalazili flase, limenke, kamenje i slicne predmete.

Video si i moze ali ovde ne. Mala zemlja, stariji standardi, ovde se cak i bankomata plase :D

Znaci u principu moze, ali kod nas ne moze, ok.
Ima li nekih naznaka da ce to biti uskoro moguce, mozda?
Ima nas koji se ne plasimo novih tehnologija, naprotiv.

Ubrzo bi u bankomatima nalazili flase, limenke, kamenje i slicne predmete.
Pretera ga sad...
Ako hoće da naprave štetu mogu i da ga razlupaju,ne moraju da ubacuju ništa,mada i kod ovih može da se napravi šteta,samo ako se hoće.

Poslednja izmena:
Imam alcatel OT 997 i otvoren račn u Telenor banci.Kada otvorim telenorovu aplikaciju nudi mi da otvorim račun a umesto opcije da se ulogujem stoji telenorova reklama pa ne mogu da pristupim banci preko telefona nego moram na računar.Zvao sam podršku ali oni nemaju pojma o čemu se radi.Da li neko zna u čemu je prolem?

Poušaj da prevučeš prstom gore-dole preko tog dela iznad ekrane. Taj deo se skroluje i biće opcije "PRIJAVI SE" tj. VEĆ IMAM RAČUN.

Mogli bi da stave da korisnik moze da odredi limit za bez kontaktno placanje (PayPass) i bilo bi dobro da u aplikaciji pokrenu generalno u Srbiji NFC payment, krajnje je vreme...

Limit (bez pina) za PayPass plaćanje se određuje na nivou države, tj. određuje ga NBS za sve banke u Srbiji. Ranije je bio 2500 din a sad su ga spustili na 1500 din.

platio sada sa karticom vip racun online proknjizena uplata odmah.vip ima reklamu na yutube super je sto se odmam proknjizi.dobio sam i sms od telenora i od vipa.

Bilo bi dobro kad već nemaju poslovnice da omoguće uplate na bankomatu ali za svakoga bez bilo kakvih kartica.
Samo se ukuca broj računa,potvrdi transakcija i ćao.
I 50% pogresno ukuca broj racuna, na brzaka, ne pogleda da li je njegov racun, i onda zalbe?
Sigurno su oni vec razmislili o tome, i zbog ovakvih razloga ne moze za sada.
Mozda samo sa LK, to bi imalo smisla.

platio sada sa karticom vip racun online proknjizena uplata odmah.vip ima reklamu na yutube super je sto se odmam proknjizi.dobio sam i sms od telenora i od vipa.
Mislis kreditnom si platio i cudi te sto VIP odmah knjizi? Nista cudno :) Mozda oni jos uvek nemaju novac na racunu, ali je bitno da znaju da si platio i sigurni su da ce taj novac stici. Taj CC delay je ukalkulisan u rizik poslovanja.

Ma "problem" je u tome što je kartica sa čipom. Svugde mi treba pin kod osim za putarine. Tri kartice od tri različite banke.
Zavisi od aparata. Ne mora aparat da zahteva ni potpis, ni PIN, to je manja zastita za njih. Ali putarina se naplacuje uz kamere, pa ce vrlo lako da uhvate onoga ko je ukrao karticu :) Ili ce imati dokaz ako se zali korisnik, a jeste platio (ima snimak).
Neka mesta sam vidjao gde uopste ne traze PIN ni za koju karticu, vec svima potpis. To je mnogo brze nego da se zahteva PIN, a ako je mesto/zemlja gde je stopa zloupotrebe mizerna ili nebitna skroz, bolje nego da se trosi vreme (manje musterija se opsluzi).

Npr. Starbucks samo provuce karticu u Americi, bilo koju (koju prihvataju) i to je to. Njih ne zanima ako dodje do poneke zloupotrebe (kolicina zloupotreba za kupovinu kafe je mizerna i ne kosta ih nista primetno, ne isplati se da cekaju musterije, jer ovako duplo vise musterija opsluze).
Sa druge strane, u e-Martu nema PINa nikad ali uvek traze digi. potpis, iz istog razloga, a stopa zloupotrebe kartica je skoro nepostojeca (iako moze da ih kosta puno, stopa je ipak mizerna). A digipotpis je mnogo brzi od PINa.

Poslednja izmena:
Kako platiti dospeli Telenor račun bez provizije? Tek sada sam aktivirao "Račun na klik".

I ja sam prekjuče aktivirao račun na klik za Telenorov račun, tako da ćemo tek sledeći račun (oktobarski), platiti bez provizije. A septembarski račun moraćemo da platimo sa provizijom.

Pošto me je nerviralo što moram da kliknem na dugme "Prijavi se", pa da postavim fokus na polje korisničko ime i tek onda počnem da kucam, napravio sam Userscript koji to radi automatski po otvaranju stranice. Potreban je Tampermonkey plugin za Chrome ili Greasemonkey za Firefox.

Evo koda da vidite da vam ne kradem podatke :eyebrows:

Kod:
// ==UserScript==
// @name       Telenor Banka login
// @namespace  http://use.i.E.your.homepage/
// @version    0.1
// @description  Otvara polje za login odmah po otvaranju stranice i postavlja fokus na korisnicko ime
// @match      
// @copyright  2014+, peca89
// @include    https://online.telenorbanka.rs/Identity
// ==/UserScript==

document.getElementById("usernamepasswordcontainer").removeAttribute("style");
document.getElementById("UserName").focus();

Pretpostavio sam, ali opet da pitam. Nema veze, platio sam sa drugog računa. Od sledećeg meseca ću "na klik". :)

I 50% pogresno ukuca broj racuna, na brzaka, ne pogleda da li je njegov racun, i onda zalbe?
Sigurno su oni vec razmislili o tome, i zbog ovakvih razloga ne moze za sada.
Mozda samo sa LK, to bi imalo smisla.
Koji njegov račun?
Ideja je dobra,i ne treba tražiti na silu zamerke,jer to može uvek.

Dva pitanja i unapred veliko Hvala :)

1. Posto sam Starter uzeo, placao bih Telenor racun bez provizije.
Ako aktiviram taj klik , dali ce Telenor nekako automatski Postpaid racun da mi salje na mail zbog aktivacije tog Klika.
Pitam zato sto sam im odbio par puta tu opciju da prekinu da mi salju racun na adresu u zamenu za racun na email-u.
Papir je papir, ovako bih zaboravio da platim racun :D

2. Kada je izvod dostupan u e bankingu? imam par transakcija i nema izvoda, mora da prodje mesec dana ili kako to ide?
Zar nema izvod na dnevnom nivou ili po obavljenoj transakciji?? Kako od PayPala da vidim onaj kod za verifikaciju kartice?

Poslednja izmena:
Dva pitanja i unapred veliko Hvala :)

1. Posto sam Starter uzeo, placao bih Telenor racun bez provizije.
Ako aktiviram taj klik , dali ce Telenor nekako automatski Postpaid racun da mi salje na mail zbog aktivacije tog Klika.
Pitam zato sto sam im odbio par puta tu opciju da prekinu da mi salju racun na adresu u zamenu za racun na email-u.
Papir je papir, ovako bih zaboravio da platim racun :D

2. Kada je izvod dostupan u e bankingu? imam par transakcija i nema izvoda, mora da prodje mesec dana ili kako to ide?
Zar nema izvod na dnevnom nivou ili po obavljenoj transakciji?? Kako od PayPala da vidim onaj kod za verifikaciju kartice?

Zašto to ne bi pitao na: 063/9005 Oni će ti dati tačne informacije u vezi toga.

Njegov racun, jer samo na njega moze da uplati (na ostale ide provizija).

Mislis da ovo nije nesto sto su u drugim zemljama vec videli iz prakse, pa samo pricam sta mi padne na pamet? :D Ne.

Nisi razumeo,ideja je da NE MORA da ima račun bilo gde.
Samo dodje na bankomat,izabere opciju uplate novca na račun,otkuca broj računa,ubaci novac i potvrdi transakciju,i kraj.

Zamerka stoji za bilo sta, gde nemas identifikaciju primaoca.
Ali u svakom slucaju, to se placa, ako uplacujes nekom drugom, tj. nemas ovlascenje za racun.

Zamerka stoji za bilo sta, gde nemas identifikaciju primaoca.
Ali u svakom slucaju, to se placa, ako uplacujes nekom drugom, tj. nemas ovlascenje za racun.

Ja ne podižem sa njegovog računa,već mu uplaćujem,to ne bi trebalo da bude problem,a i u poslovnici mi je njihov radnik rekao da je dobra ideja.

Redizajniran je softver na bankomatima.
Sada mnogo brze mogu da se podignu dinari u najcescim iznosima 500, 1000..
Mislim da sam proveo 10sec na bankomatu.

Magic, radnik u tl shopu ima iskustva sa time koliko i ja sa voznjom formule 1.
Ako nemas ID primaoca, bice gomila reklamacija zbog pogresnog racuna.

Ne pricam o problemu prevare, to je nesto sasvim drugo.

Mene cudi da nisu implementirali to, da moze uplatu na bankomatu da vrsi svako.
Da se samo ukuca broj racuna, a onda da izbaci ime prezime, tako da ne moze bas lako doci do greske..

Ima tamo sekcija za predloge, sa naloga da im se salje, mozemo tako da probamo :)
Ja cu im pisati o stednji, i da li planiraju nesto s tim, ako planiraju da urade kao ERSTE, preko online naloga se sve kontrolise..

Svi brojevi računa u Srbiji su u formi XXX-YYYYYYYYYYYY-ZZ, gde su zadnje dve cifre ZZ kontrolne i moraju da odgovaraju prethodnim ciframa. To drastično smanjuje mogućnost da se pogreši pri unosu računa, odnosno da greška prođe neprimećeno.

Ali ne i da skroz pomesas DVA ISPRAVNA racuna, a nikako ne sme bankomat da ti da IME vlasnika racuna samo po ukucanom broju:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno