Šta je novo?

Nokia N9

Ja verujem, vidis li sta rade sa Symbian-om? Vec 2 update-a za nekoliko meseci.
Nokia je uvek bila najbolja sto se podrske tice i tu nema sta da se prica.

Ne znam po čemu je bila najbolja, ja znam samo da je symbian uvek dobijao nepotrebne update-ove pošto se nikada ništa nije dodalo, svaki symbian sam apdejtovao bespotrebno samo su kvarili neke stvari nikada dodavali (najveći apdejt koji sam ja dobio na symbian telefonu je tri nove ženske teme na 6120), na n82 je rotacija radila savršeno na prvim verzijama a posle svaki noviji ju je dodatno usporavao, da bi na kraju dobio neupotrebljivu stvar. Anna je nešto što je trebalo biti u startu a ne da čekaš godinu dana na takve stvari. Eno vidim razbila se nokia za n900 ne znaju šta će pre da izbace za njega.
Pošto su najbolji zašto n82, n95 nisu nikada dobili fp2 nego su ostali na fp1, nisam razumeo imam n79 i n82 gde je n82 bolji ali opet n79 ima noviji i bolji softver, zašto, nisam nikada shvatio, ali bitno je da sam imao četiri apdejta koji su mi pokvarili rotaciju. Sećate se n97, šta bi sa njime, apdejt, šta je to, telefon jedva radi da ga nisu apdejtovali, nokia je vikala da će biti podržan, ma biće u rangu sa iPhone-om sačekajte samo malo, posle godinu dana kažu e ***. n97 je flop nema ništa od njega, jeste da ste dali stotine eura ali šta nas briga, butuje se zar ne, šta hoćete više, kupite n8, ali i sa njime čekajte godinu dana na upotrebljiv browser, tastaturu i druge stvari, čekaj android je pišanje u gaće ali sve jedno ćemo da ga iskopiramo u potpunsti uživaćete u njemu za otprilike 6-10 meseci.

Poslednja izmena:
@Seraph:
A samsung je za poslednjih 5 meseci prodao 10M sgs2. Pre tog je prodao 10M sgs1 za 6 meseci. Te kolicine u smartphone trzistu Nokia moze samo da sanja.
Cak i da ugrade Alien Dalvik, pitanje je kako ce to da radi i sta ce sve od aplikacij amoci da gura. Skoro sve igre koriste Android NDK i native code. Dalvik Java se samo koristi za startup i nista vise. Kako li ce takve igrice da rade na N9?
Ovaj telefon bi bio super da se pojavio pre 1-2 godine. Ovako.. precenjen je i bice ubrzo zaboravljen.

sacekajte telefon da se pojavi :)
trebalo bi neki reviewi da pocnu da nicu za najkasnije nedelju dana

Procitah jutros da je RIM objavio neke informacije o Alien Dalviku za PlayBook.. jedan od detalja je da nece biti moguce da se pokrene Android app koja koristi NDK. Predpostavljm da ce ovo da se odnosi i na N9 ukoliko koriste slicnu verziju Alien Dalvika.

Eh da su nastavili razvoj i ulozili malo vise truda u MeeGo gde bi im kraj bio - a sada ce zavisiti od MS-a.

e vala mi je zelja da ga uzmem u ruku, eto cisto da ga procackam...
ma bih ga i pazario da znam dje ima da se prodaje...
tj da se nabavi...

Jako, ali jako retko se desi da neki uredjaj naidje na toliko pozitivnih reakcija, kao primer jedan citat sa gorepomenutog linka.

Beautiful. Simple. Brilliant. Out of place and hardly on time. Timeless. The Nokia N9 is a story with no happy ending but you want to enjoy every word. Sad story. Post-coital kind of sad.

Ako je neko planirao da je nabavi, ovde lik pominje da ce da izadje update za n9 jaako brzo sa preko 3500 poboljsanja i ispravki.

Eh da mogu da ga nabavim...
Mislim da ce biti proizvedeno samo nekoliko hiljada N9? Oko 100.000, ili sam nesto pogresno procitao?

posten review,zaista...
iz ovoga sto se vidi na testu telefon bi bio apsolutni best buy...da mu je cena 250e,recimo,max 300.ovako,kada je skuplji od galaxy s2,smesno.cenim misljenje da ga je zanimljivo koristiti,da je odlican telefon,da je mego novo iskustvo,ali opet,ipak je ovo nokia,sta se uopste moze ocekivati...

^ Pa najbolje da je telefon losiji od Xperia Ray, pa da se prodaje za manje para. Nokia je nerealno zacepila cenu, ali je isto tako nerealno ocekivati N9 za 250e.

Jeste nerealno za te pare, ali je i nerealno da košta više od 350€. Kupiš n9 i šta onda? Imaš savršen dumb phone.:d

ja sam rekao da bi telefon bio best buy da mu je cena 250-300e,jer ja ovakav telefon poredim sa recimo samsung wave-om.on ne moze biti konkurencija androidu,sve da moze da pokrene sve aplikacije i igre,sto meni sa nekim solidnim znanjem o androidu/linuxu/operativnim sistemima,i konacno nekom zdravom pamecu,deluje nemoguce.telefon ima dizajn,kameru koji ga izdvajaju na neki nacin od konkurencije.i tu je os,u isto vreme prednost i mana.
alternative se n8 za kameru,ili galaxy s kao mnogo jeftiniji telefon,galaxy s2 kao i dalje jeftiniji telefon,svi wp7 telefoni.
mislim koliko ce tek kostati ovaj telefon sa wp7?
a nadam se da ce pojeftiniti i samim tim da ce ga neko od mojih poznanika nabaviti da mogu malo da se igram :D

pa cek kolika mu je cijena SAD tacno u nabavci, ako se uopste i moze nabaviti ?

Kamkoder deluje mogo jerky.

Jao kako bih pustio krokodila na ceo upravni odbor i onog ko odluci da ubije MeeGo i diluje sa MS-om

Zašto? Koliko god ovaj telefon bio dobar, nema ekosistem. Ja bih se uvek odlučio za dobar/odličan telefon sa brdom aplikacija, nego samo za dobar/odličan telefon.
I toga su svesni ljudi u Espoo.

Zašto? Koliko god ovaj telefon bio dobar, nema ekosistem. Ja bih se uvek odlučio za dobar/odličan telefon sa brdom aplikacija, nego samo za dobar/odličan telefon.
I toga su svesni ljudi u Espoo.

And your point is? Pa covek (bata87) upravo to i kaze. Zasto nisu ostali uz Meego i razvili ga u pravom smislu te reci u nesto vece i bolje. Zasto su digli ruke i olako presli na WP.

Emix je odgovorio ;)

MeeGo je odlican sistem (kao sto se i vidi u ovom testu), a Nokia bukvalno nije ni prsom mrdnula da njega progura na scenu. Da su se ozbiljnije poneli ne bi im sada sve zavisilo od MS-a i bukvalno otisli u zagrljaj istom....

Sto je po meni jako losa i glupa odluka i samo odlaganje necega sto ce se desiti a ato je neminovno. Ako se ne trgnu malo.
Ne mogu da shvatim da jedan gigant u mobilnoj industriji propada a da preuzme tako malo i dozvoli ovo.

A to neminvno je upravo i ceo plan MS-a... po starom dobrom MS obicaju - kupi nesto sto je vredno i kreni u trku sa konkurencijom :) posto njihov alfa plan uvek propadne :d

Hteli to neki da priznaju ili ne Android danas prodaje telefone.
Windows na tom polju bije izgubljenu bitku.
Kada jedan Zte ili Alcatel mogu da sklope prosecan Android telefon i uz dobru cenu prodaju ogromnu kolicinu istih... sta dalje da se prica?

Da su samo prihvatili android i razvili meego, symbian ostavili za low-end uredjaje i odbacili s40 mislim da i dalje ne bi imali konkurenciju.

Mislim da bi me posle nekog vremena opasno nervirao ovaj Meego i nacin na koji mu radi UI. Ali izgled telefona i ovaj display su predobri..

@emix @bata
Kako vi mislite da nokija razvije ekosistem? Njega razvija masa developera, koja je nečim privučena da razvija za tu platformu. Jedan od razloga zbog kojeg je posustao symbian je što je razvoj aplikacija za njega bio užasan.
Sa druge strane, ja baš mislim da nokija i wp7 mogu da povuku jedno drugo. Ali, kao što Balmer kaže: "developers, developers, developers!" :D
Svi se slažu da je sa mangom wp7 postao odličan os. Videćemo kako će se stvari dalje odigravati. Ja iskreno ne želim samo 2 jaka igrača na polju mobilnih os-a.

@emix @bata
Kako vi mislite da nokija razvije ekosistem? Njega razvija masa developera, koja je nečim privučena da razvija za tu platformu. Jedan od razloga zbog kojeg je posustao symbian je što je razvoj aplikacija za njega bio užasan.
Sa druge strane, ja baš mislim da nokija i wp7 mogu da povuku jedno drugo. Ali, kao što Balmer kaže: "developers, developers, developers!" :D
Svi se slažu da je sa mangom wp7 postao odličan os. Videćemo kako će se stvari dalje odigravati. Ja iskreno ne želim samo 2 jaka igrača na polju mobilnih os-a.

Nokia je imala sasvim dovoljno vremena da razvije celu pricu (jer MeeGo nije uopste projekat od juce). I cim je Android krenuo da se probija - mogli su i oni. Nego su prvo mislili da konkurencija nista nece napraviti na trzisu, kasnije su doneli odluku da jos jasu na mrtvom konju (symbian) i tamo usmerili kintu. A posle doneli i ovu odluku sa WP-om.

Mogli su oni da razviju sve - jer su imali ime i ogromnu bazu korisnika. Imali su sve neophodne elemente za uspeh - ali je neko sve to stopirao i doveo kompaniju bukvalno u rukama MS-a. Da li su bili slepi ili im je podvaljen trojanski konj to niko ne zna.
Aplikacije bi nastajale kako bi se trziste sirilo - jer garantujem da je Nokia u ono vreme mogla da uzme veliki deo kolaca

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno