Šta je novo?

Microsoft Surface

Izvini ali prognoze su ti kriminalne...

Moja prognoza je zapravo bila sasvim na mestu, jedino je klub ljubitelja jabuke drastično porastao, što nisam mogao da predvidim tada.

Tablet trziste itekako postoji :

IDCmar2012tablet.jpg

Sve su to prognoze, biće jednog dana, trla baba lan. Pogledaj koliko ih je zapravo prodato prošle godine, jedva malo više nego Blu-ray uređaja za koje se svi slažu da su dead in the water. Sve prognoze se polako dovode na razumniju meru. Možda bude neki boom jeftinih modela u zemljama kao što su Indija, Brazil ili Kina, ali ako se to ne desi, tablet ostaje samo ajpad. Kombo tableti možda nešto i naprave, ne znam.

Razlog zasto je Apple toliko uspesan na trzistu tableta je taj da je prvi od konkurenata na trziste izbacio tablet sa sopstvenim OS-om prilagodjenim touch inputu + je ekosistem vec postojao, samim tim devovi su brzo poceli da prave aplikacije za isti. app-ovi su ti koji odredjuju uspesnost tablet uredjaja pre svega jer od njih zavisi koliko ce sam uredjaj biti koristan.

Razlog zašto je Apple uspešan je u tome što je Apple. Drugar koji drži servis telefona mi je nedavno rekao da preko pola ajfona koji mu dođu uopšte nemaju iTunes nalog. Drugim rečima, koriste ga kao običan "glupi" telefon, a dali su 600 evra za njega, jer to je Apple. Da ne dužimo priču, nemam ni najmanju nameru da trošim reči na Apple. Dovoljno je reći da M$ neće uspeti da postane kalif umesto kalifa, iako je ovaj njihov koncept kombo tableta zapravo sasvim solidan. Što je još gore, u želji da objedine platformu, ugurali su tablet interfejs na desktop i napravili džumbus. Ako se nešto ne izmeni u poslednjem trenutku, biće komedije kad izađe Windows 8.

Moja prognoza je zapravo bila sasvim na mestu, jedino je klub ljubitelja jabuke drastično porastao, što nisam mogao da predvidim tada.

Sasvim na mestu samo si nekih 50 puta omanuo, sreca pa nije mnogo 🙂. ne znam da li si video ali 1/3 svih kupaca ipad-a nikada nije imala nijedan drugi apple proizvod tako da ti price apsolutno padaju u vodu.

Sve su to prognoze, biće jednog dana, trla baba lan. Pogledaj koliko ih je zapravo prodato prošle godine, jedva malo više nego Blu-ray uređaja za koje se svi slažu da su dead in the water. Sve prognoze se polako dovode na razumniju meru. Možda bude neki boom jeftinih modela u zemljama kao što su Indija, Brazil ili Kina, ali ako se to ne desi, tablet ostaje samo ajpad. Kombo tableti možda nešto i naprave, ne znam.

Te prognoze su se do sada pokazale prilicno tacne, za ovu godinu jedina korekcija bila je da je prodaja tableta malo premasila prognoze pa je dodato nekih +5% prodatih uredjaja. u svakom slucaju daleko tacnije pogadjaju od tvojih koje su omanule 50 puta.

Razlog zašto je Apple uspešan je u tome što je Apple. Drugar koji drži servis telefona mi je nedavno rekao da preko pola ajfona koji mu dođu uopšte nemaju iTunes nalog. Drugim rečima, koriste ga kao običan "glupi" telefon, a dali su 600 evra za njega, jer to je Apple. Da ne dužimo priču, nemam ni najmanju nameru da trošim reči na Apple. Dovoljno je reći da M$ neće uspeti da postane kalif umesto kalifa, iako je ovaj njihov koncept kombo tableta zapravo sasvim solidan. Što je još gore, u želji da objedine platformu, ugurali su tablet interfejs na desktop i napravili džumbus. Ako se nešto ne izmeni u poslednjem trenutku, biće komedije kad izađe Windows 8.

Drugarske price su ove zanimljive za procitati ali nikako merodavno, u krajnjem slucaju ako oces merodavnije stvari pogledaj market share mobile web usage-a, uz daleko manji trzisni market share ios ima daleko vecu kolicinu web usage-a. mada ovo je apsolutno nebitno za celu pricu, tema je Windows Surface za koji bih licno voleo da postane 3 konkurent u mobile segmentu jer ce se to pozitivno odraziti pre svega na potrosace ali kako stvari za sada stoje mislim da su sanse za to vrlo male. zivi bili pa videli.

Sasvim na mestu samo si nekih 50 puta omanuo, sreca pa nije mnogo 🙂.

Pa kad je broj ljudi koji na Apple potroše preko 1000$ godišnje porastao nekih 30x samo u SAD. Mnogo više od mog godišnjeg budžeta za elektroniku, a ja sam po svakoj definiciji geek. 🙂 Vođen zdravom logikom nisam mogao da predvidim takav rast u doba recesije, moja greška u razmišljanju. Apple nema veze sa logikom, oni pretežno igraju na emocije, što nas vodi do stare izreke da gušt nema cenu.

Poslednja izmena:
Interesantno sta se sve ovde pise , sve sami Apple loveri misle da ce ovo da propadne pre nego sto je izaslo . Ideja i dizajn ovog tableta su odradjeni super, jedina mana je inferioran hw (Tegra 3 vs whatever Apple) i Retina display, ali ovo je tek prva generacija, verovatno ce u drugoj generacija doci Retina i mozda Tegra 4. Mene samo zanima da li je iko pogledao ijedan od Ultrabook-ova predstavljenih na CES-u, 90% je touchscreen sa tastaturama koje mogu da se okrecu full pa da sam ultrabook bude kao tablet, neko je prikazao cak i resenje na foru Surface-a samo sa full tastaturom.

Dalje neko pise o slaboj bateriji? Negde procitah da Transformer Prime sa 22Wh baterijom drzi 8 sati bez dock-a, Surface poseduje 31Wh bateriju,...

A sto se tice ovog tableta kao fail-a, malo morgen . Vrtece se negde u rangu od $449 - $549, sto znaci da ce ipak nuditi dosta za taj novac. Ovaj Sruface ce da pojede Top android tablete, ali ce Android i dalje vladati u low budget segmentu ($149 koliko kazu da ce biti za Kindle Fire + koliko cuh Amazon planira da prosiri Store u toku ove godine ili pocetkom sledece godine na Evropu sto predstavlja dodatan bonus, a kako bi Google pojacao svoju poziciju na trzistu za par dana predstavlja dugo najavljivani Google tablet u kooperaciji sa Asusom, tako da ce tu tesko iko konkurisati Google-u).

WP odavno otpisan, cim MS dostigne odredjeni procenat na tablet trzistu, rasce i potraznja za WP telefonima, a ako neko potegne argument aplikacija, WP store poseduje preko 100k aplikacija sto je i vise nego dovoljno . Jedina mana je sto se svi zale na MS, sad videh na Engadgetu, Acer je izdao saopstenje da MS ne igra lepo igru.
Malo si omašio. Ovde ima dosta nas kojima je Apple omražen (zbog pisanja o iPhone 4S sam dobijao opomene!), tako da ti je prva rečenica promašena.

WP je mrtav odavno, preključe ga je i sam MSFT zvanično ubio, kao što su to uradili i sa WM6.x. Ne postoji nikakva šansa, ni najmanji promil da će MSFT biti ikakav igrač na polju mobilne telefonije. Već sam otkucao: mrzi ih svi od OEM-a, maloprodajnih kanala, do pogotovo mobilnih operatera koji vode glavnu reč i koji su zaklali WP7 projekat u startu. I to nije nikakva tajna da ih svi mrze i sami su priznali. I ti očekuješ posle svega da će oni napraviti nešto :laugh:?

Max, jesi li ti uopšte probao da koristiš default Windows 8 mišem? To je katastrofa. Kažeš, ostani na Windows 7, a šta ćemo sa tim što će 90% računara koji se prodaju doći sa osmicom? Ja već vidim petcije da se ne prekida prodaja sedmice na novim OEM kompovima. To što može da se ishakuje da izgleda kao stari Windows opet neće mnogo značiti prosečnom Džou koji ga dobije uz računar. Ne kažem da Windows interfejs nije bio zreo za izmene, ali ono što su napravili je smešno. Gašenje Start > Shut Down nije imalo mnogo logike, ali sad ga menja Settings > Shut Down, šta je tu poboljšano? Ljudi ima da guglaju kako da izgase računar. :vomit:

M$ žrtvuje granu na kojoj sedi jureci tržište tableta za koje se predviđa veliki rast, ali tržište tableta ustvari ne postoji niti će ikad stvarno postojati! Postoji samo tržište ajpeda, tržišta tableta nema i neće ga ni biti (ostavljam po strani kombo tablete tipa Transformer). Tablet je uvek bio i ostao beskorisna naprava, ništa se nije promenilo u ovih 10 godina njegovog postojanja da to promeni.

M$ se valjda oseća sigurno u svom dominantnom segmentu da može da priušti ovakvu avanturu, ali ja ne bih bio tako siguran.
To je to :smash:. Zaboravio si samo Kindle Fire, ali Amazon ima što drugi nemaju - ogroman (najveći) sadržaja 😉.

Neko je lepo sumirao:
Just a couple of observations:
1) a lame product HWwise was announced by MS
2) only real innovation is... it's branded "MS"
3) no indication of release date
4) no clear indication of pricing, but could be expensive
5) crashes when launching Netflix app when demoed
6) magnetic keyboard is a copy mix from Apple (magnetic cover) and ASUS (Transformer)
7) marketing confusion (Win 8? Win RT?)
8) use Ballmer as testimonial... ????
9) copy cat use of Apple marketing tactics (secret event... but just announcement, no product as Apple would have done)
10) re-use of an old brand name ("Surface" were the MS touch tables developed years ago), so that when you Google "MS Surface" you get lots of outdated posts. Their marketing guys are really... unbeatable!
:laugh: :laugh: :laugh:

Biće toga još :d.

True, true...

P.S
Neko misli da moze sa morbiusom da ima konstruktivnu raspravu? 😀 Dzizs...
Trzste tableta itekako postoji i samo raste. A upotrebna vrednost mu se ogledava u masti developera. Apple je za razliku od ostalih, isplativij za dev-ove. Zasto MS ne napdane taj deo price agresvnije, nikada mi nece biti jasno.

Malo si omašio. Ovde ima dosta nas kojima je Apple omražen (zbog pisanja o iPhone 4S sam dobijao opomene!), tako da ti je prva rečenica promašena.

WP je mrtav odavno, preključe ga je i sam MSFT zvanično ubio, kao što su to uradili i sa WM6.x. Ne postoji nikakva šansa, ni najmanji promil da će MSFT biti ikakav igrač na polju mobilne telefonije. Već sam otkucao: mrzi ih svi od OEM-a, maloprodajnih kanala, do pogotovo mobilnih operatera koji vode glavnu reč i koji su zaklali WP7 projekat u startu. I to nije nikakva tajna da ih svi mrze i sami su priznali. I ti očekuješ posle svega da će oni napraviti nešto :laugh:?

http://www.engadget.com/2012/06/20/m...ndows-phone-8/

Ako uzmu solidno trziste u tablet segmentu, sta ti govori da ce u WP stagnirati, isto kao sa Apple-om, ako kupis jedan njihovu uredjaj zainteresujes se za drugi (iPhone - iPad - MacBook).

iPad i dalje drzi segment top tableta, ali u cheap modelima ih Android jednostavno dere.

Inace ovih 10 gore cinjenica sto si quote-ovao su krajnje smesne, ako na kraju ovaj Surface propadne i cela prica oko Win tableta, barem ce ostati onaj cover.

Max, jesi li ti uopšte probao da koristiš default Windows 8 mišem? To je katastrofa. Kažeš, ostani na Windows 7, a šta ćemo sa tim što će 90% računara koji se prodaju doći sa osmicom? Ja već vidim petcije da se ne prekida prodaja sedmice na novim OEM kompovima. To što može da se ishakuje da izgleda kao stari Windows opet neće mnogo značiti prosečnom Džou koji ga dobije uz računar. Ne kažem da Windows interfejs nije bio zreo za izmene, ali ono što su napravili je smešno. Gašenje Start > Shut Down nije imalo mnogo logike, ali sad ga menja Settings > Shut Down, šta je tu poboljšano? Ljudi ima da guglaju kako da izgase računar. :vomit:

M$ žrtvuje granu na kojoj sedi jureci tržište tableta za koje se predviđa veliki rast, ali tržište tableta ustvari ne postoji niti će ikad stvarno postojati! Postoji samo tržište ajpeda, tržišta tableta nema i neće ga ni biti (ostavljam po strani kombo tablete tipa Transformer). Tablet je uvek bio i ostao beskorisna naprava, ništa se nije promenilo u ovih 10 godina njegovog postojanja da to promeni.

M$ se valjda oseća sigurno u svom dominantnom segmentu da može da priušti ovakvu avanturu, ali ja ne bih bio tako siguran.

Pa gore sam napisao da sam ih koristio. Ne dugo, kada sam video da Metro lako može da se minimizuje, to je bilo to, smorio sam se. Sad kad kažeš da su to u novijim buildovima ukinuli, ta vest me samo raduje. Dosta sa starim, dvodecenijskim konceptima - dajte nešto novo. To što će tebi i društvu koje se učmalo u navici da stalno koristi staro smetati, zabole i MS i mene. Zašto zaustaviti nekakav napredak zbog toga što se ljudi boje promena (a ljudi većinom i jesu takvi, nažalost)? Ako ti smeta, snalazi se ti, budži Windows 7, hakuj Windows 8 (ako uopšte bude moguće) - na kraju ćeš ipak morati da prihvatiš Metro, baš kao što su nekada ljudi morali da prihvate grafički operativni sistem iako su smatrali da je DOS linija zakon...

Mene zanima na koji nacin MS planira da privuce dev-ove s obzirom da nemaju korisnicku bazu na vec prilicno zasicenom trzistu? mozda veci procenat koji se dev-ovima isplacuje za svaku prodatu aplikaciju? po meni jedini logican nacin za uspeh MS-a je agresivan ulazak na trziste, cena koja ce biti niza od konkurencije (cak i po cenu poslovanja u gubitku) i velika kolicina app-ova po lansiranju uredjaja. naravno sve ovo sa pretpostavkom da imaju kvalitetan proizvod (napominjem da su aktuelni tableti hardverski vec dosta jaci od najavljenog RT modela + nikako ne smeju da se desavaju failovi sa os-om kao sto su se desili na prezentaciji)

Mene zanima na koji nacin MS planira da privuce dev-ove s obzirom da nemaju korisnicku bazu na vec prilicno zasicenom trzistu? mozda veci procenat koji se dev-ovima isplacuje za svaku prodatu aplikaciju? po meni jedini logican nacin za uspeh MS-a je agresivan ulazak na trziste, cena koja ce biti niza od konkurencije (cak i po cenu poslovanja u gubitku) i velika kolicina app-ova po lansiranju uredjaja. naravno sve ovo sa pretpostavkom da imaju kvalitetan proizvod (napominjem da su aktuelni tableti hardverski vec dosta jaci od najavljenog RT modela + nikako ne smeju da se desavaju failovi sa os-om kao sto su se desili na prezentaciji)

Ako na WP 7 imaju 100k aplikacija, ne vidim razlog sto bi Surface iko zaobisao 🙂.

Mene zanima na koji nacin MS planira da privuce dev-ove s obzirom da nemaju korisnicku bazu na vec prilicno zasicenom trzistu? mozda veci procenat koji se dev-ovima isplacuje za svaku prodatu aplikaciju? po meni jedini logican nacin za uspeh MS-a je agresivan ulazak na trziste, cena koja ce biti niza od konkurencije (cak i po cenu poslovanja u gubitku)
... Vec sam to napisao na drugoj strani: Microsoft je PLACAO developere da pisu aplikacije za Winodws Phone 7 i kao sto sam vec napisao, bolje im je da spuste cene na minimum i naprave korisnicku bazu i da developeri imaju razlog da pisu apps.

Gosh... Nema vise sta pametno da se kaze; vec mlatimo praznu slamu...

... na kraju ćeš ipak morati da prihvatiš Metro, baš kao što su nekada ljudi morali da prihvate grafički operativni sistem iako su smatrali da je DOS linija zakon...

Gresis. Nisu iste stvari. Metro na desktopu je otprilike kao i DOS na desktopu.

MS sili stvari i gura Metro na desktop gde mu jednostavno nije mesto. Ja se nadam da ce takva strategija samo ubrzati prelazak korisnika na OS X (mislim na content creatore 😉 kojima su alati photoshop, autocad, cubase i sl.)

Poslednja izmena od urednika:

MS sili stvari i gura Metro na desktop gde mu jednostavno nije mesto. Ja se nadam da ce takva strategija samo ubrzati prelazak korisnika na OS X (mislim na content creatore 😉 kojima su alati photoshop, autocad, cubase i sl.)

Mislim da ti grešiš. Dobro organizovan Metro UI nema manu u odnosu na start meni. U starom konceptu moraš dole mišem da nabodeš start, pa da mišem ideš po programima i otvaraš praktično folder po folder da bi došao do nečega. Ako već nemaš taskbar ili quick start ikonu ili destkop. Ovde ti je, praktično, desktop interaktivan, praktično kao neka aktivna radna površina na kojoj imaš live ikonice, samo što nisu ikonice nego su "pločice". Ne vidim kako je to manje intuitivno nego start meni, od koga je sve intuitivnije, pa i 10 godina star koncept u OS X-u u vidu jednostavne app bar lajsne. Start je od početka bio ne tako sjajno rešenje, pa su se svi na to navikli. Metro je bolji za sveukupan ekosistem uređaja - u narednih 10-15 godina koliko će "vladati" Metro UI, touchscreen uređaji - bilo da su to telefoni, phableti, tableti ili ultrabookovi sa touch ekranom. Na kraju će 5% ljudi koristiti miš. Dizajneri će ga naravno koristiti, ali na desktopu, a kad jednom uđu u aplikaciju, onda je svejedno kako je koncipiran OS.

Poenta je u tome da svet prelazi sa desktopova, pa i sa običnih laptopova na tablete, mobilne telefone i kombinacije tableta i laptopova. Za to je novi windows idealan, za nešto poput Asus transformera i za brojne druge koncepte koji su prikazani na Computexu. Jednostavno, ako hoću samo da se zabavljam, onda ne želim čitavu skalameriju od računara već ću koristiti tablet sa metro UI, a ako hoću nešto da odradim i otkucam, prikačiću tastaturu i koristiću desktop aplikacije. Mislim da je kombinacija dobra, i da će dobro raditi. Uređaja će biti svih oblika, veličina, hardverskih specifikacija i cena, tako da uopšte nije reper ovaj prikazani Surface, to je tek jedan koncept koji prikazuje delić mogućnosti platforme.

@bymax:
Meni licno MetroUI je deal-breaker. Ono je katastrofa u svakom pogledu.
Ja kada radim, pootvaram sve sto mi treba i start meni ne dohvatam uopsta.. mozda 2-3x dnevno. Redovno mi je pokrenut VisualStudio bar dve instance, neki 3d program, Total Commander, FF, Thunderbird i vise ne gledam Start meni. Ne vidim razlog da mi stalno bude pred ocima. Na to dodaj da mi trebaju aplikacije u prozorima, a ne fullscreen kako je MS zamislio.
Eto, meni je metro potpuno nepotreban i suvisan, a oni ce da ukinu sve sto mogu. Mene jedino puskom mogu da nateraju da koristim Win8. Ceo taj koncept je fugly. Tableti su sprave za konzumiranje Interneta i na njima mogu da zamislim alternativni UI, ali za desktop ili laptop ili ultrabook.. tj, bilo koja srava koja se moze kristiti kao workstation, ne diraj ga ako radi.

Nikada do sada nisam video toliku kolicinu negtivnih komentara u vezi nekog MS proizvoda. Ovo nece izaci na dobro.

Ovo što byMax kaže ima smisla, metro UI se može posmatrati kao metamorfoza start menija. Problem je samo što je ta metamorfoza metastazirala, pa pretenduje da se u okviru tog okruženja pojavljuju aplikacije u svom alter ego izdanju. Na desktopu to sve postaje groteskno.

Malo dev talks. WP7 je bas nedovrsen proizvod. Bas sam malopre razgovarao sa drugarom koji razvija apps za wp7. Taj OS nema sredjene push notifikacije. Sve sto server moze da uradi je da posalje par redova teksta i slicicu koja ce se pojaviti u tile-u aplikacije samo ako je pinovana na glavni ekran. Ako nije pinovana nece dobiti notifikaciju. Ne postoji API kojim bi app prilikom sledeceg startovanja dobila sve push notifikacije koje su pristigle u medjuvrmenu. Ne postoji deo ili modul aplikacije koji bi bio obavesten o tome. Developeri prave zakrpe tako sto server identifikuje korisnika po vrsti mobilnog uredjaja pa u slucaju wp7 cuva sve poslate notifikacije prosledi ih sve ponovo kada se app pokrene sledeci put. Toast notifikacija stoji na ekranu neko vreme, ali ako brzo ne izvucte telefon iz dzepa ili torbe, toast ce nestati a wp7 nigde nece zabeleziti poruku.

MetroUI je krsh. Totalno pogresan koncept, totalno pogresan pristup. Surface modele ce kupiti max 5% pravih Microsoftovih vernika, odredjeni deo ce uvaliti svojim zaposlenima (bas kao sto su im uterali i wp7 telefone), a Balmer ce ovoga puta dobiti nogu.

@bymax:
Meni licno MetroUI je deal-breaker. Ono je katastrofa u svakom pogledu.
Ja kada radim, pootvaram sve sto mi treba i start meni ne dohvatam uopsta.. mozda 2-3x dnevno. Redovno mi je pokrenut VisualStudio bar dve instance, neki 3d program, Total Commander, FF, Thunderbird i vise ne gledam Start meni. Ne vidim razlog da mi stalno bude pred ocima. Na to dodaj da mi trebaju aplikacije u prozorima, a ne fullscreen kako je MS zamislio.
Eto, meni je metro potpuno nepotreban i suvisan, a oni ce da ukinu sve sto mogu. Mene jedino puskom mogu da nateraju da koristim Win8. Ceo taj koncept je fugly. Tableti su sprave za konzumiranje Interneta i na njima mogu da zamislim alternativni UI, ali za desktop ili laptop ili ultrabook.. tj, bilo koja srava koja se moze kristiti kao workstation, ne diraj ga ako radi.

Nikada do sada nisam video toliku kolicinu negtivnih komentara u vezi nekog MS proizvoda. Ovo nece izaci na dobro.

Jasno mi je da ti je potrebno više otvorenih prozora, kastomizovane pozicije i položaji. Ne verujem da će ukinuti windowed aplikacije, nisu valjda poludeli? To bi bio potpuni promašaj...

Mene zanima na koji nacin MS planira da privuce dev-ove s obzirom da nemaju korisnicku bazu na vec prilicno zasicenom trzistu?

... all this happened before 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=M1EsIusQJQM&t=22m48s

pogledati bar 3 minuta... izgleda da je Microsoft zaboravio da radi ono sto je nekada nabolje radio ILI je nesto drugo po sredi... 😉 🙂

...ajde da cujemo par komentara na ovaj video :wave:

● jedna od 3 tema, u ovih tri minuta, je: Metro today = AD 15 years ago???

btw i meni se svidela ideja AD - davno, davno, davno sam pravio LCARS AD sa ToDo listom i jos nekim stvarima... jedino sto je implementacija ADa bila katastrofalna do te mera da je bila neupotrebljiva (klasican problem Microsofta).

Poslednja izmena:
Pa gore sam napisao da sam ih koristio. Ne dugo, kada sam video da Metro lako može da se minimizuje, to je bilo to, smorio sam se. Sad kad kažeš da su to u novijim buildovima ukinuli, ta vest me samo raduje. Dosta sa starim, dvodecenijskim konceptima - dajte nešto novo. To što će tebi i društvu koje se učmalo u navici da stalno koristi staro smetati, zabole i MS i mene. Zašto zaustaviti nekakav napredak zbog toga što se ljudi boje promena (a ljudi većinom i jesu takvi, nažalost)? Ako ti smeta, snalazi se ti, budži Windows 7, hakuj Windows 8 (ako uopšte bude moguće) - na kraju ćeš ipak morati da prihvatiš Metro, baš kao što su nekada ljudi morali da prihvate grafički operativni sistem iako su smatrali da je DOS linija zakon...

Ti se izgleda vodiš logikom da je svaka izmena poboljšanje, dosadilo nam ovo, aj da ga menjamo. Stvari ne treba menjati i unositi zabunu, osim ako ta promena donosi ozbiljna poboljšanja. Bar kada je desktop u pitanju, Metro ne donosi ništa korisno. Na standardnom ekranu od dvadeset i nešto inča količina kretanja mišem u interfejsu je suluda! Meni je trebalo manje od 10 minuta da mi se Metro smuči od silnog šetanja kursora iz ćoška u ćošak. Prečice dosta olakšavaju posao, ali njih koristi manje od 5% ljudi, navikli ljudi na miša, šta ćeš.

Drugo, verovao ili ne, većina računara se i dan danas kupi da bi na njima pored igrica, fejsbukovanja i pornaje bio odrađen i neki posao. Metro nije interfejs namenjen poslu i produktivnosti. Znaš koliko će službenici da se oduševe novim interfejsom koji im je bez preke potrebe sve ispremeštao? S obzirom na godine rada u tehničkoj podršci, već vidim reakcije mase.

Treće, bitan razlog Microsoftove dominacije je inercija, ljudi su navikli na Windows i mrzi ih da uče nešto drugo. Svaki novi Windows što dođe promeni ponešto, ali sve je i dalje slično, brzo se navikneš, što bi učio nešto drugo? A onda dođe neki skroz drugačiji Windows i natera te da učiš stvari iznova. Pa kad već moraš da učiš, što onda da ne naučiš nešto drugo i ostaviš Windows? M$ se oseća dovoljno siguran na domaćem terenu da napravi ovakav korak, ali ozbiljne alternative Windows-u i te kako postoje i ovaj gambit bi mogao da ih košta.

Podesti me na ovo 😀 http://www.youtube.com/watch?v=CPIgEFIv5MI

Microsoft može da radi šta hoće dokle god ima ovoliki market share. I ako je većina poslovnih programa win only, korisnici neće imati mnogo izbora, već će morati da se naviknu. Videćemo kako će se stvari odvijati. Možda će mnogi zaobići osmicu, slično kao i sa vistom.

E pa da čujem sad vaše komentare :-devil-:

Report: Microsoft's Intel-powered Surface to Cost $1000

Though Microsoft was happy to show off the Surface's nifty keyboard cover and boast about its Core i-series support, the company was a little less enthusiastic when it came to talking about the price of its new tablets. Set for availability in the fall, the most Redmond would say was that the ARM-based Surface would be priced "like comparable tablets based on ARM," and the Surface Pro would pack something similar to the price of an ultrabook.

Today brings us rumors of something more specific than that. Just yesterday word on the street was that the ARM-based Surface would cost $600 and the Wintel model $799 at the very least. The Next Web is now reporting that while the Windows RT Surface will cost $599, the Intel version of the tablet is going to cost closer to $1000. TNW cites a source close to Microsoft in reporting that the Tegra 3 powered RT model will retail for $599 and the Ivy Bridge Windows 8 Pro model will sell for $999.

Even with the innovative keyboard cover, these prices are definitely pause for thought. At a time when tablets are largely seen as companion devices designed to complement your laptop or PC as opposed to replace it, customers might find the idea of spending $1000 on a 10.6-inch tablet ludicrous. To that end, the cheaper ARM-based model might be more appropriately priced, but it's still at least a hundred dollars more than similar devices available today.

Of course the upside of unveiling a product months before you plan to release it is that you can watch the market's reaction to the device and determine details like pricing, final specs, 3G connectivity, and bundled accessories based on real-life feedback. Either way, it will be interesting to see the final prices when Microsoft does release them.

http://www.tomshardware.com/news/Microsoft-Surface-Price-Release-Specs-Windows-8-Tablet,16110.html

Report: Microsoft Surface Tablets to Be Wi-Fi-only at First

Microsoft's Surface tablets will initially only have Wi-Fi connectivity when they launch later this year.

Zoom
When Microsoft announced its Surface tablets earlier this week, it kept quiet about the finer details of these tablets. Sure, we know that the Windows RT model will run on an ARM processor and the Pro version will pack Intel's Core i series of processors, but Microsoft didn't reveal important details such as RAM or connectivity (or pricing, for that matter).

Today, the rumor mill is churning out reports that the Surface tablets will be Wi-Fi only when they launch. Bloomberg cites two people familiar with the matter who say Microsoft's iPad rival will launch without 3G or 4G LTE connectivity. The news outlet goes on to cite one analyst who says this might present an issue for marketing, as Microsoft on Monday touted the device as an ultra-mobile device suitable for working on the go.

Marketing efforts aside, Microsoft is aiming for business professionals with the Surface Pro, and business people might take issue with the fact that using the device on the go will rely on having a Wi-Fi network close by. Those with devices like the iPad or the Galaxy Tab might not mind Wi-Fi-only (indeed, the lack of a data contract is a plus for many), but Microsoft's Surface, with its high-end specs, a full version of Windows, and Microsoft Office, is designed less for the casual user and more for the constantly-moving professional.

The important thing to note here is that Bloomberg's sources say the Surface will initially go on sale without data connectivity. Whether this means one or both models will ship without it, or that Microsoft plans to release 3G models not too long after the initial launch, remains to be seen. However, what is clear is that Microsoft apparently does have intentions for a 3G version, so it won't be missing in the 3G tablet market for long.

http://www.tomshardware.com/news/Microsoft-Surface-WiFi-only-3G-4G-windows-8-tablet,16106.html

Dodatak:

Acer slates Microsoft's hardware push

Acer, the world's fourth largest PC maker, has dismissed Microsoft's chances of becoming a rival to Apple by building its own devices and urged its software partner to focus on its new operating system instead.

http://in.reuters.com/article/2012/06/21/us-acer-idINBRE85K17Y20120621

Poslednja izmena:
Ne znam čemu tolika frka oko uređaja koji je još na papiru - osim ako je poanta u tome da se vidi koliko sam pametan, obavešten, elokventan i dobar prognozer. Ja bih ipak više voleo raspravu na klasičnu temu koliko anđela može stati na vrh igle.

^

microsoft curier ?

😀

Ti se izgleda vodiš logikom da je svaka izmena poboljšanje, dosadilo nam ovo, aj da ga menjamo. Stvari ne treba menjati i unositi zabunu, osim ako ta promena donosi ozbiljna poboljšanja. Bar kada je desktop u pitanju, Metro ne donosi ništa korisno. Na standardnom ekranu od dvadeset i nešto inča količina kretanja mišem u interfejsu je suluda! Meni je trebalo manje od 10 minuta da mi se Metro smuči od silnog šetanja kursora iz ćoška u ćošak. Prečice dosta olakšavaju posao, ali njih koristi manje od 5% ljudi, navikli ljudi na miša, šta ćeš.

Drugo, verovao ili ne, većina računara se i dan danas kupi da bi na njima pored igrica, fejsbukovanja i pornaje bio odrađen i neki posao. Metro nije interfejs namenjen poslu i produktivnosti. Znaš koliko će službenici da se oduševe novim interfejsom koji im je bez preke potrebe sve ispremeštao? S obzirom na godine rada u tehničkoj podršci, već vidim reakcije mase.

Treće, bitan razlog Microsoftove dominacije je inercija, ljudi su navikli na Windows i mrzi ih da uče nešto drugo. Svaki novi Windows što dođe promeni ponešto, ali sve je i dalje slično, brzo se navikneš, što bi učio nešto drugo? A onda dođe neki skroz drugačiji Windows i natera te da učiš stvari iznova. Pa kad već moraš da učiš, što onda da ne naučiš nešto drugo i ostaviš Windows? M$ se oseća dovoljno siguran na domaćem terenu da napravi ovakav korak, ali ozbiljne alternative Windows-u i te kako postoje i ovaj gambit bi mogao da ih košta.

Istorija se ponavlja. Ja ne kažem da se mase neće buniti i da će se smoriti veliki broj šalteruša koje na svaku promenu gledaju kao na propast. Ne vidim zašto bi MS sam sebi skakao u usta - valjda imaju stručnjake koji su procenili da će Metro UI da odgovara vox populi - a oni jesu najveći kupci Windows-a (koji se prodaje sa ogromnim brojem HP, Dell i ostalih notebookova). I dalje mislim da će za profesionalce postojati mod u kome će moći da rade baš kao što su radili u Windowsu 7 (slobodna radna površina i mogućnost najpreciznije kontrole nad alatima i dodatnim prozorima). E sad, to što više aplikacije neće biti u Start meniju nego u Tile-ovima, za to ne mož' da me ubediš da će bitno da ti upropasti produktivnost! Mislim, koliko puta startuješ aplikaciju tokom dana. Ako radiš u par njih, startuj ih u 9 ujutru i ugasi u 17h, nema šta da tražiš po Metrou...

Ne vidim zašto bi MS sam sebi skakao u usta - valjda imaju stručnjake koji su procenili da će Metro UI da odgovara vox populi - a oni jesu najveći kupci Windows-a
Microsoft danas radi isto sto je radio i pre 20 godina. tada je graficko okruzenje predstavljalo sledecu stepenicu u racunarskom svetu. microsoft jeste zakasnio, i jesu ga tada pljuvali mnogi "experti" sto pravi GUI OS ("kome to treba") ali na kraju su ga svi koristili.

danas Microsoft veruje da su tableti neizbezna sledeca stepenica racunara i radi sve kako bi uhvatio voz 😉 meša babe i žabe ali šta da radi kad je previše okasnio...

Poslednja izmena:
Istorija se ponavlja. Ja ne kažem da se mase neće buniti i da će se smoriti veliki broj šalteruša koje na svaku promenu gledaju kao na propast. Ne vidim zašto bi MS sam sebi skakao u usta - valjda imaju stručnjake koji su procenili da će Metro UI da odgovara vox populi - a oni jesu najveći kupci Windows-a (koji se prodaje sa ogromnim brojem HP, Dell i ostalih notebookova).

Dovoljno se samo setiti Viste, pa ukapirati da Windows UI dizajniraju ljudi koje bi uz obezbeđenje trebalo izbaciti sa posla na ulicu. Kakav je Metro haos, čak i do zla boga kičasti i neprilagodljivi interfejs MacOS X-a deluje kao spejs šatl u poređenju s njim. Ajde što je nefunkcionalno, nego što je i neviđeno ružno i bez stila. Da li si primetio da je nakon godina dodavanja treće dimenzije desktopu (kroz izgled okvira prozora, barova i slično) on sada totalno "spljošten" kako bi se uklopio u minimalistički 2D Metro stil? Čak je uklonjena i senka ispod kursora miša. Upkos tome, prelaz između dva okruženja je totalno :S:, kao da imaš stilski dva potpuno suprotna GUI-a, nakaradno nakalemljena zajedno.

I dalje mislim da će za profesionalce postojati mod u kome će moći da rade baš kao što su radili u Windowsu 7 (slobodna radna površina i mogućnost najpreciznije kontrole nad alatima i dodatnim prozorima).

I ja verujem da će M$-u doći u glavu da dozvoli i "classic" okruženje, mada ko zna šta njima može da padne na pamet.

E sad, to što više aplikacije neće biti u Start meniju nego u Tile-ovima, za to ne mož' da me ubediš da će bitno da ti upropasti produktivnost! Mislim, koliko puta startuješ aplikaciju tokom dana. Ako radiš u par njih, startuj ih u 9 ujutru i ugasi u 17h, nema šta da tražiš po Metrou...

Prvo, tile-ovi su veliki, dosta veći od klasične ikonicem pošto su zamišljeni za tablet, govance sa malim ekranom, treba to nabosti prstom. S obzirom na veličinu i lošu oranizaciju, ne staje ih mnogo na ekran, ako imaš puno aplikacija koje koristiš, vrlo brzo dođeš do toga da moraš horizontalno da skroluješ da dođeš do tile-ova koje želiš. To na tabletu prstom nije problem, ali pazi ovu provalu - na desktopu ne možeš prosto da skroluješ vrteći točkić miša ili klikneš pa da vučeš kako bi bilo logično, nego moraš da vučeš skrol sa dosta velikim hodom u dnu ekarana. A to je samo jedna od manjih gluposti, ima i mnogo većih. Recimo desktop search, jedna od retkih dobrih stvari koju je Vista donela je skroz obogaljen. Jeste da je sada pretraga nešto pametnija, ali dok si ranije dobijao sve moguće rezultate odjednom, poređane po kategorijama, sada je recimo pretraga instaliranih programa i pretraga administrativnih programa odvojena. Da ne trošim reči koliko je gašenje Metro aplikacija tragično glupo rešeno, napravljeno za tablet gde se aplikacije u suštini nikad ni ne gase, ali na desktopu napravi takav haos da je prosto nemoguće izbeći korišćenje prečica na tastaturi. Metro je potpuno, ali potpuno neprilagođen za miša.

Metro je na dekstopu Tegoba™.

vrlo brzo dođeš do toga da moraš horizontalno da skroluješ da dođeš do tile-ova koje želiš. To na tabletu prstom nije problem, ali pazi ovu provalu - na desktopu ne možeš prosto da skroluješ vrteći točkić miša ili klikneš pa da vučeš kako bi bilo logično, nego moraš da vučeš skrol sa dosta velikim hodom u dnu ekarana.
... Metro je potpuno, ali potpuno neprilagođen za miša.

... vec vidim najavu za "Microsoft MagicTrackPad™" ... :d

Poslednja izmena:
Sto se tice osmice,jedima mana mi je ovo mlacenje strelicom po coskovima... Tu su trebala da budu nekakva dugmad ili nekako prakticnije... U svakom slucaju,MS moze da racuna mene kao kupca pro verzije,makar i lap top zamenio za njega,mislim da ce moci normalno sve da radi kao lap... 😉 A i ekran ce biti odlican zbog velike gustine,kad se ugura full hd u 10 inac 😉

Dovoljno se samo setiti Viste, pa ukapirati da Windows UI dizajniraju ljudi koje bi uz obezbeđenje trebalo izbaciti sa posla na ulicu. Kakav je Metro haos, čak i do zla boga kičasti i neprilagodljivi interfejs MacOS X-a deluje kao spejs šatl u poređenju s njim. Ajde što je nefunkcionalno, nego što je i neviđeno ružno i bez stila. Da li si primetio da je nakon godina dodavanja treće dimenzije desktopu (kroz izgled okvira prozora, barova i slično) on sada totalno "spljošten" kako bi se uklopio u minimalistički 2D Metro stil? Čak je uklonjena i senka ispod kursora miša. Upkos tome, prelaz između dva okruženja je totalno :S:, kao da imaš stilski dva potpuno suprotna GUI-a, nakaradno nakalemljena zajedno.

I ja verujem da će M$-u doći u glavu da dozvoli i "classic" okruženje, mada ko zna šta njima može da padne na pamet.

Prvo, tile-ovi su veliki, dosta veći od klasične ikonicem pošto su zamišljeni za tablet, govance sa malim ekranom, treba to nabosti prstom. S obzirom na veličinu i lošu oranizaciju, ne staje ih mnogo na ekran, ako imaš puno aplikacija koje koristiš, vrlo brzo dođeš do toga da moraš horizontalno da skroluješ da dođeš do tile-ova koje želiš. To na tabletu prstom nije problem, ali pazi ovu provalu - na desktopu ne možeš prosto da skroluješ vrteći točkić miša ili klikneš pa da vučeš kako bi bilo logično, nego moraš da vučeš skrol sa dosta velikim hodom u dnu ekarana. A to je samo jedna od manjih gluposti, ima i mnogo većih. Recimo desktop search, jedna od retkih dobrih stvari koju je Vista donela je skroz obogaljen. Jeste da je sada pretraga nešto pametnija, ali dok si ranije dobijao sve moguće rezultate odjednom, poređane po kategorijama, sada je recimo pretraga instaliranih programa i pretraga administrativnih programa odvojena. Da ne trošim reči koliko je gašenje Metro aplikacija tragično glupo rešeno, napravljeno za tablet gde se aplikacije u suštini nikad ni ne gase, ali na desktopu napravi takav haos da je prosto nemoguće izbeći korišćenje prečica na tastaturi. Metro je potpuno, ali potpuno neprilagođen za miša.

ne ne i ne 😛

kad si zadnji put probao Win8?

u Release Preview-u mozes da koristis scroll na misu u metro apliacijama i startu

i gasenje metro aplikacija....mozes alt + f4, a mozes i da drag and drop u donji deo ekrana....

Nazad
Vrh Dno