Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
Gde u Bg ima najvise.monitora izlozenih, spremnih na probu? Vise ne uzimam nista dok ne probam...

Pregledao sam djuture tekstova i nisam pametan koji monitor da uzmem. Sta mislite o ova tri modela (moze predlog i neki drugi model):

Philips 27" 3D 273G3DHSB/00 LED (slabo info po netu)
Samsung 27" S27B350HS LED (slabo info po netu)
DELL LED TFT 24" U2412M UltraSharp IPS Full HD (brine me osvetljenje, i taj kvalitet plastike, da li je stvarno toliko los?)

Zelim da uzmem monitor i da sam miran bar 2-3 godine. Budzet 30.000 RSD (maks. 35k ako dobijam nesto za to preko). Razmisljao sam o IPS modelima, ali me kod njih generalno brine to pozadinsko osvetljenje, ghosting i odziv kad vidim veci od 2ms.

Bitne stavke:
- dijagonala 24"-27"
- pozeljno mat (da ne gledam lampu u odsjaju :))
- pozeljno HDMI pored DVI
- na grafickoj imam: D-Sub, HDMI, DVI-I

Upotreba:
- primarno, web development (slabo i jako osvetljenje u sobi)
- primarno, TV (tuner, IPTV), filmovi (najcesce slabo osvetljenje u sobi, obavezno lezeci polozaj pa je bitan ugao)
- sekundarno, povremeno kacenje konzole (HDMI)

Trenutno imam Samsung SyncMaster T220, radi kao sat ali hocu izvrsim rotaciju licni komp i zajednicki komp :)

Takodje, kakve su marke Asus i LG u poredjenju sa Samsung i Dell modelima (cenovni rang koji sam naveo)?

Unapred hvala na odgovorima.

Imam U2412M...
Plastika je OK kvaliteta, mada meni to baš i nije bilo bitno pri izboru. Fali mu HDMI, ali to već znaš, i slika je (valjda) zbog premaza protiv presijavanja takva da bela nije baš bela, nego je kao prljava (znaš sigurno na šta mislim, 99% mat monitora je takvo, u manjoj ili većoj meri). Nemam nikakvog probijanja pozadinskog osvetljenja. Nervira me što kad hoću da ga zarotiram, pomeri se uvek i stopa (gume kao da nema sa donje strane, kad je to u pitanju).

95% se koristi za programiranje. Radim od kuće, tako da je u upotrebi i danju i noću (mada mi je svetlo tad upaljeno u sobi), i uvek je prijatno raditi na njemu. Slika je oštra, a boje su, za mene, dovoljno dobro prikazane. Uglove gledanja iskreno nisam nešto testirao, ali mi deluju sasvim prihvatljivo.

E i da, pošto bi kačio više stvari na njega, meni nije baš najsrećnije rešen za brzu promenu ulaza. Za to ti je potrebno minimum 2 pritiska na dugme, u slučaju da neki ulaz dodeliš jednom od gornja dva tastera. Međutim, meni je na jednom izbor preseta za prikaz, a na drugom Brightness/Contrast, tako da bih za to morao da otvorim opcije (1), uđem u meni (2), odaberem "Input Source" u meniju (3), uđem u taj meni (4), odaberem ulaz (još 1-3 pritiska) i pritisnem Enter. Meni je nebitno, pošto mi je samo jedan ulaz u upotrebi, ali ako imaš 3, eto ti vratolomija:)

Teacher, hvala puno, znace mi sve informacije koje si naveo.

Progutacu to sto nema HDMI (uzecu adapter kad mi zatreba), i sto se pomera stopa (i ja pomeram svaki put kad gledam TV) i najverovatnije pazariti U2412M posto o prva dva modela ima bas malo informacije iz prve ruke, a i ovaj dell je znatno jeftiniji.

Trebalo bi da def. prelomim i uzmem do kraja sedmice, pa cu da javim utiske. Hvala jos jednom.

Uzeh veceras U2412M. Generalno monitor zadovoljava sve moje potrebe, boje su ekstra, nema probijanja osim sto ima jedan crveni mrtvi piksel tacno na sredini ekrana. Koji bode oci samo tako... :(

Na garanciji pise: "Uredjaj sa LCD ekranom ne podleze zameni ukoliko imaju nekoliko neispravnih piksela po specifikaciji proizvodjaca"

Htedoh lepo da probam na licu mesta al prodavca mrzelo da raspakujemo i evo, skola za ubuduce. Nadam se da ce mi ovi iz Em**-ja izaci u susred... :/

Sad videh obe poruke... Šteta što ti se potrefio taj mrtvi piksel, da je beli i negde uz ivicu, verovatno ne bi smetao, ali ovako probaj da ga zameniš. Ja sam imao sreće tu, nisam testirao u radnji, i uboo sam (da kucnem u drvo:)) potpuno ispravan primerak, bez probijanja svetla i mrtvih piksela.

Ne stigoh ranije da napisem. U petak uvece nakon posla sam zamenio monitor (bez reci su mi promenili monitor, sve pohvale za Em**).

Novi primerak nema mrtvih piksela (ovaj put sam pregledao na licu mesta :)). Detaljno sam pregledao sa nekoliko test programa. Tako da mi je sad srce na mestu :) Inace, lik koji radi u prodavnici rece da je to jedini primerak ovog modela sa mrtvim pikselom koji su oni prodali.

Ukratko, zadovoljan sam monitorom i zadovoljava sve moje potrebe. Predefinisane boje na 65k su odlicne. Nema probijanja svetla, nema ghosting-a. Ima minimalni bleeding na nekim pozadinama, ako se gleda bas sa strane (ali u realnim uslovima niko tako ne gleda monitor :)).

Uglovi su odlicni, na starom monitoru sam morao da podesavam osvetljenje/kontrast kada gledam TV, jer je slika iz lezeceg polozaja bila tamnija, na ovom monitoru ostavim default i slika je ok. Sto se tice postolja i rotacije, izgleda je od primerka do primerka. Prvi primerak sa mrtvim pikselom rotirao se savrseno glatko, dok ovaj novi primerak ide za nijansu teze (moram da pridrzim postolje da se ne bi pomeralo). Inace, menjanje polozaja monitora je odlicno reseno, bas mi znaci (kao i sto moze malo napred da se obori, kad gledam TV milina jedna).

Sto se tice plastike, meni koji sam picajzla plastika je sasvim korektna. Nije mi jasno zasto su pojedinci toliko pljuvali, ili su se mozda navikli na sjajnu plastiku kao sto ima npr. Samsung, pa ne mogu da se naviknu na ovu mat varijantu. Jedina "mana" koju sam primerio da npr. kad gledam HD film, i kad se odvija bas brza scena, odziv od 8ms dolazi do izrazaja, slika u tim scenama nije najostrija (takodje i smena boja na Flurry screensaver-u koji koristim, nije ostra kao kod TN panela i brzeg odziva), ali to mi nije previse bitno.

Raspisah se malo, ako se jos neko bude neckao kao ja :)

Zaboravih na ovu temu,ali sam predplacen tako da dodje u inbox. Izvinjavam se ako se ponavljam tj mozda sma vec odgovrio posle kupovine. U svakom slucaju pre nekoliko meseci sam uzeo 3x 2412M dell monitora. J sam zadovoljan,oci me ne bole,ne vidim da bilo sta fali slici. Sto se tice plastike,za moj ukus ,nista joj ne fali. Sumnjam da bi dell i izbacivao nesto sto ne valja,ali ajde. Evo i par slika.

dell1.jpg

dell2.jpg

Blago vama sa toliko prostora na stolu, i ja bih jedno 3 komada :)

meni je jako knap,inace sma hteo 27 ice. I ovo je bio maximum koji sam mogao da izguram,a sada ne znam sta cu sa pojacalom koje setam levo desno non stop jer je premalo prostora posto je na istom stolu (vidi se na donjoj slici) TV od 50 incha koji inace koristim za gledanje filmova tj u sistemu je to cetvrti monitor (extended).

Jos neka prepruka osim U2412M, do nekih 200~230e?
Vec sam odustao od nekih modela Asusa i Viewsonica posto nemaju mogucnost kacenja na zid.

Poslednja izmena:
Zanimljivi su mi ovi monitori :

LG IPS237L-BN
Dell U2412M
ASUS PA248Q

ili ako ima jos neki odlican do nekih 250 evra

Koristio bih ga za filmove, igre, malo 3D modelinga itd.

Zna li neko ko je više upoznat u tematiku da li će se u svetu ali i kod nas pojavljivati neki novi pristupačni IPS modeli tipa Dell U2412M? Ipak je Dell iz 2011. godine.

Hvala na informaciji. IFA je 6. septembra. Ako budu predstavljeni novi modeli i dok stignu do nas sa nekim normalnim cenama proće večnost.

Kupio bih monitor do nekih 120-140 evra ali preko one seme iz madjarske. Pozeljno je da bude LG jer mi onda garancija radi u Novom Sadu. Dijagonala da bude 23-24 inca, da bude led, da ima HDMI. Igrice vise ne igram pa mi odziv nije toliko bitan, bitniji mi je ugao gledanja i probijanje pozadinskog osvetljenja. Hvala unapred na pomoci....

Kupio bih monitor do nekih 120-140 evra ali preko one seme iz madjarske. Pozeljno je da bude LG jer mi onda garancija radi u Novom Sadu. Dijagonala da bude 23-24 inca, da bude led, da ima HDMI. Igrice vise ne igram pa mi odziv nije toliko bitan, bitniji mi je ugao gledanja i probijanje pozadinskog osvetljenja. Hvala unapred na pomoci....

Msm da je to malo para za takav monitor..

To mi je puno dati za monitor, ocigledno mi ne treba toliki monitor cim mi je skup :)
Dajte neki predlog za 22" sa istim karakteristikama .
hvala unapred

Trenutno imaš na akciji u e**i Dell P2214H za 15K din. Nova linija monitora je u pitanju sa AH-IPS panelom. Deluje kao dobra kupovina.

Jel moze preporuka za 24 inca monitor, za gaming, 1080p rezolucija iskljucivo, hdmi da ima i bez onih gluposti tipa na dodir, 3d, tv tuner, zvucnici i sl. Cena oko 20k rsd.
Po mogucstvu par opcija razlictih proizvodjaca (dell, asus, samsung i sl). Tx svima!

Vrh Dno