Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

kako to da namestim u pm....mislis da mi bude glavni dekoder mpchc za xbmc ili sta vec?

Neka preporuka za ati graficku da ima sto vise stream processing 800max da je za htpc kuciste i da nije veliki potrosac ?

Upravo sam spakovao E350 MSI plocu u LC power 1360 kuciste. Glavni razlog za to kuciste je "cigla" napajanje bez ventilatora. Plasilo me iskustvo korisnika marko_n (los kontakt napajanja) ali sam kuciste uzeo kod Joke koji je bio spreman da vrati pare ako bude problema. Iako konektor napajanja jeste klimav, ne ispada i ne dolazi do problema u radu. Pomerao sam kuciste i ciglu (napajanje), konektor se pomera ali racunar ne gubi napajanje, nema reseta ni nekih brljotina.

Posto postoje E350 ploce koje su pasivno hladjene, racunao sam da cu zujalicu (fan 40mm) sa MSI ploce da zamenim necim vecim (i tihim) i da cu time dobiti izuzetno tihu masinu. Medjutim, preracunao sam se sa hard diskom. Stavih WD15EADS (green, 1,5TB) i prilikom kopiranja se prilicno greje - HWmonitor prijavljuje 51C nakon kopiranja od sat vremena (pre kopiranja je bio 44C, nakon kopiranja pao na 48C). GPU je max bio na 70C, CPU na 51C. Dakle, ovako mala kucista ipak nisu za 3.5" diskove i ovaj EADS ce da se vrati u desktop masinu.

Razmisljam u kom pravcu nastaviti (vec imam eksterni 2,5" USB disk):

1. kupiti 16GB USB (Jetflash 700) i na njega instalirati sistem+XBMC, a medije staviti na eksterni disk
2. kupiti 30GB SSD za sistem+XBMC, a medije staviti na eksterni
3. instalirati i sistem i XBMC na isti eksterni disk na kome ce biti media fajlovi

Ima li neko iskustva, koliko traje podizanje Win7 + XBMC-a sa flash-a (USB 2.0)? Da li je sporije/brze od podizanja sa 5400rpm (internog/eksternog) diska? Znam da ljudi koriste flash za XBMC live ali od linuxa sam odustao (ima nekoliko razloga, da ne sirim pricu).

XP SP3 nije dovoljno dobar? Za njega je dosta i 4 GB fleš...
Da, radiće sporije od najsporijeg HDD u većini slučajeva, ali ne previše sporo. Ovo je iz iskustva sa nekoliko linuxa na nekoliko fleševa i računara. Ne znam kakva je namena tom HTPC, ali pošto instaliraš XBMC, kapiram da je samo A-V reprodukcija, pa ti svap fajl ne treba, ugasi ga, sistem će da radi nešto brže. Najmanje 1 GB RAM se podrazumeva.

Ista stvar ima i za windows 7 koji se butuje i radi sa flesa, mozda je upotrebljivo pa treba probati u nekoj htpc izvedbi.

Sporije od ovog harda mi je definitivno suvise sporo. Treba da putujem preko grane za par dana pa cu da pokusam da nabodem neki mali SSD na popustu. Ako to ne upali onda cu da razmatram alternative.
Do tada, kuciste ce da stoji otvoreno sa jednom osmicom koja duva preko harda - temperatura diska je manja od 36C, CPU < 45, GPU <60. Nadam se da ce zena moci da se strpi sa "skalamerijom" u dnevnoj sobi :)

Inace, iako nisam bas za linux, hteo sam da probam Openelec.tv (fusion build) i nece ni da krene u instalaciju. Bilo je kasno i nisam se bavio troubleshootingom.

Razbojnick, jos pre kupovine sam odustao od WinXP, cini mi se da sam procitao negde da XBMC sa E350 ne moze da koristi akcelaraciju pod WinXP, ali mozda gresim, a mozda to i vise nije tako. Ako odlucim da koristim flash, definitivno cu da pokusam sa WinXP.

Nov sam u svetu HTPC-a, deluje kao super ideja... ALi posle citanja ovih stranica i dalje mi nije bas najjasnije koja je poenta imati HTPC kad npr imam plazma TV sa 3 USB-a, gde mogu da ubodem 3 HDD-a ili sta god? TV mi moze reprodukovati mkv-ove, avije itd... (dodue ne moze mpg). ili koja je poenta HTPC-a u odnosu na one raznorazne media playere koji isto to omogucavaju?

Kada vi imate HTPC, vi onda isto imate Windows kao i bilo koji drugi komp, ono sistem se dize, vi vidite desktop na TV-u i onda idete i pustate film/muziku itd? Posto rekoh da sam pocetnik, pomocu kog kabla povezujete komp sa TV-om?

HTPC se najćešće povezuje HDMI kablom na TV.

Nov sam u svetu HTPC-a, deluje kao super ideja... ALi posle citanja ovih stranica i dalje mi nije bas najjasnije koja je poenta imati HTPC kad npr imam plazma TV sa 3 USB-a, gde mogu da ubodem 3 HDD-a ili sta god? TV mi moze reprodukovati mkv-ove, avije itd... (dodue ne moze mpg). ili koja je poenta HTPC-a u odnosu na one raznorazne media playere koji isto to omogucavaju?

Kada vi imate HTPC, vi onda isto imate Windows kao i bilo koji drugi komp, ono sistem se dize, vi vidite desktop na TV-u i onda idete i pustate film/muziku itd? Posto rekoh da sam pocetnik, pomocu kog kabla povezujete komp sa TV-om?

Nekom su te funkcije koje navodis dovoljne, nekom nisu. Za pregled slika, recimo nisu, nisu podrzani svi formati, a i ne mogu sa slikom da radim sta ja hocu. Isto tako, neki koriste i za igranje umesto konzola. Na televizorima je generalno kompatibilnost problem, a sa media playerima isto. Danas ima codeca, sutra nema. Kod mene se cak koristi i za rad u excelu recimo, posto je daleko lakse kad su slova karakteri ogromni

@zoki123

Malo je elegantnije to rešeno sa HTPC-om nego da se svaki put podiže Win pa da se vidi desktop... U praksi, kod mene, to izgleda ovako: Pritisnem dugme i komp se prokrene iz sleep-a i za par sekundi imam glavni ekran XBMC-a gde me čekaju najnovije vesti a u pozadini se indeksiraju novi filmovi i serije. Posle toga daljnimskim biram šta ću da gledam i to je to.

Nekada sam koristio HTPC i za igre a sada samo za gledanje filmova. Zgodno je što nekada mogu da isključim XBMC i da odradim nešto u Win-u ali ako gledaš čisto statistički onda mi za gledanje filmova posao završava bilo koji uređaj. Verovatno se čovek navikne na HTPC pa mu je posle teško da pređe na neki po opcijama slabiji način za prikazivanje multimedije.

Nov sam u svetu HTPC-a, deluje kao super ideja... ALi posle citanja ovih stranica i dalje mi nije bas najjasnije koja je poenta imati HTPC kad npr imam plazma TV sa 3 USB-a, gde mogu da ubodem 3 HDD-a ili sta god?

Kako ces sa televizora da pustis film/muziku sa CD, DVD ili Bluray medija? Isto tako, ja ga koristim dosta i za surf/forumi.....kako bi inace pisao ovde? :)
Probao i surf sa smart opcijom na TV-u - nije to to.

Osim HDMI kabla kao najcescom i najboljom vezom, mozes ih povezati i preko DVI ili VGA kabla, ali u tom slucaju moras imati dodatne cinc kablove za prenos zvuka. Starije ploce/graficke karte ne podrzavaju HDMI standard.

Poslednja izmena:
Pritisnem dugme i komp se prokrene iz sleep-a i za par sekundi imam glavni ekran XBMC-a gde me čekaju najnovije vesti a u pozadini se indeksiraju novi filmovi i serije. Posle toga daljnimskim biram šta ću da gledam i to je to.

kako si upario XBMC i daljinski i koje funkcije koristis? Meni kotur na daljinskom izigrava misa, umesto da oponasa strelice i ide gore/dole/levo/desno, tako da mi se to bas i ne svidja. Takodje ne ocitava mi naziv menija na displeju da mogu da pustam muziku i kad je TV ugasen.

Hvala za info, vrlo zanimljivo.

Dobro, u sustini to je kompjuter koji za display koristi TV, zar ne?

Kolko sam skontao, fora je sklepati neku mashinu i to staviti u sto manje kuciste? Da li je bolje kupovati neku gotovu konfiguraciju (ako je to uopste moguce za ovo) ili sam napraviti komp, jednu po jednu komponentu? Kontam ovo drugo.

E sad, jel ima neki predlozi za kucista ova horizontalna, i gde nabaviti kod nas? :) Takodje koji bi procesor bio najbolji za ovo, tj ispod chega ne treba ici?

Tako je, ali šta nemaš i ne možeš tim načinom:
1. imati zvuk u formatu 5.1 i slično (čak ako pustiš dts audio na LG TV nećeš dobiti zvuk jer nije kupljena licenca)
2. gledati ripove 3D filmova!!!
3. fino podešavati sliku prema afinitetima gledaoca (nemaju svi TV opcije za fina podešavanja)
4. on-line/internet radio strim
5. on-line/internet video strim - recimo, cele godine pratim Moto i Formulu preko strimova jer nemam na kom kanalu
6. sinhronizacija titlova - često se titlovi ne poklapaju pa kroz TV video plejere je nemoguće sinhronizovati, pa PC/HTPC dobro posluži

Sigurno ima još prednosti ali ne mogu se setiti :)

Poslednja izmena:
Ima ga, kosta oko 100 eur. Za moj ukus - predebelo i preglomazno.

Taj Silverstone je dobar ako hoćeš da objediniš HTPC i NAS u jednom kompu.

Ne znam u cemu je poenta HTPC i NAS u jednom. Ja imam HTPC za koji zelim da je sto tisi i da ako moze nema mehanickih diskova. S druge strane, imam i NAS, u kome zelim da sto bolje hladim diskove, tako da sam ga sklonio u drugu prostoriju.

Preporuka za OPENELEC, instalirao i na HDD i na USB (za poneti :) ). Radi fenomenalno, postoje build-ovi za razne platforme: ION, Fusion, Generic... Konkretno na mom HTPC (ADM 140LE, 1 GB RAM, NVidia 8200 integrisana na ASRock MB) 1080 mkv - opterećenje procesora max 20%.

kako si upario XBMC i daljinski i koje funkcije koristis? Meni kotur na daljinskom izigrava misa, umesto da oponasa strelice i ide gore/dole/levo/desno, tako da mi se to bas i ne svidja. Takodje ne ocitava mi naziv menija na displeju da mogu da pustam muziku i kad je TV ugasen.

Koristio sam pre Logitech UltraX i to je možda i najbolja opcija a mislim da je sada i podržan direktno iz XBMC-a. Ako nije, za povezivanje bilo kog daljinskog sa bilo čime imaš program Event Ghost. Trenutno koristim Sony BD Remote i sve je super osim što ne mogu da probudim komp iz sleep-a preko njega.

XBMC je optimizovan za daljinski tako da ne vidim potrebu za stvarima kao što su simuliranje miša. Levo - desno, gore - dole i svuda si za sekund...

Koji daljinski imas? Ako je ovaj, (pominjes i display pa nagadjam da je taj) onda treba da znas dve stvari:

1. taster iznad kotura prebacuje funkciju kotura izmedju misa i strelica (oznacen brojem 5 na slici)
2. ima jedan programcic kojim mozes da pratis kretanje kroz menije (i jos neke druge stvari) uz jedan uslov - XBMC ne treba da bude na srpskom jer display ne podrzava nasa slova. Ako bi trebalo da se pojavi nase slovo, citav tekst ne bude uopste prikazan.

Poslednja izmena:
Malo sam se igrao, aj mi recite ljudi sta mislite o sledecoj konfiguraciji za HTPC:

SilverStone NT07-AM2, Nitrogon CPU Cooler, low profile, socket AM2/AM3, 15-25dBA [24]
2.090 din

SilverStone Lascala LC17B, HTPC, ATX, Black [24]
10.973 din

ASRock 880GMH/U3S3, AMD 880G, VGA, PCI-Ex16, 4xDDR3, SATA2/SATA3/RAID, VGA/DVI/HDMI/eSATA//USB3.0, mATX (Socket AM3)
7.733 din

AMD Athlon II X2 270, Dual Core (3,40GHz), 2x1MB L2 cache, BOX (Socket AM3)
5.539 din

Kingston HyperX DDR3 4GB, 1600Mhz, CL9, XMP HyperX Blu
3.031 din

SATA3 WD Caviar Green 2TB WD20EARX, 64MB, IntelliPower
8.569 din

Chieftec CTG-500-80P, Power Supply A80, ATX 500W, v2.3, 12cm Fan, Active PFC, 80 Plus
5.225 din

DVD-rezac LG GH22NP, 22x, Double Layer, Black, Bulk
2.195 din

------------------------
45355 din

Solidan desktop, eventualno i neku grafičku da staviš pa da bude univerzalan. ;)

Koji daljinski imas? Ako je ovaj, (pominjes i display pa nagadjam da je taj) onda treba da znas dve stvari:

1. taster iznad kotura prebacuje funkciju kotura izmedju misa i strelica (oznacen brojem 5 na slici)
2. ima jedan programcic kojim mozes da pratis kretanje kroz menije (i jos neke druge stvari) uz jedan uslov - XBMC ne treba da bude na srpskom jer display ne podrzava nasa slova. Ako bi trebalo da se pojavi nase slovo, citav tekst ne bude uopste prikazan.

Bravo care! Da, taj daljinski imam. Veceras skidam ovaj dodatak, i nadam se da resiti masu stvari. Hvala na izuzetnom savetu.

Evo i mog resenja

LC POWER 1340

BIOSTAR TH61 ITX

CELERON G440

COOLER MASTER Hyper 212 Plus bez ventilatora

KINGSTON SSD 64 GB

Potpuno besumnan. HTPC u uzem smislu reci jer iskljucivo sluzi za A/V reprodukciju.Jedini problem je sto je kuciste otvoreno,ali kod mene na policama medju HI-FI uredjajima izgleda kao lampasko pojacalo.

Nazad
Vrh Dno