Šta je novo?

Nokia N9

@emix @bata
Kako vi mislite da nokija razvije ekosistem? Njega razvija masa developera, koja je nečim privučena da razvija za tu platformu. Jedan od razloga zbog kojeg je posustao symbian je što je razvoj aplikacija za njega bio užasan.
Sa druge strane, ja baš mislim da nokija i wp7 mogu da povuku jedno drugo. Ali, kao što Balmer kaže: "developers, developers, developers!" :D
Svi se slažu da je sa mangom wp7 postao odličan os. Videćemo kako će se stvari dalje odigravati. Ja iskreno ne želim samo 2 jaka igrača na polju mobilnih os-a.

Oni su imali i mogli sve samo da su hteli. Dovoljno pa cak i previse ljudi oko sebe. Meego nije od juce, odavno visi u vazduhu ali Nokia prosto nije nista uradila po tom pitanju.
Da tako kazem "ulenjili" su se. Mislili su da ce zauvek biti broj jedan i poleteli visoko. Sada kaskaju za konkurencijom.
Ono sto je N8 morao da ima (1ghz i belle) oni izbacuju tek sada.
I dalje verujem da su i sa Symbianom mogli da urade puno toga. N8 je moga da bude odlican "all in one" uredjaj ali zastareli hardver, os i cena su ga unistili.
Nadam se da ce sada za par dana najaviti naslednika a ne samo Windows uredjaje.

@emix @bata
Kako vi mislite da nokija razvije ekosistem? Njega razvija masa developera, koja je nečim privučena da razvija za tu platformu. Jedan od razloga zbog kojeg je posustao symbian je što je razvoj aplikacija za njega bio užasan.
Sa druge strane, ja baš mislim da nokija i wp7 mogu da povuku jedno drugo. Ali, kao što Balmer kaže: "developers, developers, developers!" :D
Svi se slažu da je sa mangom wp7 postao odličan os. Videćemo kako će se stvari dalje odigravati. Ja iskreno ne želim samo 2 jaka igrača na polju mobilnih os-a.

Balmer lupeta gluposti, zajedno sa Elopom...pogotovu kod tog developers trika koji su izvukli da opravdaju prelazak Nokije na Windows Phone...meni stvarno nije jasno ko upravlja tom Nokijom...kao sto rekoh u nekoj temi...toliko doktora nauka u Nokijinim odborima, a odluke kao da je donosio neko ko ih je izvlacio iz sesira. Ono kao daj da ubacimo gomilu opcija ispisanu na papiricima u sesir, pa da izvlacimo jednom godisnje.

Na stranu to, Nokija je vec imala OS vredan pomena, a to je Maemo sa njihovim tablet telefonima bez telefonske funkcije jelte, Nokia 770 Internet Tablet, Nokia N800, pa N810 :D I to do verzije 5 kada su i to ubacili, Nokia N900. Nokia 770 je izasla jos davne 2005. god.

Sto se tice developera o kojima trubi Elop (kad li ce vise da ga izbace iz te Nokije), Symbian im je bio na vrhuncu tada, a bogami i sve do koje, prosle, pretprosle godine. Razvijali su Qt framework koji je trebalo da omoguci izvrsavanje aplikacija i na Symbianu i na Maemu. Developera su imali kolko ti dusa iste :D Ti isti developeri su bili spremni da oberucke prihvate Qt i da krenu da prave univerzalne aplikacije koje bi se izvrsavale i na Maemu i na Symbianu.

Ono sto je Nokija trebalo da uradi tada, jeste da ugasi S40, da prebaci Symbian u donji segment klase telefona i da sve resurse preusmeri dalje u razvoj Maema i telefona vise klase koji bi imali taj OS na sebi. Pa zamisli samo N8 sa Maemom.

I ne bi im manjkalo ni developera, ni ekosistema, ni korisnika koji bi kupovali njihove telefone.

Bre taj Maemo je bio punokrvni Linux OS, bez ikakvih virtuelnih masina, java i ostalih sra*a...postojale su opcije da se pune desktop aplikacije pisane za Linux, vrlo lako portuju na Maemo bez ikavog dodatnog, mukotrpnog rada. To je jednostavno bio sistem buducnosti, a ne ovo sakato MS-ovo prekopirano Apple sra*e od resenja koje ce tek za 1-2 god. da proradi kako treba.

A sta ce do tada da rade..da trose pare. Svako od tih u upravnom odboru Nokije ima izmedju 20.000 i 40.000 eura mesecne plate. Kako bi im ja to sve sasekao i sutnuo napolje zbog ovakvih glupavih odluka.

Ekran ima malo bolju rezoluciju od SGS i clear black tehnologiju.

Ja bih rekao da se primeti. Veca rezolucija za oko 50 pixela, na 0.1" manjem ekranu.
Uostalom gsmarena potvrdjuje:
SGS 233ppi
N9 251ppi

Poslednja izmena:
Svaka cast ako ti to primetis, tih 50 piksela, ti mozes da im sluzis kao testni alat.

Mislim da bih mogao :)
Sto se ekrana na telefonima tice vidim svaki pixel i odmah primetim ako postoji neki nedostatak, bez ikakvih testova.

Mislim da bih mogao :)
Sto se ekrana na telefonima tice vidim svaki pixel i odmah primetim ako postoji neki nedostatak, bez ikakvih testova.

Svaki pixel, mislim da preteruješ. U svakom slucaju moj replay lozacu nije bio vezan za tvoju mogucnost brojanja pixela nego za to da ovaj telefon ima predobar ekran.

Poslednja izmena:
Jeste, 54 pixela vise na 1'' manjoj dijagonali i amoled displej sa super clear black funkcijom koja je ocigledno sminka jer amoled i super amoled imaju prakticno savrsenu crnu boju, i ovaj displej je bolji od SGS super amoleda ? Vazi.

ovaj display je bolji od samoled tehnologije jedino po prikazu boja jer nisu napucane nego su mirnije....crna ko crna im je ista. u svakom slucaju fenomenalan ekran

poceo je vec da nice po oglasima....~550e 16gb i 700e za 64gb....nadam se da ce se cene malo smiriti, mada bez pdva u EU je ~480e za 16gb....

Ima kod nas po radnjama sa 64 gb-a je 600 eura sto je preterano i bezobrazno mnogo,pa ni 500 eura ne bih nikada dao za mobilni,pre bih kupio odlican lap top za te pare ili 3 netbooka.Imao sam Sg2 ali me je nervirala virtuelna tastatura na njemu,kucati poruku na Sg2 je ubistvo cisto,pa sma ga prodao,nervirao se kada sam god morao poruku da napisem.N9 mi se dopada,lep je,kvalitetan ali preskup.

ako je 600e kod nas to je onda vrh....mislim,u odnosu na cenu vani

Mnogo je to para. Jeste telefon odlican, odlican sistem - ali mrtav... Ovo kao da Nokia i ne zeli da se proda N9

Lep ali preskup.Bolje da se kupi mini net book na Meego platformi,kao sto je Asus X101 za 170 eura i mirni ste.

Mnogo para za jos ne razvijen sistem, Nokiji se opet izgleda pise propalo... Ali videcemo za sada Apple i Samsung mogu da odahnu jos neko vreme...

Realno, kupiti N9 je ravno usvajanju mrtvorodjenceta :d

Ja cu verovatno ovih dana da usvojim jedno pa javljam utiske.

I ja bih rado usvojio jedno "mrtvorodjence".

Svasta, sa cime vi uporedjujete jedan TELEFON lol.

Vec ima nov, 64GB za 499e u oglasima, mislim da ce doziveti istu trzisnu sudbinu kao i HTC HD7: nova stvar koja je u pocetku skupa, koju ce retko ko kupiti, pasce cena veoma i posle ce se tesko i preprodavati pa ce onaj koji je bude posedovao i jednog dana odlucio da se nadogradi, morati ili da je da u bescenje ili da je zadrzi :)...

tvoj hd7 je osudjen na propast zbog lcd ekrana, ne zbog wp7 :p

Ne kapiram čemu ovoliko iščuđavanje kad je već bilo poznato šta će biti sa N9.

iskreno ovaj telefon nije nista manje mrtviji od symbiana. a prodavace se primarno iz razloga zato sto je ovo Nokia, ne HTC, Samsung i sl. moze im se

Ne znam koliko je proizvedeno N9 telefona.. mozda ce jednog dana biti raritet i antikvitet pa je bolje ne otvarati kutiju.

Ima Nokia i dalje armiju fanova, ovo uopste nije los telefon ali je preskup i ima vec prezaljen os.
Za ovaj kes mozes da uzmes Optimus 3D ili Galaxy S i SSD npr, brutalno nerealna cena za N9.

Nas kolega sa foruma se pocastio i veoma dobro prosao sa cenom, sad ocekujemo review uz slike i poneki snimak!

A koji kolega se pocastio? Topuz? :)

Pa nije Sloba sigurno, on voli ove nove, ogromne, quadcore modele da bi gledao sinteticke testove a za dnevnu upotrebu koristi dumb phone ;)

Nazad
Vrh Dno