Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E da, ne bas cesto, ali se desi, da paket stigne otvoren, dakle kod nas u Postu, pre nego sto ga posaljemo na Carinu.
Da li ih iscerupa carina iz drzave posiljaoca ili se ostete u transportu, to ne znam.
A kinezi i ostala bratija, ne da bedno pakuju, umotaju predmete u obicne kese (zute il crne), a i kutije im nisu nista bolje.

Pa se onda mora popraviti stanje, a ako je bas nesto ispalo, onda se pravi zapisnik sta je bilo unutra, pa se sa papirom salje na carinu.

A i rukovanje sa paketima ni kod nas nije bajno, mogu tek zamisliti sta prozive paketi na carini pa posle kod kurira. Ne bih ja nikakve 'tehnikalije' narucivao sa neta :).

Poslednja izmena:
Evo, ubačen element :) :) :) Kupujte kod naših uvoznika :) :)

Jesi li upoznat kako ide procedura za carinjenje kad stigne na firmu?

@MM
Ne radim na carini, nisi dobro procitao :).
Radim u Izmenicnoj posti, drzavnom aparatu :D koji prethodi carini prilikom obrade posiljaka :).

Dakle, posiljke prvo stignu kod nas direktno sa aviona, pa ono sto je za carinu ide jelte na carinu :).

Poslednja izmena:
Ja radim u Izmenicnoj posti kod aerodroma. Znaci to je posta u koju direktno stignu paketi i posiljke sa aviona, pa se odatle vrsi raspodela na obicne, preporucene i vrednosne posiljke, i sto je za temu bitnije, vrsi se raspodela paketa na one koji idu na carinu i na one koji jelte ne idu :).

Mozda vam se posreci da vas paket prodje kroz moje ruke, jer ja sve sto je pravilnog oblika ne saljem na carinu.
Edukujte vase prodavce/posiljaoce da vam pakuju stvari da izgledaju kao knjiga :d, velika je sansa da nece otici na carinu.

A kad ode na carinu, kod onih karakondzula, ja nemam nista sa tim :d.

Како мислиш да образујеш продавца? :D Најбоље да ћеш му ти рећи како да пакује хахха. Јеси се то шалио или је то било озбиљно? Иако је неправилног облика или било каквог нико нема права да отвара пошиљке. Зна се како се пакети прергледају без отварања. Значи буквално зависимо од Евице која одлучује да ли пакет иде на царину или не?:banghead:

A-ha, znači tamo gde lopatama prebacujete pakete iz jednih u druge kontejnere :) :) :)

Aj reci mi, ako slučajno znaš, gde sleću AirMail iz CN, HK, SG u EU ? I da li se Tracking brojevi beleže još negde u "medjuprostoru" izmedju tih zemalja i Srbije ...

Par puta sam "navatao" neke iz HKa u Švajcarskoj, pa mi bilo i logično, jer oni su uvek neutralni, pa odatle rasporedjuju valjda dalje za EU i VanEU , ili negde drugde "sleću" .... ?!?

Evica radi NA carini .... Balasevic je pre nje ... Njemu javis kad cekas nesto skupo, da ubaci u kontejner NE IDE NA CARINU...

Poslednja izmena:
@Tijeri Anri
Nisi ti dobro procitao, bem mu mater valjda ovo kisno vreme kad mu 'vreme' nije :D.

Dodje paket, i u zavisnosti od procene i nekog nepisanog pravilnika radnik u Izmenicnoj posti odlucuje dal nesto ide na carinu ili ne.
Znaci DA LI SE NESTO PROSLEDI KA CARINI, ne pricam ja o carinjenju, nemam sa tim veze, ne radim na Carini ;).

Dakle bilo sta sto je glomazno a nije knjiga bi trebalo da ode ka Carini.
Al kazem, ja volem malo da zaebem pravilnik pa ubacim nesto u obicne posiljke koje nece otici ka Carini.
Ako sam u smeni i ako prodje kroz moje ruke recimo Amazon paket, budite sigurni da nece otici ka Carini :d.

Poslednja izmena:
A-ha, znači tamo gde lopatama prebacujete pakete iz jednih u druge kontejnere :) :) :)

Aj reci mi, ako slučajno znaš, gde sleću AirMail iz CN, HK, SG u EU ? I da li se Tracking brojevi beleže još negde u "medjuprostoru" izmedju tih zemalja i Srbije ...

Par puta sam "navatao" neke iz HKa u Švajcarskoj, pa mi bilo i logično, jer oni su uvek neutralni, pa odatle rasporedjuju valjda dalje za EU i VanEU , ili negde drugde "sleću" .... ?!?

Nije nikakvo lopatanje :), kulturno i fino izvadis pakete iz vrece i onda ala divac horog metodom smestas u dzak :D.

Ima tu fora da necije posiljke idu preko drugih drzava, znaci slecu negde pre nego sto stignu u Srbiju, preko Svajcarske i mislim Belgije, al ne znam tacno iz kojih drzava gde su posiljaoci.
Mislim da Kinezi dolaze direktno.

Radim tek manje od 2 meseca, nisam sve pohvatao to, mada u sustini za tamo nas posao i nije bitno previse :).

Dobro, korisno znati, gde se može još pratiti svoj paket ....

Nadam se da ti ovo nije pravo prezime, pošto čitaju ovde ;)

Ja nemam nista sa tim :d.
Ma mogu da me 'uvate'' :), a pozdravio ih Djole iz Novog Sada :D.

Nije bas da krsim neki zakon, i naravno da necu staviti kutiju od par kila u vrecu za obicne posiljke, nisam mentol :).
Al recimo u Amazon paketima su obicno knjige i diskovi, diskovi bi trebalo da odu ka Carini, mada ne znam dal se carine.
Al greota kad vidis da je neko platio disk recimo 5 dolara, da mu Carina uzme 20-30% od te cene :).

@Tijeri Anri
Nisi ti dobro procitao, bem mu mater valjda ovo kisno vreme kad mu 'vreme' nije :D.

Dodje paket, i u zavisnosti od procene i nekog nepisanog pravilnika radnik u Izmenicnoj posti odlucuje dal nesto ide na carinu ili ne.
Znaci DA LI SE NESTO PROSLEDI KA CARINI, ne pricam ja o carinjenju, nemam sa tim veze, ne radim na Carini ;).

Dakle bilo sta sto je glomazno a nije knjiga bi trebalo da ode ka Carini.
Al kazem, ja volem malo da zaebem pravilnik pa ubacim nesto u obicne posiljke koje nece otici ka Carini.
Ako sam u smeni i ako prodje kroz moje ruke recimo Amazon paket, budite sigurni da nece otici ka Carini :d.

То сам и мислио. Све што иде на царину се царини или 99% ствари зар не? Ви из те поште одлучујете да ли прослеђујете/шаљете или како год већ ка царини или не. Нисам ни ја споменуо царињење. Значи иако пише "gift" ви то прослеђујете? Или оно еци, пеци, пец? Не долазе са Амазона само дискови и књиге.

Da osim carine u NS tu izgleda 99% ide na carinu, tako i treba nek se Srbija gradi kao i uvek jos 100 godina!

То сам и мислио. Све што иде на царину се царини или 99% ствари зар не? Ви из те поште одлучујете да ли прослеђујете/шаљете или како год већ ка царини или не. Нисам ни ја споменуо царињење. Значи иако пише "gift" ви то прослеђујете? Или оно еци, пеци, пец? Не долазе са Амазона само дискови и књиге.

Nema veze sta pise, kako ne kapiras, nije na nama da procenjujemo dal treba da se carini ili ne.
Mi na osnovu gabarita i vrste robe odredjujemo dal da prosledimo Carini ili ne. Knjige ne idu za Carinu, to je ono sto je sigurno :).
A cim je nesto nepravilnog oblika mora se proslediti Carini, pa onda oni odlucuju sta dalje.
Dal je to stvarno gift ili nije :) i slicno.

I ne carini se sve sto ode na Carinu :), pa jel pisu ljudi ovde da su narucivali svasta, recimo ispravljace neke. To je sigurno zavrsilo na Carini, jer je iole glomazno, tj. mi smo ga ka njima prosledili a eto oni ga nisu ocarinili.

Sve sto izgleda kao paket i nije knjiga/tiskovina, salje se ka Carini.
Ja malo tu prosledjujem kako mi dune :d.

Poslednja izmena:
Mislim da kapiram, vi sluzite da carini umanjite obim posla, tj da ono sto sigurno nije za carinjenje uopste ne ide kod njih vec ih "zaobidje", tj dodje pravo do kupaca. A jel udarate pecat "ne podleze carini" ili to ipak radi carina?

...
Ja malo tu prosledjujem kako mi dune :d.

Ja nemam nista sa tim :d.
Ma mogu da me 'uvate'' :), a pozdravio ih Djole iz Novog Sada :D.
...
Al greota kad vidis da je neko platio disk recimo 5 dolara, da mu Carina uzme 20-30% od te cene :).

Nije nikakvo lopatanje :), kulturno i fino izvadis pakete iz vrece i onda ala divac horog metodom smestas u dzak :D.
...
Radim tek manje od 2 meseca, nisam sve pohvatao to, mada u sustini za tamo nas posao i nije bitno previse :).

Ako sam u smeni i ako prodje kroz moje ruke recimo Amazon paket, budite sigurni da nece otici ka Carini.

Mozda vam se posreci da vas paket prodje kroz moje ruke, jer ja sve sto je pravilnog oblika ne saljem na carinu.
Edukujte vase prodavce/posiljaoce da vam pakuju stvari da izgledaju kao knjiga :d, velika je sansa da nece otici na carinu.

A kad ode na carinu, kod onih karakondzula, ja nemam nista sa tim.

PRIJAVA:
Kršenje propisa, radne discipline, malverzacije pri uvozu, švcerc, slabljenje finansiskog stanja drzave, neprijateljsko, podrivacko, stetocinsko delovanje protiv drzave i naroda...

Ime: Đorđe Balašević, Novi Sad

Hitno pokrenuti postupak za nalazenje lica odgovrnog za ogromnu zloupotrebu i kriminalno delovanje protiv finansiskog sistema drzave, uhvatiti ga, naterati da prizna, osuditi, u tamnicu baciti i kljuc izgubiti...

Smernice pri trazenju:
Radi dva meseca, radi u posti, radi u Izmenicnoj posti kod aerodroma (nepoznato kojeg aerodroma), voli knjige...

:D

А зашто се књиге не шаљу на царину? А шаљу се неке небулозе? Значи ваш посао је погледати да ли је у облику књиге, ако није шаљи царини. Какво губљење времена и жали Боже позиције и улоге. Ништа лично да се разумемо.

Poslednja izmena:
Bolje da se je covek ugrizao za ruku nego sto je napisao gde radi... Sad ce biti kriv za SVE :d

Ne lupamo nikakve pecate. Ono sto nije za Carinu ih mimoidje i to je to.
Zasto knjige, pa eto takvo je pravilo :).
Tiskovina i knjige ne idu za Carinu, sve sto je nepravilnog oblika (pa makar bila i mindjusa) ide.

А зашто се књиге не шаљу на царину? А шаљу се неке небулозе? Значи ваш посао је погледати да ли је у облику књиге, ако није шаљи царини. Какво губљење времена и жали Боже позиције и улоге. Ништа лично да се разумемо.

Aman, to je deo segmenta rada, koji sam izdvojio zbog jelte teme u kojoj pisem, voimeoca :d.

Kad stignu posiljke, sve moraju da se prime kroz sistem, pa onda se razdele na obicne, preporucene i vrednosne, pa svaka posiljka se prosledjuje u grad/okrug za koji je namenjen.
Jedino se za carinu prosledjuje na BG, Nis i NS.

Dakle, Posta i Carina ama bas nikakvih dodirnih tacaka nemaju u radu, Posta sluzi da primi i razdeli pisma i pakete, a Carina da ocarini sto je za carinjenje.
Kad ti tetka iz Australije posalje pismo, nece valjda to Carina da radi, da omoguci da to pismo stigne u tvoje sanduce, to je postin posao :) ?

Voimeoca 2nd time :d, si ti nekad posetio neku Postu ono u zivotu :D, ne mislim na klasicne saltere za uplatu. Mislim ono, PTT = posta telegraf telefon :).

Poslednja izmena:
Нисам никад био у пошти а и ни не планирам да се бакћем са разноразним надрканим службеницима. Занима ме ово само зато што ми је криво како Србин пролази поред такве поште, правила и царине. Невероватно је да нико још увек није урадио комплетну промену свега из корена. Вероватно кочница ради само тако јер некоме одговара цела та "зајебаванција".

Stigao paket, daljinski za fotoaparat, placen 3$. Kinez nalepio odstampanu deklaraciju sa vrednoscu 10$, a carinik (Tomic Milenija ili tako nesto) procenila 20$ i naplaceno 450 din dazbina, sve u svemu 300% onoga sto sam platio. Retard

sad mu zavalis negativnu ocenu na ebay pa nek se misli kasnije sto je to tako i napises mu zasto si ga zavalio ... to ti je jedina satisfakcija...

Nije me iznervirao on koliko ova ******ka sa carine, pogotovo sto sam vec dobijao od nje neke pakete procenjene vise nego sto sam platio... Ali ovo me bas iznerviralo da daljinski od 2$ kojih na ebayu ima milion ona procenjuje na 20$

Све то раде намерно да би се напунио буџет, јер то је једина ствар са које може да се краде, све друго је већ покрадено и све акцизе су већ подигнуте до плафона.

То нико па ни они сами не могу да објасне:eek:
Младене како та сомина може да процењује кад ни не зна шта је то? А и што продавац ставио 10$ уместо 2$?! Док год овакви мајмуни раде тако ће бити уз свесрдну помоћ "невероватног" закона.

Poslednja izmena:
Mnogo mi se nesto to vozi po USA :(

Ovo za USA je sve u redu. Jeste sporo jer je to obicno avionsko pismo sa pracenjem. Po proceduri iz Kalifornije ne ide za Evropu, nego prvo do Njujorka , pa onda polako ovamo. Nije bas tamo sve brzo, posebno kad se ne plati brzina. HK posta je zakon za njih, za 5 dana paket napustio HK, za nekoliko sledecih je ovde , a onda na carini duze stoji nego sto putuje sa kraja sveta :D

Imam jos jedan paket iz USA narucen jos 17-og maja i placena btzina dostave, tek juce dobila traking broj i jos ne vidim gde je
Iako platis brzinu ameri ipak spori

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno