Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ima,ima al kod brace Grima:),
@Apple probacu al mislim da nece, ovo je neki najnoviji bios i velicine je 256kb tako da recimo winflesh ga nece prepoznati

Poslednja izmena:
Te grafike treba sve pokupovati jer ne verujem da ce preziveti leto s onim coolerima. 7950 su urlale, 7970 ne zelim ni da cujem. Dobre bi bile za vodu i to je to. Ali cena im je paprena, ko zna po koliko su ih uzeli.

Ima,ima al kod brace Grima:),
@Apple probacu al mislim da nece, ovo je neki najnoviji bios i velicine je 256kb tako da recimo winflesh ga nece prepoznati
Nema sta da nece kad sam i ja sam imao zakljucan bios dok nisam skinuo taj sa techpowerup i video da moze da se menja napon preko AB al me mrzelo svaki cas da spustam pa sam dodatno smanjio preko VBE7 programa i doterao fan profil jer je bio uzasan ;).
Probaj pa javi utiske .

Te grafike treba sve pokupovati jer ne verujem da ce preziveti leto s onim coolerima. 7950 su urlale, 7970 ne zelim ni da cujem. Dobre bi bile za vodu i to je to. Ali cena im je paprena, ko zna po koliko su ih uzeli.

treba ili ne treba da se kupuju?

drugar dobio obavestenje, ovo stize uskoro, ako se ne razgrabi pre
VGA Ati Asus R9290-4GD5 48,800.00
VGA Ati Asus R9290X-DC2OC-4GD5 67,990.00
PSU 1000W Cooler Master Silent Pro M2 RSA00-SPM2D3-EU 21,670.00

Da se kupuju ako imas uslova da ih drzis daleko od sebe. Nisam u tom fazonu ali treba da pocrkaju ti krsevi i da se vrate svi do jednog kao sto je bio slucaj sa onim XFX 7950 sto su uvozili. Mozda ce posle MSI da razmisli kakvo hladjenje stavlja na karte.

imam problem sa karticama. u pitanju su 3 r9 290x sapphire tri-x kopaju maxa trenutno, i malo malo pa pukne jedna kartica, prekjuce sam menjao raspored i sve to zbog temperatura i sada puca prva po redu, meni se sve cini da je to ista ona samo sto sam joj zamenio mesto. jel moguce da je do odredjene kartice problem? sve su iste

Svaka r290 kartica ima drugi deafault napon, proveris za svaku pod miningom u gpu-z pa onda i tu sto puca nastelujes na stabilan napon......

@Apple, nece ,flesujem bios ali posle restarta ne vidi kartu, crn ekran

Ja sam se opekao već jednom sa takvom pričom 'neće ništa da im fali' i sad radim drugačije - svi su pitali i tražili koji bios smanjuje temp naponske, a nigde rezultata. Zato sam i okačio ovaj koji daje opciju i da se dobije dosta hladnija kartica i manja potrošnja. Pa kome odgovara 662khash, neka proba, uvek može na dugme da vrati default ili varijantu na 1.08V i potera 710+khash. :wave:

U principu cinjenica je da sto se manje siluje hardver, veca je sansa da duze radi kako treba, ali ima tu i srece dosta. Sto se biosa tice, nisam rekao da necu da smanjujem jos napone, samo mislim da je jos rano za to (napolju je jos ispod 10 stepeni, a prozore uglavnom drzim otvorene i inace tako da i u stanu jos nije pretoplo). I nazalost, taj bios mi ne odgovara posto je za elpidu, ali gledacu da upucam iste cifre i kod mene na hynix, moguce da ce da radi sa istim setovanjima cim bude potrebe za istim.

I mozes li mi samo objasniti koji je princip vracanja na defoult bios; ako sam razumeo, karta ima dva biosa, drugi je backup, ali mi nije jasno da li prilikom pritiska dugmeta kartu samo prebacujemo na drugi bios ili se prvi prepisuje sa drugim ili kako vec ide?!

flešuješ nazad default bios koji si (nadam se) sačuvao. mada ako si samo napon editovao nije problem ni ako nisi.

Drugari crkala mi jedna R9 270 Sapphire Dual-X OC, koju mi preporucujete da uzmem u zamenu?
1. R9 270 ASUS OC
2. R9 270X Powercolor PCS+
3. R9 270X Powercolor TurboDuo
Ona bi isla u rig sa 2 R9 270X Sapphire VaporX OC.

Imam interesantan problem. Kada rig sa 270*cama spojim direktno sa monitorom i pustim ga da kopa daje onoliko khasha koliko bi i trebao, medjutim kada premestim rig i povezem se na njega preko remote desktopa svaka karta daje 40 khasha manje. Prvo sam mislio da se smanji khash zato sto sam se ulogovao, medjutim posle vidim average vrednost i karte konstantno daju 40 khasha manje (svaka).
Zna li nesto kako da resim ovu glupost, umesto 440khasha po kari dobijam 400khasha, samo zato sto sam spojen mreko remote desktopa.

Drugi problem je sto kada se konektujem preko remote desktopa na rig, ne mogu da vidim temperature karti niti brzinu fanova, ni preko cgminera, niti preko msi afterburnera i gpuz.

Pomagajte, sta sam zeznuo :D

Poslednja izmena:
Nemoj da koristiš RDP nego TeamViewer ili neki VNC.

A zar kartice ne bi trebale da kopaju normalno kad nisam ulogovan, nije mi jasno, podesim sve dok mi je rig bio povezan sa monitorom,samo ga prenesem na drugu lokaciju, pustim pustim ga da kopa i sa istim podesavanjima 40-khasha manje po karti. Ajde da je jedna nego svaka 40 khasha manje....

treba ili ne treba da se kupuju?

drugar dobio obavestenje, ovo stize uskoro, ako se ne razgrabi pre
VGA Ati Asus R9290-4GD5 48,800.00
VGA Ati Asus R9290X-DC2OC-4GD5 67,990.00
PSU 1000W Cooler Master Silent Pro M2 RSA00-SPM2D3-EU 21,670.00

I meni to nude umesto asusa 280x dc2t koje sam poručio još 4tog decembra. Da nije žalosno bilo bi smešno...

A zar kartice ne bi trebale da kopaju normalno kad nisam ulogovan, nije mi jasno, podesim sve dok mi je rig bio povezan sa monitorom,samo ga prenesem na drugu lokaciju, pustim pustim ga da kopa i sa istim podesavanjima 40-khasha manje po karti. Ajde da je jedna nego svaka 40 khasha manje....

MS RDP koristi odvojeni video drajver za prikaz slike, zato kod RDP-a nemaš prikaz temperatura GPU i ostalih očitavanja i pad performansi.

Koristi isključivo TV ili VNC. Takođe obavezno isključi bilo kakav screensaver, čak i blank screen, stavi power settings na High Performance, isključi Turn of display after ...

U pravu si, cim sam restartovao rig i ulogovao se preko teamviewera, sve normalno. Podesavanja sam stavio kao tvoja, samo sam smanjio intensity 1060/1460, int18, tc 15232. undervoltovan bios 1.125V. Temperature su malo vece, ali kad stavim neki kucni ventilator da duva u rig, sve ce biti pod kontrolom :).

Poslednja izmena:
Pa dobro, sam si rekao da su ti kartice zbijenije od mojih zbog manjeg razmaka između pcie konektora na kablu, imaš 0,025V veći napon, pošto moje hoće sa 1.1V, plus ti imaš 4x270, a ja imam 270-7850-270-7850 u rigu.

Možeš probati da smanjiš memoriju na 1250 pa vidi kakve tada imaš rezultate.

Jesi odustao od prodaje ta četiri Asus R9 270, pošto vidim da ih vrtiš po oglasima :)

Meni treba da legne bonus od prošle godinu, pa se mučim da li da kupim jedno tri komada 280x, opet skače diff na ~4K, cena LTC-a dosta pala, priče o LTC ASIC-ima, nisam pametan da li da dodatno ulažem u sve ovo, ili da ostavim ovih 6 kartica što sada imam, a novac uložim da direktno kupim nešto LTC-a kad mu već niska vrednost.

Poslednja izmena:
^ LTC je vec vredeo 3X vise..a po ovim cenama ,niko nikada vise nece prodavati GPU-ove...

Meni treba da legne bonus od prošle godinu, pa se mučim da li da kupim jedno tri komada 280x, opet skače diff na ~4K, cena LTC-a dosta pala, priče o LTC ASIC-ima, nisam pametan da li da dodatno ulažem u sve ovo, ili da ostavim ovih 6 kartica što sada imam, a novac uložim da direktno kupim nešto LTC-a kad mu već niska vrednost.

Jeste dilema ali sa hardverom je po meni manji rizik nego da kupuješ LTC. Prvi mesec će ti već doneti čisto bar 150eur. Već posle toga imaš sigurnost da šta god da se desi, možeš prodati hardver sa popustom od par hiljada na svaki deo i ne biti u minusu. A ako kupiš LTC onda nekako potpuno zavisiš od kretanja cene i generalno dešavanja sa ltc

Pa i ja sam nekako više za HW. Videću, bonus je za par dana verovatno :banana: pa imam malo vremena da odlučim.

Onda taman da probas ove nove 280-ice... :D

Ja sam ih takodje gledao jer ce ih preko biti za 220e sigurno.

Ali treba sacekati i videti da li su je poboljsali za mining kao sto su r9 270x u odnosu na 7870 i r9 280x & 7970.

I mozes li mi samo objasniti koji je princip vracanja na defoult bios; ako sam razumeo, karta ima dva biosa, drugi je backup, ali mi nije jasno da li prilikom pritiska dugmeta kartu samo prebacujemo na drugi bios ili se prvi prepisuje sa drugim ili kako vec ide?!

Samo prebacuješ na drugi - ugasiš rig, popališ ili pogasiš one plave dugmiće i kad upališ ponovo imaš aktivan drugi bios.

I onda kad flesujem karte opet flesujem prvi bios jel? Drugi taj ne moze da se prepise?

Trebalo bi da mogu oba da se prepišu, zavisi valjda od kartice do kartice, obično držim original (ili provereno stabilan) na jednoj od pozicija dok eksperimentišem sa drugim. U principu, BIOS se učita samo pri paljenju mašine tako da možeš izabrati koji flešuješ pre pokretanja fleša.

Na novim rigovima sam odvojio jednu mini dos (FAT) particiju za atiflash i biose, napravio f.bat koji sadrži atiflash.exe -pa %1 -fs -fp i neki hiren CD koji mi bio pod rukom (zaboravio USBove kući :d). Kad stigneš u dos prompt, upališ ili ugasiš dugmiće na karticama da prebaciš na poziciju koju hoćeš da flešuješ, odradiš flash, restart i imaš nov bios. :) Kad hoćeš da pređeš na drugi koji je u kartici, ispritiskaš dugmiće na kartama, restart i prebacio si.

Nazad
Vrh Dno