Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Ali ako stavis SSD treba ti opet dodatno resenje za skladistenje podataka i pristup istim, a sto se tice potrosnje hdd se ne bi valjda napajao preko ploce vec preko zasebnog napajanja

Naravno, recimo NAS, i to negde u podrum, spajz ili tako negde. :D

Hvala na odgovorima

Bice varijanta SSD+LAN, s tim da razmisljam da ipak deo podataka(muzike) drzim na SSDu

Koji SSD do oko 150E predlazete, da li recimo kingston od 128GB ili Intel 80GB, ili mozda exelram 120GB nije bitna brzina samo da mi ne pravi probleme

Poslednja izmena:
Nije tako. Oba su USB2.0, a USB3.0 (F_USB30) je ispod crvenog. Sve pise na strani 28 uputstva za plocu koje moze da se skine sa GA sajta ;)

F_USB1 je crven jer je pod naponom kada je ploca u S4/S5 standby.

Citajte uputstva ljudi, sve pise ;)

Ma ipak nemam tu plocu nego bez slova U, znaci D2H. I bas ko za baksuz ta nema dva USB 2.0 izlaza :(. Ne mog` da verujem da na to nisam obratio paznu.

Zna li neko da li AMD A8 Fusion (neoverklokovan) moze da se hladi sa ovim, ali bez ventilatora:

http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=140

I jos jedna stvar, da li je preporucljivo da ga stavim ako do poklopca od kucista ostane samo milimetar, dva?

Ne može da se hladi pasivno sa GeminII. Probao sam sa procesorom sa power ratingom od 80W i nije u stanju da ga ohladi. A8-3850 ima power rating od 100W pa je situacija još gora. Što se tiče visine zadovoljio bi Geminii S ali naravno u pitanju je aktivno hlađenje.

Ma ipak nemam tu plocu nego bez slova U, znaci D2H. I bas ko za baksuz ta nema dva USB 2.0 izlaza :(. Ne mog` da verujem da na to nisam obratio paznu.

Pa razvuci od spolja ka unutra jedan USB?

ne kontam, kako spolja ka unutra?
Ukoliko mi nista ne padne na pamet, probacu da nadjem neku PCI low profile USB karticu sa dodatnim pinovima.....

Hvala na odgovorima

Bice varijanta SSD+LAN, s tim da razmisljam da ipak deo podataka(muzike) drzim na SSDu

Koji SSD do oko 150E predlazete, da li recimo kingston od 128GB ili Intel 80GB, ili mozda exelram 120GB nije bitna brzina samo da mi ne pravi probleme
Bolje veci kapacitet kad vec nije bitna brzina, Intel je uvek imao visoku cenu. Nisam preterano pratio Kingstone, ali starija generacija nije pravila problema.

Prilozi

• 3388.jpg
    3388.jpg
    27.5 KB · Pregleda: 35
Interesantno, to mi otprilike treba. A kuda da ga provucem natrag u kuciste, i ima li neki naziv?

Pozdrav,

Može neka preporuka za HTPC koji će služiti uglavnom za XBMC i da odem ponekad na net da skinem neki titl. Ne planiram da se igram na njemu ali ne bi bilo loše da ako mi sutra dođe neko mogu da pokrenem PES...

Mislio sam možda ovaj novi AMD sa integrisanom grafikom ili nešto slično?!? Ne bi mi smetala ni neka jeftinija grafika pa da uzmem neki Intel... Ne znam, ne pratim nešto ove stvari u poslednje vreme.

Uglavnom, treba mi preporuka za HTPC koji će moći da pušta bez problema 1080 mkv-ove, ne mora da bude odgovarajući za gejming, ne mora da ima pasivno hlađenje ili SSD... Najobičniji komp mATX ili mini ITX šta god a verovatno bih ga ubacio u ovo kućište.

Hvala svima na preporukama i da, budžet je naravno maksimalno ograničen :)

Pozdrav,

Može neka preporuka za HTPC koji će služiti uglavnom za XBMC i da odem ponekad na net da skinem neki titl. Ne planiram da se igram na njemu ali ne bi bilo loše da ako mi sutra dođe neko mogu da pokrenem PES...

Mislio sam možda ovaj novi AMD sa integrisanom grafikom ili nešto slično?!? Ne bi mi smetala ni neka jeftinija grafika pa da uzmem neki Intel... Ne znam, ne pratim nešto ove stvari u poslednje vreme.

Uglavnom, treba mi preporuka za HTPC koji će moći da pušta bez problema 1080 mkv-ove, ne mora da bude odgovarajući za gejming, ne mora da ima pasivno hlađenje ili SSD... Najobičniji komp mATX ili mini ITX šta god a verovatno bih ga ubacio u ovo kućište.

Hvala svima na preporukama i da, budžet je naravno maksimalno ograničen :)
Jel ima ovo kućište kod nas da se kupi?
Ja sam ubeđen da si ti već pravio neki HTPC?

Poslednja izmena:
ima da se kupi ovde:
http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=1502091184&k=15

a kad pogledam cenu, deluje vrlo vrlo povoljno. Ja ti mogu dati svu preporuku za AMD procesore sa integrisanom grafom, A8 ima skroz solidne performanse a hladan je ko spricer. Jedini je mozda problem naci odgovarajuci kuler zbog visine kucista, box je dosta bucan.

Kao što Majstor reče ima, bar tako piše.
A jesam pravio sam HTPC ali to je bilo u vreme kada sam mislio da ću se igrati na njemu tako da je konfiguracija bila klasična „gejmerska”. U međuvremenu sam provalio da nisam pokrenuo ni jednu igru na njemu tako da sam odlučio da mi ne treba takav tip kompa za puštanje filmova.

Majstore ti imaš A8? Je l' se igraš na njemu? Ne verujem da bih ga uzeo, mnogo je to para za ovu namenu, maksimalno bih se pružio za neki A6 tj. do 80 € i to zbog grafike. Mislim da je i najslabiji procesor iz ove „A” serije dovoljan za puštanje filmova.

i ja se slabo igram, prvo sam isto mislio da uzmem A6 mada razlika u ceni nije neka a dobije se jaca grafa, nikad se ne zna dal ce zatrebati. Obzirom da ne nameravam da uzmem zasebnu graficku uzeo sam jaci (obicno uzimaju slabiji oni koji hoce zasebnu grafu pa tu ustede), a gledanje filmova se podrazumeva na svima......pogledaj na vise mesta, moze se dobiti bolja cena za A8

Ne može da se hladi pasivno sa GeminII. Probao sam sa procesorom sa power ratingom od 80W i nije u stanju da ga ohladi. A8-3850 ima power rating od 100W pa je situacija još gora. Što se tiče visine zadovoljio bi Geminii S ali naravno u pitanju je aktivno hlađenje.

jel imas neki silent da preporucis, Gemini S mi je na granici visine kucista?
Od onih koje sam ja primetio pashu Thermaltake Blue Orb II, Titan TTC-NC25/HS, i CM Vortex 752......samo nema nijedan u prodaji kod nas, masala divno trziste :)

Poslednja izmena:
jel imas neki silent da preporucis, Gemini S mi je na granici visine kucista?
Od onih koje sam ja primetio pashu Thermaltake Blue Orb II, Titan TTC-NC25/HS, i CM Vortex 752......samo nema nijedan u prodaji kod nas, masala divno trziste :)

Rekoh ti da zaboraviš na pasivno hlađenje jer ni za desktop kućište ne bi našao odgovarajući pasivni kuler. Što se visine tiče i 1cm je dovoljan iznad kulera.

Ma moze i aktivan samo da mu buka ne prelazi nekih cca 18 dba.
Onaj Titan je pasivni, si siguran da ne moze posto pise da ima PR od 130W?

130W možda sa priloženim kulerom, pasivno nema šanse.

A šta misliš o još slabijim procesorima? Na primer A4-3300 na 2.5 GHz?

Ako neces da se igras, definitivno je dovoljan i Brazos, tj E-350. Sastavio sam pre par dana za dnevnu sobu jedan ovakav racunar, kada stignem napisacu i user review (imam cak i fotografije ;))... E-350 Mini-ITX, 2GB RAM, WD Green 1TB, SilverStone ML03 kuciste, LC Power napajanje (objasnicu vec zasto ovakvo resenje). Iskreno, veoma sam zadovoljan kako to radi :)

I ja sam stavio taj HD, i bogme se cuje.......

Može i bez HDD-a ;) Ako je SSD preskup, može i boot from lan, CF card to IDE adapter i sl. varijante. Dovoljno za neki linux koji će da tera xbmc. Naravno potreban je drugi komp za file/boot server, ali u većini slučajeva, ljudi to već imaju. Za ovo bi pogodna bila i neka Atom/ION2 ploča.

Pozzz ljudi posto se bacam u HTPC vode (po drugi put) zanima me ako moze neki savet za kuciste...Dakle ploca ce sigurno biti mini ITX E350 Zacate varijanta (najverovatnije MSI posto ima povoljnu cenu)

E sad CASE...Zanima me nesto sto je lako nabaviti,trebalo bi da moze da stane jedan 3.5" HDD (storage) i jedan sistemac koji kontam da ce biti 2.5" (da li ici na SSD ili na laptop varijantu?)

Ono sto sam ja video kod nas u ponudi

CoolerMaster Elite 100
Chieftec Flyer

Da li postoji nesto pametnije...

Naravno ne zelim da dajem bogatstvo na kuciste posto ce funkcija racunara biti samo video materijal,net,muzika i nista vise...

Aj i ja da se "zapljunem" :)

Posle neuspelog pokusaja da nabudzim posten VFD displej na Thermaltake DH202 - ostavio sam ideju o HTPC konfiguraciji do daljnjeg a onda sam samo par nedelja kasnije u oglasima sasvim slucajno naleteo na Grandia GD05 kuciste (pozdrav za SilentDEX-a) i opet se javila ideja da se sklopi masina koja ce da cuci ispod televizora.

Prva ideja je bila slaba masina na kojoj bi se iskljucivo gledali filmovi i da je totalno beshumna varijanta.

Kako sam krenuo da trazim komponente tako je i apetit poceo da raste pa se od Atom masine doslo do full desktop konfiguracije na kojoj bi ponesto moglo i da se odigra.

Druga ideja da bude HTPC skroz silent je isto tako pala u vodu - s obzirom da nema smisla da se lozim na kao neku tisinu a samo dva metra od TVa mi brboce akvarijum ceo dan :)

Tako da sam resio da napravim nesto sto samo spolja lici na HTPC, dok je zamisao da premestim guzicu iz fotelje i vec pomalo zastarele konfiguracije na ugaonu garnituru i solidnu desktop masinu...

Konfiguracija je sledeca:

Phenom II x2 555 sa otkljucana 4 jezgra hladjena sa Alpenföhn niskoprofilnim kulerom
Asus M4A88TD-V EVO/USB3
2x2GB DDR3 1600 Kingston HyperX
HDD 1TB HItachi Sata2
MSI R6770 1GB DDR5
LC Power LC5550 v2.2
TPLink Wireless PCI adapter

sve je upakovano u SIlverstone Grandia GD05 kuciste sa dodatim TT Media Lab-om

Od periferija sam uzeo Microsoft Arc keyboard i Logitech MX Anywhere (jer moze da se vozi i po staklenom stolu)...

Sa ovoliko komponenata u ovom kucistu nazalost nema ni govora o nekom ljudskom kabliranju tako da je taj deo jedini minus cele masine.

Trenutno mi ide instalacija OS pa obzirom koliko mi se eksterni DVD dere - jos uvek ne mogu da zakljucim da li je masina tiha ili ne... To javljam nekom sledecom prilikom ...

To je vise gejming masina negoli HTPC. :p

A najbolje da cu HOMM6 da igram na Atomu :p

Zovem ga HTPC samo zbog polozenog kucista ;)

Inace instalacija je gotova, buka nije strasna iako unutra imam ukupno 6 ventilatora, Media Lab radi fino - daljinski takodje - jedino sto mi je WiFI signal malo los sa ovom karticom ali upotrebljiv je.

Imam 32" LG povezano hdmi -> hdmi i sve je proradilo bez greske iz prve - i slika i zvuk ...

Cek jel kad kazes Media lab, jel tu mislis na displej sa daljincem, ili na neki softver? Koristi li neko Imon, tj. Imedian HD?

Kod Grandia GD05 je samo truba što nema maskicu za CD, inače odlično izgleda. Da li je prednja strana od brušenog aluminjuma, ili je obična, od lima ili plastike?

Vrh Dno