Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Skini stariji unibeast ;) http://runamux.net/search/view/file/p8wb3rre/UniBeast_140.html
Izguglah ovaj,probaj,trebalo bi da radi..

Vlado,clover sam stavio na USB,i probao preko njega,uefi verzija nece da radi,dok EFI hoce. Citao sam par nekih tema,probao dosta stvari sto u biosu,sto konfigurisanjem clovera i na kraju digao ruke..
Btw,kako napraviti mute keyboard dugme da radi? :D Nigde na netu ne mogu da nadjem... Od 10.8 vise ne radi. Pretpostavljam da je nesto do applehda kexta?

Pa znam tako sam i ja uradio, ali ni kod mene nije hteo, a ni kod Nikolice.

Svi smo probali putem USB-a na identican nacin, medjutim nisam siguran da tako moze i treba. Moguce je da Clover treba da bude bas na HDD-u, a ne na USB-u, a i da nemamo predhodno instaliranog chameleona. Tamo na sajtu sada vidim stoji i neko objasnjenje sta treba i kako, ali jos nisam imo vremena da to pazljivije pogledam.

Kod mene u toj UEFI varijnati dobijam glavni meni odakle se vidi Windows7 ali ne i OS X. Dakle, cenim bi trebalo da moze samo nesto nedostaje ili smeta...

Sto se tice Mute dugmenceta, ima neki programcic za podesvanje tastaura koji ja koristim. Radjen je za Mac notebook racunare ali radi sasvim lepo i na ovim desktop masinama. Ne mogu da ti sad odmah javim kako se zove jer sam zaboravio, a ovo kucam s posla, pa cu ti to javiti kasnije u toku dana kada stignem kuci...

Poslednja izmena:
Ok, hvala na informacijama. Probacu sa starijom verziojom Unibeast-a, posto sam i ja procitao sinoc da izgleda mora original osx kupljen i skinut sa app store-a.

@Vlada da li za iATKOS moram da imam MacOS odakle cu kreirati bootabilan usb ili moze i Windows? Koliko sam video postoji mogucnost samo da se nareze dual layer dvd (sto nemam)... hvala

@Gidra85
ja sam nasao varijantu iATKOS-a koji je drive image koji moze da se uradi restore na usb u windows-u preko R-Drive image programa u kojem je inace i uradjen.

Napisi ovde ili na PM o kojoj verziji se radi MacOSX? Da li mozes da mi das linkove?

Hvala

odlican tutorijal vlado ali je problem ko nema Mac ili Hackintosh, kako to uraditi preko windows-a, neki ljudi su jednostavno napravili preko drive image programa za windows, sliku usb flash diska nakon sto su odradili procedure koje si ti naveo,
a moze i jos jedna procedura u slucaju za iATKOS posto je Mac format DMG moze da se konvertuje u butabilni .ISO format pa da se pomocu ovog programa za Windows http://www.isotousb.com/ "nareze" na flesku

Poslednja izmena:
Izgleda da definitivno ne postoji mogucnost pravljenja MacOS usb-a na Windows platformi... mozda preko VMware Workstation-a. Mozda i odustanem za sada i ostanem na Windows 8... Hvala za tutorijal u svakom slucaju.

naravno da postoji ja sam tako odradio za iAtkos svi su win alati i programi

odlican tutorijal vlado ali je problem ko nema Mac ili Hackintosh, kako to uraditi preko windows-a, neki ljudi su jednostavno napravili preko drive image programa za windows, sliku usb flash diska nakon sto su odradili procedure koje si ti naveo,
a moze i jos jedna procedura u slucaju za iATKOS posto je Mac format DMG moze da se konvertuje u butabilni .ISO format pa da se pomocu ovog programa za Windows http://www.isotousb.com/ "nareze" na flesku

Nisam to pomenuo u samom tutorijalu, ali jesam ovde... OS X može da se podigne preko virtualne mašine iz windowsa pa odatle da se sve ovo pripremi ili preko iPC X-DL live diska koji mora da se nareže na dual layer disk zbog svog gabarita.

Ako si siguran da putem ISO to USB programa može da se posao završi, obavezno to ostavi tamo ispod mojeg tutorijala... Sigurno je da mora da postoji neki način kako da se pripremi sve ovo i iz windowsa direktno, ali ja konkretno nikada nisam imao potrebe za tim. Koristio sam se iPC X-DL live DVD-om nekoliko puta u prošlosti, ali nikada nisam koristio VMWare kao pomoćno rešenje niti neke ovakve pomoćne programe. Cenim da bi moralo tako da može, premda ograđujem se od ove tvrdnje jer nisam to probao...

Nadam se da ima onih koji to jesu probali putem recimo virtualne mašine, pa neka potvrde ove moje tvrdnje ako su tačne...

Poslednja izmena:
ja sam pokrenuo Mountain Lion i preko VirtualBox-a nema potrebe za VMware-om jedino sto nema je QE i CI zbog grafike jer je to ipak virtuelna masina ali full rezolucija radi to je ujedno i najbolje resenje po meni,pogresio sam u vezi ovog programa za windows http://www.isotousb.com/ ne moze preko njega da se napravi butabilni disk sa mac hfs+ fs, TranMac je preporuka isto za konvertovanje u iso, evo tutorijala za VirtualBox:

http://www.macbreaker.com/2013/01/iatkos-ml2-mountain-lion-virtualbox.html

Mislim da i ne mora ni da se instalira Mountain Lion komplet do kraja na VirtualBox, dovoljno je samo da se pokrene instalacija na VirtualBox i udje se jednostavno u Disk Utility prilikom instalacije, pre toga mora da se instaliraju Virtual Box ekstenzije da bi VirtualBox prepoznao flesku na kojoj ce da se uradi restore image.

Poslednja izmena:
Pokušao sam da odogonetnem kako napraviti butabilan Mac os instalacioni fleš drajv direktno iz Windowsa i evo do kakvog sam došao zaključka. TransMac je kao najbliže da ovo uradi, ali ga ipak ne radi onako kako bi trebalo, tako da to otpada... Koliko vidim neizvodljivo je izraditi butabilan instalacioni fleš direktno iz windowsa. Jednostavno nema adekvatnog alata a i koliko vidim postoji još jedan tehnički problem, a to je činjenica da je pod windowsom naziv za fajlove izgleda limitiran na nekih 20 znakovnih karaktera, što nije dovoljno jer određeni fajlovi u delu za Mac framework imaju više od ovoga i Windows jednostavno nije u stanju da to kopira kako treba. Dakle Windows deifinitivno otpada kao rešenje... Ostaje još Linux, iz koga je mislim ovo ipak izvodljivo. Međutim ovde je poenta bila da se nekako ovo izvede direktno iz windowsa, tako da ne ide da sada pričamo o linux varijantama kada je ionako jednostavnije podići OS X putem virtualne mašine odakle je sve ono o čemu sam pisao apsolutno izvodljivo...

usb metoda

Moguće je odraditi pomoću TransMac-a ali kasnije mora jos jedna dodatna usb fleska koja ce biti butabilna na kojoj ce biti chameleon (ima tutorijal za windows chameleon na usb) ima tutorijala gde su ljudi uspeli tako

Ma to nije to, a i to važi možda samo za SL 10.6, gde si mogao da odradiš restore originalnog DVD-a bez dodatnih intervencija. Za ML 10.8 to ne igra...

Ljudi najlakse resenje, ujedno i ono koje sam ja koristio, skines gotovu virtualnu masinu OSX ML, skines vmware, pokrenes i preko njega napravis butabilni fles. Ima brdo tutorijala po netu, pogotovo na tonymacx86.com, tamo je sve to lepo dokumentovano.

@lanmi86
da, ali zasto bi morao da skida duplo i ML i ML image na virtuelnoj masini dovoljno je samo ML i virtuelna masina i lepo instaliras ML na virtuelnoj masini preporucujem VirtualBox koji je samo neki 20ak MB

Moram da se pohvalim da se trud isplatio! Uspeo sam da podignem 10.8.2 najzad i to verzija untouched .dmg Do malopre sam podesavao i sredjivao razne probleme. Prvo sam iAtkos digao na VirtualBox-u, pa iz njega napravio bootabilan usb sa vec spomenutim "untouched" 10.8.2, preko Unibeast 1.4.0, kasnije sam jedno 3 puta dizao macos dok nisao otkrio sta treba da ukljucim (stikliram) u Multibeast-u...
Problem sa rezolucijom, samo sam imao ponudjeno 1024x768, medjutim po stavljanju AMD 6850 proradilo je sve kako treba, cak i oba monitora. Jedino sto je ostalo za sutra je da proverim sleep/standby, mislim da mi zabada a i video sam na netu da se javlja taj problem.

U svakom slucaju dobro iskustvo i hvala svima na sugestijama i pomoci!

Edit:
Da li neko zna kako funkcionise i da li kod nas moze da se nabavi onaj mali bluetooth usb kako bih mogao da koristim Apple magic mouse i keyboard? Mada pretpostavljam da je bolje da uzmem zicanu verziju Apple tastature zbog cestih potreba ulaska u BIOS itd...

Poslednja izmena:
Ja imam neki "no name" BT usb koji sam kupio pre 5 god,radi perfektno sa apple keyb i magic misom ;)

Kad smo vec kod magic uredjaja, sta mi preporucujete da uzmem? Mis ili trackpad? Nisam nikad imao prilike da probam nista od gore navadenog da probam ali sam se igrao sa ajpedom i rowmote pro ali opet nisam siguran koliko je ta kombinacija merodavna sa trackpadom. I naravno, koji BT uzeti a da moze da se nadje na nasem trzistu....

@lanmi86
da, ali zasto bi morao da skida duplo i ML i ML image na virtuelnoj masini dovoljno je samo ML i virtuelna masina i lepo instaliras ML na virtuelnoj masini preporucujem VirtualBox koji je samo neki 20ak MB

Cisto a mu olaksa posao, jer mu ta vm sluzi samo za pravljenje butabilnog flesa, sto bi se mucio 2x da instalira sve.

Gigabyte ep35-ds3 rev 2.1, ALC889a i Mountain Lion 10.8.2 - uspeo sam nekako da namestim zvuk, ali hoću da omogućim 5.1 zvuk. Ajde ako je neko konkretno to radio na ovoj ploči ili generalno sa ALC889a da mi pruži par smernica.

Zaboravih da se javim, uspeo sam da namestim, hvala na linkovima :)

http://www.kickstarter.com/projects/quo/projectq-run-any-os-the-unique-motherboard/posts

Uspeo im je Kickstarter projekat, sto znaci da ce krenuti sa proizvodnjom u aprilu i prvi primerci ce poceti da se prodaju u junu u SAD a kasnije i u Evropi.
Sama ploca ce kostati oko $250, sto uopste nije malo... ali ako zaista bude radila to sto tvrde... onda je to super.

Pa super! Idelano bi bilo da košta do 200$ ali sad šta je tu je. Međutim slažem se da vredi pod uslovom da je izrađena prvoklasno pre svega, a i da radi to što kažu. Premda u to ne sumnjam, jer im je to reklama... Ostaje da se vidi kako će raditi neke sitnice koje znaju da naprave problem u ovoj klasičnoj hack varijanti, tipa firewire, USB i USB3 ili wifi i tome sl. Ništa nam neće značiti specijalno butabilnost Mac os-a ako se ove zezalice jave...

Naročito je problem USB-a zanimljiv jer je on konstantan na svim pločama. Nekako je taj problem povezan sa memorijama i frekvencijama na kojima rade. Na 1333MHz je sve ok, ali kada se overklokuje mašina eto problema. Bilo bi lepo da to eliminišu, jer bi onda krajnji korisnici imali i ovu mogućnost na raspolaganju što je zapravo da tako kažem i glavna poenta u ovoj hack varijanti.

Poslednja izmena:
@Vlada>>>
Probao sam tvoj tutorijal za pravljenje butabilne USB Lion fleske ali ima problem cini mi se da mora da se otkloni za slucaj kada je Mountain Lion u pitanju sledeci kext fajlovi ApplePolicyControl.kext, AppleTyMCEDriver.kext i AppleUpstreamUserClient.kext a i ima laksa varijanta automatski umesto unibeast-a pomocu alatke pod nazivom
myHack http://myhack.sojugarden.com/guide/ za koju i ne mora da se skida sa appstore a i ima solucija za Unibeast da se patchuje da moze takodje da ML nije sa appstore

Poslednja izmena:
To već spada u doradu, odnosno predstavlja individualnu stvar. Kod mene to nije bilo potrebno, jedino je problem pravio ATI6000controler.kext pa smo zbog toga mi koji guramo grafiče iz serije 6000 morali da dižemo sistem preko integrisane grafike (IntelHD3000) ili da jednostavno uklonimo taj kext jer smo imali beli ekran. Nakon instalacije bilo je potrebno da se poprave permisije i potom bi mogli da se vratimo na Radeona tj sve je dalje funkcionisalo normalno. Ne znam dal je ovaj problem do Applea ili do verzije koja je kružila u to vreme, tek eto konstatovana je ova banalna anomalija zbog koje su mnogi imali problem tokom instalacije.

Poslednja izmena:
Vrh Dno