Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koje kriminalno novinarstvo. Samo time što su napisali "porezi" umesto "nameti" se uvodi zabuna u startu. Poluizjave tipa "Pošiljke pravnih lica u vrednosti do 50 evra oslobodjene su troškova." = još zabune. A to što PDV nije 20% za svu robu i što se odnosi na drugu vrednost kada predje 50/70 evra, to je tek...

Nađoh danas kovertu u sandučetu. Baterija za mobilni, plaćena ~1,5$, sa ebay-a. Poslato bez trackinga, u koverti na kojoj je bila ištampana deklaracija sa natpisom gift i stoji vresnost 8$. Pečat ne podleže carinskom pregledu na koverti.

Izem ga, ovo je prvi paketić od promene pravila (početnička sreća). Videćemo kako će ići dalje...

p.s. najbolja stvar je da je paket poslat 10.5. Nisam ga očekivao bar još 10tak dana...

Poslednja izmena:
Šta te briga, ti si u Kanadi:)

Baj d vej, sama izjava gospođe Matić je besmislena samo po sebi i ne zavređuje angažovanje malih sivih ćelija i trošenje istih za badava.

Ако сам у Канади не значи да ме заболе за моје родитеље, брата, пријатеље, итд.;) што би значило да ме интересује и Евица и са 10000км :D

Poslednja izmena:
evo iz aktuelnog zakona PDV-a sta kaze DRZAVNI DOKUMENT povodom placanja PDV-a na predmete oslobodjene carinom:

ZAKON O PDV

Clan 26.
PDV se ne plaća na uvoz dobara:

7) za koja je u skladu sa članom 192. tač. 1) - 10) i članom 193. stav 1. tačka 6) Carinskog
zakona ("Službeni glasnik RS", broj 73/03) propisano oslobođenje od carine.

a evo sta kaze taj clan u carinskom zakonu:

CARINSKI ZAKON

Član 218 (niko se nije potrudio da edituje zakon o PDV nakon dopune zakona o Carini, zato je clan 218 a ne 193)
Roba na koju se ne plaćaju uvozne dažbine

5) pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode

-------------------------------------------------

Dakle ovom panduru deebilu neko mora podhitno da kaze da on krsi zakon. Paragraf.rs sajt ima sve ovo na videlo, dakle zakon jasno nalaze:

AKO JE ROBA OSLOBODJENA CARINE, PO CLANU 26, TACKI 7, PDV SE NE SME NAPLATITI

Dajte ljudi kolektivno da nekom ovo predocimo, vredi li cimati se i skrenuti nekome bitnom paznju da Carina aktuelno krsi zakon u kriticno velikim proporcijama ... ?

Poslednja izmena:
Vredi li? S obzirom da od ovog ne moze gore, odnosno da su prakticno paralisali nesto sto je juce funkcionisalo podnosljivo bez PP-a, naravno da vredi. Samo, to zavisi od masovnosti odziva, probojnosti u plasmanu informacija, itd. Niko ne mora da zarilja narocito duboko, pa da mu postane barem nacelno jasno kako se i zasto preko noci toliko toga izmenilo. Ako pet ljudi digne glas, to je malo. S druge strane, tek bez talasanja nece nista da se dogodi. Sa svoje strane mogu da obezbedim fizicko prisustvo ili potpis na nekakvoj peticiji. Prohodnost ka medijima (bar tog tipa) nemam, a ovo ce tesko da ide bez nekog vida javne akcije - medijske, protestne ili kakve god.

Na sve sto su uradili oni izjavama koje daju pride vredjaju inteligenciju svakog iole upucenog u problematiku. Silni Srbi steknuli po dolarcic da naruce kabl, a mi ih pocastili sa desetak puta vecim porezom, u skladu s carinskom procenom vrednosti posiljke... genijalno!

Ovo može samo se promeni ako neko od forumaša ima veze sa vrhom napredne stranke pa da im šapne da ovo srede. Tako to ide u ovoj odvratnoj zemlji sa najboljim narodom na svetu. :screwy:

Da si preuzeo sa paragraf.rs, onda bi dobio iste tekstove Zakona kao što su na linkovima koje sam ostavio, a ne te sa pogrešnim numeracijama članova zakona. A u njima piše:

U zakonu o PDV piše da se član 26 tačka 7) odnose na članove 216 i 217 carinskog zakona, ne i na član 218. Član 218 Carinskog zakona propisuje neplaćanje uvoznih dažbina. PDV po definiciji nije uvozna dažbina. Uvozne dažbine su carina, troškovi obrade paketa itd.

Poslednja izmena:
jeste, ko zna sta sam citao izvinjavam se. permutovao sam dokumente. Dakle, po ovom ispada da se PDV ipak placa na predmete oslobodjene carinom, jer je oslobadjanje carine navedeno u clanu 218 carinskog zakona (to su valjda tih 50/70 evra) i drzava ima po zakonu pravo da naplati PDV na to .. ? e 'bem ti a ponadao sam se. izvinjavam se svima na gresci.

Nađoh danas kovertu u sandučetu. Baterija za mobilni, plaćena ~1,5$, sa ebay-a. Poslato bez trackinga, u koverti na kojoj je bila ištampana deklaracija sa natpisom gift i stoji vresnost 8$. Pečat ne podleže carinskom pregledu na koverti.

Izem ga, ovo je prvi paketić od promene pravila (početnička sreća). Videćemo kako će ići dalje...

p.s. najbolja stvar je da je paket poslat 10.5. Nisam ga očekivao bar još 10tak dana...

nije pocetnicka sreca, od to premene pravila sam primio sigurno 5 paketa i svi su bili bez pdv-a i carine... ne znam dal imamo mi carinarnicu u kg-u i gde se nalazi, ali ako imamo izgleda da do njih nije stigao ovaj dopis ili je neko samo lenj pa ga mrzi da pregleda pakete ili jednostavno kod nas i nije neka guzva pa i ne mora da se puni budzet odavde :D
@topic neka neko napravi grupu na fejzbuku kapiram da ce kroz metar dana imati brdo nezadovoljnih pa mzoda neka medijska kuca, novine il sta god primete celu halabuku ;)

Samo se vi hvalite, kad vam posalju neku inspekciju u tu carinarnicu da naprave reda :))

Sad cekam posiljku od 30$ i od 7$ pa cemo videti, zasad tipujem da ce mi na ovu skuplju rebnuti neki nenormalan iznos, koji nadju u cenovniku ovde recimo (6k din), a za jeftiniju mozda i vrate ili zaplene da ne bih valjao na pijaci (paketic od 500 gumica za dlaku za pse)...

Samo se vi hvalite, kad vam posalju neku inspekciju u tu carinarnicu da naprave reda :))

pa ko se ovde hvali? ja sam samo pitao da li postoji u kgu carinarnica ili ne... a i poenta je da podelimo medjusobno iskustva a ne fazon "da bog da komsiji crkla krava"... :p

posiljku iz Hong Konga sam primio danas, slusalice vednost robe 3e, pise: NE PODLEZE CARINSKOM PREGLEDU! a niti je postarina ni PDV placeni

Meni je u poslednjih 30ak dana stiglo 6 posiljki (Slovenija i USA), vrednosti od 30-50 EUR. Na sve uredno naplacen PDV u dinar, na osnovu vrednosti na deklaraciji.

Dakle, nikakvih problema nisam imao.

Osim sto je postara u par slucajeva mrzelo da se penje do stana, pa je ostavio obavestenje u sanducetu.

Poslednja izmena:
Meni danas stigla jedna zagubljena pošiljka od pre cirka 3 meseca, nije neka vrednosti, 4,55$, ispravljač za rad eksternog hard diska, a i dobio sam u međuvremenu refund, tako da ću samo da rerefundiram Kinezu i to je to.
Inače, puckava žuta koverta neotvarana, nisam ništa platio.

Tako sam i ja dvojici platio nakon refunda jer su mi stigle posiljke posle 2 meseca :)

Meni juce 3 koverte, a danas 2 u sanducetu bez pdv....na svakoj pise cijena, od 5 - 15$
+ listic za paket sa iherba, ali na njemu nema da treba da se plati, oko 30e me kostalo to

Poslednja izmena:
Meni paketi koji su narucivani po nedelju i vise dana razmaka sa razlicitih delova sveta,Usa,Kina stizu zajedno,pre nedelju dana 4 paketa odjednom,2 iz amerike sportski suplementi su u pitanju vrednosti po 30$,otvoreni pregledani naplacen pdv i to mrtvo pregledanje.Na druga dva iz kine sitnice vrednosti oko 10$ nista od dazbina.
Juce 3 paketa odjednom iz aprila:
Dva iz amerike sportski suplementi,30$ i 15$ otvarani ali nije naplaceno nista,jedan iz kine psp punjac za kola i srafciger i srafovi za isti, nista od troskova...
Vec sam spremio jednu crvenu za troskove a njih nema,ludilo...

Danas mi stigla baterija iz UK narucena 22.05 vrednosti 5.99 GBP + 2.99 GBP shipping = 8.98 GBP.
Paket je otvaran i procenjena vrednost je 5$ odnosno 429 DIN. Ukupno sam platio: PDV 86 din + troskovi carinjenja 66 + 44 = 196 RSD

I bio sam iznenadjen sto mi je paket stigao za nesto vise od nedelju dana. :)
Jos ocekujem dva paketa iz HK, jedan punjac i jedan micro usb kabal - samo se nadam da sa ovim kablom necu proci kao onaj sto su mu trazili da dodje do carinske ispostave i ponese sva moguca dokumenta. :d

juce stigao paket iz HK, narucen 30.04 neka sitna plastika, platio Kinezu 21$, napisao na koverti 1$, nema carine -poštar naplatio 66 din. (i nije ostavio nikakvu priznanicu)

Zanimljivo je da je roba krenuila iz HK u Canadu te su odande prosledili za Srbiju (proputovao paket ceo svet za mesec dana) - ne znam odakle Kanada kad i na ebay-u i paypalu pise
ime prezime
adresa grad zip broj i Serbia
canada srbija.jpg

19-og naručen parfem sa strawberrynet, 20-og poslat, 23-eg je stigao u Srbiju, da li iz HK ili odakle šalju, navodno je prošao carinu i još uvek čekam, sve sam mislio doneće ga danas, u petak kao i obično!

Narucen paketic od 7$ iz Kine 21. maja, po trackingu stigao u Serbiju 24. (za 3 dana, totalni "zbun" :zgran:) posle se setao preko carine i raznih posta, da bi 30. stigao u krajnju postu i danas meni u sanduce - sve ukupno 10 dana. Nema carine ni PDV-a, zuta pucketava koverta nije otvarana. Definitivno pocetnicka sreca, manje zbog carine + PDV-a, a vise zbog trajanja putovanja :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

narucen paket sa dxa posle 15og poslat paket sa dx-a 24og...po hong post trackingu pise da je 30og napustio hong kong...kako ga pratim dalje?

Izgleda da su malo oladili sada sa naplatama. i meni je stigao jedan neotvoren paket bez naplate bilo cega.

Ja radim u Izmenicnoj posti kod aerodroma. Znaci to je posta u koju direktno stignu paketi i posiljke sa aviona, pa se odatle vrsi raspodela na obicne, preporucene i vrednosne posiljke, i sto je za temu bitnije, vrsi se raspodela paketa na one koji idu na carinu i na one koji jelte ne idu :).

Mozda vam se posreci da vas paket prodje kroz moje ruke, jer ja sve sto je pravilnog oblika ne saljem na carinu.
Edukujte vase prodavce/posiljaoce da vam pakuju stvari da izgledaju kao knjiga :d, velika je sansa da nece otici na carinu.

A kad ode na carinu, kod onih karakondzula, ja nemam nista sa tim :d.

Poslednja izmena:
Ha, ha, red je bio da se javi i neko ko može da nam da neke smernice iz prve ruke (a ovde je i bukvalno iz prve).:wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno