Šta je novo?

Microsoft Surface

A teraćeš ga na underclockovanom Intel HD4000?

Tek sa Win 7, a pogotovo sa Win 8 je MS nešto pametno i uradio. Ako ti još uvek koristiš dekstop, lepo minimajzuješ Metro i radiš u normalnom classic windows okruženju sa Start menijem 🙂

Kapiram da je za light gaming RT varijanta brža od 8 Pro varijante - Tegra 3 je u rangu ili brža od Intel integrisane grafike, ako se ne varam. Tako da će pojedini naslovi sa Xbox live-a sigurno moći da se proguraju na Surface...

Grdno se varas...proguglaj malo o HD4000

4554364_700b.jpg

Tek sa Win 7, a pogotovo sa Win 8 je MS nešto pametno i uradio. Ako ti još uvek koristiš dekstop, lepo minimajzuješ Metro i radiš u normalnom classic windows okruženju sa Start menijem 🙂

Cek, cek... jel su ipak omogucili start meni? Ako pogledam da nemam ikonice na desktopu, programe koje najcesce koristim pinujem i u start meni uglavnom ukucavam ime programa, onda METRO ne zvuci uopste lose. Medjutim nije mi nesto legao kada sam ga probao u consumer preview, navika je cudo...

Koji start meni bre? Nema out of the box, vec sa hakovima...

http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=8EE667F4-097E-6ECF-2C6C8DAC2AE9E7EE

Windows 8 nears the finish line: What's good, what's bad

Persistent rumors say Microsoft is busy defenestrating the old Start button and making it impossible for third-party programs to bring back Start.
Paul Thurrott reports that Microsoft has been furiously ripping out legacy code in Windows 8 that would have enabled third parties to bring back the Start button, Start Menu, and other software bits that could have made this new OS look and work like its predecessor. It remains to be seen if Microsoft will succeed at tearing Start asunder, but right now the three major third-party Start button replacements, LeeSoft's ViStart, Stardock's Start8, and Classic Shell, all work with RP.

Tako da, bymax, prvo razmisli sta kazes 🙂 ja hocu normalan desktop, ne metro jer nemam touch monitor ni touchpad. Sto bih kupovao to, samo zbog metro?

Poslednja izmena:

Persistent rumors say Microsoft is busy defenestrating the old Start button and making it impossible for third-party programs to bring back Start.
Paul Thurrott reports that Microsoft has been furiously ripping out legacy code in Windows 8 that would have enabled third parties to bring back the Start button, Start Menu, and other software bits that could have made this new OS look and work like its predecessor. It remains to be seen if Microsoft will succeed at tearing Start asunder, but right now the three major third-party Start button replacements, LeeSoft's ViStart, Stardock's Start8, and Classic Shell, all work with RP.

Tako da, bymax, prvo razmisli sta kazes 🙂 ja hocu normalan desktop, ne metro jer nemam touch monitor ni touchpad. Sto bih kupovao to, samo zbog metro?

nope, Start Menu apps still work in Windows 8 Release Preview

ako mislis da je samo metro nov u win8, za tebe definitivno nije ova tema ili bilo sta vezano za windows....

Ko je rekao da Start Menu ne radi u RP?

Pročitaj šta gore piše - "Microsoft has been furiously ripping out legacy code in Windows 8 that would have enabled third parties to bring back the Start button, Start Menu, and other software bits that could have made this new OS look and work like its predecessor."

Ovo nije finalna verzija. Do nje ima još vremena da MS kompletno obriše sve ostatke start menu koda. Naravno, uvek će biti nezvaničnih "dodataka" koji će možda to vratiti ali to ne želi, hoću vanilla experience.

Što se noviteta u Win8 tiče, upoznat sam sa svima ali Metro me za sada odbija neviđeno, iako sam aktivni tablet korisnik. Nadam se da nije kasno da dodaju opciju da Metro može da se ugasi za non-touch, non-tablet računare.

Ceo keynote govori o tome kako ne znaju ni sami shta da rade, tablet sa full OSom na 10" nista nije upotebljiviji od IOSa ili Androida, samo je komplikovaniji, to je veliki fail, a najgore sto su to vec pokusali i prsli, pre iPada. Druga stvar je to sto niti govore cenu, niti datum izlaska, sto znachi da cekaju reakciju ljudi, a s obzirom da su pomenuli cenu ranga ultrabooka, stvarno ne znam kako ce se to porediti sa Macbook Airom koji je malo veci a pravi je upotrebljiv komp, sa boljim OSom. Microsoft ce zavrshiti kao i General Motors, samo su usporili celu kompjutersku industriju (kao i ovi automobilsku) poslednje dve decenije, treba da gore na lomaci...

Poslednja izmena:

Nema potrebe preterano da razmišljam. Video sam nekoliko verzija win8. Asus ih je instalirao na neke nb-ove na ostrvu u Ušću. U 3-4 meseca, različiti buildovi. Svaki je ispod imao start i classic desktop. Ako je to što Paul Turot kaže istina (a in jeste stručan kada je MS u pitanju), to je lepa vest. Konačno da MS ima mu.da da preseče i raskrsti sa legacy stvarima. Odlična vest. Kome metro smeta, neka ostane na Win7...

Ceo keynote govori o tome kako ne znaju ni sami shta da rade, tablet sa full OSom na 10" nista nije upotebljiviji od IOSa ili Androida, samo je komplikovaniji, to je veliki fail, a najgore sto su to vec pokusali i prsli, pre iPada. Druga stvar je to sto niti govore cenu, niti datum izlaska, sto znachi da cekaju reakciju ljudi, a s obzirom da su pomenuli cenu ranga ultrabooka, stvarno ne znam kako ce se to porediti sa Macbook Airom koji je malo veci a pravi je upotrebljiv komp, sa boljim OSom. Microsoft ce zavrshiti kao i General Motors, samo su usporili celu kompjutersku industriju (kao i ovi automobilsku) poslednje dve decenije, treba da gore na lomaci...

Stvar je u tome što Windows RT nije full OS, a i full 8Pro ima UI prilagođen za tablet. Tako ne možeš da porediš Surface sa njihovim prethodnim pokušajima.

Slažem se, treba imati mooda i raskrstiti sa start menijem. Ms hvata poslednji voz za tablet land i svesno će žrtvovati desktop segment.

Strašno je da će od ovog, nažalost, profitirati samo Apple, i njegov osx.

Interesantno sta se sve ovde pise , sve sami Apple loveri misle da ce ovo da propadne pre nego sto je izaslo . Ideja i dizajn ovog tableta su odradjeni super, jedina mana je inferioran hw (Tegra 3 vs whatever Apple) i Retina display, ali ovo je tek prva generacija, verovatno ce u drugoj generacija doci Retina i mozda Tegra 4. Mene samo zanima da li je iko pogledao ijedan od Ultrabook-ova predstavljenih na CES-u, 90% je touchscreen sa tastaturama koje mogu da se okrecu full pa da sam ultrabook bude kao tablet, neko je prikazao cak i resenje na foru Surface-a samo sa full tastaturom.

Dalje neko pise o slaboj bateriji? Negde procitah da Transformer Prime sa 22Wh baterijom drzi 8 sati bez dock-a, Surface poseduje 31Wh bateriju,...

A sto se tice ovog tableta kao fail-a, malo morgen . Vrtece se negde u rangu od $449 - $549, sto znaci da ce ipak nuditi dosta za taj novac. Ovaj Sruface ce da pojede Top android tablete, ali ce Android i dalje vladati u low budget segmentu ($149 koliko kazu da ce biti za Kindle Fire + koliko cuh Amazon planira da prosiri Store u toku ove godine ili pocetkom sledece godine na Evropu sto predstavlja dodatan bonus, a kako bi Google pojacao svoju poziciju na trzistu za par dana predstavlja dugo najavljivani Google tablet u kooperaciji sa Asusom, tako da ce tu tesko iko konkurisati Google-u).

WP odavno otpisan, cim MS dostigne odredjeni procenat na tablet trzistu, rasce i potraznja za WP telefonima, a ako neko potegne argument aplikacija, WP store poseduje preko 100k aplikacija sto je i vise nego dovoljno . Jedina mana je sto se svi zale na MS, sad videh na Engadgetu, Acer je izdao saopstenje da MS ne igra lepo igru.

@kovacm iOS vs Windows tablet edition. Stavi na stranu aplikacije (bice ih sigurno u izobilju na Surface-u jako brzo), zasto je po tebi Windows inferioran ?

@ninoslav A kako ce to profitirati OS X, vise prodato iOS uredjaja za 5 godina nego sto je Mac-ova za 20 godina, a da ne pominjem da je MS prodao Win 7 licenci do sada koliko je proizvedeno iOS uredjaja puta 2. A ako dodas na to podatak da je negde pre ravno godinu dana Apple shipovao oko 500 000 Air-ova mesecno, dok po nekim predvidjanjima Intel-a u 2012. godini treba biti shippovano preko 20m ultrabook-ova? MS je sa ovim tabletima odradio bolji posao nego Apple sa iPad-om 🙂.

Slažem se, treba imati mooda i raskrstiti sa start menijem. Ms hvata poslednji voz za tablet land i svesno će žrtvovati desktop segment.

Strašno je da će od ovog, nažalost, profitirati samo Apple, i njegov osx.

Poslednji voz? Jel je neko rekao da je ovo poslednja godina kada može neko da predstavi svoje proizvode? Čudi me što to ne pričaju za android tablete i druge proizvođače...

Inale, gile23-tov prvi pasus objašnjava. Sve apple fanboyevi u ovom topicu došli da hejtuju 🙂 imate vi vaš deo foruma 😀

"Pobedu" ce doneti samo izbor aplikacija. Nista vise. Ako su ove cene tacne ne pise im se bas dobro. Niko jos nije imao prilike da vidi Win8 RT na delu tako da se suzdrzite od hvalisanja i pljuvanja. Ako pogledamo kako je WinMobile7 startovao toliko godina nakon iOS-a sa istim ogranicenjima, ne uliva mi mnogo nade da se opet nece izblamirati. Zaista se nadam da je tako posto je UI do jaja.
Ono sto objektivno moze da se zakljuci jeste da je Pro verzija fail. Premala radna povrsina a preveliko pakovanja za full OS koji je ionako nebitan na ovakvim uredjajima. Plus cena...

Al'kad smo vec kod fail-a, jos veci blam one prezentacije je to sto je 90% laptopova u publici na prezenaciji bilo apple 😀

Poslednja izmena:
Poslednji voz? Jel je neko rekao da je ovo poslednja godina kada može neko da predstavi svoje proizvode? Čudi me što to ne pričaju za android tablete i druge proizvođače...

Inale, gile23-tov prvi pasus objašnjava. Sve apple fanboyevi u ovom topicu došli da hejtuju 🙂 imate vi vaš deo foruma 😀

Ja imam win desktop, win laptop i ipad, tako da sam većinski u MS taboru 🙂 Ovo je poslednji trenutak da neko predstavi svoj tablet od nule, Android i iOS su miljama daleko, i po specs i po apps.

@gile - Apple će profitirati tako što će Average Joe da uzme Surface u ruke jednom i da pita - "kako ovo sokoćalo radi" i to je to. Nakon toga će kupiti iOS jer je jeftiniji, već ima ugovor sa AT&T i jer ga komšijin mali ima a čuo je da je Galaxy Tab samo za hakere, plus podržava USA ekonomiju.
I pusti ti Ballmerove priče o milionima, može intel da shippuje milijardu ultrabookova, računa se koliko je prodato. Win7 radi na svakom kompu, iOS ne. A zaboravilo se na RIMov Playbook, koliko miliona toga je shippovano a koliko prodato? 🙂 Računali na 2.5 miliona za jedan quarter, na kraju prodali milion za godinu dana.

Microsoft je skupio hrabrost i ušao u ovu priču. Može da profitira mnogo a i da izgubi mnogo. OEM već *****, novinari se bune jer nema specs i cene, average joe nije ni čuo za Surface.

Ne možeš ti napraviti worldwide prezentaciju i onda ne reći ništa. Zamisli da je Samsung na predstavljanju SGS3 rekao "imate S Voice i ekran od 4.8. Ostale specs, cenu i datum izlaska dobijate kasnije".
Ne, gvožđe se kuje dok je vruće, najaviš cenu, specs i da izlazi za 15 dana, da se piše o tome, da se priča o tome i, naposletku, da se odmah uređaj i proba/kupi...

A ne kao Surface, ni novinari ga nisu pipkali...

Poslednja izmena:
Ako ikad budem kupovao ovu masinu,to ce biti pro verzija,ona odskace. A ova slabija mi lici na ove danasnje tablete 😀 Al i 1000 evra je 1000 evra 😛

Ja imam win desktop, win laptop i ipad, tako da sam većinski u MS taboru 🙂 Ovo je poslednji trenutak da neko predstavi svoj tablet od nule, Android i iOS su miljama daleko, i po specs i po apps.

@gile - Apple će profitirati tako što će Average Joe da uzme Surface u ruke jednom i da pita - "kako ovo sokoćalo radi" i to je to. Nakon toga će kupiti iOS jer je jeftiniji, već ima ugovor sa AT&T i jer ga komšijin mali ima a čuo je da je Galaxy Tab samo za hakere, plus podržava USA ekonomiju.
I pusti ti Ballmerove priče o milionima, može intel da shippuje milijardu ultrabookova, računa se koliko je prodato. Win7 radi na svakom kompu, iOS ne. A zaboravilo se na RIMov Playbook, koliko miliona toga je shippovano a koliko prodato? 🙂 Računali na 2.5 miliona za jedan quarter, na kraju prodali milion za godinu dana.

Microsoft je skupio hrabrost i ušao u ovu priču. Može da profitira mnogo a i da izgubi mnogo. OEM već *****, novinari se bune jer nema specs i cene, average joe nije ni čuo za Surface.

Ne možeš ti napraviti worldwide prezentaciju i onda ne reći ništa. Zamisli da je Samsung na predstavljanju SGS3 rekao "imate S Voice i ekran od 4.8. Ostale specs, cenu i datum izlaska dobijate kasnije".
Ne, gvožđe se kuje dok je vruće, najaviš cenu, specs i da izlazi za 15 dana, da se piše o tome, da se priča o tome i, naposletku, da se odmah uređaj i proba/kupi...

A ne kao Surface, ni novinari ga nisu pipkali...

iOS mozda jeste, za Android se to bas ne moze reci, ovaj Surface ima itekako mogucnosti da ga prestigne. Sto se tice ideje kako ce ovo sokocalo da radi, cisto sumnjam da ce da popije odmah BSOD (na stranu stavi zakivanje na prezentaciji 🙂). Ne moze na Wi Fi ugovor to samo za 3G modele.

Sto se tice Ultrabook sales, videcemo neke istrazivanja za nekih 6 meseci 🙂. Bogami ja koliko videh Engadget je malo pipkao Surface.

Sto se tice datuma prezentacije i podataka mislim da si u pravu 🙂.

A sta mislite da ce Apple i Google sad da spavkaju 🙂 inace i Android 5 izlazi kad i Win8 😀

pa kako drugacije?

dakle sa telefonom (Windows Phone 7) im nije pomoglo to sto su napravili dill sa Nokijom, ajde sad jos malo da damo po gasu: pravimo kompletno nas tablet (mada to su radili i sa Zune pa su izduvali). Microsoft se najradije nikada ne bi ni upustao u hardware biznis jer su najsladje pare ove koje sada zaradjuje: od softwarea 😉 i mislim da bi stvarno izasli iz hardware biznisa cim bi Win 8 uzeo maha; ali isto tako mislim da jos uvek opipavaju puls i vagaju koju cenu da stave - stavice bilo koju cenu samo da udju na tablet trziste.

Poslednja izmena:
Nema potrebe preterano da razmišljam. Video sam nekoliko verzija win8. Asus ih je instalirao na neke nb-ove na ostrvu u Ušću. U 3-4 meseca, različiti buildovi. Svaki je ispod imao start i classic desktop. Ako je to što Paul Turot kaže istina (a in jeste stručan kada je MS u pitanju), to je lepa vest. Konačno da MS ima mu.da da preseče i raskrsti sa legacy stvarima. Odlična vest. Kome metro smeta, neka ostane na Win7...

Max, jesi li ti uopšte probao da koristiš default Windows 8 mišem? To je katastrofa. Kažeš, ostani na Windows 7, a šta ćemo sa tim što će 90% računara koji se prodaju doći sa osmicom? Ja već vidim petcije da se ne prekida prodaja sedmice na novim OEM kompovima. To što može da se ishakuje da izgleda kao stari Windows opet neće mnogo značiti prosečnom Džou koji ga dobije uz računar. Ne kažem da Windows interfejs nije bio zreo za izmene, ali ono što su napravili je smešno. Gašenje Start > Shut Down nije imalo mnogo logike, ali sad ga menja Settings > Shut Down, šta je tu poboljšano? Ljudi ima da guglaju kako da izgase računar. :vomit:

M$ žrtvuje granu na kojoj sedi jureci tržište tableta za koje se predviđa veliki rast, ali tržište tableta ustvari ne postoji niti će ikad stvarno postojati! Postoji samo tržište ajpeda, tržišta tableta nema i neće ga ni biti (ostavljam po strani kombo tablete tipa Transformer). Tablet je uvek bio i ostao beskorisna naprava, ništa se nije promenilo u ovih 10 godina njegovog postojanja da to promeni.

M$ se valjda oseća sigurno u svom dominantnom segmentu da može da priušti ovakvu avanturu, ali ja ne bih bio tako siguran.

Poslednja izmena:
^

nije valjda da se slazemo po prvi put 😉

M$ žrtvuje granu na kojoj sedi jureci tržište tableta za koje se predviđa veliki rast, ali tržište tableta ustvari ne postoji niti će ikad stvarno postojati! Postoji samo tržište ajpeda, tržišta tableta nema i neće ga ni biti (ostavljam po strani kombo tablete tipa Transformer). Tablet je uvek bio i ostao beskorisna naprava, ništa se nije promenilo u ovih 10 godina njegovog postojanja da to promeni.

Izvini ali prognoze su ti kriminalne...

Ovaj put ne vidim da bi istorija mogla da se ponovi, od i******-a nema šanse da se napravi nešto da valja, ceo koncept mu je promašen. Kupiće ga 2.5 miliona ljudi koji standardno kupuju sve sa jabukom na sebi i to će biti to.

Tablet trziste itekako postoji :

IDCmar2012tablet.jpg

Razlog zasto je Apple toliko uspesan na trzistu tableta je taj da je prvi od konkurenata na trziste izbacio tablet sa sopstvenim OS-om prilagodjenim touch inputu + je ekosistem vec postojao, samim tim devovi su brzo poceli da prave aplikacije za isti. app-ovi su ti koji odredjuju uspesnost tablet uredjaja pre svega jer od njih zavisi koliko ce sam uredjaj biti koristan.

http://www.engadget.com/2012/04/24/tim-cook-apple-focusing-more-on-ipad-for-enterprise/

Ako 94% Fortune 500 kompanija koristi iPad samim tim tablet itekako predstavlja korisnu spravu. ono sto MS mora da uradi ako zeli ista da uradi sa svojim OS-om na tablet trzistu je da ponudi cenu koja ce biti niza od iPad-a koji je trenutno apsolutni vladar tablet trzista i na neki nacin da prikloni dev-ove da prave aplikacije za njihov tablet OS. ono sto ce biti ogroman problem u tome za MS je ogromna korisnicka baza koju apple vec ima pa je samim tim i normalno da dev-ovima appleova platforma bude prioritet.ono na sta MS mora da bude spreman je da barem godinu dana tablet divizija posluje u minusu kako bi se stvorila korisnicka baza. po meni veoma tezak zadatak za MS ali ocigledno im je gorelo pod nogama jer se sve veci novac okrece u mobile segmentu gde oni prakticno uopste nisu prisutni. videcemo kako ce stvari teci, jos uvek je ogroman broj nepoznanica vezan za MS tablete.

što se tiče poslovne primene tableta, zanimljiva je bila ova vest:
http://www.theverge.com/2012/6/19/3095879/hitachi-nec-ios-consortium-enterprise-software
70 japanskih kompanija, predvođenih NEC-om i Hitachi-jem jučer je osnovalo konzorcijum čija će namena biti razvoj poslovnih aplikacija za ios

Moj utisak je da se tržište tableta u ovoj godini smanjuje u donosu na prethodnu, a o tome svedoči i porast udela Ipada u tablet tržištu u prvoj polovini godine:
http://mashable.com/2012/05/03/ipad-tablet-dominance/
HP Touchpad je ugašen, RIM-ov tablet je doživeo neuspeh, Kindle posle odlične prodaje u četvrtom kvartalu 2011-te beleži veliki pad...
Od proizvodnje tableta odsutali su i neki proizvođači za android, poslednji LG:
http://www.mactrast.com/2012/06/another-one-bites-dust-lg-bows-out-tablet-marketplace/

Nazad
Vrh Dno