Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Hehe :) Ok je to...ovde ti uglavnom svi preporucuju miniITX zbog kompaktnosti platforme i malih dimenzija..sto se tice kasnijeg upgrade-a, veruj, tu one ne zaostaju nimalo za vecim plocama, pogotovo ako uzmes neku plocu sa AM3/+, ili 1155 podnozjem poput ovih:

http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-h67n-usb3-b3/comp_comp_mboard/16/1872
http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-h61n-usb3/comp_comp_mboard/16/2094
http://www.itsvet.com/proizvod/msi-h61i-e35-b3/comp_comp_mboard/24/1940

Obzirom da ides na kasniji upgrade SB-a ja bih pre stavio G530 :) http://www.itsvet.com/proizvod/intel-celeron-dual-core-g530-2.4ghz-2mb/comp_comp_cpu/46/472

A u neko od ova dva kucista bih ja voleo da upakujem svoju HTPC masinu :)

http://goo.gl/VPv3n
http://goo.gl/7Kz3S

U sustini, sve ti je pitanje tvog budzeta :)

Poslednja izmena:
Prostor nije problem, ima ga i previše, pa ne mora neko štekanje sa miniITX kućištima. Sa druge strane, ono treba da izgleda lepo pored Yamaha pojačala, Mission ozvučenja i Samsunga od 40", pa se ne ide na preveliko i uspravno. MiniITX ploče nude malu, zbijenu površinu, USB 3 koji mi ne treba i ove jevtinije listom sve 2.1 zvuk , a koštaju koliko i ATX ploče koje imaju više "dodataka" na sebi.

Poslednja izmena:
Uopšte ne kapiram zašto si ovo napisao...

Jasno mi je da ne kapiraš pa sam ti zato i skrenuo pažnju kako bi ponovo razmotrio izbor. µATX je opravdan jedino ako HTPC treba da bude i gejming mašina u suprotnom zauzima puno prostora, bučan je i ima veću potrošnju od odgovarajućeg sistema baziranog na miniITX platformi. Ako ne znaš gde bi našao komponente i ako ti se čini da su skupe raspitaj se, ovde na forumu ćeš lako naći odgovore. Dijapazon miniITX platforme ide od Brazos do Sandy Bridge performansi. Dakle od silent rešenja (Asus E35MI-I Deluxe) do ploča sa Z68 chipsetom i 1155 soketom.

Poslednja izmena:
Ne znam zašto uopšte diskutujemo o miniITX varijanti, kad je neću uzeti u obzir. To je jedva dovoljno rešenje u smislu hardverske dovoljnosti i neću da razmišljam da li će nešto da secka i preskače zbog toga. To su sumirani zaključci sa niza testova nekoliko platformi. Dobro sam pogledao šta se tu nudi, kako radi, čitao testove i zaključke i kao rezultat svega toga otpisao miniITX rešenje.

Ne zanima me da li će "ATX" varijanta da se greje ili čuje nešto više tokom rada, dokle god to ne bude proizvelo ogromne temperature i buku, a neće.

I molim da se zadržimo na priči o kombinaciji sa prethodne strane. Sem za eventualni GPU, ni na šta drugo mi nije odgovoreno.

Poslednja izmena:
Ti si čitao, a ja ti govorim iz ličnog iskustva. Odgovaram na tvoj post zato što ne želim da drugi budu pogrešno informisani, a shvatio sam da ti što zbog predrasuda što zbog stvarnih potreba nećeš ići na miniITX platformu.

@Razbojnick

Sa diskusije sa prethodne strane :) Pošto će da računar služi isključivo za AV reprodukciju, ja bih slobodno uzeo najjeftiniju asus, gigabyte, msi, biostar itd. ploču sa 1155 socketom, taj slabiji SB celeron procesor G530, neku jeftinu diskretnu grafičku kartu, AMD, nVidia nebitno...tipa GT210 ili Radeon 5450...+ memorija 2GB DDR3, HDD, BD ili DVD drive.
Za kućište je već pitanje koliko novca hoćeš da daš jer ono zna da bude najskuplja stavka kod HTPC računara.

Predpostavljam da H61 i neko solidno napajanje 300-350 vati rade posao?
Bice sasvim dovoljno, masina koju sam pomenuo na poslu, radi na FSP 250W FlexATX napajanju.

BTW, slazem se sa Paradigmom. Ne znam gde si video da sa AMD E350 ista secka i preskace. Taj APU je i vise nego dovoljan za bilo kakvu AV reprodukciju. A dobra stvar je sto moze biti pasivno hladjen.
Al dobro ako si vec odlucio, tvoja stvar.

Ti si čitao, a ja ti govorim iz ličnog iskustva. Odgovaram na tvoj post zato što ne želim da drugi budu pogrešno informisani, a shvatio sam da ti što zbog predrasuda što zbog stvarnih potreba nećeš ići na miniITX platformu.
Isto kako sam čitao te testove, sada čitam tvoje poruke. Zaključci o hardverskoj snazi su praktično jednoglasni (i to baš o Brazos platformi). Jedini konkretan susret sa nettop platformama sam imao sa Atom procesorima, to je užasno kako radi u 2D režimu. Znam da je Brazos bolji, ali nedovoljno bolji za ovo za šta meni treba. Za isti keš ću pre da uzmem punu desktop bazu mašine.

Druga stvar je ta što ATX ploče imaju još pokoji PCI(E) port na sebi, otkud znam, sutra može da ubaci u ti konfiguraciju neku DVB-T/C2 tjuner karticu i da ne menja TV, a gleda digitalni signal i eventualno ga snima. Da vidim gde će da stavi to u miniITX, još ako bude išla dodatna grafička?

@Razbojnick

Sa diskusije sa prethodne strane :) Pošto će da računar služi isključivo za AV reprodukciju, ja bih slobodno uzeo najjeftiniju asus, gigabyte, msi, biostar itd. ploču sa 1155 socketom, taj slabiji SB celeron procesor G530, neku jeftinu diskretnu grafičku kartu, AMD, nVidia nebitno...tipa GT210 ili Radeon 5450...+ memorija 2GB DDR3, HDD, BD ili DVD drive.
Za kućište je već pitanje koliko novca hoćeš da daš jer ono zna da bude najskuplja stavka kod HTPC računara.
Pa, to je i cilj, o tome hoću da se posavetujem svo vreme, a nikako da ih dobijem (savete). Jedino se ti javi. I Garson.

Prvo sam mislio da uzmem neki ASRock, sada sam malo više pogledao, ima malo bolja (na papiru) MSI za isti keš.
Za posebnu grafiku ćemo da vidimo nakon probnih projekcija, a za BD čitačem neće da bude potrebe, HTPC će da se poveže na ruter i biće u mreži sa desktop računarom koji je baza filmova.

Diskusija o buci koju prave razne konfiguracije je malo bezveze dokle god ona prostorna kućna ili audio buka (TV, audio filma, buka od spolja i sl.) nadjačava konfiguraciju. Ja imam, recimo, normalan (box) ventilator na procesoru (sa regulacijom obrtaja), 12cm na kućištu (na 500 obrtaja), 2x HDD WD Green interna i 2x HDD WD Elements eksterna i maksimalna rezidentna buka sistema nije prešla nikada 20dB, uglavnom je oko 16dB (noćna rezidentna vrednost).

Jedan malecni problem na koji sam ja naišao kod držanja filmova na drugom računaru, a puštanja preko HTPCa je taj, da kada ugasim taj "glavni" računar, nemam više filmove na HTPCu :p ***a, takav mi je raspored u stanu...s' te strane ja bih pre išao na HTPC, NAS varijantu gde bih u jednom uređaju imao dve funkcije..
S' tim na umu išao bih na neko prostranije kućište u koga može da stane bar 4 HDDa + sistemski i ove ploče npr.

http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-z68m-d2h/comp_comp_mboard/16/2010 (bolja varijanta)
http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-h61m-s2v-b3/comp_comp_mboard/16/1967 (lošija varijanta)

a od kućišta, nesšto ovako npr.

http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=342&Itemid=605#
http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=343&Itemid=606#

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=61&area=en
http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=138&area=en
http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=161&area=en

Poslednja izmena:
Desktop je uvek uključen, pa će uvek da bude filmova :)

Isto kako sam čitao te testove, sada čitam tvoje poruke. Zaključci o hardverskoj snazi su praktično jednoglasni (i to baš o Brazos platformi). Jedini konkretan susret sa nettop platformama sam imao sa Atom procesorima, to je užasno kako radi u 2D režimu. Znam da je Brazos bolji, ali nedovoljno bolji za ovo za šta meni treba. Za isti keš ću pre da uzmem punu desktop bazu mašine.

Druga stvar je ta što ATX ploče imaju još pokoji PCI(E) port na sebi, otkud znam, sutra može da ubaci u ti konfiguraciju neku DVB-T/C2 tjuner karticu i da ne menja TV, a gleda digitalni signal i eventualno ga snima. Da vidim gde će da stavi to u miniITX, još ako bude išla dodatna grafička?

Pa, to je i cilj, o tome hoću da se posavetujem svo vreme, a nikako da ih dobijem (savete). Jedino se ti javi. I Garson.

Prvo sam mislio da uzmem neki ASRock, sada sam malo više pogledao, ima malo bolja (na papiru) MSI za isti keš.
Za posebnu grafiku ćemo da vidimo nakon probnih projekcija, a za BD čitačem neće da bude potrebe, HTPC će da se poveže na ruter i biće u mreži sa desktop računarom koji je baza filmova.

Samo pokazuješ da ne znaš i da si neobavešten. Atom 330 ili noviji N525 sam po sebi nije dovoljan, tek u kombinaciji sa ION/ION2 čipsetom čini HTPC platformu. npr. Asus AT3N7A-I na kojoj bez podizanja napona Atom radi na 2GHz, a čipset je zadužen za full HD kod mene služi već više od godinu dana bez ikakve potrebe za bržim i boljim. Pomenuta ploča ima gigabitni LAN, Bluetooth i eSATA. To su stvari koje platformu čine vrednom, a ne procesor koji može da posluži za rendering i video kompresiju, to su poslovi za desktop mašinu koja je uvek jača. U HTPC naravno ne treba uvaljivati standardne hard diskove (držim samo sistemski SSD) već ih treba povezati na NAS ili kao što ja to radim preko eSATA na Coolermaster XCraft 360 eksterni enklozer u kojem stoji disk sa podacima ali se može lako izmeniti, obaviti bekap ili neka druga operacija sa fajlovima. Shvatam da misliš da je to nedovoljno, ali ostaje ti ista platforma sa Z68 čipsetom i 1155 soketom, pa stavi neki low power SB procesor i dobićeš veoma brzu platformu itd...
Propustio sam da ti kažem da sada ima miniITX platformi sa FM1 soketom, dakle Fusion platforma koja je za klasu snažnija od pomenute Brazos. Baci pogled na ovu pločicu Asus F1A75-I DELUXE, bruka, samo da biraš i uživaš :p

uATX je prevaziđen za tu namenu, eventulano kao HTPC gejming mašina ali da se ne ponavljam. Koliko vidim tebi to ne treba jer imaš desktop računar.

Poslednja izmena:
Samo pokazuješ da ne znaš i da si neobavešten. Atom 330 ili noviji N525 sam po sebi nije dovoljan, tek u kombinaciji sa ION/ION2 čipsetom čini HTPC platformu. npr. Asus AT3N7A-I na kojoj bez podizanja napona Atom radi na 2GHz, a čipset je zadužen za full HD kod mene služi već više od godinu dana bez ikakve potrebe za bržim i boljim. Pomenuta ploča ima gigabitni LAN, Bluetooth i eSATA. To su stvari koje platformu čine vrednom, a ne procesor koji može da posluži za rendering i video kompresiju, to su poslovi za desktop mašinu koja je uvek jača. U HTPC naravno ne treba uvaljivati standardne hard diskove (držim samo sistemski SSD) već ih treba povezati na NAS ili kao što ja to radim preko eSATA na Coolermaster XCraft 360 eksterni enklozer u kojem stoji disk sa podacima ali se može lako izmeniti, obaviti bekap ili neka druga operacija sa fajlovima. Shvatam da misliš da je to nedovoljno, ali ostaje ti ista platforma sa Z68 čipsetom i 1155 soketom, pa stavi neki low power SB procesor i dobićeš veoma brzu platformu itd...
Propustio sam da ti kažem da sada ima miniITX platformi sa FM1 soketom, dakle Fusion platforma koja je za klasu snažnija od pomenute Brazos. Baci pogled na ovu pločicu Asus F1A75-I DELUXE, bruka, samo da biraš i uživaš :p

uATX je prevaziđen za tu namenu, eventulano kao HTPC gejming mašina ali da se ne ponavljam. Koliko vidim tebi to ne treba jer imaš desktop računar.
Mnogo je lepo što je Fusion snažnija od Brazosa, ali i dalje nije snažnija od klasične desktop varijante. HTPC koji ja sklapam ide na snagu i kvalitet slike i zvuka, svu povezivost će da obavlja kroz G-LAN priključak tako da ovi integrisani BT, WiFi-N, eSATA, USB 3.0 i SATA3 uopšte ne treba da postoje na toj mašini. Ono što će da zatreba je eventualno posebna grafička i sutra DVB-2 tjuner ili bolja zvučna karta. Niko nema želju da na tu mašinu stuče neki nepotreban keš i da troši više vremena nego što bi potrošio da ubaci DVD u plejer i pusti ga. Kakav crni XCraft, integrisane ploče+CPU od preko 100 evra, kad na drugoj strani ima za isti iznos jača mašina. Tom post-neovizionarsko-modernističkom belom tarotu što proglašava ATX standard kao prevazidjen za HTPC želim sve najbolje, onako, od srca.

Btw, koliko si pratio temu - vidi se. HTPC ne ide meni, nego bratu.

Hvala dobronamernima, posle mnogo nepotrebne i malo korisne prepiske, odjavljujem se iz teme.

EDIT:mad:Garson: Koliko audio kanala ima?

Poslednja izmena:
Nisam uporan u želji da ti promeniš mišljenje već koristim priliku da obrazložim svoje stavove. Pišem više zbog drugih, a ti valjda pomislio da si u centru pažnje u ovoj temi. Izvinjavam se, neću te više gnjaviti.

Poslednja izmena:
@RazbojNick
Audio kanala? Zar se to uopste i razmatra ako masina ide na kvalitet slike i zvuka? :p

Drugo, cemu snaga kod HTPC masine? Ispade sa E350 ne moze da ponudi kvalitet slike i zvuka. Integrisana grafika na Intelu to sigurno nece ponuditi. ;)

HTPC je izuzetno širok pojam...ne treba ga shvatati usko povezano za neku platformu jer to nije...miniITX platforma ima svoje prednosti u pogledu kompaktnosti, brzine i slabije proširivosti...uATX pak s' druge strane ima tu prednost proširivosti kao i ATX. Tako da, svakom svoje :)
Meni se lično sviđa taj proces minijaturizacije i kompaktnosti...

@Razbojnick

Što se tiče slike...kvalitet će ti biti isti, koristio ti Semprona 140 (poput mene :)), Phenoma II X4 965, i3-2100, i5-2500k, i7-2600k.. Sam procesor nema nikakvu vezu sa kvalitetom slike i ne utiče na isti.
Što se tiče zvuka, obzirom da svaka grafička ima HDMI izlaz tj. digitalni...i sam zvuk će ti se bez bilo kakve degradacije prenositi do AV risivera,jer je u digitalnom obliku, tako da ni tu nećeš primetiti nikakvu razliku u kvalitetu. Neka kvalitetnija zvučna karta bi ti koristila samo zbog svog DACa ukoliko bi je direktno spajao na HI-FI uređaj i puštao muziku preko nje.

ako ce ikom pomoci, ja sam uzeo A8 Fusion sa Gigabyte DMA2 A75 plocom, i Chieftec HM-03 kucistem koje je covek postovao. Ovako na prvi pogleda deluje brutalno, mada box kuler stvara prilicnu buku. Displej sa daljincem je odicna stvar jer vam omogucuje da pustate muziku bez paljenja TV. Mesta u kucistu ima dovoljno za mATX. Ono sto treba obratiti paznju jeste da ploca kapira displej kao usb uredjaj i privezuje se preko usb pinova, tako da nemam gde da prikljucim frontalne usb-ove :(. Ne znam kako ovo da resim, mozda bi bio bolji izbor sa nekom drugom plocom koja ima vise od jednog USB 2.0 izlaza na ploci, posto je na ovoj drugi rezervisan za USB 3.0 koji je sa ovim kucistem neupotrebljiv

Kako ovde ljudi srcano znaju da brane svoje konfiguracije i stavove, nije mi to bas jasno. :)
Nekom je bitna iskljucivo tisina, neko hoce da ga koristi i za gaming, neko kao NAS i backup server, neko hoce da masina bude sto manja... Svako ima razlicite prioritete i sta ocekuje od svog HTPC-a.
Meni je npr. bitno da je HTPC tih jer mi stoji na 2m od kreveta u kom spavam, treba da mi sluzi kao kucni server, ali i da bude dovoljno jaka masina da pomogne u nekom renderingu ako bas zatreba i da mi pruzi maksimalnu fleksibilnost u buducnosti, npr. da dodam malo bolju graficku i da sluzi i za gaming. Takodje, kuciste mora da bude lepo jer stoji na izuzetno vidnom mestu. Kada sam sve to uzeo u obzir, sklopio sam masinu kao u ovom postu i ona je idealna za moje potrebe. Nekom drugom bi to mozda bio overkill, preveliko, neporebno jako i sl. Svako ima svoje stavove...

Par korisnih informacija:

Moj Pentium G620 bez problema radi undervolt-ovan na tacno 1V. Na tom naponu je osetno hladniji nego na ~1,15V koliko mu je default. Donekle sam se zeznuo sto sam uzeo Silverstone NT01 jer ga na tom naponu box cooler i pod maksimalnim opterecenjem bez problema hladi na minimalnom broju obrtaja (~1100rpm) i pri tom je iznenadjujuce tih. Namestio sam da ubrza ako temperatura predje 50C, ali se to jos nikada nije desilo. Drugo, GPU u G620 bez problema zvace 1080p (DXVA u MPC-HC), ali ako se koristi CPU (XBMC npr. ne podrzava DXVA na integrisanim Intel grafikama) nije dovoljno jak, odn. na granici je, neke bas zahtevne scene znaju da stucnu.

mozda bi bio bolji izbor sa nekom drugom plocom koja ima vise od jednog USB 2.0 izlaza na ploci, posto je na ovoj drugi rezervisan za USB 3.0 koji je sa ovim kucistem neupotrebljiv

Kako neupotrebljiv, koja je razlika između USB 3.0 i 2.0 i zašto ne može da se koristi USB 3.0 sa ploče (da li se nalazi i kao port na ivici ploče?) na USB 2.0 izlazima na kućištu? Šta, kao ima manje pinova, pa ne može da se poveže?

Da to je ta.
Problem je sto ta dva pina za USB 2.0 se povezuju sa kucistem samo jednim kablom, tj. dzekovi su spojeni. Tako da ukoliko spojim display na jedan USB pin na ploci (ne postoji nijedan drugi gde bih mogao da ga utaknem) onaj drugi odmah ispod njega zvrji prazan, jer kao sto rekoh kabl od kucista ima spojenu vezu za USB pinove - samo mogu oba da udju u izlaz, ne mogu da se razdvoje.

btw. na slici (odmah iza PCI-e 2.0) je plavi za USB 2.0 a crveni za USB 3.0

Poslednja izmena:
Nije tako. Oba su USB2.0, a USB3.0 (F_USB30) je ispod crvenog. Sve pise na strani 28 uputstva za plocu koje moze da se skine sa GA sajta ;)

F_USB1 je crven jer je pod naponom kada je ploca u S4/S5 standby.

Citajte uputstva ljudi, sve pise ;)

Poslednja izmena:
Da li moze hdd povezan preko eSATA na Coolermaster XCraft 360, koji je vec spomenut, ili nesto slicno da nosi operativni sistem i tako resiti stvar bez
stavljanja hdda u kuciste pa i bez ssda

Može ali šta dobijaš time, taj disk i dalje proizvodi buku i vibracije kao da se nalazi u računaru.

Poslednja izmena:
U pravu si ali time se otvara mogcnost da u malo kuciste sa pasivnim napajanjem tipa onih lc power stavim neku plocu e350 takodje pasivno hladjenu
bez ikakvog dodatnog hladjenja.S hardom unutra to vec ne znam da li bi moglo.Znaci jedini zvuk bi bio zvuk diska, bez i jednog ventilatora u prostoriji, koji jos ako je u vitrini ne bi smetao.

Onda je bolje SSD, jer se ne cuje niti se greje. :) A i manje trosi.

Ali ako stavis SSD treba ti opet dodatno resenje za skladistenje podataka i pristup istim, a sto se tice potrosnje hdd se ne bi valjda napajao preko ploce vec preko zasebnog napajanja

Naravno da SSD ne rešava pitanje podataka ali je kao stvoren za sistemski disk u HTPC računaru. Za povezivanje podataka kasnije iskoristiš USB, eSATA ili LAN port u zavisnosti od toga kako si realizovao eksterni storage.

Razmotri 2.5" SATA diskove, osetno im je pala cena a porasle performanse i kapacitet.

Vrh Dno