Šta je novo?

Nokia N9

Hm, ja sam mislio da apple uzima više. Ok onda.
U svakom slučaju, apple postiže niže cene kod vendora, jer sve plaća odmah.

Ttalk

Poslednja izmena:
Skupo za hardver koji nudi...ovi iz Nokije kao da ne priznaju konkurenciju

Da košta 200-250 eura možda bi ljude i zanimalo, ovako za 500 i 560 eura ne verujem da će ga iko ovde uzeti, za te pare može da se uzme iPhone ili galaxy s2, ili u krajnjem slučaju ako neko već ima dobar telefon može neki super tablet da se uzme. Mada se meni UI baš nešto i ne sviđa ovako raspoređen, već vidim problem prilikom kretanja odraditi sve te swype poteze, ovako glavni ekran, multitasking i feeds mi deluje pre jednostavno a opet prekomplikovano, npr. meni ta stranica sa svim feedovima je bespotrebna jer ne volim da mi to stoji.

Poslednja izmena:
Lepo izgleda ali je i dalje dleeko iza konkurencije. Nema apsolutno nikakvih sansi da bude telefon godine. Ovo ce kupiti samo zaludjenici za Nokiu. Tacno je da sve extra dobro izgleda, ali tesko ce se probiti pored armije Androida. Po nekim izvestajima Android je u poslednj 3 meseca zauzeo 56% smartphone trzista (skocio sa prethodnih 43) dok se iPhone zadrzao na 28%. RIM se jos vise smanjio, a ostali u koje spada Nokia i bada uredjaji drze manje od 10%.
U takvoj poziciji, Nokia ima sansi da se probije samo ako je cena ovog telefon izuzetno primamljiva.

iako je hardwerski slabiji od gs2, apsolutno je u rangu sa njime. + mogucnost pokretanja android apps je vrh stvar

koliko sam citao jeste.
i pored svega toga multitasking od 50-100 aplikacija je nesto sto ni jedan android ne moze.

*ispravka - izlazi za par meseci, ne zna se tacan datum. ali po onome sto sam citao AD bi trebao/je trebalo da se pojavio odmah po izlazku n9

Poslednja izmena:
I može da se kupi? Koliko znam oni su to nešto pričali o corporate puštanju toga. Mada ja nigde ne vidim da je to pušteno.
50-100 aplikacija, čemu? I moj N82 otvori sve što imam u telefonu bez problema, pa opet mi to ništa ne znači.

Poslednja izmena:
50-100 nicemu. ali otvorenih 20-30app konstantno znaci puno, ja na androidu ludim kada on pocne automatski da mi gasi neke aplikacije u kojima sa do pre 5 min radio

50-100 nicemu. ali otvorenih 20-30app konstantno znaci puno, ja na androidu ludim kada on pocne automatski da mi gasi neke aplikacije u kojima sa do pre 5 min radio

Automatski ti gasi aplikacije kada mu nestane RAM-a, što se na Andoid telefonima koji dolaze sa uobičajenih 512 MB praktično nikad ne dešava. Ne znam da mu nisi zakucao veličinu Davlik keša na neku ogromnu vrednost, default je 24 MB, većina kuvanih ROM-ova to uveća na 32 MB.

Meni se jedino opera mini, mobile i b92 aplkacije gase, druge ne. A i to verujem da je do samsungovog ugrađenog task managera, pošto rama ima nego ih on iz nekog razloga gasi.

Poslednja izmena:
kakav crni n9,ovo je smesno po kojoj ceni se prodaje
ali ako se ponovi prica sa n8,koji je bio jako skup,a sada ima ok cenu...opet,konkurencija je suvise jaka

upravo, najveci problem su mi browseri, jer imam neku cudnu naviku da drzim vise od 4 taba otvoreno.
nisam menjao dalvik cache, ali mi je na gs redovno ubijao aplikacije.

cena jeste jaka, ali treba sacekati da se vidi kako ce se primiti telefon na trzistu. trenutno su svi preorderovi otisli, nokia se gusi trudeci se da proizvede dovoljno jedinica za launch date(neke besne cifre), a u jednom reviewu je telefon dobio bolju ocenu od gs2.
videvsi koliko ljudi poseduje ip4 malo mi je cudno da se neko zali na cenu uredjaja(koja je 2x manja nego kada se ip4 pojavio kod nas)

Ali Nokia je poznata po bangavim browserima. Na Androidu bar imas gomilu alternativnih browsera koje mozes da koristis.

Ovaca ima za šišanje, cena iPhone-a kod nas nije zvanična retail cena u svetu, tako da nju ne možeš uzimati kao relevantnu za poređenje. Review, hmmm dobro je da tako nešto ne čitam, pošto sve zavisi ko je od koga plaćen (pa sećate se onih fejkovanih slika od n8 sa engadgeta u poređenju sa četvorkom). Kao što rekoh galaxy s nije uređaj sa previše slobodnog rama tako da verujem da je samsungov ugrađen task killer podešen poprilično agresivno prema mogućim velikim potrošačima rama. Ne kažem da je loš telefon samo danas kada bi kupovao telefon mora da ponudi nešto posebno (ok UI je poprilično drugačiji, ali za mene nezanimljiv). Nisam nigde video koliko je tih preorder-a u brojevima tako da ne mogu da sudim o potražnji (spram da se ne prodaje skoro nigde bitnije), znam da su Finci pokupovali sve (logično sasvim).

Nokia told ZDNet UK on Wednesday that it would "provide support for the Nokia N9 until at least 2015, including software updates, care and services support"
ovo zvuci veoma obecavajuce, i pored toga postoji sansa da os dobije upgrade na Tizen koji se planira za pocetak sledece god

Jednostavno ne verujem u tu tvrdnju, jel zna neko za neki telefon koji ima 4+ godina softversku podršku, pogotovo što npr. Symbian koji se i dalje dobro prodaje je outsource-ovan drugoj firmi a tržišno nepostojeći Meego će da dobije takvu podršku od Nokie.

n9 ce biti najprodavaniji nokiin telefon do sada, jednostavno ne vidim zasto ta tvrdnja ne bi bila tacna

Jednostavno ne verujem u tu tvrdnju, jel zna neko za neki telefon koji ima 4+ godina softversku podršku, pogotovo što npr. Symbian koji se i dalje dobro prodaje je outsource-ovan drugoj firmi a tržišno nepostojeći Meego će da dobije takvu podršku od Nokie.

Ja verujem, vidis li sta rade sa Symbian-om? Vec 2 update-a za nekoliko meseci.
Nokia je uvek bila najbolja sto se podrske tice i tu nema sta da se prica.

n9 ce biti najprodavaniji nokiin telefon do sada, jednostavno ne vidim zasto ta tvrdnja ne bi bila tacna

Otkud znaš da će N9 biti najprodavaniji telefon? Evo ja tvrdim da neće.Moja tvrdnja znači isto koliko i tvoja, ništa.

kada bi prelistao malo po netu video bi zasto stojim pri tom stavu

Tacno je da je valjda cela prva serija N9ki preorderovana...ali reci da je Nokija najbolja sto se tice same podrske je smesno da nemam reci... Ostaje jedino da se vidi da li ce N9 stvarno dobijati tu podrsku ili ne...e sad koliko bi vi verovali toj izjavi ako znate, da su stagnirali sa Symbianom, odustali od Maema, presli na MeeGo, odustali...nema sanse da im verujem pored svih tih poteza.. Taj N9 se nikako ne isplati dok ne izadje finalna verzija Alien Dalvika i tek tada po nekoj ceni od 300eura

Mislim izjava im je ufazonu..da da podrzavacemo ga samo ga vi kupite

Poslednja izmena:
kada bi prelistao malo po netu video bi zasto stojim pri tom stavu
Nece sigurno, premasiti 250 miliona primeraka, u koliko je isporucen 1100, trenutno je imaginacija (i to je preslaba rec) za Nokiju. A pogotovo sto se radi o smartphone-u. Ne verujem da ce nadmasiti ni 5800 po prodaji.

Sto se tice podrske, moguce je da ce je biti jos par godina. Ako nije istina ono sto je Elop rekao (da je N9 prvi i poslednji MeeGo) moguce da ce N9 koristiti kao dev test. Do 2015? Mozda za rezervne delove :D

Poslednja izmena:
naravno, nismo isli daleko kao za 1100....13mil prodatih 5800 je ogromna cifra, narocito danas kada su u pitanju smartphonovi i kada je ogroman uspeh ako se neki model proda u toliko primeraka. no ta cifra nije nedodirljiva

Vrh Dno