Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Po prvim naznakama, fantastična kartica!

Kada bi joj okačili cenu od 400 EUR (realno, bez ikakvih problema bi i mogli jer GTX580 koji je duplo veći je dobio price cut na ~ 340 EUR) AMD bi mogao da se pokupi stvari i lagano napusti prostoriju sa svojim precenjenim modelima.
Kupujem je odmah ako bude dobra cena!

Jedina stvar koja mi smeta u ovom prvom review-u je rezolucija u kojoj su testirane kartice i odsustvo ocerkloka...

Pitanje je koji je zapravo default klok ove karte. Da li je nVidia u startu zategla kartu ili postoji i pored kloka od 1006(koji mi je, iskreno, sumnjiv, i deluje nategnuto) solidan oc headrom. Ako je ovo drugo, onda su stvarno napravili proizvod vanserijskih perfomansi, ali meni stvarno izgleda previse bajkovito tako nesto, kada uporedimo specifikacije 7970 i 680. I sve to uz malu potrosnju i dva sestopinca.:trust:
Ali nije i nemoguce, da sacekamo jos koji dan, mada opet kazem, meni izgleda verovatnije da su "testeri" prosto oc-ovali kartu do maksimuma i otuda i ovakvi rezultati.
Ako je ovo u pitanju, expresno mozemo ocekivati odgovor od AMD-a, u vidu nabudzenih 7970 edicija, a za sta imaju mnogo prostora.

Obratite paznju na ovaj ss, GPU-Z pokazuje default klok od 706 i oc na 1006MHz(sto je masivni overklok od cak 42.5%!):

Prilozi

• mcHWN.png
    mcHWN.png
    602.2 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Pričalo se da Kepler ima tri moda, jedan je "low clock" mod od upravo toliko - 706MHz, drugi je "3D mod" za koji se pretpostavljalo da je oko 900MHz i treći je "turbo mod" koji je trebao da prebaci tih famoznih 1GHz.

EDIT:
O ovome sam pričao:

NQpShh.jpg

Poslednja izmena:
Pričalo se da Kepler ima tri moda, jedan je "low clock" mod od upravo toliko - 706MHz, drugi je "3D mod" za koji se pretpostavljalo da je oko 900MHz i treći je "turbo mod" koji je trebao da prebaci tih famoznih 1GHz.

Upravo tako.
Sto se tice overkloka, na kineskim sajtovima se navodi manual OC blizu 1.2Ghz bez dizanja voltaze i 1.4Ghz sa podignutom voltazom. Ali ovo su nepotvrdjene glasine (deluju prenabudzeno za 2x6 pin :D)

Pitanje je koji je zapravo default klok ove karte. Da li je nVidia u startu zategla kartu ili postoji i pored kloka od 1006(koji mi je, iskreno, sumnjiv, i deluje nategnuto) solidan oc headrom. Ako je ovo drugo, onda su stvarno napravili proizvod vanserijskih perfomansi, ali meni stvarno izgleda previse bajkovito tako nesto, kada uporedimo specifikacije 7970 i 680. I sve to uz malu potrosnju i dva sestopinca.:trust:
Ali nije i nemoguce, da sacekamo jos koji dan, mada opet kazem, meni izgleda verovatnije da su "testeri" prosto oc-ovali kartu do maksimuma i otuda i ovakvi rezultati.
Ako je ovo u pitanju, expresno mozemo ocekivati odgovor od AMD-a, u vidu nabudzenih 7970 edicija, a za sta imaju mnogo prostora.

Obratite paznju na ovaj ss, GPU-Z pokazuje default klok od 706 i oc na 1006MHz(sto je masivni overklok od cak 42.5%!):

Nema PhysX-a???

EDIT:
Sažvakano kako izgleda GK104 Block Diagram:
GK104 Block Diagram Explained

Poslednja izmena:
AMD moze da smanjuje cene jedno 60% i to odma :D:D:D

Pa ljudi, ovo je sjajno! Samo kad bi još izašla neka fina 660ti za oko 200e, da troši 130-150w sa dobrim performansama, odmah bih je uzeo. Samo se plašim da će nvidia da preceni ove karte dok očigledno ima mnogo prostora za žestoko spuštanje cena.

Ne znam, ljudi, ja sam jako skeptican, meni i dalje tih "baznih" iljadarku i kusur megisa deluju nestvarno. Pri tome, sve nesto izlikuje na kasicicu, videsmo i performanse, i specifikacije, i frekvencije, ali eto, bas taj screen gde bismo videli bilo kakav oc, a koji bi, jasno, i razvejao sumnje oko verodostojnosti tog default kloka, nikako da pripuste. :trust:
Pokusavam da nadjem logiku, rezovi na ovim frekvencijama su odlicni, i to je naravno naslo svoj put do auditorijuma i ako je tacno tek ce biti objavljeno na sva zvona, sve razumljivo. Zasto onda nema i ovog "detalja", ako je jednako super... Mislim, daj boze da jeste sve super, eto nama nivelacije i svi zadovoljni, ALIII...

Pa ne mozes sad da ocekujes nista drugo do ovih leakova i previewova sa kineskih sajtova. NDA je jos na snazi a ko zna i dokle traje uopste ( nezvanicno 22. - 23. ) ... ovo sto se pojavilo danas je sve sto trenutno imamo/znamo o GK104 a da nisu MS paint grafikoni koje je neki dokoni trol sastavljao i kacio na net.

Poslednja izmena:
I detektuje "hot clock" :D

Nije potvrdjeno da hot-clock ne postoji, koliko ja znam. Na primer u review-u GT 640M ovde: http://pcper.com/reviews/Mobile/Nvidia-GeForce-GT-640M-Review-Kepler-Arrives-Mobile
The GPU clock is 625 MHz , the Memory clock is 900 MHz and the Shader clock is 1250 MHz. The GPU clock and Shader clock are actually down a fair bit in comparison to the GT 540M, and in addition to that, the amount of memory available is also a bit conservative.

Takodje, na ranije leakovanom GK104 spec-u koji se podudara na specovima koji su danas leakovali, spominje se hot-clock (2012MHz): http://img405.imageshack.us/img405/9332/gtxspecs2.png

Edit: popravili su BF3 rezultate (nije se video rez od naziva testa):

fjgshj.png
Power consumption comparison (NV pobedjuje u Loadu, AMD u Idle (zerocore)):
16c3a5579edbbd9bbc0fef86cb64e195gtx680score40.jpg

Poslednja izmena:
Ne ocekujem promenu cena u odnosu na AMD. Nvidija fanbojevi ce prihvatiti iste cene, a njih ima kolko oces...

Jedva čekam prve zvanične testove pa ćemo onda mnogo tačnije znati gde je Nvidia u odnosu na AMD, ali po ovome do sada sigurno je GTX 680 barem u proseku 15 % brži.

Jedva čekam prve zvanične testove pa ćemo onda mnogo tačnije znati gde je Nvidia u odnosu na AMD, ali po ovome do sada sigurno je GTX 680 barem u proseku 15 % brži.
pa i da je isto, dok imas 2 proizvodjaca sa slicnim proizvodom nema brige :D

Koji lov crne machke u mrachnoj sobi :d

Mislim da nijedan grafichki chip nije bio ovoliko misteriozan.

Ne pratim neko vreme dešavanja, pa sad reših da se uključim :)
Izuzevši u obzir cenovno pozicioniranje, sviđa mi se šta GK104 donosi. Ostaje još da sačekamo zvanične testove odnosno verifikaciju od renomiranih sajtova. Ranije je kružila priča kako će nV za razliku od prethodnih serija gde je prvo izbacivala hi end segment, izbaciti mainstream/performance segment kartu. Čini mi se da je PCBeast pričao o tome, jer ukoliko je misterija otkrivena, bio je u pravu. Gde je on uostalom? Nikakav info od njega mesecima unazad?

Zanima me kakvo će biti cenovno pozicioniranje GK110 čipa, kad je ovaj preko 500$? Pomerile se margine, a nama novac i dalje iz džepova ne viri :)

@zerbah
Čini mi se da je veća misterija pratila Fermi, pogotovo datum njegovog lansiranja :)

Poslednja izmena:
...cena je uffff. Jedino ako AMD izbaci 7980 za 500e pa da ovo ide dole i povuce sa sobom 7970/50 i tako redom.

Poslednja izmena:
...cena je uffff. Jedino ako AMD izbaci 7980 za 500e pa da ovo ide dole i povuce sa sobom 7970/50 i tako redom.

Pazi, ne izbacuje se novi model baš tek tako ako za to ne postoji debeli razlog, a verujem da AMD neće da reaguje jer nema potrebe za tim. Možda će reagovati ali tamo u maju ili junu, pre teško.

Doduše, mogu oni vrlo lako da izbace nove revizije svog HD 7970 i poboljšaju mu za nijansu specifikacije i odrade ga tako da radi na 1100 ili 1200 MHz default, ali za to treba vremena da bi se potrošnja svela na prihvatljivu meru. Zato kažem ne ide to brzo, ja tipujem početak leta kao najranije vreme za eventualni tweakovani HD 7970.

U ovoj situaciji bilo bi im bolje da odgovore sto brze ako zele da zadrze prodaju u ovom segmentu, jer odugovlacenjem ili sporom reakcijom blizi su i oni ostali NV cipovi, a tada ce im se prodaja sigurno smanjiti.

New GF6xx Feature: Adaptive VSync
"Ako je trenutni fps veci od 60, VSync ga zakljucava na 60 i tako sinhronizuje izlaz sa osvezavanjem monitora. Ako fps padne ispod 60, VSync se automatski iskljucuje i time izbegava nagli pad sa 60fps na 30fps."

Zasto, svih ovih godina, nikom od zelenih i crvenih inzinjerskih mozgova nije palo na pamet da izmisli ovu rupu na saksiji?
:Klanjanje

Poslednja izmena:
ma i da se potvrde oni kineski testovi AMD jedino sto treba da uradi je da spusti cenu za stotinjak evra za hd 7970/50 i to je to opet su oni u plusu jer nvidia nece moci da spusta cene tako brzo jer je kasnila jer danas nije ni bitno da li imas najbrzu karticu vazna je ipak cena pa cak i onima na zapadu pre ce kupiti hd 7950 za jedno 320 eur i naklokovati i biti mirni duze vreme nego sto ce dati 500 eur za nvidiu ipak to je velika razlika u ceni tj. kupis solidnu plocu ili procesor za tu razliku u ceni msm kome treba karta od 500 eur kad moze sve isto i na karti od 300 eur ili sto bi se reklo razlika izmedju 80 fps i 85 se ne moze primetiti u toku igranja tako da mu dodje na isto samo sto bi puko mnogo vise novca za 5 fps vise sto je nebuloza :sceptic:

...mislim da im spustanje cena nece puno doneti jer je izgleda NV napravila efikasniji i manji cip od AMD-ovog tahitija.

Poslednja izmena:
ma i da se potvrde oni kineski testovi AMD jedino sto treba da uradi je da spusti cenu za stotinjak evra za hd 7970/50 i to je to opet su oni u plusu jer nvidia nece moci da spusta cene tako brzo jer je kasnila jer danas nije ni bitno da li imas najbrzu karticu vazna je ipak cena pa cak i onima na zapadu pre ce kupiti hd 7950 za jedno 320 eur i naklokovati i biti mirni duze vreme nego sto ce dati 500 eur za nvidiu ipak to je velika razlika u ceni tj. kupis solidnu plocu ili procesor za tu razliku u ceni msm kome treba karta od 500 eur kad moze sve isto i na karti od 300 eur ili sto bi se reklo razlika izmedju 80 fps i 85 se ne moze primetiti u toku igranja tako da mu dodje na isto samo sto bi puko mnogo vise novca za 5 fps vise sto je nebuloza :sceptic:
O cemu ti pricas?
NVidia ce imati manji GPU, dakle manja cena, manje bit-a za memoriju, opet jeftiniji PCB, a da i 2 naspram 3 GB memorije. Bas mi "zao" NVidia-e u ovom slucaju :D

AMD-u se definitivno ne bi isplatilo da krene u rat cenama sa nVidiom. Mene ne bi iznenadilo da odma u startu krenu sa nizom cenom. Recimo 499$. One holandske preorder cene od 507e su cak i ohrabrujuce. Nedelju dana pred izlazak gtx580 nigde nije mogla da se vidi preorder ponuda za manje od 600evra.

Vrh Dno