Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

A little later this month, NVIDIA will launch the GeForce GTX 680, a single-GPU graphics card based on its GK104 performance GPU. It is reported that NVIDIA will design a dual-GPU graphics accelerator based on the same chip, which will then be positioned as an enthusiast product. Called the GeForce GTX 690, this dual-GPU solution will arrive in May.

NVIDIA's approach to the high-end segment, so far, is identical to that of AMD. It hasn't unveiled its enthusiast GK100 GPU, yet, and is instead using performance-segment GK104 for both its single-GPU high-performance graphics card, and as a dual-GPU part in an enthusiast-grade product. This buys NVIDIA plenty of time to release the GK100, unless AMD can offer a new GPU that trumps GK104 in performance, significantly.

http://www.techpowerup.com/162275/Dual-GK104-Graphics-Card-Arrives-in-May.html

:D

Prilozi

• nvidiai.png
    nvidiai.png
    67.1 KB · Pregleda: 165
Poslednja izmena:
Ona je kriva sto kasni ovoliko a ako bude nestasice 28nm cipova naravno da je TSMC kriv ;)

Poslednja izmena:
Desava se onaj losiji scenario koga sam se pribojavao, da zbog "uspeha" konkurencije i cena koje su zacepili, NV nece da ratuje cenama ( ili ne moze zbog 28nm problema TSMCa ), i tako dobijamo mid-end cip u 500$ kategoriji :( I on ce im biti dovoljan u ovoj "seriji" da pokrije i high-end ( i dualchip varijantu ) kad za to dodje vreme...umesto da za to posluzi GK110 ili GK100 kako su vec hteli da nazovu top model...

Poslednja izmena:
Upravo to. Po svemu sudeci GK104 ce biti odlican GPU za nVidia-u, mozda i najbolji koji su do sada napravili, ali cena...

Pa za to su krivi crveni. Ponudili su hd7970 sa price/performance odnosom skoro identicnim kao vise od godinu dana (u tom trenutku) star gtx580. Nekad je gpu iz sredine imao performase kao highend model iz prosle generacije. Ja se samo nadam da cena nije definitivna, i da ce biti 550$. Ovo ce jedino biti odlicno za nV, posto ce cip i karticu kakvu su do sada prodavali za 250$, moci da naplate 550$. A ako zatreba i ako ATI pokusa nesto moci ce da ga spuste koliko im volja.
Sto se strategije tice, jos pre nekoliko meseci su bile neke glasine da ce prvo izaci gk104, zatim dual gk104, i onda na jesen gk100. Izgleda da su bile tacne.

Sasvim je logichno da neshto shto radi brze od konkurentnog proizvoda, koshta. A josh kada se uzme u obzir da su ove zveri od karti potrebne uglavnom da bi se ljudi igrali u 2K+ rezolucijama, cena od $550 nije toliko visoka.

Kada je AMD imao perf/watt krunu, svi su prichali kako je nvidia furuna, kako gubi pare na velikim chipovima i slichno. Ljudi su seli i napravili novu arhitekturu koja je efikasnija i jeftinija za proizvodnju. Sada ce da uzmu pare za svoj "minuli rad" i to je to.

Meni su dve GTX570 u principu dovoljne za 2560x1600 (osim u BF3 u full-u), ali bih isto tako voleo da imam jednu kartu koja bi bila toliko jaka.

Taj grafikon je fake.

Po cemu si zakljucio da je fake? Vidi se da je radjen od strane tog sajta, al ne mora da znaci da je fake sto se performansa tice. Uostalom sve do sada sto su izbacivali bilo je istina zar ne? Od fotki samih kartica, pa do svega ostalog, zasto bi uoci izbacivanja (10ak dana) oni izbacili fake. Apsolutno bez logike.
Tako ste svasta pricali za AMD, ne mislim na tebe nego inace tako pred izlazak "a to je fake" a kad se ispostavilo da je tako svi se prave ludi. Ne znam kako to zakljucujete nije mi jasno.

Poslednja izmena:
Ne komentarisemo samo mi ovde te grafikone.
Uglavnom, fake je zato sto se grafikon bezuspesno predstavlja kao da je od nv a ocigledno da nije, a drugo - neko je izgleda one brojke i nagadjanja koje smo imali pre mesecak dana samo ubudzio u ovaj grafik ... da ne komentarisem DX11.1 ...

Pa da vidimo cija baba pravi lazne grafikone :d...:)

danas se pojavila vest da novi MacBookPro nece koristiti Keplere... :(

Ovo su zvanicni rezultati... Kepler Arrives For Mobile

Naravno, nije GK104 u pitanju, ali moze da se stekne neka slika sta ocekivati.

Ako nVidia tvrdi bolji performance/W ratio od AMD-a, za istu cenu, znači da GK104 neće u proseku biti brži od Radeta HD7970 što nije dobro za nas kupce. Da postoji razlika u perfomansama, ovaj slabiji bi morao da spušta cene da bi prodao karte itd.
Pošto nas na desktopu u principu zabole za perf/W, nadam se da će reakcija tržišta biti hladna, kakva i treba da bude jer nam AMD i nVidia nisu dali ništa bolje za iste pare nakon godinu ipo. To bi trebalo da učini da cene počnu da padaju na nivo na kome treba da budu.

To moze da ima veze sa cipom, ali i sa proizvodjacem samog laptopa :) Dok ne budemo imali vise informacija ne mozes to svaliti na NV ;)

Naravno da ne svaljujem sve na NV. Krivim ACER-a sto u ultrabook stavlja ovakve graficke.

Wow. Cak i sa middle range mobilnom grafickom napravljenom u 28nm, ovaj kepler laptop se greje na 128 stepeni celzijusa. Tragikomedija.
http://pcper.com/reviews/Mobile/Nvi...iew-Kepler-Arrives-Mobile/Performance-Verdict

TL;DR verzija GT 640 = GT 555M, vecina proizvodjaca koji hoce 6xxM chipove cekaju Ivy Bridge

ACER nije baš poznat po kvalitetnim laptopovima a i anand nije naišao na ovakve probleme, mada možda nije igrao toliko dugo kao ovi sa pcper-a: http://www.anandtech.com/show/5672/acer-aspire-timelineu-m3-life-on-the-kepler-verge/5
Meni liči da bi sa mainstream GT 640M konačno dobili pristojno igranje na laptopu za razumne pare.

Poslednja izmena:
Ovo su zvanicni rezultati... Kepler Arrives For Mobile

Naravno, nije GK104 u pitanju, ali moze da se stekne neka slika sta ocekivati.

Ovde je izgleda u pitanju GK107 i obzirom da ima GDDR3 memoriju na samo 1800MHz, radi na 625MHz i ima 384 shadera, rezultati su dosta dobri.
Btw, i dalje mislim da Kepleri nece imati hot clock za shadere.

Jos nesto:

http://www.techpowerup.com/162341/GK104-Transistor-Count-and-Exact-Die-Size-Revealed.html

153a.jpg

cip manji od tahitija za 25%:zgran:... jos ako bude bio brzi od 7970 bice veselo za AMD:D... + manja potrosnja. Izgleda da nece biti mnogo razmisljanja o izboru cipova za sledece konzole.

Poslednja izmena:
cip manji od tahitija za 25%:zgran:... jos ako bude bio brzi od 7970 bice veselo za AMD:D... + manja potrosnja. Izgleda da nece biti mnogo razmisljanja o izboru cipova za sledece konzole.

Ili:

Čip veći od Pitcairn-a za 40% :zgran: ako ne bude brži od 7950 biće veselo za nVidiju :D :D :D

^...A da nisam gledao na pitcairn.... a 7870 je skoro brz kao 7950. Znaci ako GK104 bude sporiji od 7950 onda se treba porediti sa pitcairnom, ali ako bude bio brzi od 7970 onda za tahitijem.
Mada po ceni na koju su spustili gtx580 i po najavljenoj ceni od 550$ za novi gtx680, on bi trebao biti brzi barem 20% od gtx580, a to znaci da ce verovatno biti brzi i od 7970.

Poslednja izmena:
U principu treba ga porediti sa karticom istog cenovnog ranga da bi se dobio price / performace ratio.

Iskreno navijam pre svega za dobru cenu pa tek onda za performanse jer ako dobijemo GTX680 po ceni i performansama 7900 serije mi kupci smo na gubitku i GTX570 odnosno HD6950 će i dalje biti daleko bolja kupovina...

Vrh Dno