Šta je novo?

Microsoft Surface

ne ne i ne 😛

kad si zadnji put probao Win8?

u Release Preview-u mozes da koristis scroll na misu u metro apliacijama i startu

Kod mene nije radilo, možda bug.

i gasenje metro aplikacija....mozes alt + f4, a mozes i da drag and drop u donji deo ekrana....

O tome upravo i pričam, veliko vukljanje miša, totalni smor za korišćenje mišem. Koliko lakše bi bilo da je gašenje odrađeno koristeći mouse gesture recimo.

Ukratko...
1. Malo informacija na velikom ekranu, tj. previse pixela je utroseno na prazan prostor
2. MetroUI je besmislen na desktopu.
3. Skrivene akcije za gasenje aplikacija i prebacivanje iz app u app nisu intuitivne i moguce je slucajnim pokretom prsta uraditi nesto sto ne zelis. Npr prebacujes tablet iz ruke u ruku, omakne ti se prst i vec si u drugoj app ili je aktivna app ugasena.

Sta se desava kada nesvesno drzis prst na ekranu i pokusas sa drugim prstom da se prebacis u drugu app ili da ugasis app? Kako da OS razlikuje tvoje namere?

Ukratko...
1. Malo informacija na velikom ekranu, tj. previse pixela je utroseno na prazan prostor
3. Skrivene akcije za gasenje aplikacija i prebacivanje iz app u app nisu intuitivne i moguce je slucajnim pokretom prsta uraditi nesto sto ne zelis. Npr prebacujes tablet iz ruke u ruku, omakne ti se prst i vec si u drugoj app ili je aktivna app ugasena.

Sta se desava kada nesvesno drzis prst na ekranu i pokusas sa drugim prstom da se prebacis u drugu app ili da ugasis app? Kako da OS razlikuje tvoje namere?

A sta se desava kada nesvesno zakoracis na put dok hodas pored njega? Drzi prste na bezelu i bices ok, a ako nesvesno nesto pritisnes, pa... za greske uvek postoji back dugme. ;-)

Svesno ili nesvesno koracanje pored puta nema nikakve veze sa UI. Poredjenje ti je bezveze.

Ukratko...

Сагласан сам са тобом када је у питању нпр. играње Fruit Ninja, јер се врло лако може десити да чак и апликацију угасим дркајући прстом по екрану. Надам се да ће то средити.

Међутим, Метро свакако није бесмислен на десктопу - служи ме од септембра прошле године и не сматрам да ме је у било чему успорио, чак напротив, неке ствари обављам доста брже него на седмици. 😀

***.. ja sam navikao da na desktopu imam milion ikonica i sasvim se lepo snalazim sa time. Nemam zelju da gledam 20-ak kockica koje mi prikazuju informacije koje mi ne trebaju.

Svesno ili nesvesno koracanje pored puta nema nikakve veze sa UI. Poredjenje ti je bezveze.

Zasto je bezveze? Pa ne mozes da ocekujes da ti softver predvidja sve tvoje greske i da ih ispravlja, tj. mozes ali zasto bi, imas valjda dovoljno kefala da ne brljas bas stalno, a ako nekad slucajno nesto pritisnes, lako se vratis nazad. U svakom slucaju, spomenuo si to kao neki epohalni nedostatak, sto realno nije.

***.. ja sam navikao da na desktopu imam milion ikonica i sasvim se lepo snalazim sa time. Nemam zelju da gledam 20-ak kockica koje mi prikazuju informacije koje mi ne trebaju.

Uvek možeš da namestiš da ti pokazuje one koje ti trebaju. 😀

Koliko ce rama imati,zna li se? Ja sam imao na laptopu osmicu,probnu,i sa aimpom i chrome bio mi je zauzet ram 1.2 gb. To moze da pravi problem ako bude imao samo 1 gb.

Koliko ce rama imati,zna li se? Ja sam imao na laptopu osmicu,probnu,i sa aimpom i chrome bio mi je zauzet ram 1.2 gb. To moze da pravi problem ako bude imao samo 1 gb.

Na koji surface misliš?

Ako na onaj x86 sa punom Win 8, koji kasnije izlazi, koliko znam 4GB ili više.

A onaj sa ARM procesorom i Win RT, koji prvi izlazi, verovatno 1-2GB, ali on ionako nema toliko zauzeće memorije, ne možeš da startuješ klasične desktop aplikacije, nego samo Metro aplikacije, pa je glupo porediti s klasičnim laptopom.

Mislim na pro. To mi je najinteresantniji tablet. A rt verzija mi je glupost,nema nikakvih posebnosti,osim dobrog kucista.

Kako 4 gb kad,koliko ja znam,tridesetdvobitni sistemi mogu da koriste samo 3,nesto gb :s A mogli su i 64 bita da stave,nista ne bi falilo 🙂

Nemam pojma, nigde nisam video zvanične specifikacije za PRO što se tiče RAM memorije, ovo sam naleteo po nekim sajtovima.

S tim da PRO dolazi sa Windows 8 Pro koji je full desktop OS, takođe ima core i5 procesor koji koristi sistemsku memoriju za GPU, a Pro će imati fullHD rezoluciju, tako da sasvim sigurno možemo da pretpostavimo da će imati više od 1GB.

Nije rečeno koja će varijanta Windows 8 Pro biti na Surface PRO, da li x86 ili x64.

Poslednja izmena:
4gb je isto na 32 bit i 64 bit jer taman je toliko 64 bit zahtevniji, tako da nemas nikakav gubitak u performansama zato sto vidi 3.5gb... Samo, kakve to veze ima sa tabletima i windowsom 8? 😀

Kao što sam i mislio, evo prvih jeftinih Windows 8 tableta:

Lenovo ThinkPad Tablet 2 official: Windows 8, NFC and a fingerprint reader, arrives in October

http://www.engadget.com/2012/08/08/lenovo-thinkpad-tablet-2-announced/

And here it is! As we previously reported, this is a 10-inch slate running Windows 8 and an Intel Atom processor. And yes, it will replace the current ThinkPad Tablet, which runs Android. Other key specs include a 1,366 x 768 IPS display, a 10-hour battery, optional 3G / 4G, micro-HDMI output and a pair of 2MP / 8MP cameras.

Nema informacija o ceni još uvek, ali s obzirom na komponente ne bi smeo da košta više od 400-500 eur, a ko zna, možda i manje od toga, kad pogledate cene netbukova sličnih karakteristika.

Au. Cisto sumnjam da ce biti toliko. Ali ako bude, razmislicu o kupovini istog umesto Nexus-a. Kada ce se sa sigurnoscu znati cena?

Bio sam ubeđen da ću da uzmem Nexus, ali sada više ni sam ne znam...
Ovo mi se čini kao bolja kupovina, jeste da volim Android, ali ovaj ipak ima 50% veći ekran... Naravno, ako zaista bude 200$/€

Ovo su procitali na Njuz.net pa rasirili 😀

Uzmes exus cackas dok neizadje ovaj, kad se pojavi ako bude ova cena sto mislim da nema sanse i ako budu pozitivni testovi/komentari na oglas i pazaris novi....ne moze cena mnogo da mu padne

Baš htedoh da stavim to. Inače, mislim da će biti i niže sa pretplatom na xbox music. Naravno u US of A.

$499 za osnovni model sa 32 GB, bez tastature - doplacuje se $120. Ovo ce biti epic fail kao i HP Touchpad.

- losiji od iPad 3, a za istu cenu (manja rezolucija, prakticno nepostojeci app ekosistem...)
- skuplji od raznih Android tableta, koji imaju ogroman broj aplikacija

Da u MS imaju imalo pameti, shvatili bi da moraju napraviti neku ponudu poput osnovni model + cover tastatura za max ~$349 da bi bili konkurentni...

Nazad
Vrh Dno