Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Mozes ti povuci i 5 puta vise,i mozda ti nikad nista ne dodje,a mozes preci onih sad 15k eura vlajda,zaboravio sam tacnu cifru,i da ti odma stigne resenje o neplacenom porezu
Sve zavisi od poreske uprave,ali do 20k eura si bezbedan.Naravno u ovo ulazi i tvoja plata i drugi prihodi vidljivi poreskoj upravi

Platu nemam. Da budem iskren, samo neku bednu penziju. Da citiram genijalčinu:

sa minimalcem od 20 k dinara - mesečnih neoperezivih 10k eura mi deluju realno.

Zamolio bih da licne prepiske obavljate preko PM, kao i da izostavite bilo koje vredjanje iz recenica.

Nije zabranjeno ali moraš to da radiš preko brokera. Kao fizičko lice ne smeš da trguješ na berzi.

http://www.belex.rs/naslovna/faq

Isto je i za ostale berze.

Sto ce reci, ako je broker u stranoj zemlji to je ponovo protiv zakona?

Jos jedno pitanje, znam da nije tema: ako neko ima otvoren racun u nekoj stranoj banci i neka sredstva tamo, npr. Pera ima otvoren racun u nekoj banci u Austriji, a zivi u Srbiji i drzavljanin je Srbije, a ne Austrije, da li ta banka u Austriji moze da mu zamrzne sredstva na racunu jer je protivzakonito za Peru da uopste otvara racun u Austrijskoj banci.

I jos jedno pitanje, da li bi ta banka u Austriji uopste dozvolila Peri da otvori racun, da li bi proveravala nas zakon ili ne?

Ne moze, zato sto u Austriji nije zabranjeno da Pera iz Srbije ima tamo racun, a Austrija nije duzna da sprovodi srpske zakone (ni bilo cije, osim sopstvenih i/ili EU zakona)

Poslednja izmena:
Platu nemam. Da budem iskren, samo neku bednu penziju. Da citiram genijalčinu:

ja samo da kažem da sam bio ironičan, i da potvrdim ono što je shku rekao.

dakle, do 20k eura na godišnjem nivou (što uključuje sva primanja) ne bi trebalo da bude problema.

Hvala lepo.

S obzirom na platu koju vecina ima, tih 10-15K eura je sasvim pristojna cifra za povlacenje. To je 1000e mesecno. Prosle godine sam samo mogao da sanjam o tom cifri.
Bice problema kasnije kad se to malo namnozi, neki i sada vec imaju ozbiljne cifre ali opet, siguran sam da cemo se lako snaci.
Jel neko povlacio tipa 5000e odjednom? Jel ima problema s tim da malo veca lova legne?

Gleda se godisnji priliv.

E sad, jedan mjesec 5k, pa drugi mjesec za redom 5k to vec bi upalo u oci....

S obzirom na platu koju vecina ima, tih 10-15K eura je sasvim pristojna cifra za povlacenje. To je 1000e mesecno. Prosle godine sam samo mogao da sanjam o tom cifri.
Bice problema kasnije kad se to malo namnozi, neki i sada vec imaju ozbiljne cifre ali opet, siguran sam da cemo se lako snaci.
Jel neko povlacio tipa 5000e odjednom? Jel ima problema s tim da malo veca lova legne?

A ako su toliko pare u pitanju i toliki mesecni priliv zasto ne uradis nesto slicno kao moj imaginarni drug Pera :d

Pa nemozes tek tako otvriti racun vani, mislim da treba da imas prijavljeno prebivaliste kod nekog tamo ili posao... za vecinu zemalja, mozda i ako imas tonu kesa prolazi ;)

Si siguran da mora prijavljeno prebivaliste? Bas cu da pogledam sada neke jace banke u Evropi...

Koliko je siguran Skrill, Neteller za drzanje novca kod njih?

Si siguran da mora prijavljeno prebivaliste? Bas cu da pogledam sada neke jace banke u Evropi...

Opet ti ne razumeš. Nema to veze s bankama po svetu već sa našim zakonom.

Neće tebe belosvetske banke da ganjaju, boli njih uvo, čak im i odgovara da ti naplate svoje usluge. Ti kršiš naš zakon i na osnovu toga država može da te procesuira. ;)

Da li je vazna brzina internet za rudarenje? Koliko je minimum? Koliko koristi?

iskusnima je verovatno pitanje smesno:) a meni je bas dilemma

hvala...

Ok, to sve pod uslovom da drzava ima dokaze sa kojima ce da procesuira nekog Peru i sl. zar ne...e sad kako ce da nabavi te dokaze ja ne znam, jer koliko se secam odnos banke i klijenta je poverljiv..bar u inostranstvu

Racune u stranim bankama mozete da otvorite kao nerezidenti, samo sa pasosem - iz iskustva govorim za Madjarsku i Hrvatsku. Doduse, u Hrvatskoj cete dobiti i poreski identifikacioni broj (zove se tako ili nesto slicno), iako kao nerezident ne placate porez.

Ne vidim razloge da u drugim zemljama bude drugacije.

Poslednja izmena:
Ok, to sve pod uslovom da drzava ima dokaze sa kojima ce da procesuira nekog Peru i sl. zar ne...e sad kako ce da nabavi te dokaze ja ne znam, jer koliko se secam odnos banke i klijenta je poverljiv..bar u inostranstvu

Kada država Srbija traži nekoj banci u inostranstvu podatke o nekom svom rezidentu ta banka će joj sve podatke bezuslovno predati. To je regulisano međudržavnim sporazumima i ne treba se zanositi da su ti podaci tajni.

Racune u stranim bankama mozete da otvorite kao nerezidenti, samo sa pasosem - iz iskustva govorim za Madjarsku i Hrvatsku. Doduse, u Hrvatskoj cete dobiti i poreski identifikacioni broj, iako kao nerezident ne placate porez.

Ne vidim razloge da u drugim zemljama bude drugacije.

Mozda nekad bilo... ja sam bas za HU proveravao u par banaka i mora i potvrda... prebivalista, posao, priliv iz te zemlje... nesto od toga

E sad moguce da neke licno prihvate to vec nenzam, ali znam sta im pise na sajtu

Nadjoh i ovaj podatak pretragom..jes da je iz 2008. ali drugi post je zanimljiv:

hi, i work for credit suisse.. you can open an account anytime at credit suisse..u dont need a minimum deposit as a non-resident. if you live in switzerland you have less account fees to pay. if you live outside of switzerland you'll have to pay an account fee of approx. 140sfr. per year to hold your account up to assets of 50'000swiss francs. if you deposit more than 50k you wont be charged with any fees. so thats the info that i can give you at the moment.

http://www.englishforum.ch/finance-banking-taxation/29557-opening-bank-account-non-resident.html

To ti je ono što ti je Željko rekao. Idi u bilo koju švajcarsku banku sa 100k $ i bez problema će da ti otvore račun. :)

E sad, ako te nahvataju naši da tamo imaš račun i debela sredstva neće te ostaviti na miru dok ne "omaste brke" s tobom.

Ja i dalje ne kapiram zasto bi drzava pokretala postupke samo zbog posedovanja racuna? Znam da je zakon takav ali je i jako glup.
Zar nema u stranim bankama mogucnosti da se otvori racun za lica?
Postoji "non resident bank account" opcija, samo treba proveriti kod banaka tacno. Ja bi licno otvorio to negde ako bih isao preko.

Sad cu ja ko Zeljko da krenem :D Necu bre da im placam letovanja po Dubaiju...nek sednu i zarade sami nesto..nek zasuku rukave i neko oru malo njivu :D

Nego, nije bas 100k $...50k CHF je manje :D

Pa to i zato nema smisla, ti ako povuces kes u Srbistan i ovde ga trosis ionako ce zlotvorima bar ~40% da ode u djep, preko milion nameta ako ne i vise...

Ja inace ni nemam nameru da ista povlacim vece od vani, verovatno cu ulozit u nekretnine negde daleko odavde....

Pa nemozes tek tako otvriti racun vani, mislim da treba da imas prijavljeno prebivaliste kod nekog tamo ili posao... za vecinu zemalja, mozda i ako imas tonu kesa prolazi ;)
NE LUPETAJ, dosta je za danas. Prebivaliste treba za acc. sa kreditnim karticama, savings acc. i sl, za "obican" checking (sa debitnom karticom) ne treba.
Zbog toga što je Peri zakonom zabranjeno da otvara račune u inostranstvu. :D

Evo ti zakona: http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

E sad, prosledi ovaj zakon svima onima koji imaju ofšor kompanije. :p
Offshore kompanije su dozvoljene, i racuni offshore kompanija su dozvoljeni. Offshore racuni vec nisu.

Racune u stranim bankama mozete da otvorite kao nerezidenti, samo sa pasosem - iz iskustva govorim za Madjarsku i Hrvatsku. Doduse, u Hrvatskoj cete dobiti i poreski identifikacioni broj (zove se tako ili nesto slicno), iako kao nerezident ne placate porez.
Upravo tako

Nadjoh i ovaj podatak pretragom..jes da je iz 2008. ali drugi post je zanimljiv:

http://www.englishforum.ch/finance-banking-taxation/29557-opening-bank-account-non-resident.html
Tu lepo pise da svaka budala moze da otvori racun koji kosta 140 franaka godisnje, bez ikakvih depozita.
Kakvih 50-100k CHF ?!

Poslednja izmena:
Ja inace ni nemam nameru da ista povlacim vece od vani, verovatno cu ulozit u nekretnine negde daleko odavde....

Hahaha, samo i za to ti treba odobrenje NBS-a inače ti "ode glava". :D

Резидент може држати девизе на рачуну код банке у иностранству под условом да је за то добио одобрење Народне банке Србије, и то у следећим случајевима:

----

Pretpostavljam da vas zanimaju isplate preko MtGox-a pa da vam kažem kako sam prošao.
27. jula sam povukao 2054e na devizni račun u Intezi. Svake 2-3 nedelje sam im slao mail šta se dešava sa mojim novcem. Odgovor je uvek bio kako su baš našli nove banke i kako će novac uskoro da legne. Kad bi ih upitao kada tačno, odgovorili bi da to mogu da mi kažu tek kada im banka javi da je novac prosleđen.
25. septembra su mi ponudili da mi ponište transakciju pa da ponovo povučem novac, ali ovog puta preko SEPA jer sada sepa mnogo brže radi. Nakon što sam im odgovorio da u mojoj zemlji SEPA ne funkcioniše rekli su da će da mi se jave čim mi pare budu prosleđene.
07. oktobra su mi ponudili da obrade transakciju ručno i da mi pare odmah legnu, ali da na takav način banka uzima 5% provizije. Ja pristao na to i naravno upitao kada će da legnu pare, a odgovor je stigo da sada sakupljaju transakcije svih koji pristaju da im brže legnu pare uz 5% provizije i da zato ne mogu da mi kažu baš tačno kada će da legnu, ali da će da mi jave čim proknjiže transakciju.
31. oktobra šaljem im mail da je prošlo tri nedelje od kada su rekli da će uz 5% provizije novac odmah da legne i 3 meseca od kada sam ga povukao i upitao sam ih da li planiraju uopšte da mi prenesu novac ili su rešili da me zavrnu. Stiže mi odgovor da su proverili sa bankom i da je moja transakcija prebačena u visoko prioritetnu.
12. novembra im šaljem mail da je prošlo mesec dana od kada su mi rekli da će pare hitno da mi legnu uz 5% provizije i da ne mogu da verujem da su toliko neodgovorni, da će zbog njih država da mi odseče struju jer nisam platio račune :D i da je stigla zima a ja nisam kupio drva za ogrev jer još uvek čekam da mi prenesu pare :d Još sam im napisao da ako ne mogu da mi prenesu pare u naredih nekoliko dana da mi vrate sav novac na MtGox acc, a ja ću da ga prebacim na bitstamp i tako podignem pare. Odgovor je stigao da je moja transakcija obrađena i da očekujem da će novac da legne u roku od 7 radnih dana. A dodali i da obratim pažnju da će i posrednička banka da uzme proviziju.
Prošle nedelje potpisao izjavu, a danas išo da podignem novac. Leglo 1921,17e

Sve u svemu čekao 4 meseca i uzeli mi 132,83e provizije. Bežite što dalje od MtGox-a!!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno