Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Dual/triple boot dobiješ instalacijom kameleona, a geek je taman dovoljno pouzdan što se rezultata tiče...

Ne bi trebalo, a iAtkosov ML sigurno ide sa nekim kameleonom tako da bi to u principu trebalo da ti bude dovoljno...

Koji maler, juce sam podigao ML na probook 4530s i sve radi savrseno osim firewire express kartice, ne moze da prepozna eksterni audio interfejs... Koliko sam uspeo da nadjem na netu, izgleda da sam kupio losu firewire karticu i moram da je zamenim za mnogo skuplju.

Ne bi trebalo, a iAtkosov ML sigurno ide sa nekim kameleonom tako da bi to u principu trebalo da ti bude dovoljno...
Morao sam ponovo da instaliram Windows 8, unistio sam njegov bootlader i nisam mogao nikako da ga instaliram. E sad imam pitanje, posto su na dva razlicita diska, kako da dodam windows u chameleon? Ima nesto Windows NTFS, ali to ne radi, trazi da repairujem. Sta treba da trazim i na sta da obratim paznju?

Chameleon instaliraj na particiju gde se nalazi Mac os. On bi trebalo da preuzme prioritete od drugih bootloadera, tj biće prvi koji se poziva i namesti pre nego krene da butuje, ili da stane i ponudi meni sa opcijama ili da prikoči, tj zaustavi se na recimo 3 ili 5 sekunde pa onda da nastavi da butuje neki os. To sve možeš da namestiš veoma lako i lepo putem Chameleon Wizarda ili Champlist applikacije iz Mac os-a.

Najnovije kameleone imaš na sledećoj lokaciji: http://www.insanelymac.com/forum/topic/231075-chameleon-22svn-official-pkg-installer-binaries/

Hvala puno :) Sad cu da isprobam :)

**EDIT Nece :/ Nema veze, ici cu preko biosa za boot device. Nemam vise zivaca da petljam sa bootloaderima, vec sam jednom srusio windows :D

Poslednja izmena:
napokon je izasao iatkos ML.

http://iatkos.me/forum/viewtopic.php?f=77&t=23105

jedna od najvecih prednosti je sto moze na isti hdd dual boot win i mac (pogotovu znacajno za laptop). hard ostaje MBR.

p.s. da se ogradim iatkos ML nisam jos probao ali sve ranije verzije su isle na isti hard, nadam se da to nije promenjeno!

Poslednja izmena:
moze i iatkos ML.

GPT:
Advantages:
-You can add/remove partitions and change the size of them on a GPT partitioned drive without
repartitioning and you can even do it on-the-fly on a running OS X system partition.
-You can create up to 128 bootable partitions on a GPT partitioned drive.
-You can use Software RAID only on GPT partitioned drives for OS X.
Disadvantages:
-Multiboot is not so easy to manipulate for newbies.

MBR:
Advantages:
-Pretty easy to manipulate multiboot
Disadvantages:
-Partitioning operations with OS X Disk Utility need recreationing of the whole partition table.
-No Software RAID for OS X
-2TB partition size limit
-You can have max 4 bootable partitions (4 primary partitions) for OS X. You can only boot the
OS X installations on the rest of the partitions (logical partitions when more than 5) over first 3
primary partitions.
- I advice MBR for your target harddisk if your are not an advanced user.
The target should be a Primary Partition for MBR partitioned harddisks.

Ja bi reko da su to sve disadvatages... Ne možeš da proširiš particiju ako poželiš i očigledno pod MBR-om OS X mora da bude instaliran na prvoj tj primarnoj particji gde se obično uvek nalazi windows. Dakle za dual boot da bi funkcionisao, neko ko ima već podignut windows mora najpre da ga ubije, podigne ponovo na nekoj drugoj particiji i onda podigne OS X na primarnoj sve zajedno sa kameleonom. Malo je to mnogo zezanja ako mene neko pita...

ne mora, ja uvek prvo instaliram win pa tek onda mek. vrlo je jednostavno.

Ladies and gentleman,

I bring 2 U:

"ROG" Hackintosh :)

img1292l.jpg

screenshot20130210at112.png

Konfiguracija:

CPU: I5 2500k
MB: Asus Maximus IV Gene-Z
Ram: 8GB ddr3
Sound: Focusrite Saffire Pro 24 DSP (firewire)
Softver OS X Mountain Lion 10.8.2, nema kernel panica, ubacen chimera bootloader, dual but sa win7 na drugom disku. Namena audio produkcija :)

Imao sam prvi put problema sa kernel panikom nije hteo da podigne sistem dok nisam pogasio neke kontrolere u biosu. Graficka mora da radi HD3000, ATI 6790 koju ja imam, nije podrzana. Sve ostalo za sad radi po planu i programu. :)

Poslednja izmena:
Da li bi mogao Mac OS na i3-2100,MSI PH61A-P35 4GB RAM HD6850 V2?Unapred hvala!!!

Podigao sam Mountain Lion 10.8.2 placenu verziju preko Unibeast poslednje verzije na drugarov komp . E sad kada izvadim usb iz kompa i probam restart nece da podigne sistem. Sta treba da uradim da podize bez usb-a?

Ok ali koji kako se zove i odakle ? Da li je to chimera iz multibeast-a?

Hvala za info . Ja vec probao Chimera i nece da radi pa moram ponovo preko USB-a da podizem . Nego kad se nesto pogresno install ima li neka opcija da se to brise tj da se vrati korak unazad ili mora ponovo da se podize novi fresh Mac OS X ?

Probao sam i to al posle instalacije opet nece da boot-uje . Izbacuje mi ovako
ImageUploadedByTapatalk1361729547.100135.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361729559.443734.jpg

Konacno sam uspeo da skockam funkcionalan hackintosh. Jedino sto mi za sad ne rade USB 3.0 portovi a HDD za storage mi prepoznaje kao foreign i ne mogu da ga koristim (Particija koju prijavljuje je Windows_LDM a partition scheme je MBR). Interesuje me ima li bilo kakve mogucnosti da koristim taj hard a da ne moram da mu menjam partiotion system kako ne bi doslo do gubitaka podataka?
P.S. Hoce li Acronis moci da sacuva ceo sistem kao sto na Win-u radi kako ne bih mogao svaki put da dizem OS od nule?

Acronis neće ni da pročita HFS particije tako da to možeš komotno da zaboraviš. To isto možeš da napraviš iz originalnog mac os-ovog disk utility-a.

Što se tiče USB3.0 problema, dole u mom potpisu imaš linkove koji vode do toolpakova koje sam kreirao, a jedan od njih je i za tu tvoju ploču. Drajver koji je unutra je možda sada već i pomalo bajat ali će ti USB3.0 svakako raditi sa njime.

[EDIT]

U stvari ostaviću ti link da ne juriš jer je malo zaobilazno: http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=3287

Poslednja izmena:
Ovako pre sam koristio vanila SL 10.6.3 a sad imam iAtkos ML2 10.8.2 pa me interesuje posto nisam pri instalacija namestio Quick Boot i Apple logo kako da namestim to?

@Vlada>>>
Mozda glupo pitanje jer sam bas zelen u OSX hack temi ali ne znam koliko je pametno jer mi je instalacija ML-a isla preko Unibeast-a pa onda Multibeast i na kraju sam instalirao Chameleleon 2.2 kako bih omogucio iMessage.
Koji partition system bi bilo najbolje da koristim za storage HDD kako bi bio funkcionalan i na Win-u i na OSX-u? Ja sam nesto gledao, jedino exFat mi se cini kao funkcionalno resenje (on valjda nema ogranicenja kao FAT32 za fajlove vece od 4GB). Jel imas neki bolji predlog?

Svi diskovi su mi ntfs mbr. I koristim macdrive za windows da citam i pisem na hfs, a za mac - tuxtera ntfs za pisanje po ntfs

Nisam merio, nisam primetio nikakvu razliku

Pozdrav,
evo i ja da se upisem i mozda doprinesem malo hackintosh zajednici.
Elem, koristim hackintosh vec 2 godine kao pomocni sistem. Uvek je pocetak najtezi i tada se covek pogubi u svemu sto je novo a opet nema nekog pored sebe ko to zna nego uglavnom ide sve preko foruma :D Otuda tolike muke itd :D Moram reci da sam vise desetina puta restartovao,formatirao itd itd dok nisam pohvatao sve cake, mada kada je hackintosh u pitanju ,nove se stalno pojavljuju. Npr pojava Clover bootloadera koji je zaista ishvaljen a ja i dan danas sam na Chimeri jer mi nesto bas i ne ide sa ispred navedenim :D
Promenio sam vise sistema u zadnje 2 godine od amd do i3 pa i5 sandy-ja i nakraju evo me na ivy bridge-u. Amd ima veliki problem sa ovom pricom tako da je moj savet zaboravite stabilan hack sa ovim procesorima. Sto se intela tice sve ide opustenije ako imate adekvatnu plocu jer uglavnom od nje 90% zavisi, gygabite ploce su otkljucane dok recimo Asus ploce treba flashovati mod biosom kako biste ostvarili native power managment(sleep,restart,shut down, wake from sleep) itd... Zatim tu su obavezni kextovi kao fakesmc, zvuk i mreza. Sve ostalo se odradjuje ako je potrebno sa DSDT i SSDT (speedstep). Jedino sto mi je ostalo kao misterija je hack Asmedia USB3 portova i to je jedino ono sto kod mene ne radi. Grafiku koristim HD 5770 i 7770. Inace koristim win 8 i osx ML 10.8.3 (12D68). Hackintosh je full stabilan i sve aplikacije rade od Adobe paketa preko office-a, finalcut pro itd itd! Jedino sto mi ne radi potpuno nego 99% je Photobooth i to paleta filtera pod rednim brojem 4 gde se morate odaljiti od kamere da bi filter proradio. To mi na hacku nikada nije ni radilo nebitno od sistema koji sam imao, a opet ista paleta filtera radi pod iMessages!?
Dobre strane hackintosha ako je stabilan jesu prednosti grafickih programa,video montaze i sl, i naravno ako posedujete iFon,iPad,iPod..... Mane su uglavnom ciljane na obicne korisnike koji od kompjutera ocekuju malo zabave film,muzika i naravno igre. Ako zelite da se igrate a ne posedujete druge Apple proizvode i imate SAMO 1 kompjuter zaboravite hack,mac it'd. Ako posedujete dva pc racunara onda vas nista nekosta da se malo zabavite i sa hackom a nesto novo i naucite. Ja ga uglavnom koristim za twitter,facebook,mail,muzika mi radi non stop preko iTunes i naravno kada nesto odradjujem u fotoshopu ili editujem neki video materijal. Sve ostalo i svojih 90% provedenog vremena za racunarom provedem na Win8. Dualboot varijanta mi se nikako ne svidja i u slucaju posedovanja 1 kompjutera jako je dobro da razmislite sta vam treba od komjutera i opredelite se za samo 1 sistem. Inace dualboot moze da se odradi i da radi ali opet kazem ne vidim svrhu saltanja iz sistema u sistem.
Takodje dosta programa, kao sto su iMessages,Facetime itd necete koristiti jer nemate s kim ili imate jako malo prijatelja koji koriste isti t.j poseduju mac,ifon... Osx varijante pustanja filmova nisu perfektne a editovanje titlova zna da predstavlja problem a kao vodeci plejeri su navedeni MPlayerX i vlc player. Slika video fajlova je lepsa,tecnija itd preko windowsa. Ovde ste ograniceni na opengl koji radi kako radi od kartice do kartice, mnogo toga utice na sve to jelte. Igre kao sto sam napomenuo ako poredite iste naslove dobicete neuporedivo veci FPS i vecu rezoluciju na win 8 na istom hardveru uz mnogo manje habanje i grejanje komponenti, a broj igara za osx je jako mali. Poredjenja radi moj zadnji geekbench na potpuno istim masinama je 16230 za win 8 i 13150 za mac osx. Oba su ivy i5-3570k na 4.4 ghz jedina razlika je sto win koristi HD 7770 a mac HD5770. Razlika se cini mala cak 3000 bodova ali to nije uopste malo za iskoriscenje istog hardvera.
Eto toliko, nadam se da ce ovo posluziti mnogima koji imaju zelju da probaju hack kao OS ili mozda zele da predju na hack a nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u celu pricu. Naoruzajte se strpljenjem i to je to.

Lepo od tebe što si se upisao ovde, ali to što si naveo sve je već napisano mnogo puta unazad. Što se tiče dual boot-a ne slažem se s tobom, jer izvestan cenim ne tako mali broj iMac računara upravo tako i funkcioniše, a evo i ja konkretno na svom hackintoshu držim Windows7 kao sekundarni sistem još uvek jer volim ponekad da odigram ponešto, mada je kvalitetnih igara vrednih pažnje sve manje i manje... Tačno je da je jedan sistem ekonomičnija i logičnija varijanta, ali opet ponekad postoji konkretan razlog da neko gura oba.

I zašto da neko zaboravi hack ako ima samo jedan računar? To stoji samo u slučaju da ima nekompatibilan hardver ili eventualno jedan HDD, ali ako to nije slučaj a pride ima i zaseban HDD onda zbilja ne vidim nikakav problem da to neko i izvede. Treba zaboraviti na dualboot na jednom disku jer to je zapravo zahvat koji je malo diskutabilan, sve ostale varijante su što se mene barem tiče itekako prihvatljive...

Početnici treba da izbegavaju unibeast metod po meni i da se drže za početak neke od distro varijanti tipa iAtkos recimo, a posle kad ovladaju celom pričom i nauče šta je to DSDT i kako se isti moduje onda može da dođe i ta varijanta u obzir.

Međutim činjenica je da najveći broj ljudi ima problem ne zato što je Mac os teško skockati na PC-u već zato što nemaju adekavatan hardver, nego su računar kupili pitaj boga kad i nevezano za ovu priču pa bi sad da probaju i to. I onda nastaju problemi naravno...

U načelu treba pre svega reći da ako neko želi hackintosh onda prvo treba da uradi domaći zadatak a to podrazumeva da se malo okolo raspita šta mu tačno treba od komponenti. Sve to i mongo šire ionako se danas u dva koraka može izgooglaati tako da to nije problem, ali treba se setiti pa napraviti to na vreme ili eventualno zameniti određene komponente ako je to neophodno i izvodljivo.

Poslednja izmena:
Slazem se sa Vladom. Ne treba uletati u hackintosh pricu ako nisi hardverski i softverski potkovan da znas neke stvari. Takodje, ako nisi informisan sta i kako oko hackintosha, onda bolje da se i ne upusta covek u tu pricu. Ja pre nego sto sam krenuo u instalaciju, dobrih 10 dana sam po ceo dan listao forume i sajtove. I cak i posle toga naleteo sam par puta na problem. Jednom cak i na neresiv, pa lepo format particije pa ispocetka :) Cinjenica je da OS X moze sasvim solidno da zameni win7/8 OS, jedino u 3d igrama gde su potrebne performanse, malo je sporiji od windows varijanti. Ja recimo na OSX guram PES13 fullhd full details, na integrisanoj Intel HD3000, 60fps :) Primarna namena racunara je DAW(digital audio workstation) radim u Logic-u i to sve fino radi. Imam dual boot, a win7 mi je na drugom hard disku, za ne daj Boze. Hardver, hvala bogu kompatibilan, USB 3.0 radi, jos sleep ostao da razresim i imam full operativnu masinu.

Zbog određenih parametara u BIOS-u pre svega potrebno je uzeti neku GA ploču po mogućstvu sa UEFI BIOS-om. Znači ko hoće propisan hackintosh bez mnogo glavobolja ovo je obavezna stavka! Nisam siguran sada kako stvari stoje i dali uopšte ima neke ploče koja 100% radi bez problema, ali kod ogromne većine GA ploča sama instalacija nije nikakav problem. Sleep radi propisno, jer je podržan native power managment, dakle jedino što tu ostaje je praktično Firewire i USB3.0. Grafiku neću pominjati jer je to posebna priča, ali opšte je poznato da se solidan broj najnovijih nVidia kartica može poterati bez muke, dok je sa najnovijim Radeonima malo delikatesnija situacija. Sve u svemu uz neku GA ploču i podržanu grafičku karticu cela stvar je rešiva 100% bez DSDT-a i ostaju samo gore navedene finese (USB3.0/Firewire)koje će tek ponekome zbilja zatrebati u potpunost, premda je putem MB paketa moguće staviti u pogon USB3.0 ali mislim sa da isti nešto sporije radi nego što bi trebalo...

Konkretno kod mene na Z68ci je USB3.0 Etron koji nije podržan od Applea a ipak sam ga uspešno stavio u pogon. Radi sigurno sporije nego što bi trebalo, ali bitno je da radi i da mi ne remeti sleep funkciju. Na GA-Z77 pločama bi trebalo da je ipak nešto bolja situacija po pitanju USB3ke jer je tu drugi kontroler koji je mislim podržan...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno