Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
sta mislite o ASUS LED 27" VS278Q Full HD? radim u afteru, treba mi za obradu zive slike i slicno... malo je offtopic, ali ne videh temu o 27icama... :)

Poslednja izmena:
Nisam previse upucen u kvalitetne 24" monitore...
Uletela mi kombinacija da uzmem 24" monitor po nabavnoj ceni iz Nemacke, polovan.
Za 70e plus castio coveka jos 10e da mi dotera.

Dakle za 80e polovan monitor sa mesec dana radnom garancijom - Samsung SA450.
Koji je ovo cenovni rang, srednji/visi, valja li cemu ?

Meni sigurno valja jer sam presao sa T220 kome je crkao DVI, pa sam oko godinu dana koristio VGA ulaz.
Davno je bilo pa ne mogu sad da ih uporedim T220 preko DVI vs ovaj 24" monitor.
Jel T240 bolji od ovog SA450 ?

to iz nemacke obicno znaci iz reciklaze za stotku ovde jako cesto imas dobre 24" od prvog vlasnika, ja, milane, ne bih uzimao.

Kupljen je vec, ene ga na stolu.
A monitor nikako nije iz reciklaze, perfektno stanje, neotvaran.
Dakle, nebitno ko je bio prvi vlasnik.

Ovo nije kvalitetan monitor ?

Evo ja posle nekog vremena da se javim, ja sam mojim monitorom prezadovoljan. Odgovara mi i za filmove, i za igrice i za rad u programima. Zadovoljan sam velicinom i koliko je tanak, izgled je isto super. Za 20k tesko da moze bolje.
Odgovara ocima, tj ne umara ih i ne bole te koliko god da sedis za njim. Ne greje se, tj greje se samo u sredisnjem donjem delu ekrana, valjda mu se tu nesto nalazi, ne znam, a ostatak monitora je savrseno hladan, kao da nije ukljuce. Isto mi se svidja sto ima sve 3 vrste prikljucaka (HDMI koji ja koristim, VGA i DVI).

Inace ekran je iz potpisa, pisao sam u ovoj temi sta da kupim, pa reko da se javim posle malo vise od godinu dana svakodnevnog koriscenja..

Poslednja izmena:
SA450 je serija Syncmaster monitora.
A pravili su ih u dve velicine S24A450 i S22A450.

Moj modelv je S24A450BWT.
Napisao sam da ima bolju sliku od monitora na kom je samo VGA izlaz radio sto ne znaci nista.

Zato pitam u kom cenovnom/kvalitetnom rangu pripada ?

Mogu reci da horizontalni uglovi nisu neki il ja to sedim predaleko.
Slika je odlicmog kvaliteta, njhov standardno dobar dinamicki kontfast.
Plus ima postolje pilot pa moze da ss dize i rotira.

Sta je bolji izbor od ova dva modela: ( Samsung je "flicker free", a za Asus nisam siguran )

- Samsung S24D590PLX ( velicina 23,6", cena ~ 21.150 din )
- Asus MX239H IPS ( velicina 23", cena ~ 22.000 din )

Koristio bi se za gaming i ostalo ( 1080p ) na pc i konzoli, pa je bitan odziv/lag, ali i da je "nonTN" panel ( uglovi/boje )

Poslednja izmena:
neki gejming 24"?tacno toliki mi se uklapa na stolu.dal' da idem na 120/144hz ili ipak da idem na IPS panel?kompetitivno igram CW (onlajn FPS) i svaki ms mi znaci (danas sam silom prilika otpikao dve partije na starom a4tech bezicnom misu i ne da mi smeta nego uzas).imam radeonke tako da mi g sync monitori nista ne znace.sto se tice para kao i svi voleo bih sto jeftinije da prodjem,ali ako ne moze ispod odredjene granice,sta da se radi. :)

Možda BENQ RL2455HM oko 170e, ili 100e skuplji BENQ XL2411Z. Oba su gejmerska, čitao sam review-e na netu, navodno su dobri za igre, ali nisu IPS. U principu IPS nisu za ozbiljne gejmere, bar sam tako čitao, tj takva su mišljenja. Ali je kvalitet prikaza ipak bolji na IPS panelima. Ako ti svaki frejm znači, mislim da izbegneš IPS. Ovo je samo moje skromno mišljenje :).

Da li neko zna kako se pokazao BENQ RL2455HM, posto mi se uklapa u budzet i da li ima neka alternativa. Svidja mi se monitor, a def je bolji od ovog 19" :D

Ima li velike dobiti preci sa 22" 16:10 1680*1050 na 24" 16:09 Full HD? Oni su visinom tu negdje?
Imam neki stari Philips 22" kupljen prije ihahaj :) Razmisljam da se ponovim, pa sad citam IPS, PLS, TN, 5,8,1ms, 60,75,144hz....Puna mi je glava sad i jos manje znam sta da kupim.... Hocu ga za igre i za net (mada uzimam da mi stima za igre, za net mi je dobro bilo sta, nisam zahtjevan).

Stari Philips je 5ms gtg i ne primjecujem ghosting. Dal da idem na IPS panel, PLS (to je samsung valjda) ili TN? Jel nema svaki samsung PLS panel? TV imam 42" LG IPS i slika tj boje su mnogo ljepse nego na tom Philips 22", a o uglu vidljivosti da ne govorim. Mada mi ugao nije bitan, sjedim ravno ispred monitora. Znaci sta uzet, da l` 24" full hd IPS, PLS, TN ili da skupljam pare, pa na 27". Mada citam da je za 27" full HD malo, a toliko para nemam da dam za jaci (samim tim i jacu grafiku).
AKo budem isao na IPS dal da trazim samo do 5ms odziv? Koji modeli imaju PLS panel? A za TN panele koliko sam skontao imaju losije boje a kao brzi odziv, iako na vecini pise da su 5ms, pa mu dodje isto kao IPS od 5ms....

Dobijaš oko 6cm širi monitor. Par mm po visini. Zaboravio si VA panel :). VA, PLS i IPS nemaju problem sa uglovima, ne računajući ekstremne uglove (ko je još blesav za to). VA paneli bi trebali da imaju najbolji kontrast i crnu, a IPS/PLS boje. Mislim da nisu toliko loši za igre, mada nemaju šta da traže u odnosu na TN kad su igre u pitanju.
Ako se baš mnogo igraš, razmisli o 27 TN panelu, oni su ti u cenovnom rangu IPS/PLS bolje 24ke a rezolucija nek te ne brine. Iskreno, u veličini ćeš videti razliku tek sa 24kom 16:10(koji su malo sluplji) ili 27com.

24 16:10 sam nasao samo dell ali se mnogo zale na odziv, tako da odustajem. Znaci mislis na 27" full hd nije nezgodan velike dijagonale i samo 1920x1080? Od ociju do monitora je oko 50-60 cm

Ja sedim ispred svog monitora koji je 20" ali 4:3, tj kao skraćena verzija 24 16:10, sa oko pola metra i mislim da bi sa tog odstojanja 27 bila prevelika. Što ne odeš malo po radnjama i ne proceniš. Imaš kod palate albanija ww izložen je bio dell p2414h i neki 27 samsung pored. Takođe je izložen i hp envy 24, 16:10. Ja sam stajao ipsred dell-a i hp-a sa oko 2m da vidim kako bi izgledao film (iz kreveta), i bilo bi mi daleko.
Tebi će ta veličina vrv biti ok za 50-60cm.

Ja sedim ispred svog monitora koji je 20" ali 4:3, tj kao skraćena verzija 24 16:10, sa oko pola metra i mislim da bi sa tog odstojanja 27 bila prevelika. Što ne odeš malo po radnjama i ne proceniš. Imaš kod palate albanija ww izložen je bio dell p2414h i neki 27 samsung pored. Takođe je izložen i hp envy 24, 16:10. Ja sam stajao ipsred dell-a i hp-a sa oko 2m da vidim kako bi izgledao film (iz kreveta), i bilo bi mi daleko.
Tebi će ta veličina vrv biti ok za 50-60cm.

Malko mi je veliko cimanje da idem do BG-a da gledam monitore u izlogu :)
A ovdje kod mene ni jedna radnja nema ni 24" izlozeno, a kamoli 27 :)
Sad koristim 22 16:10 koji je za 0.3mm visociji od 23.6 16:9, i on mi definitivno nije nikakakav upgrade. Mislio sam Dell 24 16:10 ali nadjem tonu komentara gdje se ljudi zale na odziv. Stoga mi jedino ostaje 27" full hd, jer za 25**x14xx nemam love

Možda BENQ RL2455HM oko 170e, ili 100e skuplji BENQ XL2411Z. Oba su gejmerska, čitao sam review-e na netu, navodno su dobri za igre, ali nisu IPS. U principu IPS nisu za ozbiljne gejmere, bar sam tako čitao, tj takva su mišljenja. Ali je kvalitet prikaza ipak bolji na IPS panelima. Ako ti svaki frejm znači, mislim da izbegneš IPS. Ovo je samo moje skromno mišljenje :).

Sta ti znaci ozbiljni gejmeri?

Evo ja sam gledao zadnji turnir u doti The international svi su igrali na IPS delovim monitorima. A oni valjda igraju za pare imaju sponzore.

Poslednja izmena:
Sta ti znaci ozbiljni gejmeri?

Evo ja sam gledao zadnji turnir u doti The international svi su igrali na IPS delovim monitorima. A oni valjda igraju za pare imaju sponzore.
Ja sada igram LoL kada imam vremena, a to je slicno sa DotA. Pre sam igrao CS 1.6. Na IPS se mogu igrati igrice poput lol i dota, ali FPS tip tesko - zbog odziva ostaju tragovi - kao duhovi i muti se mnogo vise. Sa druge strane sumnjam da u Srbiji ima pro gamera te klase da im to toliko smeta + boje i kontrast koji donosi IPS su fenomenalne za ostale stvari :)

Cekajte, moze li neko ko se zaista razume i prati trziste monitora da preporuci 24 IPS moniitor (ali da nije onaj osiromaseni IPS ) do 25.000? Hvala

odlucio sam da uzmem novi monitor, ali ste me bacili u bedak umesto da mi pomognete.
iako sada slabo igram igre, voleo bih da kazem za sebe da sam gamer. monitor u najvecoj meri koristim za surf i filmove, sa povremenim igranjem (svakih par meseci neki AAA naslov i malo cs 1.6 iz razonode, dakle nista kompetitivno).
moj prvi izbor je bio dell 2412m kao najhvaljeniji, ali onda procitam da neko primecuje ghosting i u filmovima. cs i nekoliko singleplayer fps bih mogao da progutam jer igram opusteno, ali da film ne izgleda savrseno, to ne moze.
sa druge strane, gledam nesto kao benq xl2411z. problem kod njega je sto ce glavna prednost biti refresh rate i odziv koji mi nisu kljucni za casual gaming, dok ce filmovi izgledati isto.

svaki bolji monitor ce biti napredak u odnosu na ovaj sada, ali nijedan izgleda nije kompletan za moje potrebe.

Samo mogu da kazem da sam moj 2220LM prodao bio za nekih 4-5k, i zamenio za Philips 247ELH LED (polovan sa oglasa, ali bukvalno nov, sve folije su tu, 0 od ogrebotina, i najmanjih mrlja), itd. 2 HDMI porta, 1 VGA, zvucnici na njemu, port za slusalice da se ubodu ako zvuk ide preko njega ili pak neki drugi zvucnici, i sto je najbolje kostao 11k.
Zamenio sam i desktop iz profila sa laptopom koji je u dock-u, i prikljucen na isti ovaj monitor preko VGA, apsolutno savrsen. 24", nije IPS, primecuje se narocito kod filmova jer gledam sa 3-4m, ali je sasvim dobar kao TV kad sluzi, garanciju ima jos godinu i nesto, ali kakav je, ne verujem da ce trebati. U jednom je uvek ubodena konzola, a u drugom HDMI portu ili tablet preko MHL-a, ili stoji prazan. Jedina mana je sto su dugmici na plastici oni touch-sensitive, a ne vide se uopste po danu, jer je ceo monitor osim Philips logo-a crn, a na krajevima plastike providan, ne znam kako da objasnim, ali izuzetno lepo izgleda. Bezeli su dosta veliki za danasnje standarde, ali za tu cenu, full HD, 2 HDMI porta, ne trosi vise od 25W kada se koristi, 2ms refresh rate (koji mi ne treba jer ne igram nista, a licno i ne primecujem razliku izmedju 2ms i 10ms), kraljevski monitor.

Osim rezolucije nije ogroman pomak na stari monitor, i sto je 2" veci, slika je maltene ista, ali HDMI portovi me odusevljavaju, jer zamenjuje TV, jos IPTV se prikljuci preko njega, i to je to, koristim ga za sve, TV, konzole, PC, sve zivo, samo cekam da mu nesto bude kroz nekih 6-7 godina, da bih mogao da ga opravim i opet koristim, ovaj ostaje vecno sa mnom :D

Jedino fali to sto za gaming sa moje udaljenosti (3-4m) ne valja nista jer je izuzetno mali, ali TV serije, filmovi odlicno izgledaju sa te daljine, jos ako su stariji neki, pixelizovani su izbliza ali na toj razdaljini nema nikakvih problema kada se gleda.
Sledeci bilo kakav displej koji uzimam ce biti 42", posto 32" je stvarno malo, narocito kada uzmemo u obzir da imamo vec monitore od po 27" itd.

Od mene preporuka, jer za 100e stvarno nisam mogao bolje da nadjem.

igram csgo matchmaking dosta na dell p2414h i nikakav ghosting ne primecujem, cepam kanter preko 10god, mozda bi primetio neko ko se vraca sa 120/144hz ali posto takve monitore nisam koristio, dell mi odlicno vrsi posao, i nisam hard core kanteras pa mi vise znace boje i uglovi gledanja, a sa bojama i uglovima je nenad****v, no nije svako oko isto, najbolje isprobati nekako pre kupovine, ja sam recimo tripovao da ce na 1ms monitoru da bude mnogo bolje u csgo, i uporedo sam stavio jedan pored drugog, kupio sam asusov 1ms samo zbog poredjenja, medjutim nije mogao da pridje dellu ni po bojama i uglovima a ni po odzivu, bukvalno sam video ghosting, tako da mi specifikacije na papiru nisu vise merodavne dok se ne isproba uzivo :)

Ako nemas prozor iza sebe ja bi uracunao i S seriju - tipa ja imam S2340, a imas 2415 i 2440. Onda imas od HP pavilion 23xi i envy 23. E sad ako dodje neko i kaze da je covek pitao za 24 ja cu lepo reci da izmedju 23 i 24 nije neka razlika osim ako ih ne stavis jedne pored drugih. Takodje sto ides vecu dijagonalu (npr. 27) vecina monitora jos nema 4k i 5k i to izgleda uzas. Pa i svi 23 i 24 su uzas trenutno (ako si koristio Retinu znas o cemu pricam). Tako moj savet ti je uzmi slobodno neki 23 ako ti se svidi i sa njim docekaj 4k/5k revoluciju. :)

Mislim da ozbiljno treba razmisliti od dell s2415 (i ja se razmišljam o njemu). On ti se uklapa u cenu od 210-220. Može i u2414 ako su ti potrebni različiti izlazi i malo drugačiji "premaz" od s2415 koji je više glossy. Od 23 pretpostvaljam da je dell u2312 najbolji izbor.
Ima tu još solidnih izbora, samsung s23d390 ili 590, hp elite display 24" ili 23" npr. Ako ti ne odgovara dell, mada ne znam zašto bi, imaju vrhunske monitore.

Jel taj S2415 nov model. Mislim da sam ga video danas u Uscu u CT-u. Lep je ali na primer meni ne odgovara sto nije mat jer mi se sa desne strane monitora celom duzinom prostiru staklene povrsine od terase.

Idem sutra u USCE da ga overim... mada se još razmišljam o 24 ili 27" tv monitoru samsung T27D390EW...

Nazad
Vrh Dno