Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Da mislim na displej sa daljincem, iMON softver pravi SoundGraph koji koliko vidim izbacuje nove verzije zadovoljavajucim tempom. Daljinac je sasvim pristojan za pusti film/muziku akcije - mada sam ja ipak navikao da klikcem pa daljinac ne verujem ni da cu koristiti.

Sto se tice Grandia kucista, prednji panel je od plastike koja imitira teksturom bruseni aluminijum - i zaista se ne vidi razlika dok se ne pipne front rukom. Tekstura je OK, ali alu front uvek bude hladan na dodir - dok je plastika malo toplija.
Ali vizuelno bi se svako zeznuo..

Inace glavni razlog sto sam uzeo GD05 je sto su mu ventilatori od 12cm i iako SIlverStone ventovi nisu bas tihi - uvek mogu posle da se zamene za nekom korektnom varijantom. Meni je licno muka kad vidim one male ventilatore u kucistu - jer uvek posle kratkog vremena pocinju da vriste.

Primecena mana za sad u ovoj konfiguraciji je mis, koji iako moze da se vozi po bas svakoj podlozi - nema bas najsrecniji domet. Preko 2m krece ozbiljno da preskace - tako da vec vidim ako budem nesto igrao ima da bockam zicanu varijantu u front USB.

A gde si stavio displej kada imas samo jedan 5.25 izlaz koji je rezervisan za DVD?

iMON jeste upravljacki interfejs, a njegov plejer se zove Imedian HD. Ja sam prilicno odusevljen ovim plejerom jer pusta sve zivo, graficki interfejs je zivopisan i lak, i sve radi preko daljinca. Ono sto jedino nisam uspeo jeste da pronadjem kako da pusta nasa slova i da BS plejer ode u zasluzenu penziju. Od zadnjeg apdejta Imedian HD je zamenjen za HD Frame i sa njim nisam bas odusevljen. Prilagodjen je touch screen kucistima a interfejs je uzasan tako da sam ostavio staru verziju. Ako neko ima ideju kako da se enabluju nasa slova neka slobodno podeli samnom :)

Gledam i ja sad HD frame - nisam nesto odusevljen ...

A displej je na jednom jedinom 5.25 otvoru, jer imam eksterni DVDRW koji koristim samo prilikom instalacije i posle ga zaboravim ...

A najbolje da cu HOMM6 da igram na Atomu :p

Zovem ga HTPC samo zbog polozenog kucista ;)

Inace instalacija je gotova, buka nije strasna iako unutra imam ukupno 6 ventilatora, Media Lab radi fino - daljinski takodje - jedino sto mi je WiFI signal malo los sa ovom karticom ali upotrebljiv je.

Imam 32" LG povezano hdmi -> hdmi i sve je proradilo bez greske iz prve - i slika i zvuk ...
HTPC kao sto znas nije isto sto i gejming PC.
Sto se kucista tice, ako je samo zbog polozenog kucista, opet si promasio temu, eventualno otvori temu Desktop - konfiguracije, resenja, saveti ili tako nesto. ;)

Ja hteo da banujem nekolicinu koji počiniše greh sa µATX pločama, a ovaj ladno posegnuo za full ATX-om. To je već za lomaču jer tu ni giljotina ne može da iskupi ovog mučenika :d

Poslednja izmena:
Pa nije Paradigma full ATX - ipak je µATX ploca :)

HTPC kao sto znas nije isto sto i gejming PC.
Sto se kucista tice, ako je samo zbog polozenog kucista, opet si promasio temu, eventualno otvori temu Desktop - konfiguracije, resenja, saveti ili tako nesto. ;)

Maticna ploca na sebi ima sasvim korektnu integrisanu grafiku za HTPC.
Ali samo ubacivanje 6770 je, slazem se, konfiguraciju premestilo u neki drugi segment :p

Jos jedan interesantan detalj da napomenem...
Iako kuciste nije bas tiho to se ne primecuje uopste kada se nesto sa zvukom zaista pusti na TVu, a kada ode u sleep mod, shuma nema a displej i dalje radi (pokazuje samo vreme i datum) - tako da izgleda kao cool hifi komponenta ;)

i molim vas za konstruktivne komentare......potpuno je besmisleno onanisanje na coveka sa pricom jeste htpc nije htpc

Konstruktivno je diskutovati o temi, a to je HTPC. A covek je sam rekao da ga zove HTPC jedino zbog kucista.

ma dobro, preterano je skroman. Kupio je klasicno htpc kuciste, sa displejom, i brine se o glasnoci uredjaja......dovoljno za htpc temu, iako je to napisao ni kriv ni duzan.

Kakav CPU kuler (ili šta već) je potreban kako bi se iskoristili veliki hladnjaci koje ovo kućište poseduje? Vidim u user manual-u da na C treba da se povežu heatpipe-ovi, ali nema detalja gde, šta, kako.

Iako sam u procesu izbacivanja Full ATX ploče iz svog HTPC-a ne vidim ništa loše u tome da se sklopi jedan takav komp sa pristojnom grafikom pa i bilo kojom pločom. Ja sam svoj sklopio misleći da ću imati vremena da igram igre ali međutim...

I dalje mislim da je igranje PES-a na 40+ inča prava stvar

Ne ulazi. Mada kontam da AMD E350 aktivno hladjen nema ni potrebu za tim.

Pa teško, s obzirom da je kućište maltene hermetički zatvoreno, nema venitilacionih otvora, a vremenom će da se ugreje ako se toplota ne odvodi negde. U svako slučaju masivni hladnjaci gube smisao ako se bar CPU i chipset ne spoje heatpipeovima na njih...

Treba probati. ;) E350 trosi cini mi se 18W.

Sto se hladnjaka tice, ja sam prvo mislio da je samo estetski detalj u pitanju, jer tako izgleda kao HiFi pojacala.

Da li neko ima problem kod XBMC programa prilikom reprodukcije 1080p da se periodicno javi "drop frame", nesto nalik na usporenja, da li ima resenja za ovo ?

Bas neka prethodna 2-3 sata sam se po netu citao o HTPC jedinicama,i onda se seti da pitam ovde,tako da malo se ubacujem tek tako ali ko ima vremena neka izdvoji da mi pomogne.Naime,moju trenutnu konfiguraciju:

Gigabyte M52L-S3,AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400+,Radeon HD3650,4GB Kingston+Geil DDR2,600w LC Power i 2 WD harda od 200GB i 500GB;

Menjam jer je zastarela za igrice,uzecu novu konfu,pa sam pomislio da ovu gore navedenu konfiguraciju,iskoristim i ubacim u neko manje kuciste,tacnije da iskoristim sto vise komponenti koje mogu ,i to povezem na TV.Ako moze to tako,onda bi osim kucista uzeo neku Blurej optiku i nekog Xonara,i onda od softvera ono osnovno,+ XBMC.I jos,ne znam za bucnost svega ovoga,dok radim ovako na kompu i povremeno odgledam neki film ne smeta mi rad kucista,mada bi zbog filmova bilo bolje da je to sto tise pa mozda neki kuler ili sta ti ja znam.

Pre nego sto te ostali iznapadnu :), najvece usko grlo tu ti je ploca jer je full atx, pa se od manjih kucista neces bas mnogo ovajditi. Recimo jeftino resenje bi ti bilo ovo:
http://www.nova.rs/artikli/60/mc1.htm
Drugo, izbaci jedan HD, nema potrebe za dva.U stvari ja ne znam sta si ti pitao? :)

Da li neko ima problem kod XBMC programa prilikom reprodukcije 1080p da se periodicno javi "drop frame", nesto nalik na usporenja, da li ima resenja za ovo ?

Koji proc/gpu? Da li ti je upaljena DXVA2 akceleracija?

Meni se to ponekad dogadja kada gledam 1080p, ali samo u izuzetno zahtevnim scenama, ako koristim CPU za decode (Intel G620). Npr. u Star Wars-u ep. 1 na onoj proslavi, jedna od poslednjih scena, ima stotine karaktera u kadru i kamera radi pan, tada mi zasecka. Inace ceo film osim te scene prodje bez problema.

Pre nego sto te ostali iznapadnu , najvece usko grlo tu ti je ploca jer je full atx, pa se od manjih kucista neces bas mnogo ovajditi. Recimo jeftino resenje bi ti bilo ovo:
http://www.nova.rs/artikli/60/mc1.htm
Drugo, izbaci jedan HD, nema potrebe za dva.U stvari ja ne znam sta si ti pitao?
Uglavnom,sta mogu da iskoristim od komponenata iz trenutnog kucista da metnem u neko manje,tj ono sto ne bi moglo u manja kucista da kupim pa zajedno sa onim sto mogu iz trenutnog da ubacim u htpc,informisacu se jos malo i to ce biti dovoljno da odgovori na moje glupo pitanje,hvala na linku,vidim da mogu stati klasicni atx modeli.Pozdrav.

Koji proc/gpu? Da li ti je upaljena DXVA2 akceleracija?

Meni se to ponekad dogadja kada gledam 1080p, ali samo u izuzetno zahtevnim scenama, ako koristim CPU za decode (Intel G620). Npr. u Star Wars-u ep. 1 na onoj proslavi, jedna od poslednjih scena, ima stotine karaktera u kadru i kamera radi pan, tada mi zasecka. Inace ceo film osim te scene prodje bez problema.
Kako ti radi DXVA, mislim uopšteno, nemaš nekih problema sa HD2000?

MPC-HC bez ikakvih problema, 10-ak procenata zauzece procesora pri 1080p reprodukciji.
XBMC mi pravi male muke jer ne podrzava DXVA na Intel-ovim integrisanim GPU-ovima.

@topuz
Ma jok drugar, ima pun net kad kucam u guglu da ima problem windows pa i linux verzija, kucam tipa xbmc 1080p dropped frame ali nisam primetio resenje, samo mi se desava kod xbmc programa to sa frejm lagom, konfa je X4 640 atlon amd na 3.4Ghz, 4 gb ram DDR3, 460GTX nvidija, upaljen dxva2 acc., probao i sa ugasenim, ne znam sta moze da bude, nisam pametan.

@topuz
Ma jok drugar, ima pun net kad kucam u guglu da ima problem windows pa i linux verzija, kucam tipa xbmc 1080p dropped frame ali nisam primetio resenje, samo mi se desava kod xbmc programa to sa frejm lagom, konfa je X4 640 atlon amd na 3.4Ghz, 4 gb ram DDR3, 460GTX nvidija, upaljen dxva2 acc., probao i sa ugasenim, ne znam sta moze da bude, nisam pametan.
Sve si lepo opisao, problem postoji zato ti @topuz nudi rešenje, instaliraj MPC-HC i podesi da ti je on "default player" za XBMC.

Vrh Dno