Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Pozdrav dobri ljudi. Imam jedno dva pitanja da vam postavim pa ako je neko raspolozen da odgovori bio bih mu veoma zahvalan. Nosim se mislju da instaliram OS x Mountain Lion na ovu moju masinu iz potpisa pa me interesuje sledece:
1. Da li se ML instalira po istom principu kao i Lion ili postoji jos neka kvacka?
2. Da li na ovaj hardver koji posedujem mogu da podignem ML posto laicki mislim da bi trebalo da moze kad sam vec uspeo da podignem Lion i update-ujem ga na 10.7.5?

Unapred hvala na odgovorima.

Pozzz

Šteta što je prsla ta DFI ATX linija. Dobre su to ploče bile. Elem, ako si na 10.7.5 onda nema zime. Sve isto važi i za ML.

Poslednja izmena:
Šteta što je prsla ta DFI ATX linija. Dobre su to ploče bile. Elem, ako si na 10.7.5 onda nema zime. Sve isto važi i za ML.

Znaci, mogu iz Liona direktno ili moram preko Snow Leoparda?
Inace, stvarno steta sto je prsla ova DFX ATX linija plocica, stvarno su se pokazale extra...

Pozdrav i hvala puno.

Možeš iz Liona, s tim što za nadogradnju treba da pogledaš tamo na Tonymac sajtu kako tačno to ide. Ako ideš clean install nebitno je skroz iz čega ćeš i odakle, bitno je da imaš butabilan fleš propisno pripremljen!

Poslednja izmena:
Možeš iz Liona, s tim što za nadogradnju treba da pogledaš tamo na Tonymac sajtu kako tačno to ide. Ako ideš clean install nebitno je skroz iz čega ćeš i odakle, bitno je da imaš butabilan fleš propisno pripremljen!

Hvala Vlado. Kao i uvek, mnogo si mi pomogao.

Hvala jos jednom.

Pozzz

Bootabilni flash moraš da odradiš min. na Snow Leopardu 10.6.6.

Da se pohvalim da Mountain Lion radi lepo na mojoj konfi. Sad još da podesim X-Fi Titanium, bar u stereo mod, onboard radi odlično. Primarno OS X koristim zbog Final Cut Studio paketa.

Pozdrav ljudi. Opet ja. Posto sam uspesno napravio boot-abilni USB, naisao sam na sledeci problem koji nikako da resim. Naime, sve lepo odradim, podigne se ML i kad uz pomoc Multibeast-a instaliram EasyDSDT i driver-e za zvuk, pri sledecem boot-u samo mi potamni ekran i nista ne mogu da uradim. Da napomenem da sam probao i sa GraphicsEnabler=No i PCIRootUID=0 i ne pomaze. Molio bih ako neko ima neku ideju sta i kako da uradim da bih imao operativan ML. A, da. Desava mi se takodje, da mi se resetuje BIOS i samim tim moram ponovo da ga setujem na predhodne vrednosti.

Unapred hvala.

Pozzz...

Probao sa: -v -x GraphicsEnabler=No

a jel si probao da instaliras samo drajvere za zvuk, bez easydsdt?

Pozdrav ljudi. Opet ja. Posto sam uspesno napravio boot-abilni USB, naisao sam na sledeci problem koji nikako da resim. Naime, sve lepo odradim, podigne se ML i kad uz pomoc Multibeast-a instaliram EasyDSDT i driver-e za zvuk, pri sledecem boot-u samo mi potamni ekran i nista ne mogu da uradim. Da napomenem da sam probao i sa GraphicsEnabler=No i PCIRootUID=0 i ne pomaze. Molio bih ako neko ima neku ideju sta i kako da uradim da bih imao operativan ML. A, da. Desava mi se takodje, da mi se resetuje BIOS i samim tim moram ponovo da ga setujem na predhodne vrednosti.

Unapred hvala.

Pozzz...

AppleRTC patch je za CMOS reset, i to imaš u okviru Multibeasta da instaliraš, a moja preporuka bi bila da odatle instaliraš i drajver za zvuk zajedno sa ovim u paketu. Crni ekran je najverovatnije zbog lošeg drajvera ili fix-a za grafiku. Nisi rekao koja je grafička, ali cenim da je neka NVidia jer to je tipična anomalija za njih dok je za AMD Radeone obično kontra, tj beli ekran! Preimnuj DSDT (ako ga imaš) u recimo DSDT1.aml pa probaj da pokreneš mašinu. Ako tako prođe onda je do DSDT-a i verovatno nekih vrednosti za grafiku koje su tamo. U slučaju neuspešnog pokretanja sistema, uvek možeš da pozoveš učitavanje svojeg DSDTa manuelno komandom:

Kod:
DSDT=/Extra/DSDT1.aml

Ako je kartica iz serije 6xx onda obavezno instaliraj originalne nVidia drajvere koje možeš da skineš sa njihovog sajta. Doduše imam podatak da u nekim slučajevima OSX odbija da prihvati pokretanje instalacije za ove drajvere i u tom slučaju gledaj da izforsiraš instalciju putem Pacifista.

Treba instalirati nVidia drajvere pre apdejta na 10.8.X koji ponudi App Store, onda se OS X ne buni.

AppleRTC patch je za CMOS reset, i to imaš u okviru Multibeasta da instaliraš, a moja preporuka bi bila da odatle instaliraš i drajver za zvuk zajedno sa ovim u paketu. Crni ekran je najverovatnije zbog lošeg drajvera ili fix-a za grafiku. Nisi rekao koja je grafička, ali cenim da je neka NVidia jer to je tipična anomalija za njih dok je za AMD Radeone obično kontra, tj beli ekran! Preimnuj DSDT (ako ga imaš) u recimo DSDT1.aml pa probaj da pokreneš mašinu. Ako tako prođe onda je do DSDT-a i verovatno nekih vrednosti za grafiku koje su tamo. U slučaju neuspešnog pokretanja sistema, uvek možeš da pozoveš učitavanje svojeg DSDTa manuelno komandom:

Kod:
DSDT=/Extra/DSDT1.aml

Ako je kartica iz serije 6xx onda obavezno instaliraj originalne nVidia drajvere koje možeš da skineš sa njihovog sajta. Doduše imam podatak da u nekim slučajevima OSX odbija da prihvati pokretanje instalacije za ove drajvere i u tom slučaju gledaj da izforsiraš instalciju putem Pacifista.

E da. Zaboravio sam da napomenem. Grafika je gtx 460. Pokusao sam sve sto ste rekli ali ne ide. Morace da se nabavlja nov komp za to. Hvala na savetima...

Pozzz

Ma ne treba ti novi komp, to je do grafike. Treba pogledati na tonymac sajtu šta tačno ide za tu GTX460. Siguran sam da ima neki sitan zez kojim se reguliše blackout ekrana...

Ma ne treba ti novi komp, to je do grafike. Treba pogledati na tonymac sajtu šta tačno ide za tu GTX460. Siguran sam da ima neki sitan zez kojim se reguliše blackout ekrana...

Uh, probacu pa cu da vidim...nadam se da ce da uspe...hvala jos jednom....

Pozzz

Tuxera

Da,da znam :) Nego,tuxera ili paragon?

Samo da podelim svoje iskustvo sa tuxerom. Dosad sam je uvek insalirao odmah po instalaciji OSX-a. Medjutim primetio sam kada sam presao na ML, da je HDD poceo da se ponasa kao kad stavis lonce za kafu koje nikad da provri. Stalno je nesto drljalo po disku. Adobe InDesign mi se podizao i po 2 min. Onda mi je ortak koji ima iMac reka da je to zbog toga sto pored OSX-a imam instaliran i Windows. Deinstalirao sam Tuxeru i progledao. Sada mi je ML isto tako brz kao i SL. Za NTFS ne koristim nista. Mozda ovo nekom pomogne. Pozdrav!

Samo da podelim svoje iskustvo sa tuxerom. Dosad sam je uvek insalirao odmah po instalaciji OSX-a. Medjutim primetio sam kada sam presao na ML, da je HDD poceo da se ponasa kao kad stavis lonce za kafu koje nikad da provri. Stalno je nesto drljalo po disku. Adobe InDesign mi se podizao i po 2 min. Onda mi je ortak koji ima iMac reka da je to zbog toga sto pored OSX-a imam instaliran i Windows. Deinstalirao sam Tuxeru i progledao. Sada mi je ML isto tako brz kao i SL. Za NTFS ne koristim nista. Mozda ovo nekom pomogne. Pozdrav!

A možda i ne... Ako nešto ne znaš bolje pitaj!

Dakle, nije to zbog Tuxere već zbog tupavog rešenja u OSX-u. Nikako da naprave adekvatnu podršku za NTFS i zato je to tako. Kada se instalira Tuxera, OSX dobije mogućnost pisanja pod NTFS-om i naravno onda pokušava da indeksira taj disk, što je naravno nemoguća misija i onda kreće to besomučno drljanje diska. Isto je bilo i pod Lavićem. Pod Sneškom je bilo malo drugačije u smislu da bi sistem pokušao jednom pa kada bi video da ne ide potom bi preskako ovu operaciju i išao dalje, mada je i u to vreme bilo prijava da se NTFS diskovi čudno ponašaju.

Elem, da skratim. Rešenje je ultra prosto i glasi: Staviti u System prefereces u delu za Spotlight disk pod NTFS-om u "Privacy" i tadaaaa! Prestaće besomučno drljanje istog momenta! ;)

Poslednja izmena:
Vlado, hvala na pojasnjenju kako resiti ovaj problem. Da sam nasao odgovor na ovo ranije ne bih ni postovao moje iskustvo do kojeg sam dosao eksperimentisuci. Iskreno ja sam se zbog toga vracao na SL, misleci da je problem u ML-u. Najbitnije da ce sad neko drugi imati odgovor na pitanje kako da resi ovaj problem.
Pozdrav!

Prilozi

• Screen Shot 2013-01-15 at 1.00.56 AM.png
    Screen Shot 2013-01-15 at 1.00.56 AM.png
    88.9 KB · Pregleda: 156
Hvala za ovo. :)

Ovako imam jedno pitanje, imam hard od 1TB na kom su mi podaci, da li postoji mogucnost da na njega instaliram mac a da ne ostanem bez podataka? I da li ima neki pouzdan nacin da se ovo odradi sa usb flashom (iz windowsa) posto koliko vidim na iatkosovom sajtu to bas i nije moguce.

*EDIT Nasao sam program transmac, pretpostavljam da ce odraditi posao. E sad samo ostaje to pitanje za podatke. :)

Poslednja izmena:
Gojko treba da napraviš butabilni USB sa instalaciom za OS X koji želiš da instaliraš. Nisam sguran dal je to izvodljivo iz windowsa isključivo, ali progooglaj malo i vidi šta možeš o tome da nađeš. Što se tiče podataka, za OS X ti treba zasebna particija koja mora da bude u HFS+ formatu i poželjno je na GUID formatizovanom disku, što kod tebe nije slučaj. Dakle ima nekih dodataka koji omogućuju instaliranje OS X-a i na Master Boot formatizovanim diskovima, pa to svakako možeš da upotrebiš, ali svakako za OS X moraš da ovojiš mesta sa tog diska i formatizuješ jednu zasebnu particiju u HFS+. Sve u svemu, to je što bih ja rekao debelo muljanje i ne bih savetovao ni jednom početniku da eksperimentiše na takav način. Bolje lepo kupi jedan manji HDD od 320 ili 512GB, pa onda na njega sve odradi onako kao treba inače i od nule. Ja sam imao identičan problem kada sam počinjao, ali sam se ipak strpio nabacio zaseban disk i onda krenuo da petljam i to se ispostavilo kao jako koristan i pametan potez. Dakle zaseban disk i nema zime...

Poslednja izmena:
@Vlada
Snasao sam se za pravljenje butabilno, digao sam virtualnu masinu sa mac osom i tako cu da odradim.
Ja sam spremio jednu praznu particiju za Mac, da li ja mogu nju da formatiram u HFS+ i da na nju instaliram?

Vlado,na tastaturi mi ne radi mute,dok volume up/down rade. Kako to ispraviti? :D btw imam apple wireless keyb.

Napravio sam backup ipak. Imam jedno pitanje, na SSDu mi je Windows 8 i Linux Mint a na hardu od 1TB planiram da instaliram MacOS da li postoji mogucnost da nakon instalacije i kompletnog podesavanja bez previse petljanja (pod previse smatram 20-30 koaraka :D) postavim dual/triple boot?

Da se pohvalim uspeo sam da instaliram. Jos samo da podesim dualboot i to je to. Inace ono sto mi je bitnije da li postoji nacin da se istestira da je sve to pouzdano ili moram prilikom rada da "provalim? Koliko je onaj geekbench pouzdan, sa konfiguracijom iz potpisa imam skor oko 8300 sto je jace od solidnog broja modela iz 2011e godine.

Nazad
Vrh Dno