Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Pogledajte prilog 126180

Otprilike ocekivane performanse za mining.

Jedino da vidimo kako ce u Litecoinu skalirati, tj da li ce biti izvodljivo da dobaci ~900 kh/s.

Viša cena i veća potrošnja, a ubrzanje premalo... Razočarenje :-(

Propustate jednu vaznu stvar tu, a to je da se grafa agresivno downclockuje kad se ugreje. Sto znaci da tih 700MH/s baca s mozda i 800MHz kloka, tako da bi s propisnim hladjenjem ili undervoltom mogla da baca mozda i do 900MH/s, bez ikakvog overclocka. Pitanje je i da li su se revieweri potrudili da nadju optimalnu konfguraciju za mining. A za skript je i pitanje kako ce se odraziti 512bitna magistrala.

Ali ako nešto košta skoro duplo više a ima bolje performanse možda 20% sa verovatno većom potrošnjom onda je jasno da nema šta da traži za kopanje pored Tahitija ;). Da bi se razmišljalo o kupovini za kopanje samo, trebalo bi da baca bar 1200 po meni.

Poslednja izmena:
Grafičkih na kilo po oglasima, čak i usb miner za skromnih 50e :) ako cena btc-a skoči na 500dolara možda i stigne da se otplati :)

Propustate jednu vaznu stvar tu, a to je da se grafa agresivno downclockuje kad se ugreje. Sto znaci da tih 700MH/s baca s mozda i 800MHz kloka, tako da bi s propisnim hladjenjem ili undervoltom mogla da baca mozda i do 900MH/s, bez ikakvog overclocka. Pitanje je i da li su se revieweri potrudili da nadju optimalnu konfguraciju za mining. A za skript je i pitanje kako ce se odraziti 512bitna magistrala.

+1 ne znam jeste li detaljno procitali test na tomi.
Uglavnom poenta je da taj rezultat nije realan karta moze da daje vise Kh/s ali zbog razumljivo vece potrosnje pri kopanju karta obara takt i daje koliko daje po testu.
Sa dobrim hladjenjem i konstantnim taktom davace znacajno vise, da li ce biti dovoljno da bi se uzela u razmatranje pored Tahitija tesko jako tesko-pitanje je uopste sa cim se vise isplati kopati.

DADE je napisao(la):
Grafičkih na kilo po oglasima, čak i usb miner za skromnih 50e :) ako cena btc-a skoči na 500dolara možda i stigne da se otplati :)
U tom slucaju bolje kupi 2-3 btc-a i cuvaj ih. Mnogo je laksa zarada na taj nacin.

Ali ako nešto košta skoro duplo više a ima bolje performanse možda 20% sa verovatno većom potrošnjom onda je jasno da nema šta da traži za kopanje pored Tahitija ;). Da bi se razmišljalo o kupovini za kopanje samo, trebalo bi da baca bar 1200 po meni.

Potrosnja je identicna kao i Tahiti.

A i ta tvoja prica pije vodu kada imas 2-3 graficke kartice. Ali kada imas 4-5 rigova, i tih 20% po karti znaci jer ne mozes siriti rudnik u nedogled, pa jedini nacin da povecas hasharate jeste da menjas s'vremena na vreme graficke.

Onda je i 7950/7970 preskupa jer po oglasima imas novih 5870 za ~90e a one bacaju preko 500 kh/s. Znaci takve 3 uzmes i daju ti vise od 2xR9 280X. :)

cak je i belo to sto ima nejvecu efikasnost Mh/W

Upravo.

Ali ne znam kolikog ce uticaja imati 512 bit magistrala za kopanje skripte? Ja bih rekao da karta time dobija boost, i da bi vrlo lako trebala izvuci 900 kh/s. Videcemo.

ili guiminer scrypt, alo ko ce se drndati sa podesavanjima i kako naci najbolje?

Ja tipujem da ce scrypt raditi na manjim klokovima GPU-a a visljim klokovima memorije... Kao GCN 1.1 karte, GPU ide doooole 20% a mem gore do max i onda postizati ok rezultate.
Problem je sto kod GCN 1.1 nemate mogucnost da mrdate voltazu i ako se to nastavi i na R290 seriju moze biti problem potrosnje. Sa druge strane voltaza je maksimalno optimizovana pa mozda i nema ptrebe dirati je. GCN 1.1 su sampioni u ustedi po ghashu, pored 7970 i 7950...

Edit za testove na linku datom: pa da to je tako ali oni ne mrdaju volt na 7970 i 7990 i slicnim kartama pa dobiju rezultate po def za iste, koji je obicno meni jako visok, pa ga spustam zesce... onda se dolazi izmedju 3-4 mhasha ili khasha po w.

Poslednja izmena:
1. R9 290X ima 38% više šejdera od R9 280X (7970) i u idealnom slučaju (kad bi radila non-stop na bust frekvenciji) to bi iznosilo oko 966kh/s.
2. Potrošnja je veća oko 20% u odnosu na R9 280X (7970), jer R9 290X je power tune-om ograničena (zadržana) na oko 250W.
3. 5870 baca 420kh/s na taktu od 900Mhz.

Poslednja izmena:
Nije sve u shaderima, GCN 1.1 ima unapredjenja po pitanju compute-a. Jesu smanjili performanse sa duplom preciznoscu float brojeva, ali se mining oslanja na cele brojeve. Zanimljiva stvar je da su povecali broj hardverskih threadova sa 2 na 8, mozda to izvuce vise performansi iz graficke.

Ne pomaže tu ostatak arhitekture koji je ako se posmatra front end i back end gotovo udvostručen, za kriptovalute su bitne proste ALU operacije koje obavlja shader unit. Te osnovne operacije nije moguće optimalnije izvoditi jer se u osnovi izvršavaju direktno i samo dve stvari na to utiču, a to je broj ovih jedinica i njihova frekvencija.

Poslednja izmena:
Ne pomaže tu ostatak arhitekture koji je ako se posmara front end i back end gotovo udvostručen, za kriptovalute su bitne proste ALU operacije koje obavlja shader unit. Te osnovne operacije nije moguće optimalnije izvoditi jer se u osnovi izvršavaju direktno i samo dve stvari na to utiču, a to je broj ovih jedinica i njihova frekvencija.

Sve to pricas za SHA256, za SCRYPT je druga prica.
A ja mislim da treba pricati o scrypt-u jer od ovog drugog nema leba ni od juce :)

Sve to pricas za SHA256, za SCRYPT je druga prica.

Ne, odnosi se i na scrypt, to što algoritam uključuje i intenzivne operacije sa memorijom ne menja suštinu. U memoriji se ništa ne izvršava, ona je tu da se iz nje podaci pročitaju i pohrane, sva obrada mora da prođe preko ALU jedinica (shadera).

Ne, odnosi se i na scrypt, to što algoritam uključuje i intenzivne operacije sa memorijom ne menja suštinu. U memoriji se ništa ne izvršava, ona je tu da se iz nje podaci pročitaju i pohrane, sva obrada mora da prođe preko ALU jedinica (shadera).

Da skratimo pricu, koju GCN 1.1 karticu si podesavao i koji su ti rezultati.
Hint: 7950 i 7970 nisu GCN 1.1 karte....

Iznosim mišljenje na osnovu onoga što sam pročitao i nekog znanja koja posedujem iz ove oblasti. Način na koji mi se obraćaš je izraz nepoštovanja ali mogu još neki argument da ti ponudim pa ti sam oceni jel vredi čemu. Niko do sada nije imao priliku da empiriski proveri GCN 1.1 na ovom planu. 7790 (Bonaire) ima odlike GCN 1.1 arhitekture, kažem odlike jer postoje izvesne razlike u broju ACE kao i broju redova koje sadrže, pa nije doneo ništa revolucionarno, naprotiv. Pogledao sam šta donosi GCN 1.1 i većina unapređenja se ne odnosi na konstrukciju shadera (koja je ključna za povećanje aritmetičko logičkih performansi) već unapređenja se svode na dodavanje novih instrukcija (MQSAD, FP64 zaokruživanje vrednosti), flat adresiranje, TrueAudio, XDMA (novi crossfire)...

Evo ako smem na osnovu tog da prognoziram da GCN 1.1 neće doneti boljitke u smislu arhitekture, osim linearnih koji proističu iz kvantitativnih razlika (veći broj shadera ili veća frekvencija) nemoj mi zameriti na prognozi.

Poslednja izmena:
Nije nacin nepostovanja, vec diskusije, cemu forum sluzi.

7790 na sha256 daje 310 mhasha na scryptu jedva 248khasha i to sa mnogo velikom razlikom u kloku gpu/mem (830/1500).
Ako su 290 karte nasledile tu ruznu naviku, nece davati nista znacajnije vise od sadasnjih sampiona 7950 i 7970.

I ima dosta toga "ali" i "mozda".

Ja nisam veliki optimista po pitanju hyper-jumpa sa novim kartama.
Najveca realna, za sada, radost je pad cena 7 serije...

Sve ostalo bi unapred bilo super da se i dalje rade SHA256 valute, sto nije slucaj.

Ovo što si sad napisao doživljavam kao još veći pesimizam od mog na temu novog hardvera i ponašanja klijentskog softvera za mining. Prethodno sam mislio da si optimista kada je reč o novoj arhitekturi.

Poslednja izmena:
Ovo što si sad napisao ja doživljavam kao još veći pesimizam od mog na temu novog hardvera i ponašanja klijentskog softvera za mining. Prethodno sam mislio da si optimista kada je reč o novoj arhitekturi.

Izvini, ja sam mislio da hvalis unapred, na nevidjeno novu seriju kartica. A pod novom sam mislio ove stvarno nove, 290 i 290x, ne rebrendirane 2xx.
Jesam blagi pesimista, so se tice scrypt-a jer sigurno im on nije bio ideja vodilja u kreiranju nove generacije.
Treba sacekati i videti, ali postoji realna sansa da to uopste nece biti veliki pomak u performansama, zbog proslog iskustva sa istima.
7790 treba downclockovati, da bi radila bolje. UZAS. Ne zbog downclocka nego zbog cinjenice da se ne izvlaci max hashrate-a iz iste.
Sa druge strane potrosnja je stvarno mala, u rangu 7950 ako ne i nize. Recimo da 4 kartice 7790 sa plocom hdd ramom ne trose vise od 340w "iz zida". A to jeste malo.
Na primer desilo mi se da na jednoj kartici stane ventilator, sto joj nije smetalo u radu. Hesovala je kao i pre, sa 10-tak C vecom temp.

Da, očigledno se nismo razumeli. Moj prvi post koji je upao nakon tvog (u međuvremenu je napisano nekoliko postova dok sam ja kucao svoj) je izgledao kao da se obraćam i tebi, a upućen je onima koji su pisali na prethodnoj strani i izneli neke netačne podatke. Poznato mi je da se 7790 ne može optimalno iskoristiti, osim ako Con Kolivas ne sedne i ne prilagodi kod novoj generaciji, za očekivati je da rezultati budu slabiji od teorijskog maksimuma koji sam predpostavio. Želeo sam samo da kažem da i kad bi se prilagodili novoj arhitekturi ona ne bi bila bolja za mining od tekuće.

Poslednja izmena:
Sad kad bude vise kartica GCN 1.1 imace i vise motiva. Bar se nadamo...

Vrh Dno