Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LOL! Igoritza nekog optuzio da je lazov, imal te Boze

Nema. :(

Ne vredi ni ignore lista, ne mozes da ignorises quote.

Ma kakav crni ignore, treba citati te gluposti, stampati ih i uramljivati. To ne moze niko samo nas Igoritza :D

Webster, zanimljiv si ti lik. Govoris samo ono sto moze da odbrani Apple. Vecina vas koji branite Apple ponavlja jedno te isto, ne dajuci kontraargumente na argumente nas ostalih, koji pokusavamo da vam objasnimo da Apple nije savrsen, i da se u zadnje vreme ponasa itekako bezobrazno. Ali, ne vredi, to je ono - slep pored ociju.

zilot - ekstremna verzija vernika. Ziloti u islamu su ti fundamentalni muslimani koji bukvalno veruju u reci: "Kada prodju sveti meseci, ko ne prati muhameda, ti ga usmeri na pravi put" < makar to znacilo da se opases dinamitom. Hriscanski ziloti su ti recimo - Opus Dei i Mateja Kezman. kad je Apple u pitanju, to ste onda ti i Webster.

Značenje koje opisuješ se u velikoj meri poklapa sa engleskom reči zealot, s tim što se ona izgovara zelot, tako da nisam siguran da li se radi o istome..

Što se tiče tvoje kvalifikacije, očigledno je da voliš selektivno da čitaš. Samo u ovoj diskusiji (preko 40 strana do sada) sam više puta jasno stavio do znanja da svakodnevno koristim Android, Windows, iOS i Mac OS (a da sam od svojih para više kupio sprava koje nisu Eplove), i sve o čemu sam pisao bilo je objektivno (izbegavam da iznosim svoja lična mišljenja, već se trudim da pišem na osnovu informacija i činjenica koje su javno dostupne). Gledajući objektivno ovu konkretnu diskusiju, savršen primer tog tvog zilota (ili zelota) su tvoji postovi (iracionalna mržnja prema nekome ili nečemu). Svaki drugi post je prepun emotivnih izliva, što automatski potpuno poništava validnost argumenata u poruci (kad neko kaže "...ti si lazov sa predumisljajem koji namerno siri dezinformacije kojih je svestan..." ili "...tebi se ne moze dakazati koliko je to bolesno...", kako da išta od toga što je rekao uzmem za ozbiljno?). Naravno, ima tu još prično zdravih kandidata za tu etiketu zelota, nije Garancija jedini.

Načelna sugestija je sledeća: momci, pokušajte da pre nego što stisnete "Okači poruku" prečitate tekst koji ste napisali i očistite ga od emotivnih izliva, vulgarnosti i omalovažavanja (Salac je dobar primer argumentovanih tekstova bez emotivnih izliva). Argument ništa ne vredi ako je izgovoren u afektu (a tri četvrtine teksta u ovoj diskusiji tako zvuči).

Poslednja izmena:
Blumberg Njuz je juče objavio intervju sa Voznijakom, gde je on, između ostalog, izjavio i sledeće:

“I hate it,” Wozniak said when asked about the patent fights between Apple and Samsung. “I don’t think the decision of California will hold. And I don’t agree with it -- very small things I don’t really call that innovative.

“I wish everybody would just agree to exchange all the patents and everybody can build the best forms they want to use everybody’s technologies.”

Evo i zanimljivog komentara sa jednog od sajta gde se okupljaju uglavnom Eplovi "zeloti" (ortodoksni navijači):

It’s very “Woz” of Woz to say such things. After all, Steve Jobs had to persuade him to sell the Apple I instead of giving it away.

Woz lives in a utopian fantasyland; a likely result of being made fabulously rich at a young age and then losing touch with how the real world works. Banging his head really hard in a plane crash probably didn’t help matters, either. He likely still doesn’t realize that if he gave away the Apple I, some Bill Gates-type would be selling it the very next week.
(...)
Woz is a legendary engineer. He obviously does not fully comprehend Apple’s levels of innovation when it comes to operating system user interfaces and how the end user intrinsically interacts with devices like iPhones. Once you experience something or use an innovative product, familiarity tends to make invention seem obvious. Apple makes the very difficult seem easy, but their ideas – their patented ideas – are really the result of a lot of expense and hard work. Just look at the pre-iPhone phones. Look at the pre-iPad tablets. What Apple did and does is very, very, very valuable. It’s simply not free for all to take and profit from. Kumbaya.

Despite it all, we’ll always love Woz!

Reportedly Woz still gets a paycheck of approximately $120,000/year from Apple Inc. Before AAPL shareholders begin to question the wisdom of that, we wish somebody from Apple would sit him down and carefully explain things to him, like how much effort went into the patented ideas, why they deserve protection, and that he’ll always be Apple’s co-founder, so he should try to think before he speaks.

Komentari? Primedbe?

Poslednja izmena:
A koga uopste drugog znas od Appleovaca? Lik se ocajnicki trudi da bude kul i u centru paznje.

i ja se slazem da Woz bas voli da bude u centru paznje - to kazem na osnovu x odgledanih videa sa doticnim.

i precesto se poziva na prosla vremena... :D eto, imamo nesto zajednicko... :D

EDIT: rekao bih da je razocaran jer misli da je zasluzio vise (na konto Apple I/II).
mada kad se pogledaju ostali 8bitnici nakon Apple II - bilo je tu i mnogo, mnogo boljih inzinjera od Wozniaka...
btw neki su danas na celu nvidijine Tegre ;) dok sa druge strane Woz ceka u redu za iPhone ili opisuje Galaxy S... ;)

Poslednja izmena:
Da, u pravu si (ste) za Epl prodavnice (iskreno, nisam znao za tu filozofiju).
Ja sam se obratio na lokalnom nivou, ucesnicima rasprave, koji su verovatno dosli do aparata na nekonvencionalan nacin.

Poenta je bila: za nas kupce je dobro da postoje obe firme, ali je to otislo u vetar jer sam pogresno formulisao/rekao glupost (kako ko voli) :D

Ja sam taj NextSTEP i kocku video i uzivo, ceprkao po terminalu, dok me obezbedjenje nije oteralo :) Klasican UNIX sistem gde su razliku pravili interesantan GUI, mach bazirani kernel i nesretni fajl sistem.
"razliku pravili interesantan GUI" - LOL! :D

mozemo do prekosutra, nikad neces priznati/razumeti da je ovo najbitnije:

Za GUI neka bude, ali ostatak koda ne da ne prevazilazi BSD osnovu, nego je prosto zalosno da open-sors projekti (BSD i linux) imaju kernel koji po svemu sije ono sto dolazi iz Epla. Ovo mogu i potanko da obrazlozim, ali necu sada, obzirom da bi tekst poprimio gigantske razmere.
plz, stvarno me interesuje. ili makar ostavi neke linkove.

Ne znam stvarno cemu svaki put nervoza kod apple entuzijasta kada se pomene da Apple i dan-danas veselo pozajmljuje kod i uzidava ga u svoje operativne sisteme, OSX i iOS? A i zasto bi radili drugacije?
nervoza nastaje, bar kod mene, kad krenete da osporavate da Apple samo uzima a nista ne daju open source zajednici (a time i celoj industriji).

Interesantno je da Apple ovo i ne krije, vec se ponosi time sto sponzorise pa cak i rukovodi nekim projektima koji su vitalno bitni za OSX/iOS (najpoznatiji je, verovatno, cups). I za to im veliko hvala.
opa, promena u odnosu na proslu raspravu? :wave:

Svako moze da uzme dokumentaciju za standardni java API i napravi svoju sopstvenu verziju java VM-a ukoliko to iz nekog razloga zeli.
axa - ovo je u skladu sa Open Source filozofijom Google iz tvoje prve tacke?

uzeli Java API? i napravila nekomatibilnu implementaciju? ako je lose sto je Apple uzeo BSD userland, jednako je lose i ovo sto je Google uradio sa Javom.

"razliku pravili interesantan GUI" - LOL! :D

mozemo do prekosutra, nikad neces priznati/razumeti da je ovo najbitnije:

plz, stvarno me interesuje. ili makar ostavi neke linkove.

Pogodi ko je prvi razvio Object Oriented Developing? Xerox.

Niko ne spori Appleu da zna svoj posao. Niko ne govori da su Apple proizvodi loši. Makar niko ne bi trebao. Niko ne spori da su nekada davno bili među vođama razvoja kompjuterskih softverskih i donekle hardverskih tehnologija.

Sporimo da to danas jesu i tvrdimo da je današnje ponašanje nešto što škodi svima sem džinvoskim korporacijama.

Poslednja izmena:
Pogodi ko je prvi razvio Object Oriented Developing? Xerox.
omg! pa sta? gde je Xerox sad?
ili: sta su drugi radili krajem 80tih???

Niko ne spori da su nekada davno bili među vođama razvoja kompjuterskih softverskih i donekle hardverskih tehnologija.
"nekad davno bili" :D :D ...a ako nisu oni, ko je onda danas? Microsoft? Google?

Sporimo da to danas jesu i tvrdimo da je današnje ponašanje nešto što škodi svima sem džinvoskim korporacijama.
da Samsung nije namerno kopirao iPhone, da nije odbio dogovor sa Appleom... do svega ovoga ne bi ni doslo. ne kapiram zasto krivite Apple za ovo sudjenje.

Poslednja izmena:
omg! pa sta? gde je Xerox sad?
ili: sta su drugi radili krajem 80tih???

Ako si gledao intervju sa Jobsom koji je ovde okačen čuo bi njega kako govori da su preuzeli Objektno Programiranje od Xeroxa i nastavili razvoj.
Svako ko se ispuca, propadne. Sinclair, Commodore, Sun...

"nekad davno bili" :D :D ...a ako nisu oni, ko je onda danas? Microsoft? Google?

Google jeste. M$, pa ne znam šta danas rade ali sa njihovim istraživačkim budžetom verovatno pokušavaju, ko i Google, sve i svašta. Intel i Amd su na primer na tom mestu takođe. Pogledaj samo koliko ulažu u istraživanja ove kompanije a koliko Apple.

da Samsung nije namerno kopirao iPhone, da nije odbio dogovor sa Appleom... do svega ovoga ne bi ni doslo. ne kapiram zasto krivite Apple za ovo sudjenje.

Ti si jednom jeo kukruz, stoga ti nemaš pojma o čivavama i, kao rezultat, tvoje mišljenje je nebitno.
Vidiš, kada spominješ stvari koje nemaju veze sa pitanjem zvučiš samo glupo umesto da prenosiš svoje mišljenje.

Da pojasnim (uzimamo da je Samsung kopirao Apple do te mere da zalužuju da budu kažnjeni. Ne tvrdim da jesu)

- Samsung kopira Apple - Apple tuži samsung za nelojalnu konkurenciju (kopiranje proizvoda, obaranje cena do gubitaka i slične stvari) - Samsung plati kaznu
To je OK

- Samsung kopira Apple - Apple tuži samsung na osnovu patenata koji prisvajaju tuđe izume i patentiraju apstraktne ideje - Samsung plati i biva izbačen sa tržišta - Apple dobija moć da odlučuje ko ostaje na tržištu
To nije OK. To je loše za sve.

Poslednja izmena:
Blumberg Njuz je juče objavio intervju sa Voznijakom, gde je on, između ostalog, izjavio i sledeće:

“I hate it,” Wozniak said when asked about the patent fights between Apple and Samsung. “I don’t think the decision of California will hold. And I don’t agree with it -- very small things I don’t really call that innovative.

“I wish everybody would just agree to exchange all the patents and everybody can build the best forms they want to use everybody’s technologies.”

Evo i zanimljivog komentara sa jednog od sajta gde se okupljaju uglavnom Eplovi "zeloti" (ortodoksni navijači):

It’s very “Woz” of Woz to say such things. After all, Steve Jobs had to persuade him to sell the Apple I instead of giving it away.

Woz lives in a utopian fantasyland; a likely result of being made fabulously rich at a young age and then losing touch with how the real world works. Banging his head really hard in a plane crash probably didn’t help matters, either. He likely still doesn’t realize that if he gave away the Apple I, some Bill Gates-type would be selling it the very next week.
(...)
Woz is a legendary engineer. He obviously does not fully comprehend Apple’s levels of innovation when it comes to operating system user interfaces and how the end user intrinsically interacts with devices like iPhones. Once you experience something or use an innovative product, familiarity tends to make invention seem obvious. Apple makes the very difficult seem easy, but their ideas – their patented ideas – are really the result of a lot of expense and hard work. Just look at the pre-iPhone phones. Look at the pre-iPad tablets. What Apple did and does is very, very, very valuable. It’s simply not free for all to take and profit from. Kumbaya.

Despite it all, we’ll always love Woz!

Reportedly Woz still gets a paycheck of approximately $120,000/year from Apple Inc. Before AAPL shareholders begin to question the wisdom of that, we wish somebody from Apple would sit him down and carefully explain things to him, like how much effort went into the patented ideas, why they deserve protection, and that he’ll always be Apple’s co-founder, so he should try to think before he speaks.

Komentari? Primedbe?

W. je idealista, prica iskreno i od srca. Bas ga briga sta ce neko pomisliti, on je bio licni prijatelj SJ-a a njegovu privrzenost Apple kompaniji niko ne dovodi u pitanje. Dobar deo zaposlenih i fanova deli njegovo misljenje.

Cinjenica je da se odavno izgubio onaj duh inovacija koji je pokretao industriju. Ali stvari su postale komplikovane da bi se posmatrale tako naivno. Pronalasci se ne desavaju vise u necijoj garazi, nego kostaju puno novca, iako Apple procentualno manje ulaze u R&D od konkurencije. Proizvodi nisu vise namenjeni samo dobro edukovanim geekovima. Mislim da je potrebno pronaci balans. Industrija podjednako moze biti u opasnosti ako se inovacije prekomerno zastite kao i od toga da one budu javno dobro.

Apple ne moze da se ponasa kao opsesivni roditelj. Ideje su kao dete - moras da ga rodis i izvedes na pravi put ali posle toga ima sopstveni zivot. Suvise rizikuju da izgube imidz laid back kompanije.

Davno su oni izgubili taj imidz. Danas su mnogo agresivni, sto se reflektuje i na njihove fanove. Jos malo pa ce ljudi koji vole tehnologiju poceti da se ponasaju kao huligani.

Onaj tekst sa njuza nije samo sprdnja, ima i pouku.

Poslednja izmena:
Da vidim dal' ćeš da se smeješ i kada ti iPhone 6 bude ličio na IP5 sa Face Timeom 2 i ostalim istim opcijama

Onog trenutka kada mi Apple uredjaji ne budu odgovarali sutnucu ih kao parce starog gvozdja, ne vidim zasto bi me to tangiralo da li na njima pise Apple, Shmapple ili nesto drugo. A cisto jer su me njihovi uredjaji u proslosti odlicno sluzili dacu priliku i njihovim novim uredjajima dok me prvi put ne razocaraju.

Lol, da znaš da ko da je izoklagijan IP4 :D

@Garancija -mozda izgleda kao 4S preko koga je presla oklagija. Ali pogledaj porudzbine za taj telefon. Ja bih iz respecta prema tome prestao toliko da pljujem koliko ti to radis bez razloga :)

Izvini sto se ubacujem ali ti je bezvezan argument.

To je kao kada bi respektovao Dzastina Bibera iako ga ne podnosis, jer on ima stotine miliona pregleda na youtube-u i prodaje milione CD-ova ;)

Ako si gledao intervju sa Jobsom koji je ovde okačen čuo bi njega kako govori da su preuzeli Objektno Programiranje od Xeroxa i nastavili razvoj.

ajde po drugi put:

dobro i...?

da li si pogledao video koji sam okacio? sta je Next imao 80tih? a sta su radile ostale komapnije 1988. ?? Microsoft je i dalje uvaljivao ukraden DOS a o Objektnom Programiranju su samo pricali novinama kako ce to oni uraditi bolje od konkurencije, evo vec, naredne godine (i tako u nedogled)! (FUD)

Atari je pobogu imao BSD like OS 1992. (multitasking, memory protection...)... Ataristi su 92. razmisljali kako da prosire imena fajlova sa 8 karaktera u FAT-u, sto je na kraju Microsoft (najverovatnije) iskopirao.

i onda ponovo pogledaj klip sa Next-om iz 1988.

Svako ko se ispuca, propadne. Sinclair, Commodore, Sun...
sta ti sad ovo znaci? - ne treba se ispucati (davati inovacije) nego treba sve odmereno servirati kao npr. Microsoft? ili (*u vasim glavama*) Apple.

cinjenica je da Microsoft sve i da hoce ne ume da inovira (nikada i nije!) ali ni drugi nisu nista bolji: cekaju da Apple nesto napravi (AppStore), pa ih kopiraju (multitouch user interface*)...

*eno yooyo je prvi govorio kako se Apple za****, kako je FAIL sto nije stavio Mac OS X na iPad :|

Google jeste. M$, pa ne znam šta danas rade ali sa njihovim istraživačkim budžetom verovatno pokušavaju, ko i Google, sve i svašta.
i na kraju dodje Apple koji ulaze deseti deo u R&D i pokaze svima kako treba. to je tuzno... bio je i grafikon pre par godina - koliko ulazu Nokija, LG, Samsung i ostali proizvodjaci mobilnih u R&D a koliko Apple.

EDIT: evo i linkova:

http://www.asymco.com/2012/01/30/you-cannot-buy-innovation/
http://allthingsd.com/20110204/rd-spending-nokia-vs-apple-shows-size-doesnt-matter/

Nokija vs Apple u R&D kostanju i ljudstvu

asymco_nok_aapl-357x400.jpg

Clipboard-2-620x368.jpg

neko je vec citirao Gay Kawasakia: "you want to be in top right corner" :D

Clipboard-42-620x367.jpg

Pogledaj samo koliko ulažu u istraživanja ove kompanije a koliko Apple.
tuzno je samo sto ne vidis sustinu.

kacio sam i link kakav kret***ski princip bodovanja/vrednovanja ima Microsoft za svoje programere. mogu da potrose i 20x vise na R&D i opet nece nista narpaviti.

- Samsung kopira Apple - Apple tuži samsung na osnovu patenata koji prisvajaju tuđe izume i patentiraju apstraktne ideje - Samsung plati i biva izbačen sa tržišta - Apple dobija moć da odlučuje ko ostaje na tržištu
To nije OK. To je loše za sve.

a to se desilo u kom univerzumu?

u krajnjem slucaju nije dobro za sve. Apple nije donor za Samsung pa da mu poklanja gotova resenja.

ako Samsung moze da kopira Apple, zasto ne bi Apple cekao da Samsung nesto izmisli pa da ih samo kopiraju (zar nije lakse tako)? u cemu bi onda bila razlika (osim sto najverovatnije nikada ne bi ni dobili iPhone ;))?

Poslednja izmena:
Izvini sto se ubacujem ali ti je bezvezan argument.

To je kao kada bi respektovao Dzastina Bibera iako ga ne podnosis, jer on ima stotine miliona pregleda na youtube-u i prodaje milione CD-ova ;)

da ali justina ne koristim 50 puta dnevno i ne nosim ga u dzepu.

bezvezno ti je poredjenje.

Da vidim dal' ćeš da se smeješ i kada ti iPhone 6 bude ličio na IP5 sa Face Timeom 2 i ostalim istim opcijama

kad skapirate da je software esencija iPhone-a, prestacete da pisete budalastine poput ove.

kad skapirate da je software esencija iPhone-a, prestacete da pisete budalastine poput ove.

Panorama i iCloud tabovi esencija danasnjeg "top" smartphone-a.....? Au, ovo je otislo mnogo daleko.

@Alfa
Direktna posledica Apple-ovog poslovnog sistema....

Poslednja izmena:
Panorama i iCloud tabovi esencija danasnjeg "top" smartphone-a.....? Au, ovo je otislo mnogo daleko.
ovakvim izjavama samo pokazujete koliko ste kratkovidi (ili mozda bolje receno: "namerno zazmurite na jedno oko", jer sam siguran da niste glupi).

ovakvim izjavama samo pokazujete koliko ste kratkovidi (ili mozda bolje receno: "namerno zazmurite na jedno oko", jer sam siguran da niste glupi).

Ti se salis? :trust:

Pa ti si taj koji vrti istu plocu od kada citam ovaj forum. Kako te samo ne mrzi posle sedam godina istu mantru da ponavljas, nikada mi nece biti jasno. Uostalom koga pokusavas da ubedis, nije vise 2000. godina i Apple ne propada da ima potrebe da se lobira medju ljudima kojima Apple proizvodi nikada nisu bili interesantni?

Od kud ti ideja da kovac brani Apple? Pa on im je najveci neprijatelj.... zbog takvih kao sto je kovac, normalni ljudi ne bi ni uzeli Apple i da nam se plati :)

Može li neko da mi kaže šta znači zilot? Dok sam živeo u Srbiji (Jugoslaviji), ta reč još nije postojala.
Ма зилот не постоји ни данас тј. мислим да га не би нашао у речнику већ су неки директно преузели реч из енглеског.
ево шта каже гугл који је често српскији тј. свеснији од нас самих :)
http://translate.google.com/#en/sr/zealot
не кажем да је фанатик много српскија реч :p али је барем одавно присутна, а занесењак ми заправо звучи најбоље јер је најсуровија :d

Apple fanovi sa mozgom izgleda ne vide da je uspeh te firme u ostalih 90% apple fanova koji nemaju mozak
Ово погађа суштину, ал' кол'ки год био "људомрзац" не бих их све тако олако назвао људима без мозга већ људима које не интересује техника тј. интересује их колико и мене веш машина :)
Moja kombinacija (sponzorusa sto se vidjamo) mi je trazila 4S da joj kupim (nakon sto sam joj kupio parfem od 2 soma, skocio standard izgleda) i kad sam je pitao zasto, rekla je da zeli da ima "najekskluzivniji telefon, shodno njenom izgledu" ... samo zato sto je htela iPhone nece vise ni pljeskavicu iz Milje i nese da dobije od mene, pa makar nem'o nikakvu ribu ni kombinaciju
Ти си геније, ал' би те само због оваквог "жутила" вредело читати :D

+1 за еурокрем :smash:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno