Šta je novo?

[Hackintosh] Mac OS X 10.8.x (Mountain Lion) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Vlado, ja promenih ploču... sada imam konfiguraciju:
Gigabyte GA-Z77X-UD5H WiFi
CPU i7 3770
RAM Kingston 16 Gb (4x4GB) 1600MHz DDR3 HyperX T1
HD Samsung SATA 3

...da li mogu da instaliram ML na ovu mašinu...???

Mozes ;) Pravac tonymacx forum ;) Imas 50 tutorijala kako da instaliras za identicnu konfiguraciju ;)

Pa cenim da možeš ko što reče gore Ivča!

Pre neki dan sam podigao kolegi sistem na GA-Z77-DS3H i i5 3570k, fino mu radi (oko 11500 u geeku), ali interesanto je da se i na ovoj ploči javljaju sitne USB anomalije kada se recimo memorija stavi na profil1, tj. na 1600MHz i 1.6v. Kad sam mu vratio na 1333Mhz i 1,5v sve je proradilo kako treba. Malo sam se razočarao kad sam video kako je glupavo USB3 podešen, ili radi isključivo i samo kao USB3 ili kao USB2, u zavisnosti kako se podesi u BIOS-u, ali i jedno i drugo da pročita sa istog priključka za sada ne ume! No cenim da će to biti rešeno u skorijoj budućnosti...

Ali ono što me je najviše obradovalo ovih dana je zapravo bila konstatacija, da sam konačno oduvao sve USB2 anomalije sa ovim UEFI beta BIOS-om za svoju ploču. Još kad bi se napravio neko pametan pa da napravi jedan kršten drajver za ovaj buđavi USB3 Etron, to bi bilo stvarno fenomenalno! ;)

Poslednja izmena:
Pa nisam to pogledao kako je, ali da... mislim da je bio baš F8, mada nisam 100% siguran...

Da li je neko uspeo da u potpunosti osposobi hd6950? Citao sam svasta na insanelymac-u i tonyosx86 i drugim ali nikako da nadjem neki pravi tutorijal koji bi mi garantovao da je izvodljivo. Ako neko imka iskustva sa ovom grafom, nk se izbaci znanjem :)

^ja imam 6850 i imam tih problema sa grafom…
Prvi problem se javlja kod instalacije preko UniBeast-a gde moram da brišem kext za ATI6000 seriju… pa naknadno da ga vratim po instalaciji.
Drugi problem je da ipak osetim (ponekad) neko seckanje kada ulazim i izlazim u mission control.
Treći i najveći problem je - portret mod. U to kad uđem nastaje prava mala katastrofa. Sve animacije seckaju, ali sve… i to nenormalno mnogo. Nekoristljiv je totalno. A volim portret mod :) No to je nebitno. Neko će reći da mi to ni ne treba. Nije u tome suština, već u tome da postoji očigledan problem u radu ove kartice. Što je najveći trip, zbog toga imam utisak da komp ne radi u full-u…

Napomena: istu ovu grafu sam koristio na staroj DualCore mašini i u kombinaciji sa Lion-om, portret mod (i generalno ceo OSX) je radio savršeno...

WOW. A ja nikako ne mogu da namestim XMP profil i nerviram se zbog toga jako…
Imam GB B75M-D3V i nemam tu opciju. Imam Kingstona koji po difoltu radi na 1.6, do ova ploča daje po difoltu 1.5… Rečeno mi je da to uradim, ali na u BIOS-u jednostavno nemam tu opciju.
Zašto misliš da ne treba to raditi?
Ja nemam nekih problema u radu na OSX-u, barem ih ne primećujem. Ali kažu ljudi da može biti problem ako se to ne namesti… Ja stvarno ne znam kako :/

Pa cenim da možeš ko što reče gore Ivča!

Pre neki dan sam podigao kolegi sistem na GA-Z77-DS3H i i5 3570k, fino mu radi (oko 11500 u geeku), ali interesanto je da se i na ovoj ploči javljaju sitne USB anomalije kada se recimo memorija stavi na profil1, tj. na 1600MHz i 1.6v. Kad sam mu vratio na 1333Mhz i 1,5v sve je proradilo kako treba. Malo sam se razočarao kad sam video kako je glupavo USB3 podešen, ili radi isključivo i samo kao USB3 ili kao USB2, u zavisnosti kako se podesi u BIOS-u, ali i jedno i drugo da pročita sa istog priključka za sada ne ume! No cenim da će to biti rešeno u skorijoj budućnosti...

Ali ono što me je najviše obradovalo ovih dana je zapravo bila konstatacija, da sam konačno oduvao sve USB2 anomalije sa ovim UEFI beta BIOS-om za svoju ploču. Još kad bi se napravio neko pametan pa da napravi jedan kršten drajver za ovaj buđavi USB3 Etron, to bi bilo stvarno fenomenalno! ;)

Kod mene kada namestim na XMP tj prebacim memorije na profil 1 dobijam USB anomalije. Prilikom izlaska iz sleepa računar gubi USB uređaje i prijavljujke grešku. Kada vratim na default toga nema... Ima to logike jer sandy bridge mekići ako se ne varam rade na 1333Mhz što je u našem slučaju default!

Pusti to što pričaju ljudi, iako možda to u nekom slučaju i može da bude tačno, nebitno je... Ako nemaš problema u radu kako kažeš, onda se ne sekriaj i ostavi sve tako kako je...

Generlno, sa memorijma na 1600MHz dobio bi neznatno ubrzanje. Kod mene u geeku sa memorijama na 1333MHz rezultat je oko 10050, do sa memorijama na 1600MHz rezultat je uvećan na oko 10570... E sad ti razmisli dal ti je bitno tih 500 poena razlike...

Ja zbilja nisam primetio u radu da mi to nešto specijalno čini!

A osim toga i Z77ce boluju od istih anomalija u radu sa memorijama... Pa možda je to do samih memorija, ne bih znao, iako sam siguran da bih pre uzeo neku Corsair-ovu da mogu da nađem to ovde umesto ovih Kingstonovih kojima samo zatrpani...

Poslednja izmena:
Ej dao bih ti +1 da podržava forum ;)
Hvala.
Hoću, ostaviću jer komp, pored grafičkih momenata (koji su greška zbog drajvera za 6000 seriju) radi SAVRŠENO!
Ne osećam nikakve tegobe i ne znam šta je što mi "fali" time što mi memorija nije na 1.6 ;)

Kako se radi REINSTALL aplikacije??? Konkretno je u pitanju Safari… Mnogo me za*ebava...

Zeza ma YouTube… ne mogu nijedan video da odgledam ko čovek. Uvek bi se prekinulo (random) u sred gledanja… a onda samo refresh stranice pomaže.

Poslednja izmena od urednika:
Zeza ma YouTube… ne mogu nijedan video da odgledam ko čovek. Uvek bi se prekinulo (random) u sred gledanja… a onda samo refresh stranice pomaže.

Isto se i meni desava u kombinaciji Safari + YT na iMac-u. Sinoc sam update-ovao na 10.8.2 i danas nisam primetio da zeza, ali nisam ni koristio YT nesto mnogo.

Ja od kada sam update-ovao na 10.8.2 mene počeo da zeza… čini mi se da prve verzije ML-a nisu pravile ovaj problem.
Štaviše dešava mi se i sa Chrome-om! Dakle definitivno nije do web browser-a… instalirao sam ponovo Flash za OSX i ista priča!

Ja od kada sam update-ovao na 10.8.2 mene počeo da zeza… čini mi se da prve verzije ML-a nisu pravile ovaj problem.
Štaviše dešava mi se i sa Chrome-om! Dakle definitivno nije do web browser-a… instalirao sam ponovo Flash za OSX i ista priča!

Evo bas sam malopre probao na Hack-u sa 10.6.8 i ista stvar! Izgleda da nije do OS i Browser-a.

Ja mora da obnovim gradivo pre nego bilo šta uradim :)

Lista komponenti:
- GB GA-Z77-DS3H
- i3-3225
- 2x4GB DDR3 1600MHz
- nVidia GeForce GT630
- WD 320GB + WD 1TB

Na 320GB ide OS X a na 1TB ide Win 7. Znam da i3 ima HD4000 integrisanu ali sam ovu GT630 povoljno nabavio još pre par nedelja pa gre'ota da se baci :)
Šta ja pitam sada:
1. Kako beše, prvo instaliram Win 7 pa posle toga OS X? Jel treba na nešto bitno da obratim pažnju?
2. Kako će se sistem ponašati sa dve grafičke pod OS X, da li će raditi "switching" (tj da li je to potencijalni problem, ako jeste ostavio bih pouzdaniju grafiku kao primarnu dok za Win mi treba GT630 obavezno) i da li ima neka fora prilikom instaliranja, da li je sve "native"? Da li se neka dodatna komanda aktivira i sl.?

Čitam razne forume i potpuno se pogubim raznim opcijama i varijantama...

Poslednja izmena:
Pogledajte ako vas ne mrzi ovu temu, pa dajte neki predlog ako ga imate.

Ja mora da obnovim gradivo pre nego bilo šta uradim :)

Lista komponenti:
- GB GA-Z77-DS3H
- i3-3225
- 2x4GB DDR3 1600MHz
- nVidia GeForce GT630
- WD 320GB + WD 1TB

Na 320GB ide OS X a na 1TB ide Win 7. Znam da i3 ima HD4000 integrisanu ali sam ovu GT630 povoljno nabavio još pre par nedelja pa gre'ota da se baci :)
Šta ja pitam sada:
1. Kako beše, prvo instaliram Win 7 pa posle toga OS X? Jel treba na nešto bitno da obratim pažnju?
2. Kako će se sistem ponašati sa dve grafičke pod OS X, da li će raditi "switching" (tj da li je to potencijalni problem, ako jeste ostavio bih pouzdaniju grafiku kao primarnu dok za Win mi treba GT630 obavezno) i da li ima neka fora prilikom instaliranja, da li je sve "native"? Da li se neka dodatna komanda aktivira i sl.?

Čitam razne forume i potpuno se pogubim raznim opcijama i varijantama...

Instaliraj prvo Win7. Iskopčaj sve druge diskove prilikom isntalacije, pa ih posle vrati i instaliraj OS X. Swithcing između intel HD4000 i nVidia GT630 će raditi bez problema ako si na to msilio.

Kod mene intel HD3000 i Radeon HD6850 rade bez problema...

Ukoliko imaš OEM GT 630 Kepler (GK107) baziranu kartu, to onda neće raditi pod OS X-om, čisto da znaš. Ima dve verzije ove kartice... Drugim rečima rebrendirana 440ca bi trebalo da fercera bez problema...

Instaliraj prvo Win7. Iskopčaj sve druge diskove prilikom isntalacije, pa ih posle vrati i instaliraj OS X. Swithcing između intel HD4000 i nVidia GT630 će raditi bez problema ako si na to msilio.

Ukoliko imaš OEM GT 630 Kepler (GK107) baziranu kartu, to onda neće raditi pod OS X-om, čisto da znaš. Ima dve verzije ove kartice... Drugim rečima rebrendirana 440ca bi trebalo da fercera bez problema...
Hvala! Da, znam za diskove da treba da isključim. Jeste, mislio sam na taj svičing, HD4000 i GT630.

Gledam karticu u kutiji, pošto nije montirana, piše da je podržan standard PCIe 2.0 (to je valjda GF108) dok za GK107 (GT630) piše da podržava PCIe 3.0 Valjda je moja stariji tip, ne znam kako drugačije da proverim. I po performansama (brzine procesora, memorije i sl.) je slabija od navedenoh referentnih vrednosti za GK107. A i pošto je plaćena 55€ (Gainward proizvođač) verujem po ceni da je to rebrendirana :)

Samo čekam procesor da mi stigne pa sledećeg vikenda se bacam u akciju.

Eh, da... pošto nikada nisam video foru sa dva BIOSA, da li ima neka fora oko aktviranja tj da li oba BIOSA rade ili se jedan uključi drugi isključi, koje su tu fore ako ih ima? Znam da podešavam BIOS ali prvi put ću se sresti sa ovakvim primerom.

Poslednja izmena:
Ako misliš na 3D/2D BIOS, to mu dođe skoro isto ako se ne varam... Ja pravo da ti kažem sam koristio UEFI 2D jer mi je nekako pregledniji. Ovaj me je samo zbunjivao...

Ako misliš na 3D/2D BIOS, to mu dođe skoro isto ako se ne varam... Ja pravo da ti kažem sam koristio UEFI 2D jer mi je nekako pregledniji. Ovaj me je samo zbunjivao...
Pa da, nisam ukapirao baš... Marketing je čudo, piše 3D BIOS, Dual UEFI Bios. Ja sam ukapirao da ima 2 nezavisna BIOSa za, ko zna koje potrebe :)
A u stvari to je jedan BIOS koji se administrira na dva načina, 2D (standardno) ili 3D (revolucionarno :) ), jel tako?

Da tako je... Dual BIOS piše za to što ploča ima dva čipa. Jedan služi kao backup u slučaju da prvi otkaže...

Evo da javim da sam podigao OS X 10.8.2. Prvo nije uspelo sa GT630 već sam morao da je izvadim i sa integrisanom da podignem sa Unibeastom. Skinuo apdejt na 10.8.2 i kada je krenuo da se gasi počela je instalacija apdejta. Kada je došlo do kraja, pisalo je da je ostalo još 10sec ali to se nije desilo, ostalo je tako i resetovao sam. Bez problema se podigao sistem. Onda sam instalirao Multibeast sa uključenim "User DSDT or DSDT Free", "ALC887/888b Current" i "Atheros LAN" opcijama. Ništa više. isključio, ubacio GT630 i bez problema podigao.

E sada, u opisu sistema piše da grafička GT630 ima 512MB a ima 1GB, i za SATA kontrolere piše Unknown AHCI. Ne radi Sleep takođe tj ode u slip ali kada se probudi sistem monitor se ne pali.

Eto to je, ako neko zna kako se rešavaju gornji problemi neka se javi :)

Poslednja izmena:
Na toj ploči sleep sigurno radi. Problem koji imaš nije vezan za ploču već za grafičku kartu!

http://www.tonymacx86.com/127-nvidi...ics-cards-issues-mountain-lion/comments2.html

Što se ostalog tiče, imaš sreće... Nedavno je baš moj prijatelj kupio računar sa tom pločom pa sam mu izradio instalacioni paket da se čovek ne mlati sa manuelnim instalcijama kojima inače nije vičan.

To je paket poput ovoga koji sam okačio u potpisu samo što je namenski odrađen za GA-Z77-DS3H i može se povući sa sledeće lokacije: GA-Z77-DS3H (ML).zip

Paket ne sadrži grafičke drajvere jer njemu nisu bili potrebi tako da će svako ko nema 100% kompatibilnu karticu rešenje ipak morati da potraži na drugoj strani!

Što se ostalog tiče sve je tu...

Eto... :eyebrows:

Na toj ploči sleep sigurno radi. Problem koji imaš nije vezan za ploču već za grafičku kartu!

http://www.tonymacx86.com/127-nvidi...ics-cards-issues-mountain-lion/comments2.html

Što se ostalog tiče, imaš sreće... Nedavno je baš moj prijatelj kupio računar sa tom pločom pa sam mu izradio instalacioni paket da se čovek ne mlati sa manuelnim instalcijama kojima inače nije vičan.

To je paket poput ovoga koji sam okačio u potpisu samo što je namenski odrađen za GA-Z77-DS3H i može se povući sa sledeće lokacije: GA-Z77-DS3H (ML).zip

Paket ne sadrži grafičke drajvere jer njemu nisu bili potrebi tako da će svako ko nema 100% kompatibilnu karticu rešenje ipak morati da potraži na drugoj strani!

Što se ostalog tiče sve je tu...

Eto... :eyebrows:
Meni je ovo novo i zanimljivo, volim da čeprkam i probam. Ukapirao sam ja odmah da je grafika, jer nisam napomenuo, kada je sa internom HD4000 radi Sleep bez problema ali ima neke gličeve kada se "probudi". Video sam da postoje i nVidia drajveri za Fermi jezgra ali nisam znao da li da ih instaliram.
I nisam imao AirDrop pa sam morao da ga aktiviram ručno iz komandne linije.

Šta ja Vlado da uradim sa ovim paketom?

Poslednja izmena:
Pa pošto si već sve namestio, odatle instaliraj dodatno samo SATA drajver, ostalo ti neće trebati... barem ne za sada. Poenta tog paketa je da imaš sve na jednom mestu kada podižeš sistem, a i naravno kada radiš nadogradnju sistema dobro dođe zbog vraćanja pojedinih drajvera! ;)

Nadam se da nisi koristio multibeast, jer tu takođe možeš naći SATA drajvere ali u malo drugačijem izdanju (a i naziv se razlikuje), pa čisto da ne dođe do preplitanja.

Poslednja izmena:
Hmm, jel mogu ja da instal na dell vostro a860? Dal ce lepo raditi bez bugova problem sa driverima i slicno ?:)

Treba da može ali pitanje je dal će raditi sve:

Ako je dual core mašina lakši je posao jer onda bi trebalo da možeš da koristiš originalni kernel. Ako je Core solo, mašina neće ići bez modifikovanog kernela.

Inače instalirao sam kolegi svojevremno na Vostro A840, pa pogledaj možda možeš da iskoristiš nešto iz toga paketa.

Vostro A840

iAtkos S3 v2 (Qooupz kernel). Then 10.6.4 combo update applied.
Lan: working out of the box
Wifi: (Atheros AR5007EG) not working
Grafic: working (Intel GMA965) string method
audio: working ( VoodoHda)
Battery: Working (Voodoo Battery)
Sleep mod : working after installing smart sleep and changing to hibernation mod only (modifed chameleon 2 rc2 v640 must be applied), and lidsleep.kext (you can find all here in my instalation pack + DSDT)

Nisam probao Liona da mu nabacim posle, a mislim da sada može jer bi trebalo da je izašao Legacy kernel za 10.7. Za ML na verujem da je izašao, mada nikad se ne zna... treba to proveriti!

Evo nečega korisnog od mene za hackersku ekipu ovde:

Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev1.3) pack (L)
Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev1.3) pack (ML)
Gigabyte GA-Z68P-DS3 (rev1.2) pack (ML) (UEFI)
Gigabyte GA-Z77-DS3H (rev1.0) pack (ML)

:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Konacno sastavih konfiguraciju :p Hvala unapred Vlado za ds3h pack. Javljam se kasnije ;)

Sve je super,samo skrol na misu radi kontra :D

Drugari zna li neko kako da dobijem Intel HD4000 grafiku na mountain lionu,zezam se vec par dana i nista u pitanju je GA-H61M-DS2 ploca i Intel I3 3225 procesor,a graficku nemam.

Prilozi

• Screen Shot 2012-10-14 at 6.24.14 PM.jpg
    Screen Shot 2012-10-14 at 6.24.14 PM.jpg
    214.9 KB · Pregleda: 109
Nazad
Vrh Dno