Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ajde po drugi put:

dobro i...?

da li si pogledao video koji sam okacio? sta je Next imao 80tih? a sta su radile ostale komapnije 1988. ?? Microsoft je i dalje uvaljivao ukraden DOS a o Objektnom Programiranju su samo pricali novinama kako ce to oni uraditi bolje od konkurencije, evo vec, naredne godine (i tako u nedogled)! (FUD)

Atari je pobogu imao BSD like OS 1992. (multitasking, memory protection...)... Ataristi su 92. razmisljali kako da prosire imena fajlova sa 8 karaktera u FAT-u, sto je na kraju Microsoft (najverovatnije) iskopirao.

i onda ponovo pogledaj klip sa Next-om iz 1988.

Opet, tuđa ideja/inovacija...

sta ti sad ovo znaci? - ne treba se ispucati (davati inovacije) nego treba sve odmereno servirati kao npr. Microsoft? ili (*u vasim glavama*) Apple.

Znam da nisi dovoljno glup da ovako nešto kažeš stoga prestani da smaraš

Usput, Apple je majstor davanja poboljšanja na kašiku. Uvek se pobrine da imaju nešto čime će mašu sledeće godine.

cinjenica je da Microsoft sve i da hoce ne ume da inovira (nikada i nije!) ali ni drugi nisu nista bolji: cekaju da Apple nesto napravi (AppStore), pa ih kopiraju (multitouch user interface*)...

*eno yooyo je prvi govorio kako se Apple za****, kako je FAIL sto nije stavio Mac OS X na iPad :|

i na kraju dodje Apple koji ulaze deseti deo u R&D i pokaze svima kako treba. to je tuzno... bio je i grafikon pre par godina - koliko ulazu Nokija, LG, Samsung i ostali proizvodjaci mobilnih u R&D a koliko Apple.

EDIT: evo i linkova:

http://www.asymco.com/2012/01/30/you-cannot-buy-innovation/
http://allthingsd.com/20110204/rd-spending-nokia-vs-apple-shows-size-doesnt-matter/

Nokija vs Apple u R&D kostanju i ljudstvu

asymco_nok_aapl-357x400.jpg

Clipboard-2-620x368.jpg

neko je vec citirao Gay Kawasakia: "you want to be in top right corner" :D

Clipboard-42-620x367.jpg

tuzno je samo sto ne vidis sustinu.

kacio sam i link kakav kret***ski princip bodovanja/vrednovanja ima Microsoft za svoje programere. mogu da potrose i 20x vise na R&D i opet nece nista narpaviti.

Onda očigledno nikada nisi ni pogledao šta sve M$ radi i šte je sve izbacio. Da ne spominjemo ostale koje sam naveo. Ili na koje sve načine je Nokia doprinela mobilnoj telefoniji i bežičnim komunikacijama. Nešto što Apple nikada neće ni pokušati da napravi jer se ne bave time. Samo uzmu postojeće tehnologije.

Appleov posao se zasniva, pre svega na dizajnu i ljudskim odnosima u čemu su svarno dobri. Ali to ne zahteva istraživački budžet. Ne kažem da Apple ne pravi dobar OS ili programe. Ali čak i to su pokupljene ideje drugih i upakovane u lep i funkcionalan korisnički interfejs. Applova poslednja softverska inovacija? Quicktime video i njegove mogućnosti. Davno to beše.

a to se desilo u kom univerzumu?

u krajnjem slucaju nije dobro za sve. Apple nije donor za Samsung pa da mu poklanja gotova resenja.

ako Samsung moze da kopira Apple, zasto ne bi Apple cekao da Samsung nesto izmisli pa da ih samo kopiraju (zar nije lakse tako)? u cemu bi onda bila razlika (osim sto najverovatnije nikada ne bi ni dobili iPhone ;))?

Ko zna, možda i jesi toliko glup... već je mnogo puta rečeno šta presuda znači.

Ali zato svi moraju biti donori za Apple jer su tehnologije zahvaljujući kojima mobilni telefon radi neophodne stoga nebitne i njihovi kreatori moraju da ih poklanjaju. Ali dizajn je zato neverovatno nebitan stoga svako ko napravi telefon koji slepac bez ruku sa 10 metara u mrklom mraku može da pomeša sa drugim mora da se izbaci sa tržišta jer je konkurencija Apple proizvodima...

Poslednja izmena:
Blumberg Njuz je juče objavio intervju sa Voznijakom, gde je on, između ostalog, izjavio i sledeće:

“I hate it,” Wozniak said when asked about the patent fights between Apple and Samsung. “I don’t think the decision of California will hold. And I don’t agree with it -- very small things I don’t really call that innovative.

“I wish everybody would just agree to exchange all the patents and everybody can build the best forms they want to use everybody’s technologies.”

Evo i zanimljivog komentara sa jednog od sajta gde se okupljaju uglavnom Eplovi "zeloti" (ortodoksni navijači):

It’s very “Woz” of Woz to say such things. After all, Steve Jobs had to persuade him to sell the Apple I instead of giving it away.

Woz lives in a utopian fantasyland; a likely result of being made fabulously rich at a young age and then losing touch with how the real world works. Banging his head really hard in a plane crash probably didn’t help matters, either. He likely still doesn’t realize that if he gave away the Apple I, some Bill Gates-type would be selling it the very next week.
(...)
Woz is a legendary engineer. He obviously does not fully comprehend Apple’s levels of innovation when it comes to operating system user interfaces and how the end user intrinsically interacts with devices like iPhones. Once you experience something or use an innovative product, familiarity tends to make invention seem obvious. Apple makes the very difficult seem easy, but their ideas – their patented ideas – are really the result of a lot of expense and hard work. Just look at the pre-iPhone phones. Look at the pre-iPad tablets. What Apple did and does is very, very, very valuable. It’s simply not free for all to take and profit from. Kumbaya.

Despite it all, we’ll always love Woz!

Reportedly Woz still gets a paycheck of approximately $120,000/year from Apple Inc. Before AAPL shareholders begin to question the wisdom of that, we wish somebody from Apple would sit him down and carefully explain things to him, like how much effort went into the patented ideas, why they deserve protection, and that he’ll always be Apple’s co-founder, so he should try to think before he speaks.

Komentari? Primedbe?

Komentar na komentar? Klasicno baljezganje nekoga ko nije napravio nista u zivotu. Jer da jeste, razumeo bi o cemu Voznijak prica.

@kovacm Postoji nesto sto se zove market share, e vidis tu Apple stagnira vec vise od godinu dana dok Android raste tipa za 10% po godini, vidis dzabe Apple-u sve te milijarde kada tu ne moze nista da promeni u Evropi Apple je odavno izgubio trziste, jos se drzi u USA i u trzistima u razvoju tipa Kina, ali tu Android ima ravno duplo veci market share od iOS-a, stvar je u tome sto je Apple uzdrman i u svojoj domovini i da Samsung i HTC lagano preuizmaju trziste cak mislim da je veci marketshare, koliko vidim vec po raznim analizama Apple ne uspeva nikako da promeni situaciju - ima pun kofer para, ali nema MOC niti ce je imati, evo ti isti primer na OS X segmentu.

OS X fail na tabletu jeste u ovom obliku, evo ga MS izlazi sa Surface-om u oktobru, tebi je to vec fail znam ja, ali vidis meni i vecini nije jer MS nudi ono sto ce tvoj voljeni Apple ponuditi u iPad 7 kada OS X postane iOS, sa 3 reda ikonica. Bas ono sto si ti pricao davno, a ja ti nisam verovao, tablet ce moci sve da uradi (kada se prikaci na monitor misa i tastaturu naravno) i reci da ce zameniti ultrabook u nekom doglednom vremenu. MS je lepo odlucio da izadje sa desktop like OS-om na tabletu i pri tome ponudio verziju na kojoj ces moci da instaliras aplikaciju koja ti padne na pamet sa Win-a (izvini iPad je smejurija u tom slucaju iako doticni Surface ima ventilator i malo je potezi), dok ce prosecni korisnici dobiti i jeftinije RT verzije na trzistu.

E vidis iako taj MS vredi 2 puta manje od doticnog Apple-a on ima MOC i monopol na desktop OS-u, sa pravim pricing-om moze da osvoji trziste RT verzijom za 2 do 3 godine max, vecina koristi Win operativni sistem, kada jos ponudis sinhronizaciju na dubljem nivou (na nivou OS-a) i uz specifican softver koji niko drugi nema (gadjam pre svega na Office) i veliku zainteresovanost vecih korporacija (Adobe, Dassault, Autodesk,...) za neke ozbiljnije aplikacije od cistih viewer-a cak za RT verziju tableta. MS ne mora uopste da bude u desnom uglu sto kaze Kawasaki i SJ a imace celokupnu kontrolu nad trzistem, a ako MS poseduje Desktop i Tablet segment brzinom svetlosti ce se WP prosiriti populacijom + Apple daje dodatan boost ovim tuzbama. Uz pravi pricing MS ce sa Surface RT oteti market share od Google-a, posle ce i ceo American Dream koji Apple zivi od 2007.-me poceti lagano da se topi i opet ce tvoj drazesni MS ostati jedan jedini, dok se sve ne prebaci u Cloud i onda Google postane opasan, jedina svetla tacka u celoj ovoj prici za Google moze biti Google Glass koji ce doci u pravo vreme kada se trziste bude lomilo i kada bude nastala prava makljaza izmedju MS-a i Google-a, Apple ce biti levo smetalo i hipsterski brend, sa gomilom para kojima ne moze nista. To sto ti pricas da ce Apple da predstavi u saradnji sa Next-om, prvo sto ce to biti maksimalno zatvoreno i dostupno samo userima sa Apple hardware-om koji se koliko vidim sveo na masu ljudi koji MBA koriste kao modni detalj za Twitter i Facebook (bio u skupom hotelu Grckoj video na primerima), ali bilo je i inteligentnijih ljudi sa netbook-ovima, pojedinaca iPad-om, cak sam naleteo i na lep broj usera sa Android tabletom.

Ti kazes da je MS sve unistio, nisam upucen i necu da pricam napamet, ali cinjenica je da si pre morao da das 2000 maraka za solidan racunar - 2000 evra i to da ga kupujes na svakih 5 - 10 godina, danas 90% foruma nema toliko novca za racunar. A zamisli da imas jos jednog recimo konkurenta pored MS-a i Apple-a, ko ce da pise softver za treci OS, ko ce da prepise CS paket, Catiu, Autodesk-ove proizvode na 45 OS-ova, to sve kosta nije to *** Angry Birds, Flipboard, cak i kod tako jednostavnih aplikacija imas samo 3 OS-a od kojih je jedan marginalan... Jedna kompanija bi lupala jedan OS, druga drugi, treca treci, znaci ako ja hocu recimo da koristim Catiu moram da kupim reci nekog desetog proizvodjaca racunar, ako hocu igrice moram da kupim konzolu ili pak neki drugi racunar, dva racunara 4000 evra, sa konzolom nesto manje, a danas kupis racunar za 500 - 600 evra bez monitora sa laptopom koji brate radi sve.

Ti toliko volis Apple da jednostavno neke stvari neces da priznas javno, iako ih sam sebi sigurno priznas.

@vasic ti tvoji amerikanci kako ih ti opisujes su totalni *****i, evo znam zenu koja ima 2 do 3 puta vecu platu od tvog prosecnog amera ciji je bonus kao 2 do 3 prosecne US plate, pa kada ide da kupi bilo kakvu elektroniku u prodavnici prvo se informise pita prodavca malo razmisli pa tek onda kupi, iako je cesto u pitanju suma od 100e do 200e, telefon koji nosi je Nokia neka na slide stara 5 godina jer joj jednostavno ne treba bolji. Te price pricaj negde drugde, Hvala lepo.

@webster ne ljuti se gile na tebe, a vidim ni ti na njega :), i da mogu sin da ti budem sigurno.

Inace ako toliko volite Zealote-e idite igrajte Starcraft 2 sa Protossima, prvi vojnik pravicete ih podosta, mozete i turnir da organizujete pa da nastane masovna makljaza ciji je Zealot jaci ;).

Cist cilj ove tuzbe je spasavanje USA u svetu koji se menja i moc se vec premesta sa zapada na istok i ponovo se dolazi u period hladog rata sa razlikom sto je sada zapad krhak i slab, a istok jak od same kolicine novca pa i do naoruzanja, kao i cinjenice da se sve vise skracuje lista u cemu je USA prva ili u samom vrhu po proizvodnji, jedna od najvecih, ako ne i najveca grana industrije koja im je ostala u rukama je IT sektor, ako se hw deo preseli na istok, ostaje im samo software, a istok je tek krenuo da se naglo razvija, Indija je sledeci industrijski bum. Zapadna Evropa je poodavno zavisna od istoka (ruski gas), kesiraju rusi bundu u Grckoj od soma evra ko od sale, svaki dan puni busevi za kojekakve izlete koji po osobi kostaju ~50-100 e jos ako se na to nazida cena od 300 e za avionsku kartu u jednom smeru i cena najobicnije sobe u hotelu od 150 e dnevno za 3 osobe ili pak 500 evra i vise za sobu sa privatnim bazenom vidi se koliko oni para imaju, oni u proseku mimo hotela potrose na odmoru minimum 500 evra, to je srednja klasa i srednja visa, dok ona koja je vec zagazila u visu doveze Jaguara iz Rusije sa porodicom i iznajmi najskuplje apartmane gde ih odmor kosta bez icega minimum 5000 e - 10 000 e, na kraju ta cifra sigurno preskoci 20 000 e. Hoteli gde su rusi stacionarani mogu da prime preko 3000 gostiju odjednom, jako malo gostiju iz zapadne evrope.

Nema ovo veze ni sa kakvim patentnim sistemom, ovo je cista politicka presuda zastite domace kompanije, 50 puta da se Samsung tuzi sa njima u USA izgubice.

Opet o shareu? Stvarno?I o gubljenju trzista? A prodaja samo raste.
Ajde deder objasni to.
Ja ne mogu da verujem da gile brate prijatelju rode opet pises istvu stvar vec 100i put :).
'*** ti taj share kada se proda 5 androida od 80 dolara sa zaradom od 10 dolara, naspram jednog iphonea od 600 dolara za zaradom od 300.

Poslednja izmena:
"razliku pravili interesantan GUI" - LOL! :D

mozemo do prekosutra, nikad neces priznati/razumeti da je ovo najbitnije:

Koja je svrha ovog linka? Pricamo li mi o samom GUI-ju, ili o aplikacijama koje se na tom GUI-ju vrte? Ako je ovo drugo u pitanju, onda je jamacno windows nenad*ebiv OS.

Mozda je cilj da se prikaze briga Next-a za programere kroz primer IDE-a sa linka? Najs. Ono sto nije najs je to sto je Xcode beznadezno inferioran u odnosu na Visual Studio, pa i na Eclipse. Ono sto nije bilo najs je to sto je Apple, u trenutko predstavljanja mekintosove mame Lise, izjavio da nikakvih programerskih alata nece da bude jer, pobogu, kome bi ikada mogla da zatreba bilo kakva aplikacija obzirom da je Lisa potpuno savrsenstvo?

plz, stvarno me interesuje. ili makar ostavi neke linkove.

Probacu ukratko a ti ces vec ionako sve to naci na netu.

XNU kernel je nastao ukrstanjem dva - Mach-a i BSD-a. To je trebao da bude mikrokernel, jer je to tada bilo in, i jer su mikrokerneli u teoriji imali neke jako bitne prednosti nad monolitnim kernelima. Medjutim, te prednosti na XNU-u nikada nisu vidjene (selfhealing, selfrepairing), ali je zato dobijen problem sa performansama koji se oseca i danas.

XNU je 'siromasan' po mogucnostima u odnosu na poznate pandane (linux i bsd-ove). Cini mi se da je tek od liona dobio integrisani firewall, ali i dalje recimo nema virtuelizaciju i napredne security mehanizme, ne skalira se bas najbolje itd.

nervoza nastaje, bar kod mene, kad krenete da osporavate da Apple samo uzima a nista ne daju open source zajednici (a time i celoj industriji).

opa, promena u odnosu na proslu raspravu? :wave:

Podseticu te zasto je krenula ova prica. 'Google je ukrao java API zomg!'. Zato sam ti pokazao da, ako to sto je uradio Google smatras kradjom, po istoj logici lopov je i Apple. Za mene licno ni jedno ni dugo ne predstavlja lopovluk - jednostavno su obe kompanije uzele ono sto mogu za osnovu i na toj osnovi nazidale ono sto im treba.

axa - ovo je u skladu sa Open Source filozofijom Google iz tvoje prve tacke?

uzeli Java API? i napravila nekomatibilnu implementaciju? ako je lose sto je Apple uzeo BSD userland, jednako je lose i ovo sto je Google uradio sa Javom.

Da, u skladu je sa open-sors filozofijom gde svako moze da uzme kod, modifikuje ga i ostavi ga javno tako da bilo ko taj kod moze da vidi, koristi i po zelji ga dalje modifikuje. Sta ti tu tacno nije jasno?

Poslednja izmena:
Salac, pusti ga. Covek ne zna sta je API. Kad nauci neka se javi. Nema potrebe da hranis trola.

Opet o shareu? Stvarno?I o gubljenju trzista? A prodaja samo raste.
Ajde deder objasni to.
Ja ne mogu da verujem da gile brate prijatelju rode opet pises istvu stvar vec 100i put :).
'*** ti taj share kada se proda 5 androida od 80 dolara sa zaradom od 10 dolara, naspram jednog iphonea od 600 dolara za zaradom od 300.

Share je bitan nama krajnim korisnicima jer je on pokazatelj u kom pravcu ce se kretati industrija.

To koliko ko ima profit nema znacaja za obicne korisnike osim ukoliko se taj profit ne ulaze u R&D sto ce ponuditi znacajno bolje proizvode u buducnosti. Sto je ne nesto sto Apple ne cini za sada a videcemo da li ce nam biti bolje od tih njihovih sto milijardi i da li cemo gledati nove revolucije.

Tim Kuk je za sada Apple verzija Balmera, zna covek kako da zaradi i da zadrzi zaradu na ocekivanom nivou. Inovacije ni jednom ni drugom nisu jaca strana.

Poslednja izmena:
@kovacm Postoji nesto sto se zove market share, e vidis tu Apple stagnira vec vise od godinu dana dok Android raste tipa za 10% po godini, vidis dzabe Apple-u sve te milijarde kada tu ne moze nista da promeni u Evropi Apple je odavno izgubio trziste, jos se drzi u USA i u trzistima u razvoju tipa Kina, ali tu Android ima ravno duplo veci market share od iOS-a, stvar je u tome sto je Apple uzdrman i u svojoj domovini i da Samsung i HTC lagano preuizmaju trziste cak mislim da je veci marketshare, koliko vidim vec po raznim analizama Apple ne uspeva nikako da promeni situaciju - ima pun kofer para, ali nema MOC niti ce je imati, evo ti isti primer na OS X segmentu.

Ne znam šta znači MOC (Meta Object Compiler? Microsoft Office Communicator?), no nije ni bitno.

Epl je do sada prodao svaki Ajfon koji je napravio u roku od 12 dana (prosečan inventar im je od 7 - 14 dana). Da su mogli da ih naprave više, prodali bi više. Eplovo učešće na tržištu (to što ti na sprskom zoveš маркет схаре) je toliko koliko fizički može biti, jer im proizvodni lanac radi maksimalnim kapacitetom.

Ма зилот не постоји ни данас тј. мислим да га не би нашао у речнику већ су неки директно преузели реч из енглеског.
ево шта каже гугл који је често српскији тј. свеснији од нас самих...

Mogao sam i da pretpostavim da je u pitanju uvoz iz engleskog. Posebno je zabavno što izgleda niko od tih koji reč koriste ne zna kako se izgovara (zelot, sa kratkim naglaskom na E).

jer im proizvodni lanac radi maksimalnim kapacitetom.

Ne budi smesan, da je to problem, kao da ne bi napravili jos nekoliko fabrika. I njima je u cilju da prodaju sto vise.

Mogao sam i da pretpostavim da je u pitanju uvoz iz engleskog. Posebno je zabavno što izgleda niko od tih koji reč koriste ne zna kako se izgovara (zelot, sa kratkim naglaskom na E).

Ne nego je preuzeta iz grčkog zilotos - predani sledbenik

Poslednja izmena:
@miki Veci marketshare vece interesovanje korisnika za platformu, sto znaci vece interesovanje korisnika za aplikacije, veca orijentisanost vecine proizvodjaca ka tom sistemu itd.

Takodje dodatan bonus predstavlja monopol na side segmentima tipa Desktop OS i konzole koje poseduje MS, lepo poveze to dvoje na nekom OS levelu i eto ti jedna stavka vise za prodaju, ubaci MS Office poveze i to lepo i tako lepo naslazes neke tako tih par stavki i eto ti vise razloga za kupovinu nekog proizvoda.

Zamisli sledecu situaciju MS uzme marketshare na tabletu, imas Win kompjuter, Win tablet, sta ces uzeti Win telefon koji ce sve to da poveze u celinu ili mozda iPhone koji nece to ponuditi ili pak neki Android telefon :)?

@vasic super sto onda kada imaju takvu prodaju nemaju 50% trzista nego bednih 18% dok se Samsung sa SGS 3 i "bednih" 20 miliona prodatih primeraka do kraja godine sa drugim proizvodjacima smesi na nekih 50%+ procenata, inace rec je moć ili моћ.

@vasic super sto onda kada imaju takvu prodaju nemaju 50% trzista nego bednih 18% dok se Samsung sa SGS 3 i "bednih" 20 miliona prodatih primeraka do kraja godine sa drugim proizvodjacima smesi na nekih 50%+ procenata, inace rec je moć ili моћ.

Ko pogleda način na koji funkcioniše Epl, jasno mu je zašto je to tako. Naravno da je udeo tržišta izuzetno značajan, jer, kao što sam kažeš, predstavlja interesovanje za platformu i aplikacije, što povećava interesovanje programera za razvoj aplikacija. Ono što je ovde bitno je da taj udeo u tržištu nije jedini faktor, niti sveti gral. Ako pogledamo celokupnu industriju pametnih telefona, tu je Epl neprikosnoveni car po svim kriterijumima osim udela na tržištu: broj aplikacija, subjektivni kvalitet aplikacija, subjektivno zadovoljstvo vlasnika uređajem, raznovrsnost aplikacija, ukupni promet od tih aplikacija na tržištu, ukupni promet od prodaje samih telefona, a pogotovu ukupni profit od samih telefona. Epl, kao javna kompanija (deoničarsko društvo) ima obavezu prema svojim deoničarima da ostvaruje profite koji će zadovoljiti njihove želje. Zbog toga kompanija mora da strateški planira razvoj određene proizvodne linije. Ako pogledamo stopu rasta prodaje Ajfona od njegovog izlaska (pre pet godina) do danas, videćemo da taj rast i dalje traje i da je grafikon prilično stabilan. Drugim rečima, iz modela u model, Epl je povećavao proizvodne kapacitete. Ni u jednom trenutku otkako je Ajfon izašao, Epl nije nudio telefon na popust (osim spuštanja cene posle prva dva meseca, sa 850$ na 650$), niti je dozvoljavao ijednom operateru da za njega daje ikakve popuste. Jedini retki izuzeci su bili prodaja po nominalnoj ceni, a trgovac onda doda poklon-karticu u vrednosti od npr. 50e (ili 50$), ali samo za trošenje u svojim prodavnicama. I bez obzira na sve to, Ajfon je i dalje postizao nezamislivo kratku stopu inventara (1 - 2 nedelje), što bukvalno ni jedan proizvođač nema (drugim rečima, prodavao je svaki aparat čim ga proizvede -- nisu sedeli na polici ni nedelju dana). Ta vrsta logističke operative je praktično nezamisliva kod konkurencije. Samsungov prosečan inventar je oko 5 - 6 nedelja, što je solidno u tom sektoru. Ako se promet inventara računa na godišnjem nivou pa podeli sa brojem dana, Epl proda celokupan svoj inventar za 5 dana a Samsung za 21.

Možemo mi da ih volimo ili da ih mrzimo, ali činjenica ostaje da je po svim stavkama Epl dominantan u gotovo svim bitnim kategorijama na tržištu mobilne telefonije.

Ko pogleda način na koji funkcioniše Epl, jasno mu je zašto je to tako. Naravno da je udeo tržišta izuzetno značajan, jer, kao što sam kažeš, predstavlja interesovanje za platformu i aplikacije, što povećava interesovanje programera za razvoj aplikacija. Ono što je ovde bitno je da taj udeo u tržištu nije jedini faktor, niti sveti gral. Ako pogledamo celokupnu industriju pametnih telefona, tu je Epl neprikosnoveni car po svim kriterijumima osim udela na tržištu: broj aplikacija, subjektivni kvalitet aplikacija, subjektivno zadovoljstvo vlasnika uređajem, raznovrsnost aplikacija, ukupni promet od tih aplikacija na tržištu, ukupni promet od prodaje samih telefona, a pogotovu ukupni profit od samih telefona.

Pošto je sve to subjektivno (valjda znaš šta znači ta reč) onda ne možeš da tvrdiš da je neprikosnoven..i gde nađe ove kriterijume majke ti :D "subjektivno zadovoljstvo vlasnika uređajem".. Evo ja sam više nego zadovoljan SGSom 2..ja subjektivno tvrdim da je Samsung neprikosnoveni car na tom polju :D

Epl, kao javna kompanija (deoničarsko društvo) ima obavezu prema svojim deoničarima da ostvaruje profite koji će zadovoljiti njihove želje.

Pogrešno si preveo izraz "public company" ;) Toliko o tvom engleskom...;) Public company u prevodu na srpski nije isto što i javna kompanija.. A kompanija ima obavezu prema svojim najvećim shareholderima, onim sa najvećim udelom...to što ti imaš 50, 100 akcija njih iskreno zabole dupe za tebe

Zbog toga kompanija mora da strateški planira razvoj određene proizvodne linije. Ako pogledamo stopu rasta prodaje Ajfona od njegovog izlaska (pre pet godina) do danas, videćemo da taj rast i dalje traje i da je grafikon prilično stabilan. Drugim rečima, iz modela u model, Epl je povećavao proizvodne kapacitete. Ni u jednom trenutku otkako je Ajfon izašao, Epl nije nudio telefon na popust (osim spuštanja cene posle prva dva meseca, sa 850$ na 650$), niti je dozvoljavao ijednom operateru da za njega daje ikakve popuste. Jedini retki izuzeci su bili prodaja po nominalnoj ceni, a trgovac onda doda poklon-karticu u vrednosti od npr. 50e (ili 50$), ali samo za trošenje u svojim prodavnicama. I bez obzira na sve to, Ajfon je i dalje postizao nezamislivo kratku stopu inventara (1 - 2 nedelje), što bukvalno ni jedan proizvođač nema (drugim rečima, prodavao je svaki aparat čim ga proizvede -- nisu sedeli na polici ni nedelju dana). Ta vrsta logističke operative je praktično nezamisliva kod konkurencije. Samsungov prosečan inventar je oko 5 - 6 nedelja, što je solidno u tom sektoru. Ako se promet inventara računa na godišnjem nivou pa podeli sa brojem dana, Epl proda celokupan svoj inventar za 5 dana a Samsung za 21.

Možemo mi da ih volimo ili da ih mrzimo, ali činjenica ostaje da je po svim stavkama Epl dominantan u gotovo svim bitnim kategorijama na tržištu mobilne telefonije.

I šta ako pogledamo stopu rasta..eno ti sve kompanije imaju relativno stabilnu stopu rasta..eno ti pogledaj ZTE, Huawei, Samsung, HTC itd. itd.

E molim te ajde još jedno nabroj te "bitne" kategorije na tržištu mobilne telefonije??

Poluinformisan si..bolje reći potpuno ne informisan...sve o čemu ti pišeš moja baba može da da iste zaključke..razumeš se u ovu materiju ko Marica u kriv *urac..
I to je ono što me nervira kod tebe, webstera, priesta i ostalih. Pišete neke bajke i nemate pojma šta pišete, samo da to ima neku svrhu u vašoj glavi i verovatno kako bi se vi bolje osećali. Polemika sa vama bi bila ravna polemici nekog zemljoradnika sa Njutnom..

MArketshare jeste bitan parametar za kompaniju ali na kraju se sve svodi na revenue. Za korisnike nista od ovoga ne bi trebalo da bude sustinski bitno osim ako nisu akcionari kompanije i ne prate finansijske iskaze. Ali, ima odredjenog uticaja. U kom smislu je marketshare bitan? Zato sto ako svi vasi prijatelji koriste iphone veca je sansa da cete i vi. U kom slucaju je revenue bitan? Vasa omiljena igra sa appstore-a mozda nece biti tako brzo portovana na Android jer se ne isplati developerima da ulazu u razvoj za trziste koji ne donosi novac.

I to je ono što me nervira kod tebe, webstera, priesta i ostalih. Pišete neke bajke i nemate pojma šta pišete, samo da to ima neku svrhu u vašoj glavi i verovatno kako bi se vi bolje osećali. Polemika sa vama bi bila ravna polemici nekog zemljoradnika sa Njutnom..

problem nastaje kad se ljudi sputavaju u iznosenju svojih misljenja korisnika foruma (bilo za ili protiv) koja su po prirodi subjektivna, pa ako sputavamo one koji misle drugacije ostaju oni koji misle isto tj roboti ili robovi, a onda nema napretka u diskusijama te mozda itji sa manje napadnim stavovima prema ostalim ucesnicima foruma sa kojima se ne slazes, a koji su izgradili svoje misljenje (zilotsko ili ne) na osnovu svojih iskustava, informacija ili marketinskom dominacijom koja je imala mozda presudan uticaj na stav, inace moze se desi da ljudi napuste temu (ili zakljucavanje) iako prave odlicne pisanije iz kojih se mogu izvutji veoma korisne informacije

@vasic
nije problem sto je apple lider u usa, vec je problem sto pokusava na sve nacine a pogotovo nemoralne da tu svoju "dominaciju" zadrzi, vestacki nametne, a pogotovo prenese i cementira van granica usa, tuzzetji i prvenstveno oslanjajutji se na vetj donesene sudske odluke (usa) koje negde prolaze - zapad ili ne prolaze - istok, te usled nedostatka ideja i inovacija u svom taboru moze imati presudan uticaj i na ostale kompanije koje mogu ponuditi bolje, sto moze da se vidi i na novom iphone 5 koji tje se navodno prodati u rekordnom tirazzu a koji ne donosi nista novo vredno pomena pa svi vodetji "review-ri" ne preporucuju kupovinu novog telefona ukoliko su zadovoljni starijim modelom za razliku od prethodnih verzija istih

Pogrešno si preveo izraz "public company" ;) Toliko o tvom engleskom...;) Public company u prevodu na srpski nije isto što i javna kompanija.. A kompanija ima obavezu prema svojim najvećim shareholderima, onim sa najvećim udelom...to što ti imaš 50, 100 akcija njih iskreno zabole dupe za tebe

a sta je public company ako ne javna kompanija? to sto mi zivimo jos uvek u zemlji i vremenu "javnih preduzeca" nema veze sa javnom kompanijom.

Javna kompanija je kompanija cije se akcije javno prodaju na berzi, a ne "narodna kompanija". taj izraz se koristi i u nasoj literaturi i stvarno ne vidim u cemu je problem

a bilo da si veliki ili mali share holder, tvoj cilj je isti da cene akcija koje posedujes rastu. Nema tu nikakavog sukoba

problem nastaje kad se ljudi sputavaju u iznosenju svojih misljenja korisnika foruma (bilo za ili protiv) koja su po prirodi subjektivna, pa ako sputavamo one koji misle drugacije ostaju oni koji misle isto tj roboti ili robovi, a onda nema napretka u diskusijama te mozda itji sa manje napadnim stavovima prema ostalim ucesnicima foruma sa kojima se ne slazes, a koji su izgradili svoje misljenje (zilotsko ili ne) na osnovu svojih iskustava, informacija ili marketinskom dominacijom koja je imala mozda presudan uticaj na stav, inace moze se desi da ljudi napuste temu (ili zakljucavanje) iako prave odlicne pisanije iz kojih se mogu izvutji veoma korisne informacije

Ne djape, problem nastaje kada ljudi nemaju svoje mišljenje..već je ono prekopirano i usađeno od strane marketinga neke kompanije..problem nastaje kada ti tim ljudima prezentuješ neke činjenice na koje ti oni odgovaraju marketinškim frazama. A najveći problem nastaje kada meni koji studiram ekonomiju i menadžment dođe vasić i krene da mi objašnjava neke gluposti koje su očigledne i nemaju veze sa diskusijom, temom, ma ni sa čim.

Tako da ne, ne možeš ti ovde da izvučeš nikakve korisne informacije, ukoliko te ne zanima koliki je nečiji marketshare, koji benchmarking je korišćen i koliki je revenue neke kompanije..a to možeš i sam da pročitaš na milion drugih mesta na internetu.

I najveća glupost koju je vasić napisao je berzanska vrednost neke firme.. Moj vasiću, idi u banku i traži kredit na osnovu berzanske vrednosti tvoje firme..da vidim šta će da ti kažu??

ajoj...

sta je leverage? sta je debt/equity ratio? na osnovu cega banke procenjuju da li daju kredit (u normalnim ekonomijama sa razvijenim trzistem i berzanskim poslovanjem).

kako banke mogu da odrede asset value neke kompanije? i da li se vode time ili trzisnom vrednoscu kompanije (equity), ako je ta kompanija na berzi.

sve su to pitanja sa kojima buduci ekonomista ne sme bas da se frlja... pa sta nam kaze EMH? koja je poenta efikasnog trzista?

ali da ne idemo u off, nije bas lepo napadati tako druge, posebno ako su se oni pokazali kao vrlo konstrutivni u raspravi. makar za vasica ne mozes da kazes (cista obraza) da prica gluposti

Pošto je sve to subjektivno (valjda znaš šta znači ta reč)

Pogrešno si preveo izraz "public company" ;) Toliko o tvom engleskom...;) Public company u prevodu na srpski nije isto što i javna kompanija..

Poluinformisan si..bolje reći potpuno ne informisan

Haha preporucio bih ti pre nego sto se upustis u sudjenje o necijem engleskom pokusas da naucis pravilno koriscenje recce "ne" posto vidim da ti ne ide bas od ruke :D . I gle cuda, ja sam zavrsio ekonomiju i tvrdim da je njegov prevod sasvim tacan, bolje nemoj vise da se brukas sa svojim tumacenjem ekonomije.

Evo jednog primera Mr. Informisanog i njegovog suda o tome kako mali Perica zamislja iOS :

Ne mozes ni ko covek da kucas tekst u wordu, excellu i pp, jer ti ona virtuelna tastatura zaklanja pola ekrana :p... Cek, pa tu ni nema worda, excella i pp...bogo moj, ode mi kompatibilnost sa 92% Wiindows racunara..

Informisanost na nivou, bolje se drzi starog dobrog "Ponavljate se kao pokvarena ploca" manji ti je rizik da ispadnes smesan nego kada pokusas da doneses neki zakljucak.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno