Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ocigledno je na sta se Intel fokusirao, na integrisanu grafiku. Kako bi sustigao AMD na tom polju, e sada zasto su izbacili celu seriju i jos novi soket, zato da bi osisali intel fanove :D

E pa zato će AMD da napravi OGROMAN uspeh sa svojim budućim procesorima Steamroller i Exavator-om. To se praktično već zna da će Exavator biti drastično brži od današnjih AMD procesorima, baš kao i Steamroller.

Ma ne vjerujem ja u ove testove, ispada core i7 4770k jednak kao 3770k sto bi izbacali procesor nema ovo veze s vezom nista dok ne izadju zvanicni testovi.

4770k

http://www.chinadiy.com.cn/html/24/n-9024.html

IPC (clock for clock):
H4rJPUe.png

jUYBLAs.png

Etc. etc.

Ne čudi me ovo uopšte. Intel je pre svega morao da poboljša grafiku kako bi se takmičio sa APU-ovima, ostalo ko šiša. Sad znamo da će kosta i ovo da preskoči. :d

tuga :(
ne takmici se intel sa AMDom nego hoce da ulece na mobilna trzista ... tu amda i nema uopste

pa i nije da nema razlike, ali je jako mala....e sad, ako se klokuje loshije....onda se svodi na razliku kao sendi vs ajvi....u prevodu sendi na 4800 i ovo sokocalo na 4300 slichne performanse.

Poslednja izmena:
Ne verujem da ću da preskočim Haswell jer za mene je ionako svaki novi komp OGROMAN napredak, ako pogledate šta sada imam videćete i zašto ovako govorim. Videćemo kažem kada se poijave zvanični testovi, ja se nadam da će poboljšanja ipak biti malo veća nego u ovim tzv. "testovima".

Najveće poboljšanje biće svakako Z87 čipset i velike novine na Z87 matičnim pločama. To će biti veoma veliki napredak, kada su ploče u pitanju. Za sam Haswell treba da vidimo kako će se ponašati finalni silikon, ko zna da li su ovi testovi rađeni na inžinjerskim primercima ili na finalnom namenjenom prodaji.

Takođe ništa se pouzdano ne zna oko IHS-a i da li su sredili taj problem sa Ivy Vridge-a oko abnormalnog zagrevanja prilikom većeg overkloka. Ako to nisu sredili onda ću zaista biti neprijatno iznenađen... :(

mene ovo pocinje ekstremno da nervira. cekao sam da bih dobio novi Ivy sa 20% brzom grafikom za koju me zabole. ukoliko zvanicni testovi ne demantuju ovo bice ponovo whole lot of nothing.

OC je 4.5GHz stable @ 1.13V vCore. 81.8C @ 2400RPM, 92C @ 1600RPM. Pretpostavljam BOX cooler.

Ne verujem da ću da preskočim Haswell jer za mene je ionako svaki novi komp OGROMAN napredak, ako pogledate šta sada imam videćete i zašto ovako govorim.
Get in line. :D

Najveće poboljšanje biće svakako Z87 čipset i velike novine na Z87 matičnim pločama. To će biti veoma veliki napredak, kada su ploče u pitanju.
Sta ima znacajno osim vise SATA3 portova? Ne secam se da ima nesto vredno paznje na Z87.

Poslednja izmena:
Ako su vec hteli da se takmice sa ARM-om na mobilnom trzistu zasto su onda pobogu pre par godina kada su drzali veliki deo toga trzista prodali kompletno odeljenje koje je razvilo mobilne procesore koje je u svojim rucnim uređajima koristila vecina velikih proizvođaca poput Nokie, Motorole, Sonia, Samsunga, Amazona, Creativa, HP-a, Blackberia, Palma, Dela, Asusa , Acera, Toshibe, Simensa i mnogih, mnogih drugih.

Poslednja izmena:
Sta ima znacajno osim vise SATA3 portova? Ne secam se da ima nesto vredno paznje na Z87.

Pa sem 6 ili 8 Sata3 porta (ne sećam se sada broja) takođe će Z87 doneti i 32 nm proces proizvodnje (naspram zastarelog 65 nm procesa na Z77 čipsetu) i još dodatna 2 nativna USB 3.0 porta. Dakle ukupno će biti 6 nativna USB 3.0 porta.

Mnogo veći napredak biće same ploče tj. kvalitet istih i mnogo novih osobina,jer ako pogledaš kakve sve novine proizvođači planiraju složićeš se sa mnom.

Za desktop korisnike Haswell nece biti "must upgrade" u to sam siguran ali za sve ostalo ce biti dobar upgrade jer ce imati bolji igpu sto vecini kao i meni ne znaci puno ali...
http://www.xbitlabs.com/news/graphi...ons_to_Speed_Up_Rendering_in_Video_Games.html

Ovaj clanak je star mesec i po dana i ja nisam nigde video da neko pominje recimo famozni dx 11.1 odnosno extenzije dx 11 koje ce se ipak koristiti kada je makar gaming u pitanju, polako ali sigurno, gde recimo RTW II ce dosta zavisiti od toga da li koristite Haswell ili ne jer ce igra sam apo sebi koristiti odredjene prednodti igpu-a... Naravno ovo sve ima najvise uticaja na ljude koji ce se igrati na laptop racunarima sto polako prelazi u modu, mi za stolom necemo jos dugo videti valjan napredak a da se ne tice integrisane grafike

edit: Evo odgledajte i ovo ako vas ne mrzi ili ako vec niste, tice se igre RTW II ali je u vezi Haswella tako da nije off...

http://www.youtube.com/watch?v=3qlEkgkuO2A

Poslednja izmena:
Ovaj moj 2500k je tako dobra kupovina i dokaz da tehnologija procesora iz godine u godinu slabo napreduje, sve za dlaku :d

Baš tako, oni što su kao nešto čekali kada je izašao SB su se samo opasno zeznuli :)

***, tako je to. Intel se uspavao zbog loše konkurencije... :(

Što se tiče Ivy Bridge-E na nekim sajtovima sam juče čitao da Intel razmišlja da IPAK spusti 8-core u Enterprise Desktop tržište ali da konačna odluka još nije donesena. Kad se vidi da najjača varijanta Ivy Bridge-EX ima 15 jezgra (naravno serversko tržište isključivo) tuga bi bila kad bi se Intel odlučio da zadrži samo 6 jezgra u ovom premium desktop segmentu.

Mislim da mi kao krajnji korisnici ovakve kašičice NISMO ZASLUŽILI i da sa pravom očekujemo prave dobitke, a ne BEDNIH 3 do 5 %...

Slazem se. i5 2500K je i dalje odlican procesor. Primerci koji idu na 4,9+ Ghz ni malo ne zaostaju za Ivy-jem a koliko vidim nece ni za Haswell-om.

Jedino se ceka OC potencijal Haswella odnosnlo da li ima keca u rukavu po tom pitanju. Ako je stvarno 4,5Ghz misaona imenica, onda je ovo promasaj godine i voleo bih da ih AMD tu sustigne i spusti na zemlju. I njih i cene.

Mislim da mi kao krajnji korisnici ovakve kašičice NISMO ZASLUŽILI i da sa pravom očekujemo prave dobitke, a ne BEDNIH 3 do 5 %...

Tu gresis. Za sve je kriva slaba prodaja desktop kompjutera i procesora a za to su upravo krivi krajnji korisnici. Ocekujem jos manje pomake i jos veci rast cena PC komponenti u buducnosti. Bice ko Amiga danas, kartica na 100 MHz, cena 300 evra.

Tu gresis. Za sve je kriva slaba prodaja desktop kompjutera i procesora a za to su upravo krivi krajnji korisnici. Ocekujem jos manje pomake i jos veci rast cena PC komponenti u buducnosti. Bice ko Amiga danas, kartica na 100 MHz, cena 300 evra.

slazem se... DT postaje niche market :)

Slazem se. i5 2500K je i dalje odlican procesor. Primerci koji idu na 4,9+ Ghz ni malo ne zaostaju za Ivy-jem a koliko vidim nece ni za Haswell-om.

Jedino se ceka OC potencijal Haswella odnosnlo da li ima keca u rukavu po tom pitanju. Ako je stvarno 4,5Ghz misaona imenica, onda je ovo promasaj godine i voleo bih da ih AMD tu sustigne i spusti na zemlju. I njih i cene.

nema sanse da ih amd stigne sa ovakvim potrosacima :)

komentar sa techpowerup
"Same performance as the 3770K then. Still will be getting a Haswell even if 3770K prices go down."

pa ima takvih potrosaca i kod nas (verovali ili ne)

mislim,sta ce nekome "preistorijska" ploca od pre 2-3 godine,kada izlazi Haswell i nove ploce....:laugh:

Izgleda da ce AMD imati veliku sansu da sa Steamrollerom promeni odnos snaga.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno