Šta je novo?

Nokia Lumia 720

Eee extra, sad forum dobro radi isto kao na starom WP7 :d

Pozdrav svima.
Trenutno koristim HTC Desire HD i malo sam "sit" androida. Hteo bih da predjem na WP platformu, pa me zanimaju iskustva sta mogu a sta ne da ocekujem.
Konkretno me zanima Lumia 720, medjutim, prilicno je skupa s obzirom na hardware koji nudi. Da li se isplati telefon, i ima li nekih vecih problema sa njim?

Jeste mozda malo skuplja, u njenom slucaju to je zbog kvaliteta kucista i izrade, hardver koji nudi zvuci skromno mada za wp8 to igra 5 puta manju ulogu..

Pozdrav svima.
Trenutno koristim HTC Desire HD i malo sam "sit" androida. Hteo bih da predjem na WP platformu, pa me zanimaju iskustva sta mogu a sta ne da ocekujem.
Konkretno me zanima Lumia 720, medjutim, prilicno je skupa s obzirom na hardware koji nudi. Da li se isplati telefon, i ima li nekih vecih problema sa njim?

Evo ovako druze, kao prosecan korisnik mogu ti reci par stvari o ovom modelu:
1) Kvalitet izrade kucista je perfektan i telefon savrseno lezi u ruci. Moglo bi se reci da je to pravi muski telefon, no stvar ukusa
2) Kamera je jako dobra i daje odlicne slike posebno u mraku (klub, kafana isl) s' obzirom da ima samo 6.7 MPx. Cak mi se cini daje ostrije slike od L800
3) Ima samo 512Mb RAM memorije, ali taj nedostatak se vidi kada otvoris 8+prozora i aplikacija, iskreno ne primecujem sporost u ovom kontekstu.
4) Ima malo sistemske memorije (8GB) ali uvek mozes kupiti memorijsku karticu da skladistis slike i muziku (sto najvise zauzima)
5) Zvuk je vrlo korektan, ne bih rekao perfektan preko "bubica" ali kad se prikaci na neko krsteno pojacalo zvuk je extra
6) Mnogi su na raznim forumima pricali kako nema FM, ali to je pogresno. Ima FM radio koji radi kad zakacis sluske
7) I najbitnije za korisnike jeste softver WP8. Mozes citati temu na ovom forumu, ali moje vidjenje je u sledecem:
Prednosti: Brzina (nema random loadinga, sve ce ti raditi identicnom brzinom u vremenskom poredjenju), pouzdanost, jednostavnost, mali broj ali vrlo korisnih (svrsishodnih) aplikacija. Sistem ti dozvoljava da sacuvas sve aplikacije u oblaku (ako mora da se radi reset), one drive da kacis slike na oblak (pa ih serujes ili skidas na komp), dobra stvar je sto mozes da upravljas pozadnskim procesima (tj da gasis ono sto ti ne treba), imas extra navigaciju (cak radi i bez interneta), bezzicno punjenje, baterija je dugotrajna (dan i malo jace izdrzi intenzivnog koricenja neta), pokazuje sat cak i kad je zakljucan (dolazi sa updateom)...
Nedostaci: Mali broj igara i aplikacija na marketu (kao sto sam vec naveo), dosta njih se i placa; mala mogucnost customizacije telefona (tesko ubacujes pesmu kao ringtone, pozadina ti je samo na lock screen-u, upravljanje fajlovima je malo konfuzno isl); ima iskljucivo qwerty tastaturu bez mogucnosti prebacivanja na T9.

Sve u svemu, ako hoces brz telefon, koji nece da zabode kad ti je najpotrebniji, koji ima jednostavan korisnicki interfejs, koji ima sve potrebne aplikacije (vesti, parking servis, whatsapp, viber, navigaciju, gomila aplikacija za kameru isl) ali u malom broju, koji nema previse igara i prostora za customizaciju to bi ti bio odlican izbor. Mada ako ti mnogo znaci da imas na raspolaganju bezbroj besplatnih igara i aplikacija, slika na pozadini, puno opcija za customizaciju itd, onda ti je bolji android.

BTW imam pitanje za strucnije kolege forumase: kako muzicki plejer dodaje sliku izvodjaca i albuma?
Zapravo na Lumia 800 mi je pokazivao vise slika nego na ovom

Ako pitas kako. Onda je stvar jednostavna, svaki mp3,wma ili aac(m4a) file sadrzi tagove, ako je muzika tagovana onda ce i player pustiti sliku albuma, ime albuma, zanr,ime pesme itd. Znaci player cita te informacije iz muzickih fajlova.
Ako ti na WMP prikazuje uredno te informacije iz pesme, onda ce i na telefonu.
Imas dobar "mp3tag" program koji sluzi za tagovanje,muzickih fileova,podrzava sve formate i zaista je najbolji u klasi.

Na Store-u skini MPA tool, on cak na samom telefonu dodaje Artist picture, to je pozadinska slika u plejeru...a ima i druge opcije poput Album art - slika albuma.
Super program za WP.

E sad druga je stvar sto nekoga mrzi da taguje svoju kolekciju, ja imam preko 30000 pesama na kompu i vremenom sam gledao to uredno da tagujem, kako bi se tacno znalo,sta je sta.
Sve sto treba samo prebacim na telefon i nikada nisam imao problema

Poslednja izmena od urednika:
Eee ta aplikacija je fenomenalna :D
Sredio sam ja muziku ranije, ali mi nije citao dosta izvođača. Sa ovom app, gotovo skoro svaki fajl imam sliku. Samo jos pitanje, da li mi ovo ostaje sačuvano i nakon reseta? I kako da sačuvam ove slike za ne daj Bože?

Imas u MPA da se ulogujes na Sky (one) drive kako bi backup-ovao te slike, podatke.

Pozdrav svima,
Korisnik sam ovog modela telefona i sve je bilo super sve dok jednog trenutka notifikacije iz whatsapp aplikacije nisu prestale da se pojavljuju i poruku mogu da vidim samo ukoliko otvorim aplikaciju i tad mi stigne poruka. Ukoliko ima neko slican problem ili zna resenje unapred sam zahvalan!

Da nisi isključio whatsapp iz pozadinskih procesa?
Sve liči na taj problem

Desava se ako ne otvaras Whatsapp nekoliko dana..

Meni je uklonjen iz pozadinskih procesa, a radi. WhatsApp je jedna od onih aplikacija koje rade svakako u pozadini, blokirao ih ili ne.
A da ume da zakasni notifikacija povremeno, ume. :(
Mada ima nešto i u ovome što Boris kaže. Kad se češće koristi, retko se primeti. Verujem da ima veze i sa opterećenošću servera.

@petar.ostoja
Druze, hvala na jako detaljnom i strava objanjenju i prenetom iskustvu :) Definitivno me privlaci WP, imao sam prilike da ga koristim + stari sam fan Nokie. Moguce da cu uzeti povoljno Lumiu 920, ako se iskombinujem.

Ma ništa, zato služi forum :)
L920 je naravno bolji telefon, ali predpostavljam da sustinski nema neke razlike u samom funkcionisanju.
Još sam zapazio par nelogičnosti, npr ne možeš videti sadržaj telefona po memorijskim jedinicama i kapacitet pojedinačnih fajlova, kao što možeš na symbianu. Takodje je bzvz sto ne dolazi uz telefon maska i punjač za bezžično punjenje, već treba da se traži. Čak sam našao u skrivenim fajlovima plejlistu, tako da se može jako lako sređivati pomoću kompa. Ima i neka app data transfer kojom možeš prebaciti celokupan lični sadržaj (kontakti, poruke) sa starog telefona potem BTa
U svakom slučaju sam oduševljen telefonom, svaka preporuka za WP :)

Imam šum prilikom razgovora, da li je tako i kod vas?
Da li reklamirati?

Imam ovaj mob vec 2 meseca i prezadovoljan sam ali juce mi je drugarica poslala sliku i pise ''Get media content now'' (55kB)
Nije mi ovo nesto bitno ali ipak bih voleo da znam sta je tu caka...
Mob je vr'. :D

Zar to nije MMS? Samo nemas auto retrive ukljucen?

Imam šum prilikom razgovora, da li je tako i kod vas?
Da li reklamirati?

Mozes malo detaljnije?
Ono sto sam ja primetio, ali mozda i nije do mog telefona, jer se uglavnom desava kad pricam sa drugarom koji ima Xperiu Z, kad pricamo duze vreme njegov glas mi postane prigusen i moram vise da se napregnem da bi ga cuo, tek posle nekih 5 minuta razgovora, mozda je i do znoja koji mi se desi kad duze drzim telefon, ne znam.. jel imao neko slicna iskustva? Al kazem uglavnom s njim kad pricam.

Imam ovaj mob vec 2 meseca i prezadovoljan sam ali juce mi je drugarica poslala sliku i pise ''Get media content now'' (55kB)
Nije mi ovo nesto bitno ali ipak bih voleo da znam sta je tu caka...
Mob je vr'. :D

MMS?

Ma ništa, zato služi forum :)
L920 je naravno bolji telefon, ali predpostavljam da sustinski nema neke razlike u samom funkcionisanju.
Još sam zapazio par nelogičnosti, npr ne možeš videti sadržaj telefona po memorijskim jedinicama i kapacitet pojedinačnih fajlova, kao što možeš na symbianu. Takodje je bzvz sto ne dolazi uz telefon maska i punjač za bezžično punjenje, već treba da se traži. Čak sam našao u skrivenim fajlovima plejlistu, tako da se može jako lako sređivati pomoću kompa. Ima i neka app data transfer kojom možeš prebaciti celokupan lični sadržaj (kontakti, poruke) sa starog telefona potem BTa
U svakom slučaju sam oduševljen telefonom, svaka preporuka za WP :)
Juce sam u Telenoru pogledao 920 i nekako je glomazan i tezak :\ Tako da bih se ipak opredelio za 720, ali ga nazalost vise nema u Telenoru.
Ja pitam prodavca da li ga ima, kaze nema ih i nece ih biti. Pitam kako kada na sajtu stoji da imate i to zuti, beli i crni. Kaze, ma to sto je na sajtu nema pojma... Svaka cast na azurnosti.

E ***, ja nisam nikad bio za te operater opcije. Prvo sam gledao L820, ali mi se onda vise isplati da kupim 920 jer su slicni sa cenom. Medjutim on je gotovo duplo skuplji od L720 a msm da ne pruza duplo vise opcija, brzine HW-a itd. Gledao sam po oglasima, ali novih lumia (osim 520) slabo ima u ponudi, msm na sve full 24m garancije overenu garanciju sa imei-em isl. Tako da sam kupio L720 jer mi je u trenutku bilo najisplativije.
Moj savet ti je da gledas po oglasima ove sto skidaju sa paketa operatora i naravno da je slobodan za sve mreze, tu mozes dosta povoljno da ga pazaris ako nesto nadjes naravno

pojavio se problem!
Telefon od sinoc ne moze da se ukljuci, crn ekran. Svijetle samo 3 kapacitivne tipke. Kad se pritisne duze taster kamere u nekom trenutku upali se blic, ali ekran je i dalje ugasen. Postoji li neki nacin da se telefon pokrene, nesto da pokusam prije servisa? Telefon je skoro nov, mjesec i po dana. Kupljen u Bg, a ja nisam iz Bg, pa da ga ne saljem na servis, ako mogu sam rijesiti problem.
hvala unaprijed na pomoci.

Drzi Volume Down i Power dugme 10-ak sekundi.

Ko zna, mozda si neku bagovitu aplikaciju skinuo i zakucao se..

E 8 meseci ga koristim, ima slobodno 1gb interne memorije, puna sd muzike i slika i nikada ali nikada nije ubagovao...
Pazite ljudi sta instalirate, mante se levih aplikacija, citajte malo i review na Store-u.

Jutros htedoh da zamenim sim karticu da ubacim drugu i ne može da mi se otvori onaj deo za kartice, jednostavno ne reaguje. Na sd se čuje škloc i otvori se, ovde ne!?
Šta mi valja činiti?

Pa jel si cesto koristio taj mehanizam, ja se secam na lumia 800 taj mehanizam je bio drugaciji, kao na N9 bila je kao mala,bravica, prevuces milimetar, dva i otvori se fiokica za sim karticu...
Ovo novo mi deluje manje sigurno, posto je Nokia resila da kopira Apple fazon za sim karticu.
Ako,se zaglavilo, nosi ga na servis,nemoj nista budjati, posto gledaju i najmanje ostecenje.
Ja iz tog razloga gledam da sto manje cackam te fiokice, realno i nemam potrebe.

Samo sam jednom ubacio katicu i do sada nisam ni dirao. Neće, pa neće. Ako odnesem u servis to mi je 7-15 dana sigurno, a treba mi broj. Ne znam šta pametno uraditi? Baš glupa situacija.

Uspeo, otvorio, sad sve radi kako treba. Nisam dobro ostrugao karticu pa se zaglavilo, sad funkcioniše kako treba! :banana:

Uspeo, otvorio, sad sve radi kako treba. Nisam dobro ostrugao karticu pa se zaglavilo, sad funkcioniše kako treba! :banana:

Da se to ne bi desavalo odes lepo u telenor ili gde si vec i oni ti daju fabricku karticu novu za 200 din .

Nazad
Vrh Dno