Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Nije bilo nikakve provokacije ako si mislio da je ima ;) Samo mislim da se pojavljivanje na trzistu sa zakasnjenjem ne moze bas smatrati udarcem ;)
Jedino sto moze da nVidija donese je pad cena koji se vec javlja kod AMDa, sto je svakako sjajno za nas krajnju gomilu.

Kao sto si video i sam ja sam i sam rekao da kasnjenje nije dobro apsolutno tako da se u ovom delu slazemo bez kompromisa.

Ne bih bas rekao da se przim na sitnice, posto je kasnjenje sa izbacivanjem kartice iz odredjenog segmenta uvek uzimano kao argument protiv AMDa
pa rekoh aj i ja da malo vama bacim zisku ;)

Ako je ziska od tebe ako je ;) Salu na stranu u svakom slucaju kasne kao sto rekoh i to nece umanjiti zbivanje/prodaju koja se desavala u proteklom periodu kod AMD-a.
Ja sam samo naglasio da ako takva karta bude u svim parametrima konkurentna samim tim dobice na "popularnosti" i uticace koliko toliko na prodaju recimo 7700 kartica jos ako uzmemo u obzir
i psiholoski uticaj (znamo svi da je 7770 rebrend) ,cini mi se da ce Kepler imati malo bolju prodju obzirom da je doziveo veliku popularnost.
Moracu da se ogradim,ovo nije moje vidjenje,zelje,cestitke i pozdravi ;) vec stanje na trzistu i proverena informacija celokupnog zbivanja..Samo ubacujem sve detalje koje imam da prilozim jer zelim da budem sto precizniji.
Svakako ono sto je bilo do sad ne moze se promeniti a u tom lezi to njihovo kasnjenje .

Po dostupnosti kartica na trzistu (barem koliko ja znam) AMD nema nekih problema, jer svako malo neko izbaci od partnera neki custom model. E sad
ako se varam, ok moja greska :)
Kao sto ti rece necemo da se lazemo :)

AMD nema problema sa dostupnoscu jer se male kolicine kartica uvoze (mnoge od njih stoje na rafovima i dalje ) dok 670/680 recimo idu kao alva u velikim kolicinama.
Stvar je u kapacitetu koji TSMC ne moze da postigne i o tome sam pricao,kasnije je inffo izbacen i na net.
Naravno da postoji i procenat skarta ali to je sasvim normalno zar ne?
Sto se tice low segmenta,imas gde god hoces da uzmes one kartice kao i mobile segment koji je zastupljen i svugde se nude masine u kombinaciji Ivy&Kepler-generalno popularnija platforma.
Naravno da necemo da se lazemo ;)

Opet ti mesas arhitekturu i cip ;) Uzgred, otkud ti to da je 7770 rebrand?

GK107 u GT640 radi na 900MHz, a ta karta je sporija ~30-40% od 7750. Svakako ce rezultati biti bolji sa povecanjem bandwidtha, odnosno DDR5 memorijom, ali ukoliko 650 podignu do nivoa 7770, bicu pomalo iznenadjen ;) 7770 je ~15% brzi od GTX 550Ti, cisto poredjenja radi.

Ne mesam.Mislio sam na Kepler familiju/karte,nadao sam se da nisam imao potrebu da se ogradjujem.
5770/6770/7770 ??? Prakticno 6770 u nizem proizvodnom procesu.Jesam li nesto pogresio ili mi je promaklo?
Ako jeste povlacim sto sam rekao.Priznajem gresku.

Kad vec pominjes GTX550 zanimljiva stvar je da nije svugde sporiji od 7770 ,bas sam danas posmatrao testove tako da moze da se desi
da budes zaista iznenadjen GTX650 ;)
Treba mu malo friziranja :)

Ali tako je ,oko 15% overall je bolja 7770.

Update:
Ponovo procitah sta sam napisao ali nisam primetio da negde pominjem arhitekturu a ni chip osim na globalnom nivou vezano za karte
u delu gde sam pomenuo za kapacitet i skart,popularnost..Tacnije arhitektura se nigde i ne pominje.
Moze malo pojasnjenje?

Poslednja izmena:
5770/6770/7770 ??? Prakticno 6770 u nizem proizvodnom procesu.Jesam li nesto pogresio ili mi je promaklo?
Ako jeste povlacim sto sam rekao.Priznajem gresku.

6770 jeste rebrand 5770, odnosno identicni Juniper cip iz Evergreen generacije. 7770 je Cape Verde, odnosno GCN generacija cipova.

Kad vec pominjes GTX550 zanimljiva stvar je da nije svugde sporiji od 7770 ,bas sam danas posmatrao testove tako da moze da se desi
da budes zaista iznenadjen GTX650 ;)

Mozes da posmatras to i ovako... 7770 je nekih 70-80% brzi od GT640 sa DDR3 memorijom, a ne mislim da je realno da DDR5 bas toliko donese.

6770 jeste rebrand 5770, odnosno identicni Juniper cip iz Evergreen generacije. 7770 je Cape Verde, odnosno GCN generacija cipova.

Meni to malo lici na onu staru,nije sija neg je vrat ;)

Mozes da posmatras to i ovako... 7770 je nekih 70-80% brzi od GT640 sa DDR3 memorijom, a ne mislim da je realno da DDR5 bas toliko donese.

Slazem se,ja sam malo vise optimisticki nastrojen (navijacki) i ako je realnost malo drugacija mada generalno ovi segmenti mene toliko i ne zanimaju licno
osim kao interesovanje na globalnom nivou.
U svakom slucaju oni situaciju mogu da promene tako sto ce spustiti cenu i samim tim obezbediti sebi bolji polozaj ;)

Negde procitah da je GDD3 usko grlo za GT640 ali bas osetno..Cini mi se da sam naisao na neki clanak i neka poredjenja..
Cekacemo kartice ,ovako je sve presipanje iz supljeg u prazno i teoretisanje u nedogled.

Poslednja izmena:
A da pogledas malo i tehnicke karakteristike pre nego sto tako nesto kazes ;) Broj izvrsnih jedinica, bandwidth i slicno.

Iskren da budem meni se takav koncept uopste ne svidja..
Ako ide generacijski onda treba ceo lineup da se postavi hijerarhijski od punokrvnog chipa glavne familije do poslednjeg derivata.
Isti stav imam i prema Kepler familiji u kojoj zalutaju Fermi based karte..
Znaci ne zalazim u detalje,kapiras sta hocu da kazem?
Za mene je kompletna serija ona koja se dobije od cistokrvnog chipa te familije cepanjem na slabije.
Generalno za sad su 670/680/690 karte jedine koje odrzavaju takav nivo.
Ovo ostalo je mucni pa prospi..

Inace,ranije me je fasciniralo to cepanje od najjaceg do najsitnijeg i broj modela koji AMD izbaci.
To sam smatrao kao odlican poslovni poduhvat (veliki asortiman/ponudu) i iz tog razloga serija 5xxx mi je ostala
u najboljem secanju,doduse i dala je najveci skok ;)

P.S.GTX 690 sam ubacio posmatrano iz ugla performansi i samog nivoa ;)
Teras me svaki put da se ogradjujem :d

Poslednja izmena:
Iskren da budem meni se takav koncept uopste ne svidja..
Ako ide generacijski onda treba ceo lineup da se postavi hijerarhijski od punokrvnog chipa glavne familije do poslednjeg derivata.

izvini ali o čemu ti pričaš, Cape Verde je čiskotrvni GCN, hijerarhijski najslabiji, predstavljen, otprilike kad i ostatak CGN familije, u okviru iste familije sa Pitcrain-om i Tahiti-jem, svi pripadaju seriji 7, šta tu nije jasno !?

Valjda misli ako dovoljno puta ponovi tu svoju tvrdnju, određen broj neinformisanih će poverovati u to što piše.

izvini ali o čemu ti pričaš, Cape Verde je čiskotrvni GCN, hijerarhijski najslabiji, predstavljen, otprilike kad i ostatak CGN familije, u okviru iste familije sa Pitcrain-om i Tahiti-jem, svi pripadaju seriji 7, šta tu nije jasno !?

Onda sam ja pobrkao loncice.Mislio sam da su koristili dizajn ioz prethodne generacije.
Da ne duzim.Nije namerno,izvinjavam se,tako mi je ostalo u secanju pa sam zbog toga izgradio takvu polemiku.
Cudi me da me Dule nije ispravio.
Pozdrav.

Cudi me da me Dule nije ispravio.

Post 1024, malo iznad ;)

Pa Dule te je prvi ispravio :)

Izgleda da "Zver" selektivno blokira moje postove :)

Da se vratimo na temu...

gts650performance_1.jpg

Slika je sa Fudzile, i prema njoj GTS650 je nekih ~45% jaca od GT640 u 3D Mark testovima. To je taman tu negde sa 7750, i bas daleko od 7770 (koji je prema testovima ~80% brzi od "osnovnog" GK107). Igre mozda pokazu drugaciji rezultat, ali nisam ubedjen da ce se to desiti.

za toliki skok u performansama je potrebno sigurno vise CC-a od 384.

Ja sam i ranije pricao da GK107 u svojoj najjacoj varijanti treba da dodje na nivo 7750. To je realno, obzirom da su obe tacno 1/4 (GTX 680/GTS650: 1536 -> 384; 7970/7750: 2040 -> 512) od svoje najjace brace koja su opet tu negde.
Ovaj GTS 650 mogu da podese na 1000MHz a da se boostuje do ~1100MHz (kod GT 640 boost je iskljucen i chip radi fiksno na 900MHz), a memoriju na ~5000MHz i mislim da bi to resilo stvar.
Na onom Anad testu 7750 je brzi od GT 640 za 15-50% osim u nekim slucajevima gde je dosta vise brzi a mislim da su to siuacije kada zafali propusne moci memorije pa performanse drasticno padnu. Primer:

Battlefield 3 high quality:

47369.png

Battlefield 3 medium quality:

47370.png

Kako zbog čega sam mislio ? Pa zar nisi i sam video da je ta kartica SAMO 3 % brža od GTX 550 Ti ? To je premalo...jeste da troši samo 70 W u odnosu na 116 W koliko troši sadašnji GTX 550, ali brate 3 % da je malo malo je...zato mi ovo nekako nije baš logično, sve mislim da ova vest baš i nije najtačnija. Pa nije valjda Nvidia luda da doda samo 3 % ???

Zbog cega je to premalo? GTX 550Ti napaja chip koji nije bio najslabiji u prosloj seriji a GTS 650 upravo najslabiji chip iz Kepler serije. Tako da ja ovo opet smatram uspehom ako se ostvari ;)
Jedino ostaje pitanje cene. Sa GT 640 je lose krenulo po tom pitanju, i dalje imaju vremena da se isprave.

Poslednja izmena:
Pa Dule te je prvi ispravio :)

Ogroman pad koncentracije usled neispavanosti..Spavam poslednjih 6-8 meseci svega 3-4h .
Ne znam vise ni kako funkcionisem..

Post 1024, malo iznad ;)

Ti mislis da sam ja to primetio :( Ispisah se dzabe onoliko ,doduse iskritikovao
sam bar familijarne odnose i Kepler seriju :d

Zar ne mislite da ce GTX 650 biti malo jaci od 7750 ?
Konkretno je i sad GTX550 brzi od 7750 :

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7770-7750-benchmark,3135.html

Bice blizi 7770 nego 7750..

Po ovome baš i nema neke šanse da bude bliža 7770 nego 7750, u najboljem slučaju na pola puta, ali videćemo....

Prilozi

• perfrel.gif
    perfrel.gif
    36.9 KB · Pregleda: 81
  • perfrel_1920.gif
    perfrel_1920.gif
    37 KB · Pregleda: 80
Da to bi bilo realno..Opet sve zavisi koliko ce tacno biti ispred GTX550 ali svakako treba dosta,u ovom momentu tesko da
moze da se priblizi 7770.
Pogledah sad tu tabelu i juce neke testove koje sam poredio pojedinacno ,cinilo mi se da GTX550 ima malo vecu prednost nad 7570 ali
izgleda da je razlika definitivno manja overall.
Opet nek je plasiraju izmedju 7570 i 7770 sa adekvatnom cenom zauzece solidnu poziciju..
Po meni opet fali jedna karta da bude kao 7770 ili nesto brza.Mozda neka GTX650 ili nesto slicno..

Oni tvrde..

Procureli su neki podatci o nadolazecoj GTX660 seriji pa su specifikacije sledece ..

vgiek2.jpg

SweClockers claim that they came across the final specs of upcoming mid-range GTX 660 Ti, card that is said to offer slightly worse performance than GTX 670.
Well, numbers are quite clear, the only difference between these two is the memory bus width — with 192-bit for GTX 660 Ti and 256-bit for GTX 670.
Narrowed memory interface will decrease both the memory bandwidth and power consumption. The GTX 660 Ti will have a TDP of 150W, with a requirement of two 6-pin power connectors.
Memory bandwidth will drop to 144.19 GB/s (that’s 48 GB/s less than GTX 670).
Furthermore the GTX 660 Ti will hold the same memory capacity of 2GB (GDDR5). When it comes to the frequencies of all clocks — these are the same for both cards (but this might change before launch).

GeForce GTX 660 Ti will almost certainly use Kepler GK104 GPU with the same amount of SMX clusters holding 1344 CUDA cores.
This would also indicate that it will have 112 TMUs and 32 ROPs. This mid-range card will have a very short PCB, which is almost identical to GTS 450′s.

Since there is no update regarding GTX 660 non-Ti variant we won’t speculate about it.
Although if OBR is correct, then the non-Ti model will offer a performance of GTX 580, while 660 Ti (when overclocked) a performance of GTX 670.

GeForce GTX 660 Ti will launch on August 16th. According to the source, the availability of the graphics card will be relatively good, indicating that the GTX 660 Ti will hit stores as early as the launch day.
The price is still unknown but the latest rumors say that it will cost around $320-$330.

LINK

Poslednja izmena:
Neverovatno...prosto da ne veruješ da se Nvidia odlučila za ovako riskantan potez, što bi, ako je ovo istina, moglo da se odrazi na nešto manju prodaju GTX 670 modela jer je, jelte, kad se 660 Ti overklokuje dođe mu na iste performanse kao i GTX 670.

Mislio sam, da će skoro sigurno imati 1152 Cuda Cores i 192-bit memorijski interfejs. Dakle, onda je ovo običan GTX 660.

Imaćemo vrelo leto i jesen, što se kupovine kartica tiče. :)

Kosta pa po toj logici niko nebi kupovao ni GTX680 jer GTX 670 kad se overklokuje prestize GTX680 a okvirno je 100 eur skuplja karta ;)
A eto kao sto vidis i znas obe serije se prodaju jako dobro .
Tako ce GTX660 imati svoje mestu u klasi sa 7950 po adekvatnoj ceni.
Ne kaze se dzabe svaka roba ima svog kupca ;)

U neku ruku sam iznenadjen sa 660Ti. Ali mislim da ce "iznenadjenje" koje sledu po pitanju cene ostaviti veci utisak... kad lupe cenu valjano preko 300e.

Poslednja izmena:
Pa vrlo je moguće da će biti ta cena...ali se ipak potajno nadam ceni od makar okruglo 300 evra, mada je i to previše.

2lcxxco.jpg

EVGA’s GeForce GTX 660 Ti is quite a long card, which is indicating more or less, that this card is almost identical to GeForce GTX 670.

According to the source, card is utilizing a GK104-325-A2 GPU (the same as GTX 670).
GeForce GTX 660 Ti is requiring a single 6-pin power connector, with a TDP of 120W. The clocks are 980 MHz for base and 1023 MHz for boost. Memory is clocked at 6 GHz effective.

Card will be available for $299 on August 16th. The pictures presents only a cooler, there are no pictures of the PCB so far.

Ako cene ne budu prepisane $ = € mozda se ovakva karta moze videti i za 250-260 € ;)

Poslednja izmena:
Ako stvarno ovako bude izgledala default Nvidia karta, onda je dizajn još ružniji nego za GTX 670...ali nebitno. Ono što je bitno da cena bude ispod 300 evra.

Pa eto, nikad mi se i nije dopadao dizajn EVGA kartica...mnogo mi lepše izgledaju MSI i Asus kartice. Šteta što Sapphire ne pravi Nvidia kartice, jer mi se njihov dizajn nekako najviše sviđa.

PCBeast, pa kad se onda očekuje regularni GTX 660, da li isto 16.avgusta ili malko kasnije? Da li je potvrđeno da on ima 1152 cuda cores i 192-bit memoriju ?

Sta da ti kazem osim da su ukusi razliciti..
Mene recimo Sapphire neodoljivo podseca na Gigabyte generalno,ne mislim na resenje hladjenja,tu i nisu nesto slicni vec na sam nivo
pa me dizajn nesto specificno i ne zanima jer me u startu odbija i iskren da budem nebi zeleo jos jedan Gigabyte..
MSI ,Asus a narocuti eVGA su klasa ,eVGA je broj jedan ,svi ostali u red iza a ima jos kvalitetnih brendova poput Zotac-a itd da ne nabrajam dalje..

Kosta ,znam zasto je odlozeno predstavljanje GTX660 kao i kakav ce biti start kad se karte pojave..Nesto slicno kao sa GTX680/GTX670 ,imaju dovoljnu kolicinu
da to isprate sa dobrom kampanjom.
Koji regularni?

Da,da,Zotac AMP kartice su fantastične, kako u dizajnu tako i po osobinama, tj. klokabilnosti.

Pa mislim da GTX 660 bez Ti, to je regularni 660.

Nazad
Vrh Dno