Šta je novo?

Nokia N9

Pa nije Sloba sigurno, on voli ove nove, ogromne, quadcore modele da bi gledao sinteticke testove a za dnevnu upotrebu koristi dumb phone ;)

imas ti i dumb dualcore telefone...ip4s xD
polako, merkam i ja n9, bre stvarno imas lose misljenje o meni :p

Nisam ni sumnjao na Slobu. :D
Bas lepo, hteo je da ga poseduje cim ga je video. :)

Poslednja izmena:
Mene interesuje podrska developera i buducnost same platforme...to da je uredjaj sjajan to znam i ovako :D

prosto neverovatno koliko Eldar sabotira nokiu na svakom koraku... a do juce je od njih ziveo...

kakva buducnost? :d

Nada jos nije umrla :D

Ma jok, mislim da mozes da zaboravis na velike developer timove, prosto nemaju interesa da razvijaju za MeeGo. Mislim da ce se ponoviti situacija koja je bila sa N900, nece biti poznatih aplikacija sa drugih platforimi, ali ce biti jedinstvenih community projekata zbog potpune otvorenosti sistema, sto ce da odrzava telefon i platformu popularnim u jednom uskom krugu ljudi. Dobio sam potvrdu od bivseg MeeGo developera iz Nokia-e da ce N9 dobiti jos bar dva update-a pored ovog koji se ovih dana izbacuje, tako da platforma sa te strane nije napustena, sto je super.

Ja sam ga uzeo jer nisam neki application junkie, skoro sve sto mi treba N9 vec ima out of the box. Videcemo jos, ali za sada nisam primetio nikakvu nestabilnost sistema, deluje rock solid. Fantastican prijem i kvalitet razgovora. Izrada i user experience su takodje odlicni, al' to se vec zna.

Kakve fotke pravi poredjenja radi sa konkurencijom od 8mpx i ima li neko resenje za navigaciju koje je upotrebljivo?

u poredjenju sa HTCovih 8 MPix fotke su nebo i zemlja, testirano preksinoc (nismo snimili fotke pa vam ne mogu poslati ali razlika je stvarno ogromna)

inace telefon je brz i stabilan cini mi se kao nijedan drugi (a pogotovo androidi), a kao sto topuz kaze "skoro sve sto mi treba N9 vec ima out of the box." tako da mu je jedina mana sto kosta puno $$$...drug moj ga je platio 550 eura ovamo u CG cini mi se da su u citavu CG uvezeni svega 2 komada :D

Mene interesuje podrska developera i buducnost same platforme...to da je uredjaj sjajan to znam i ovako :D

zbilja kakva buducnost, telefon ce imati sve sto ce ti trebati u narednih par god. koliko ga budes koristio, cim dajes toliko para za tel. to znaci da ces za par god. opet uzeti novi..

Sada kaskaju za konkurencijom.
Ono sto je N8 morao da ima (1ghz i belle) oni izbacuju tek sada.

a zasto je morao?! Moj telefon (sa Belle) radi brze od svih androida koliko sam imao prilike da vidim, imaj u vidu da je optimizacija na Symbianu (a pogotovo ovom) pet puta bolja nego na androidima pa i iOSu...nema laga pri skrolovanju i sve radi glatko

Poslednja izmena:
Daleko od istine da se sistem dalje ne razvija, zajednica je velika, sistem unutar svojih opcija ima mogućnost uključivanja developer moda koji instalira terminal i dodatne alate za pristup sistemskim fajlovima, ceo sistem je open source i kao takav bez ikakvog deveoper acount-a je moguce naparaviti aplikaciju za njega, postoji market ali i forumi na kojima se postavljaju aplikacije ljudi koji programiraju za linux, neki su:

http://talk.maemo.org/

http://my-meego.com/

https://www.meego.com/

http://apps.formeego.org/applications/

Sistem je fantastičan, sve sam probao, multitasking na ovome je najbolji, grafički prikaz uz Win Phone 7 najbolji, postoji transparency u menijima kao kod Viste i 7-ice.

Hm, deluje zanimljivo. Ako se pokaze dobro, mogao bi proci slicno kao HD2.

Trebao sam vise naglasiti "AKO"... :p

Pojavila se u Telenoru. Ne bih komentarisao cenu, treba držati do neke kulture.

:d :d

lep telefon [u crnoj boji] sa solidnim funkcijama i upokojenim os-om.. kada se pogleda hardver i os ne bi smeo da kosta preko 20000 din u prenesi i surfuj 1000 a u stvari kosta kao SGS II u tom paketu :d

Auh...ko li im je samo smišljao cenu :p

Nisu oni nista tu krivi, tj jesu sto su nabavljali uopste :D jer je N9 globalno preskup telefon.

ko voli da eksperimentise za njega je taman, a cak i taj Maemo ima sve od softvera sto je "obicnom" korisniku potrebno + moze da se totalno customizuje(raspored na virtuelnoj tastaturi smajliji i gomila stvari), dizajn je fantastican ekran je brutalno dobar dosta drzi bateriju a i fabricka navigacija mu je sto miliona puta bolja od recimo iGoa...ja to ne bih uzeo jer je zaista preskup ali kome se svidja samo nek izvoli

@NSX Pa u tome valjda i jeste poenta ovih par postova iznad... sjajan izbor za drugi telefon npr, ali preskup. I nije maemo, vec meego. I ne, nokia maps nije nimalo bolji od recimo iGoa jer trazi stalnu konekciju na internet, te gubi na funkcionalnosti tamo gde najvise i treba, u inostranstvu.

edit:
Jos nesto: sto puta se ovde vec ponavlja da ovo nije mesto gde diskutuju "obicni korisnici", samim tim ne stoji da taj OS ima od softvera sve sto je potrebno. "Obican korisnik" moze da kaze i da 3310 ima sve sto mu je potrebno... I da, pritom, bude potpuno u pravu

Poslednja izmena:
sta znam cini mi se da sam procitao da je top100 aplikacija sa recimo androida portovano za meego (brkam ga sa maemom stalno), oba su bazirana na Linuxu tako da portovanje pretpostavljam i nije neki problem...a mislio sam na Drive ne na Maps

As far as I know, Nokia Drive only uses data for the initial route calculation and to find your destination location (you can do this at home over WiFi). The rest is offline.

Eventually they will update Nokia Drive to be fully offline.

znam da ga je frend koristio u offline modu zato se zacudih, al eto izgleda ne moze da bude "potpuno" offline

Odakle vam to da ne može..može, mape se skinu na telefon preko PC programa i sve funckioniše offline

Ja sam jedno vreme imao N9, nema fore da namrdas fabricku Drive aplikaciju da radi kod nas. Nema mapa za Srbiju i ne mogu da se ubace.

jesi li siguran? Za CG znam da radi sigurno..

Ja sam jedno vreme imao N9, nema fore da namrdas fabricku Drive aplikaciju da radi kod nas. Nema mapa za Srbiju i ne mogu da se ubace.
Nokia je ne tako davno imala u starijim verzijama maps-a sasvim ok mapu Srbije, posle su je izbacili iz novije verzije programa ali je mogla da se rucno ubaci, da bi i to onemogucili na kraju. Sada ih bas briga za nas i mape.

telefon je za 350e odican. Kvalitet zavrsne izrade je fantastican u ruci mi je mocniji od iphone-a isto tako i kvalitetniji,Meego 1.2 iliti Maemo 6 momak koji je pricao nije pogresio jer je Meego baziran na maemu (oba su na linuxu) u sustini zovu ga maemo6 koga ne mrzi moze da surfuje :) hteo sam da ga uzmem za sebe ali cekam da zakrpe par sitnica u SW-u jer je sinhronizacija bila losa kada sam ga probao.

Poslednja izmena:
meego je zanimljiv os, sad ne znam sve karakteristike ali mi je delovao ok samo je problem sto su ga bas brzo ''ubili''.

OS je jako interesantan i zanimljiv zaista, ali ljudi moji, dobro razmislite ako planirate ga kupite. Ja sam se vratio sa N9 64GB na Samsung Galaxy S (1) i drasticno mi je upotrebljiviji i korisniji u svakodnevnom radu. Ne postoji podrska za neke elementarne stvari na koje smo svi toliko navikli. Cesto sam hvatao sebe kako nesto krenem da uradim ali usput ukapiram da je to nemoguce na MeeGo-u. Navigacija - zaboravite, Office editor - zaboravite, Shazam/Soundhound - zaboravite, sve poznate igre - zaboravite. Generalno, problem je u tome sto ako vam bilo sta "zapne" u OS-u u smislu ili da fali funkcija ili da ne radi bas najsrecnije, verovatnoca da cete naci resenje u vidu aplikacije je prakticno nepostojeca.

@Tetsuo: I ja. Mada me boli ta cinjenica. :)

ko voli da eksperimentise za njega je taman, a cak i taj Maemo ima sve od softvera sto je "obicnom" korisniku potrebno + moze da se totalno customizuje(raspored na virtuelnoj tastaturi smajliji i gomila stvari), dizajn je fantastican ekran je brutalno dobar dosta drzi bateriju a i fabricka navigacija mu je sto miliona puta bolja od recimo iGoa...ja to ne bih uzeo jer je zaista preskup ali kome se svidja samo nek izvoli
ma daj, kakva crna navigacija bolja od iGo-a, testirali smo onomad, nema unesene nove raskrsnice i ulice... a eto, sve da si u pravu za CG, cim mrdnes van CG, recimo SRB ili BiH, navigacija ne valja boba.
Sto se tice "sve sto treba obicnom korisniku", to kazes i za N8, a AFAIK uopste ne koristis ni mobilni internet ni wireless na njemu, sto ga skoro svodi na dumbphone ili cameraphone...
@NSX Pa u tome valjda i jeste poenta ovih par postova iznad... sjajan izbor za drugi telefon npr, ali preskup. I nije maemo, vec meego. I ne, nokia maps nije nimalo bolji od recimo iGoa jer trazi stalnu konekciju na internet, te gubi na funkcionalnosti tamo gde najvise i treba, u inostranstvu.

edit:
Jos nesto: sto puta se ovde vec ponavlja da ovo nije mesto gde diskutuju "obicni korisnici", samim tim ne stoji da taj OS ima od softvera sve sto je potrebno. "Obican korisnik" moze da kaze i da 3310 ima sve sto mu je potrebno... I da, pritom, bude potpuno u pravu
upravo tako. Jedino sto to, ko sto neko rece, i nije bas meego, vec maemo harmattan koji je nokija preimenovala u meego harmattan. Dokaz je i sto je izasao meego 1.3, koji se afaik ne moze instalirati na n9...

Nazad
Vrh Dno