Šta je novo?

Nokia N9

a ima i ovo :)

nokia-android-phone.jpg

@illidan:
Obzirom na "proslogodisnji" hardware unutra, tesko ce moci da se nosi sa jeftinijim Samsungom.

Eh da tamo ima nekoga sa dva grama mozga izbacili bi N9 sa Androidom za maksimalno 300 eura (mislim da je to realna cifra za prošljogodišnji hardver) i prodali ga u desetinama miliona primeraka.

Sto bi rekli mladi- objasnio si :)
I 350e da kosta, nebitno, a tek paketi operatera..

Colin Guiles, Executive VP of Sales for Nokia, said in a meeting with Malaysian journalists that the N9 will be retailing for $600 and $749 for the 16GB and 64GB respectively, although the prices could change later.
right....

Dzaba im sad i otvorenosti...

Umesto da su izbacili dual core telefon, oni izbacuju ovo... Elop je stvarno genije, treba mu odati priznanje..

Nije problem sto su izbacili ovakav model. Problem ce biti cena, po dobrom starom Nokia obicaju, ima da bude u rangu sa lg 3d i sgs II.

Pa tu si u pravu, da mu je cena u rangu sa Galaxyjem S i drugim single core tel. bilo bi i kolko, tolko ok. Međutim glupo je svakako, jer ovo treba da predstavlja njihovu high end klasu, top ponude. Gde svi ostali proizvođači nude dual core. Žao mi je stvarno Nokije.

Nije problem sto su izbacili ovakav model. Problem ce biti cena, po dobrom starom Nokia obicaju, ima da bude u rangu sa lg 3d i sgs II.

ja npr ovaj poredim sa wave-om, slična varijanta - genijalan telefon ali žešće ne prihvaćen ili možda neshvaćen :). Ako novi wave mogu kupiti za 180€ onda ovaj ne bi smeo biti preko 250€ pošto je ipak svež. ali naravno 500€ min. mu ne gine.

Pa rekli su da će mu cena biti između 500 i 650€.
Nov, ne bi trebalo da košta više od trenutne cene novog galaxy s (ako hoće da privuku korisnike). Sve iznad je ludost.
Ali, znamo koliko je nokija donela razumnih odluka u zadnje 4 godine.

Ttalk

Ja bih iskreno kupio ovaj telefon ako bi mogao da se potera Maemo5 na njemu.
Nadogradjuje na N900 u svakom smislu.
Bolja kamera, vishe RAM-a, brzi procesor, kapacitivni ekran vece dijagonale, samo shto ce cena biti strashna.

Pa svi oni promo materijali su bili sa maemo5, samo sa harmatan ui koji će biti na meego. Meego još nije gotov.

Ttalk

Pa ko je lud da umesto SGS 2 uzme ovo... Pre bi uzeo SGS 1 i jos da mi ostane pare da odem do Beca na 3-4 dana :)

Pa Maemo5 je jedna mnogo dobra stvar. Ima jake emulatore za veliki broj platformi zbog Pandora-e, a i nerachunajuci nju ima neverovatan community, gde je sve shto je open source portovano, a neke stvari koje nisu, reverse engeneer-uju ne bi li ih portovali. Imaju chak i Heroes 3 u manje vishe igrivom stanju, a Heroes 3 nema manju rezoluciju od 800x600.
To je ono shto ljudi prichaju da aplikacije prodaju telefone.

Ne, ne. Kvalitetne i lepo dizajnirane aplikacije koje se skidaju/kupuju sa centralizovane lokacije prodaju aplikacije. Nije tolika zarada od aparata (ali jeste pozamasna) već od procenta plaćenih aplikacija.

Ttalk

Bogme jeste pozamasna zarada od telefona, ali je naravno na duge staze softverska zarada jos veca.. Ja bih takodje uzeo N9 ali izuzetno me nervira stav Nokije povodom toga i naravno bezobrazna cena...
Realno sto se tice njih za sada je najbolja strategija cekati i videti sta ce dalje biti...

Telefon je DOA. Elopovo opravdanje da je bolje praviti WinPhone 7 telefone nego Meego.

Ček da razjasnimo, kada sam to napisao i mislio sam na proizvođače koji imaju, ili bi imali svoj sistem. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg nokija nije otišla ja android. Dobijali bi nulu od aplikacija i nikakvog uticaja na razvoj sistema ne bi imali. Znači, postali bi samo još jedan proizvođač, a opet, ne bi mogli da se takmiče sa samsungom, LG po cenama.
Apple veliki deo novca zarađuje od aplikacija. Kod googlea to nije u tolikoj meri izraženo, jer ima pregršt besplatnih alternativa, ili zbog postojanja reklama i full verzija plaćenih programa.

Ttalk

Ja pokusavam da kazem da je trziste mobilnih aplikacija potpuno beznacajno sa finasijske strane trenutno. AppStore bi propao kad bi se izdrzavao od svojih direktnih prihoda tj od procenta koji apple ostvaruje prodajom aplikacija. Apple svoje prihode ostvaruje prodajeom iPhona i iPada.. aplikace su samo zeza... tj navlakusa. Dovoljno je pogledati brojeve u finansijskom izvestaju... 20.3m prodatih iPhona po 600usd je 12.18 mlrd usd... u q2, margina je 20tak % sto ce reci da im je cista lova od toga oko 2.4mlrd usd...

Po ovome apple je AppStore developerima isplatio 2.5mlrd usd za poslednje 3 godine. To ce reci da su za poslednje 3 godine aplikacije donele Appleu celih ~1mlrd usd (uzimaju 30%).. dakle ~2.4x manje nego samo iPhone u jednom kvartalu.

Odrzavanje iTunes sistema kosta Apple 1mlrd svake godine.

Valjda je sada jasno :)

Nazad
Vrh Dno