Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Ne grešiš ali verujem da preovladava mišljenje da nativni drajveri uvek nude nešto više od generičkih kakvi su msahci. Nekako je logično da će bolje iskoristiti hardver za koji su namenski pisani od nekih koji su nastali da pokriju širok spektar hardvera, kojima je jedino zajedničko to da su AHCI kompatibilni uređaji.

Slazem se sa ovim sto je rekao Paradigma, a na to bih dodao i recimo cinjenicu da se RST drajveri relativno redovno update-uju, dok to sa default Win msahci drajverima i nije slucaj (bar da ja znam?)... bugfixes, dodatna ubrzanja, sta vec - razlog vise da se ide na RST.

Pored toga, oni su nedvosmisleno brzi neg' msahci, ne znam odakle ti to da nisu... razlika nije ogromna, to da, ali je uvek prisutna. Na random brzinama - koje su i najvaznije, jel'te - ne na sekvencijalnim. Uvek se dobije nekakav boost, lako merljiv standardnim benchmark programima, ne znam da li ima nekoga ko ama bas nista nije dobio prelaskom na RST drajvere.
Kod mene je razlika bila sasvim solidna, iako sam se dugo opirao da uopste instaliram RST... bas zato sto mi je sve savrseno radilo i sa msahci drajverima - i brzo, i stabilno :)

Ali eto, stavih ih... i sad je jednako stabilno, a jos brze ;)

Koji RST su najbrži? Da li ih je neko testirao sve sa ovom verzijom 11 po tom pitanju?

Samo zadnju zvanicu stavljati...
Nek im neko drugi tester bude , sto mi moramo...

Koji RST su najbrži? Da li ih je neko testirao sve sa ovom verzijom 11 po tom pitanju?

mdm (ili je to mozda bio mighty78 :)) rece da mu veci skor bese sa v10.6 nego li sa v10.8... ja sam pak sa v9.6 presao tek na sledece, v10.1 - nikakve razlike nije bilo, ali bas nikakve, AS SSD ostao sa istim skorom. 10.6 i 10.8 nisam oprobao. To kad budem dizao novi sistem, mrzi me sad :p
Inace se slazem sa P307 - samo poslednje oficijalne, uopste nema potrebe da se igramo sa nekim betama ili cime vec. To vazi i za ove v11, kvazi-final.

Ja furam 10.6.2.1001 i savrseno rade.

A evo, dopisali jos ploca za 11.0.0.1032! :p

Ima li neki spisak novosti/prednosti 11.x nad 10.x?

Nekako mi normalno da kad menjaju decimalu samo debaguju, a kad menjaju glavnu cifru da donose nove funkcionalnosti...

P.S. Evo ubediste me i instalirah RST 10.8. Za sada sve radi (naizgled isto kao pre)... :)

^ Pogledaj post #323.

Juce uzet SSD, uboden u SATA3 port, HD Sentinel mi izbacuje da postoje greske pri transferu tj povecava se za po jednu kada se racunar restartuje (ponovo pokrene windows) i smanjuje mi Health za po 1%. Cim izvucem strujni kabl iz SSD-a i ponovo ukljucim racunar, "greske" se resetuju i health se vrati u normalnu. Da li neko zna o cemu se radi?

I svi programi pokazuju da je konstantno 40C temperatura SSD-a.

U attachu slika iz HD Tune-a...

Prilozi

• 28-February-2012_11-38.png
    28-February-2012_11-38.png
    57.2 KB · Pregleda: 41
Greske pri transferu... ? Kabl. Ne strujni, nego onaj mali, sATA :)
Tako bi bar trebalo da bude, odvajkada :)

A sto se temperature tice - ignorisi. Verovatno ni ne ocitava valjano.
A parametre proveri SSDLife-om.

Znam sta je SATA kabl. ;) Menjao sam kabl tj probao drugim i ista je situacija. A cim ubodem u neki drugi SATA port ili iskljucim pa ponovo ukljucim strujni kabl, te greske se resetuju i ponovo pocne da broji od nule. Nisu u pitanju CRC greske.

SSD je hladan na dodir, sigurno nije 40C. Kako je kod drugih SSD-ova?

U attachu screen iz SSDLife-a.

Prilozi

• SSD.JPG
    SSD.JPG
    133.5 KB · Pregleda: 51
SSD i nemaju temp sondu, temperature koje neki programi izbacuju su random.
EDIT:
Gde ti uopste vidis greske?

Pretpostavio sam ili da nemaju sondu ili da programi iscitavaju "nesto" i prevode kao temperatura. U HDD Sentinel-u mi ispisuje greske. Njega koristim godinu-dve i uvek ga instaliram, a juce sam ga obrisao zbog ovoga. Sada cu ga instalirati ponovo, pa cu postaviti screen. S.M.A.R.T. je odlican tj podaci u njemu, na screenovima koje sam postavio?

Edit: Evo i screena iz Sentinela. Pokazuje jednu gresku, a povecace se ako restartujem racunar. Vidi se da je juce Health pao na 80% i u tom trenutku je imao 22 greske (posle samo 4 sata koriscenja tj dok sam instalirao Win, drivere, programe, itd), a sada je na 99%. :S

Prilozi

• Sentinel.JPG
    Sentinel.JPG
    132.8 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Znam sta je SATA kabl. ;) Menjao sam kabl tj probao drugim i ista je situacija. A cim ubodem u neki drugi SATA port ili iskljucim pa ponovo ukljucim strujni kabl, te greske se resetuju i ponovo pocne da broji od nule. Nisu u pitanju CRC greske.
Ma uveren sam da znas, samo sam hteo da istaknem da ne mislis na power kabl, nista vise... posto si njegovim izvlacenjem privremeno resavao problem ;)

I da, vidim da nisu CRC, posto one - nazalost - ne mogu da se resetuju.
SSD je hladan na dodir, sigurno nije 40C. Kako je kod drugih SSD-ova?
Hladan na dodir... pojma nemam koja temperatura :D
U attachu screen iz SSDLife-a.
Hmmm, kod tebe uopste nema polja za prikaz CRC gresaka... ?

Kod mene nije ovakav prikaz parametara :)

Evo screena iz Sentinela gde se vidi da je "ozdravio" od juce do danas.

I meni je cudno sto nema CRC counter.

A da, i Index u Win7 mi je samo 5.9. Kao na obicnom HDD-u. :S

Edit: Promenjena slika.

Prilozi

• Sentinel 2.JPG
    Sentinel 2.JPG
    143.2 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Jel' ti SSD u AHCI modu? Win 7 instaliran, particija pravilno alajnovana?

Da, u AHCI modu je. Kako se radi align?

Samom instalacijom 7-ice ;)

Skini AS SSD i proveri tamo, tako je najlakse... treba da zelenom bojom bude obelezeno "OK".

Pise Offset/Alignment @ 4K Cluster (OK).

Rezultati su jako losi iz nekog razloga. Juce su bili bolji...

Edit: Evo, ukljucio sam ponovo Write Cache, pa su se poboljsali. (2. screen)

Prilozi

• Patriot Torqx TR.png
    Patriot Torqx TR.png
    37.7 KB · Pregleda: 78
  • Patriot Torqx TR 2.png
    Patriot Torqx TR 2.png
    37.6 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
To 01 parametar je normalno da se menja i vrati posle gasenja na nulu (ne restart!) za mnoge SSD-ove, i moja oba to rade sa jos par drugih atributa. Tj. SMART nije jos standardizovan za SSD kao za HDD i isti parametar moze imati drugo znacenje. Sta vise kad butujem sa drugog harda taj atibut je 0 sve dok mu ne pristupim. Stoga bez brige! Inace to je vezano za ECC korekciju i brzinu rada kod SSD-a. Samo me nemojte pitati gde sam procitao, ne secam se..

Nemojte da kazete da to niste primetili na svojim SSD?

Prvi bez pristupa, drugi nakon sa HD tune read testom:

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    77 KB · Pregleda: 37
  • 2.JPG
    2.JPG
    79.1 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Edit: Evo, ukljucio sam ponovo Write Cache, pa su se poboljsali. (2. screen)
Mene ovo zanima... sta se desilo sa write cache-om? Si ga ti ugasio ili sta?
Ako nisi - kako se bre ugasio?

Vec je nekoliko slucajeva bilo ovde na forumu sa kriminalnim rezultatima (pre svega za 4K, tu je najuocljivije), i uvek je iskljucen write cache bio problem... tako da se zna - sve sto padne ispod 4MB/s za ovu kategoriju, odma' proverite write cache :D

Heh Hvala na razjasnjenju, mdm. Bas sam se zapitao da li sam toliki maler da mi se padne neki falican. Dobro je. :)

@CAR: Ja sam ga ugasio juce. Citao sam u onim tweakovima da se valja, pa sam to uradio. :D Pa se danas setih da sam procitao po forumu da to moze da izazove slabije performanse i ukljucih ga.

Evo AS-SSD rezultata kad je moj HyperX 240GB SSD bio tek otpakovakovan i skroz prazan, i sada nakon skoro 2 meseca korišćenja, kada je oko 40% pun, ali je dosta i pisano-brisano, korišćen i kao scratch disk za Adobe Photoshop i Premiere... SSD Life kaže Total 1826GB read i 1479GB write.

Osećaj u radu je OK, kao kad je bio skroz nov, ali po AS-SSD-u read je ostao isti, ali write je opao, ne drastično ali ipak na 65-80% početne brzine... Pretpostavljam da je ovo normalno za SF2281 SSD-ove? Kako je kod drugih, baziranih na Indilinx, Marvell, Jmicron, Samsung, itd... Da li i oni slično uspore?

Prilozi

• as-ssd-bench KINGSTON SH100S3 12.1.2012 17-42-24.png
    as-ssd-bench KINGSTON SH100S3 12.1.2012 17-42-24.png
    37.9 KB · Pregleda: 52
  • as-ssd-bench KINGSTON SH100S3 29.2.2012 18-04-17 IASTOR.png
    as-ssd-bench KINGSTON SH100S3 29.2.2012 18-04-17 IASTOR.png
    37.9 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
^ Bas sam prije neki dan testirao svoj ssd i dobio maltene identicne brojke kao prvog dana kada je ubacen u masinu.

Korisim PS skoro svakodnevno,i imam dvije virtuelne masine na njemu. 40% slobodno....

Crucial m4 128GB@SATA II

Evo da ilustrujem:

sl1. 03. Oktobar 2011
sl2. 29. Februar 2012

Prilozi

• AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.iaStor.png
    AS SSD.Crucial m4.128GB.P35.iaStor.png
    43.5 KB · Pregleda: 54
  • new.png
    new.png
    46.1 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
@M_M
Jedino sto si testirao i sa različitim drajverima. Mozda bi sa istim imao drugi skor (verovatno ne mnogo razlike)?

A Adobe Photoshop i Premiere su mislim dosta ne kompresibilih podataka, da vidis koliko je kompresija bila uspesna podeli decimalnu vrednost SMART atributa E9 (stvarna velicina upisanog na nandu) sa EA (koliko je ukupno OS polslao da se upise). Bas me zanima koliki je odnos, tj. kompresija.

Mislim da ti se za jedan SF solidno drzi.

Poslednja izmena:
Na C300 i na M4 nema pada u performansama... :D
Trim radi izuzetno brzo.

SF 12xx ima "nepovratan" pad upisa ali se to u radu ne oseti jer se trudimo da sto manje pisemo po njemu, nema snimanja i kopiranja na ssd filmova i slicnih velikih kolicina podataka (da bi smo ga sacuvali) a sa sitnim fajlovima je razlika u brzini neprimetna...
Tretman sa secure format mu vraca privremeno brzinu ali je to besmisleno raditi jer cim se ponovo popune memoriske celije pad u "klub 60" je neminovan.

SF22xx imaju takodje pad ali nakon "duzeg" odmaranja (> 2h) u IDLE, trim uspe da znatno povrati brzinu...

Dakle trim jos uvek jeste problem za SF.

Inace se u samom radu ne oseti da je upis usporen, znam iz licnog iskustva sa prethodnim ssd-om koji je bio sf1200.

Poslednja izmena:
Inace se u samom radu ne oseti da je upis usporen, znam iz licnog iskustva sa prethodnim ssd-om koji je bio sf1200.

Verovatno zato sto se u radu koristi windows caching te upis odlaze, za razliku od testova gde je upis putem write-through?

Evo AS-SSD rezultata kad je moj HyperX 240GB SSD bio tek otpakovakovan i skroz prazan, i sada nakon skoro 2 meseca korišćenja, kada je oko 40% pun, ali je dosta i pisano-brisano, korišćen i kao scratch disk za Adobe Photoshop i Premiere... SSD Life kaže Total 1826GB read i 1479GB write.

Osećaj u radu je OK, kao kad je bio skroz nov, ali po AS-SSD-u read je ostao isti, ali write je opao, ne drastično ali ipak na 65-80% početne brzine... Pretpostavljam da je ovo normalno za SF2281 SSD-ove? Kako je kod drugih, baziranih na Indilinx, Marvell, Jmicron, Samsung, itd... Da li i oni slično uspore?
Da, normalno je za SF. Svaki SF.
S tim sto, bar je tako moje misljenje, trebalo bi da ti se vrati skoro na prvobitne brzine ili bar nekih 95% istih - nakon nekog vremena provedenog u idle rezimu... takav je bar bio slucaj se jednim (igrom slucaja bas :)) HyperX-om ovde, mislim da je s16 svojevremeno kacio slike. Njemu su se fino vratile brzine, doduse uz nesto duze cekanje u idle-u.
Nego, tebi je, osim svih mogucih paramatera za write, takodje nesto osetnije opao i 4K-64Thrd read... ali i access time za isti, i to bas muski (bar procentualno) - verujem da bi nekako pre ovo osetio u radu neg' ove sinteticke brzine :)

On the other hand, za Marvell bar znamo da se to ne dogadja... kao sto ti vec rekose, a ja samo ponavljam :)
Kod mene na C300 su sve brzine u promil iste kao pre godinu i po dana kada sam prvi put prikljucio SSD. GC/TRIM radi savrseno i izuzetno brzo.

Da li je neko primetio da je kod M_M prvi test sa msahci a drugi sa intel drajverima? :)
Inace, sa iastor, na drugoj slici koja je valjda stanje posle, 4K-64Thrd read koji CAR pominje, je zapravo veci a ne manji. ;)

Nazad
Vrh Dno