Šta je novo?

Limundo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima toga na Limundu dosta, ljudi stave neki iznos a ne nameravaju da ga plate, pa se iznenade kad pobede na nekoj aukciji. Video sam gomilu aukcija gde ljudi teraju inat i nadmeću se k'o pomahnitali, pa na kraju plate nešto polovno više nego novu stvar da su kupili u radnji.

Najveći problem limunda po mom mišljenju su ti dupli nalozi i veštačko pumpanje cena preko duplih naloga, moglo bi to lako da se sredi, ali nema "političke volje" jer bi onda zarada limundo "tima" dosta opala.

I meni baš nije najjasnije ovo.
Kada daš svoju ponudu, smatra se da si toliko spreman da platiš neku stvar, pri čemu možeš da prođeš i jeftinije, ali tvoja max ponuda je ponuda.
Ako je nekome puno da zvizne 8000 kao max ponudu na npr. 5000, neka ponudi manje. A ne opalim 8000, a ako mi neko podigne na 7900 kažem prodavcu puj pike ne važi. To ne može ni na eBayu, a verujem ni ovde na Limundu.
Ovo naravno nije u vezi sa pričom o "šticovanju" od strane prijatelja, ali i to je dozvoljeno, ne može se nekome zabraniti da daje ponude.
Limundo ima neke druge mane, ali neću sada o tome.

Problem sa ovom situacijom je da je mogao da kupi nešto za 5600, a sam je prodavac nabio cenu na 8000. Drugo je kad se nadmećeš sa stvarnim kupcima pa, ***, moraš da platiš 8000. U ovom slučaju mu je čovek izbio pare iz džepa.

Mozes da tuzis lika koji ti je prodao proceosr.. to mnogi grese.. pri prevari vecoj od 15000din ide tuzba na teret drzave... a ovako ide na tvoj teret. Ali tom je bolje da ti vrati pare nego da ide na to.. jer ce platiti troskove suda.. pa sam dolazak u tvoje mesto...i to ko zna koliko puta dok se ne donese presuda... pa onda poso je to krivicni postupak zbog toga ide i u zatvor, dalje hm prilikom zaposlenja tesko njemu jer niko ga kao takvog nece zaposliti.. ili ce ga zaposliti pa ce mu placati manju platu... tako da ako taj zeli da se tuzi sa tobom tesko njemu... ja bi takve ljude iz inata doveo pred sud pravde:-devil-: A ili ima i fini ljudi koje lome ruke za 150e.. pa samo radi zadovoljstva:) cisto kada im slome ruke da se sete drugi put kada ce da ukradu.
Mog drugara su hteli tako da prevare... samo lik se zeznuo nije znao da je ovaj pandur....:d:d
Kasnije se lepo proveo:)

Problem sa ovom situacijom je da je mogao da kupi nešto za 5600, a sam je prodavac nabio cenu na 8000. Drugo je kad se nadmećeš sa stvarnim kupcima pa, ***, moraš da platiš 8000. U ovom slučaju mu je čovek izbio pare iz džepa.
A otkud ti znaš da je bio u pitanju baš prodavac?
Ako je nabijao cenu, npr. njegov ortak, protiv toga ne možeš da se boriš. Poenta je da Limundo treba da prati aukcije i sankcioniše sve što miriše na nameštaljku.
Mogli bi malo da se ugledaju na eBay:)

Takvih aukcija na Limundu ima koliko hoces. Evo pogledajte ove 3 aukcije clana dellmagel:

Ajde , u ovom primeru iz Budisave moze da se izmisli neka prica. Providna ali ipak je nekako objasnjivo.
Samo me zanima kako ce onaj iz Valjeva da objasni 3 aukcije za identican bicikl. Nijednom kupcu nije ostavio negativan komentar barem da ponisti proviziju. Bem ga blesava, pa ako vec ima kontrolu nad tim fiktivnim nalozima sto sa njih nije postavio sledecu aukciju. Niko ne bi imao pravo da prigovori.

Onda je trebao da ostavi ponudu od 5600, i da završi posao .....
Pa da je tako lako sve bi bilo lakse.
Recimo kad krene obracun, cesto se desava da cak ni ponudu ne mozes da ostvaris, jer u 30 sekundi se desi da 10 novih ponuda , te se cena podigne, tako da ces dobiti poruku da ti ponuda nije prihvacena.
Ti se osiguravas tako sto preklopis sa vecom cifrom cak i nerealno velikom, a da ne bi rizikovao da neces pogoditi koja je ponuda bila u medjuvremenu ti postavljas cifru sa par hiljada vise. E na to pikiraju sticeri.

Kao sto rekoh desava se da sticer preskoci tvoju ponudu, te ce se oglasivac toboz javiti da je pobednik odustao. Vec sam objasnio kompletno scenario.
Ne mora to biti 8000 dinara moze to biti 6500 din, zna se sta koliko vredi i sta je realna cifra.

Ja sam imao takve situacije... jednom me je cak prodavac od koga sam kupio proizvod pitao do koje cifre sam planirao da idem. Verovatno da vidi dal je mogao jos vise da podigne cenu! :d

Томе Ћосовићу није први пут да превари. Причало се о њему и раније...

Takodje, 1000 dinara ovde, kad sam bio mlad i zelen :D

Uglavnom, ja sam posle otisao do policije i pandurka mi je pokazala njegov dosije, narkoman registrovani je u pitanju koji ima vise slicnih prijava, tako da je sve jasno...

Ajde , u ovom primeru iz Budisave moze da se izmisli neka prica. Providna ali ipak je nekako objasnjivo.

Kakva god prica da se izmisli ne pije vodu ni malo:d Mislim Budisava nije Novi Sad ili Beograd.

Pa kad su do sada napravili toliko poslova, sigurno se jako dobro poznaju i mogu u svakom slucaju da sednu i dogovore se o ceni, svakako je jednostavnije i brze, a ne da potpomazu "jadni" Limundo.

Da se radi o pumpanju cene svima je izgleda jasno osim onima kojima bi trebalo, "Limundo timu", i jedino oni u ovome ne vide mogucu prevaru.

Usrvari i njima je jasno 100%, nego isplatljivije im je ovako sada su uzeli proviziju od 60 dinara i verovatno ce se opet naci na aukciji, pa ce opet uzeti neku paricu, a mozda ce biti i treci put gde ce jos nesto da padne. Ako bi sankcionisali izvrsioce prevare, posebno pre kraja aukcije ostali bi bez ikakve provizije, zato se i ne trude da svate da se radi o prevari.

Poslednja izmena:
Ti se osiguravas tako sto preklopis sa vecom cifrom cak i nerealno velikom, a da ne bi rizikovao da neces pogoditi koja je ponuda bila u medjuvremenu ti postavljas cifru sa par hiljada vise. E na to pikiraju sticeri.

Malo drugacije.
To samo pod jednim uslovom, da znas 100 % da prodavac ima pumpadziju i da ce ti se posle zavrsene aukcije javiti kao drugoplasiranom. Meni se to desilo 2 puta, jednom mi je odgovaralo jer mi je stvar trebala, i nisam preterao, mozda 1 % iznad realne cene, a drugi put sam prijavio Limundu iz inata i prodavac i saucesnik su suspendovani.

;)Ali je limundo opet profitirao.

Prvo uzeli su proviziju od uspesne prodaje, a verovatno i neke pare sa racuna prodavca i njegovog saucesnika.

Poslednja izmena:
;)Ali je limundo opet profitirao.

Prvo uzeli su proviziju od uspesne prodaje, a verovatno i neke pare sa racuna prodavca i njegovog saucesnika.
To mi nije jasno, kako oni mogu nekome da uzmu pare tj. suspenduju nalog sa kreditom na istom, a da taj kredit ne vrate?

Da bi ti vratili novac moras da im ostavis broj racuna na koji ce da ti izvrse povracaj, a "usluga" vracanja kosta 50din. E sad, ko ima 100tinak dinara kredita najcesce ne zeli da se sa njima smara tako da im i to ostane.;)

Da bi ti vratili novac moras da im ostavis broj racuna na koji ce da ti izvrse povracaj, a "usluga" vracanja kosta 50din. E sad, ko ima 100tinak dinara kredita najcesce ne zeli da se sa njima smara tako da im i to ostane.;)
T o mi je jasno :) Siguran sam da ima i naloga sa vise kesa koje su suspedovali, valjda se ti ne zale po forumima :D

mene samo zanima kako se to knjigovodstveno knjizi... pa ne mozes tek tako da imas visak novca bez pokrica...

avramovic.stasa i Sewastorm93. Prvi je prodavac drugi je šticer ili ista osoba koja je navodno kupila od prvog preko 30 predmeta, da je tako odavno bi bili drugari i lično trgovali a ne preko Limunda. Ja sam to uredno prijavio više puta ali kazna je izostala tj samo su pobrisali sve pozitivne ocene koje su međusobno davali, i šticovanje je za sada prestalo.

Pa mozda im je prvi prekrsaj pa su ih upozorili ili sta vec, posle valjda 3-4 opomene te suspenduju, ne moze odma'

T o mi je jasno :) Siguran sam da ima i naloga sa vise kesa koje su suspedovali, valjda se ti ne zale po forumima :D

Neki se zale a neki nesmeju jer znaju sta su sve radili i na koji nacin su varali ostale. Primer ti je i bivsi clan ovog foruma UbicaLasica, "visestruki povratnik"na ovaj forum, koji je na jednom od svojih "alternativnih" naloga na Limundu u trenutku suspenzije, imao kako sam (!?) kaze 6000 dinara i koje nije mogao da povrati, verovatno zbog netacnih podataka prilikom prijave.

Inace od one tri aukcije koje sam za koje sam juce postavio linkove, dve su se zavrsile tako sto je robu kupio "pumpadzija" iliti alternativni nalog samog prodavca.

Kada sam prodavcu poslao poruku sa ponudom da kupim od njega predmet po ceni pre "pumpanja" stigao mi je njegov odgovor:

Nije nikakva tajna samo necu da se neke stvari idu i bezcenje a posle da pakujem i saljem tj glupiram sa time a ovo sve sto ne prodam ide u prikolicu pa na buvljak a sto se ne proda i ide na deponiju.Tako da se vracam prazan kuci i resio problem.

Dakle, stvar je javna, svi znaju da se tako radi, samo Limundo cuti i sabira proviziju

Poslednja izmena:
To pumpanje cena sa drugog naloga je direktna posledica tvrdoglavosti Limunda koji neće da uvede institut zaštićene cene, odnosno donju granicu ispod koje prodavac ne želi da proda artikal, a koja ako nije dostignuta, aukcija ne važi.

Znači recimo ako prodaješ nešto, a nećeš da to daš ispod npr. 800 din. staviš zaštićenu cenu 800 din, koja je nepoznata licitašima. Početnu cenu možeš koju oćeš ali ako se ne dostigne 800 din u ovom slučaju, nisi dužan da prodaš stvar.

Oni kažu kako imaju to za nekretnine i još štošta ali to treba uvesti za sve. Oda ne bi bilo potrebe za pumpadžijskim nalozima.

Mislim da nisi u pravu.

Na ovaj nacin, sa provizijama za pokretanje aukcija prisiljavaju prodavce da krecu od 10 din.

Na taj nacin privlace se novi clanovi, koji povecavaju broj poseta sajtu a time i njegovu vrednost, novopeceni clanovi pre ili kasnije odluce da se oni oprobaju u prodaji sto Limundu donosi proviziju i nove clanove i tako u krug.

U tim uslovima, prodavci da bi se osigurali da ce predmet prodati po tamo nekoj svojoj "realnoj" ceni uvode u igru pomocne "pumpadzijske" naloge (cime jos vise povecavaju broj clanova)

Sve u svemu cela prica se svodi na jedan nefer odnos prema kupcima od strane prodavca i samog Limunda koji ne prduzima nista po pitanju nabijanja cena.

Pa da imaš opciju zaštićene cene, niko ne bi morao da ih "pumpa".

Recimo ja hoću da prodam nešto što cenim da vredi npr. 1000 din.

Stavim početnu cenu 10 din. a zaštićenu npr. 800 din. pa ako licitiranje dostigne ili premaši 800 din. uspela prodaja, ako ne dostigne 800 po isteku aukcije se učesnici obaveštavaju sa nije dostignuta zaštićena cena.

Njihov rezon je da ako ne želiš da ideš ispod neke cene, onda je staviš kao početnu ali to ubija smisao licitiranja. Tako mogu na bilo kojem kupiprodaj sajtu tipa kupindo i svi drugi da stavim fiksnu cenu. Ovako bih da stavim na aukciju ali pošto nema zaštićene cene, to ne radim.

Ima ljudi koji stavljaju stvari i na limundo i na kupindo s tim što im je na limundu početna cena jednaka onoj na kupindu. I još te obaveste da možeš to odmah da kupiš na kupindu (zajedno sa linkom na artikal). I koji je onda smisao te aukcije?

Ne odgovara limundu zasticena cena, jer naplacuju postavljanje cene od neke cifre. kada bi imao zasticenu cenu, onda niko ne bi kretao od neke cifre, svi bi kretali od 10 dinara, jer su samo one besplatne za pokretanje.

A smisao pokretanja aukcije od neke cene, i prodaji iste te stvari na kupindu se ogleda u sledecem : imam vise komada iste, nove , robe. normalno da necu da je poklonim. Onda kad vec placam pokretanje, idem na maksimalnih 10 dana trajanja aukcije, i stavljam link ka kupindu. Ako prodam jos 2 komada sa kupinda dok prodju tih 10 dana, eto isplativosti. Jer, na khpindu je mnogo nepreglednije, nekih podkategorija i dalje nema, i ono najbitnije, jos uvek mnogo ljudi nema naviku da uopste ide na kupindo.

Moglo bi to glat,čak da ostanu i trenutne provizije na početne cifre.
A smanjilo bi se garant šticovanje time ...

Sada sam video kako se zavrsilo ovo sa prijateljima iz Budisave.

Limundo je clanu bobera obrisao sve pozitivne koje mu je dao clan ddellmagel i tako im omguci da i dalje "pumpaju" cene jer sada ne moze da se vidi koliko su puta trgovali.

Na limundu je da osmisli poslovni model koji će da donosi korist i njima i prodavcima. Ja samo znam da ovako bez zaštićene cene nema šanse da postavim ništa na njihovu aukciju a siguran sam da nisam jedini.

Kao što neko reče, mogu da naprave tako da onaj ko se odluči za zaštićenu cenu gubi pravo na prodaju bez provizije ili da ostvaruju profit putem reklama kao gomila drugih sajtova. U svakom slučaju tako bi drastično povećali promet jer bi ljudi mogli i ozbiljne stvari da stavljaju a ne samo buvljak robu.

Uostalom kako drugi aukcijski sajtovi ostvaruju korist i pored opcije zaštićene cene?

U taj limundo sam se učlanio pre više godina al nikad ništa tamo nisam prodavao jer mi ne odgovara sistem a ne bavim se buvljak fazonima.

Aukcijske sajtove ja vidim pre svega kao mogućnost da nešto kupim ispod realne cene, a prodavac verovatno da proda iznad realne cene. A što vi kažete da se stavi cifra koja je realna i koju bi platili, to je ok. Međutim, sa ovakvim ponašanjem prodavaca i duplim nalozima, gubi se mogućnost da se nešto ućari, prođe jeftinije i sl. Ako već znam da ću plaćati realnu cenu, idem na oglase, dogovorim se sa nekim da sve to pogledam a ne kao na limudu da mi neko pošalje ciglu u paketu. Za buvljačke stvari tu je buvljak.

Dakle, spreman sam da platim nešto do 8 hiljada, aukcija kreće na 10 din, u oglasima ista takva stvar verovatno 8 hiljada. Idem na aukciju da bih probao da uštedim nešto, a ne da platim realnu cifru.

Dve stvari stavljate u isti kos i zato dolazi do rasprave...
Ovde imamo:
1. Licitaciju - kao vid prodaje i
2. Malverzacije - u ovom konkretnom slucaju naduvavanje cene.

Sto se tice broja:
1. Licitacija je kocka - rizik. Mozes da kupis nesto za dzabe (u zavisnosti od trzista potrznja/ponuda) ili da das realnu cenu. Problem je sto ljudi hoce "sigurnost" da ce kupiti nesto, ali da ipak ne daju puno para (u nekom smislu "i jare i pare"). Tako nesto kod aukcije ne postoji.
Zakljuca: das najvecu ponudu koju si spreman da platis. Ako pobedis - super, ako ne pobedis - nista ne gubis. Evenutalno ponudis nesto vise para (20-ak dinara najvise) cisto da te neko ne pobedi za par dinara (u slucaju da je toliko stavio). Ako nudis vise to znaci da si spreman to da platis, ako nisi - nemoj da nudis. Licitacija je tu da bi proizvod kupio onaj koji je spreman najvise da plati.

2. Malverzacije - pumpanje cena.
Ako se primeti pumpanje cena, odmah se to i prijavi (bez obzira na cenu). Ako te bilo ko "prebaci", pa ti prodavac nudi da ti kupis za novac koji si bio spreman da platis, mozes da uzmes, ali i nemoras. U krajnjem slucaju platio si onoliko koliko si najvise i planirao, pa i nisi na nekom gubitku. Licno, ako vidim da neko hoce da me prevario, prijavio bih ga i ne bi mu nista, pa makar to bilo i 10 dinara. Ali ako te nije prebacio prodavac, nego drugi kupac, pa odustao, dao si koliko si najvise i planirao.

I uopste nije vazno da li te je "prebacio" prodavac duplim nalogom ili neko drugi ko je hteo da kupi taj proizvod. Ako se "igra" po pravilima aukcije kao takve, neces dati vise para nego sto si planirao, a to znaci da neces biti ostecen. Inace snajping je veoma popularan svuda, pa u poslednje trenutku svi daju ponude.

@Vuk
Zato ne prebacujes cenu za tolike pare. Jer u tom slucaju uvek rizikujes da ces te pare morati da das (bilo zbog duplog naloga ili drugog kupca koji je spreman da da vise).
Sigurno je da sistem nije dobar i da moze biti daleko bolji. Ali u ovom slucaju krivac nije samo sistem, nego i taj kupac.
-Nadam se da neces ovo shatiti kao uvredu, nego kao dobronameran save. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno