Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ma verovatno lupaju, kada se sete gde je i šta je Srbija , povući će se :) :) :) :)

Mene cudi da je jeftinije da se salje u Europe II (gde smo mi) po ovome nego u Nemacku! A Nemacka inace ima najnize bank fees na svetu.

Nije to jedini glup zakon kod nas. To se vuce ko zna od kada a ideja je verovatno bila da se spreci (ili barem oteza) odliv novca iz zemlje. Taj zakon je sada inace najveci problem za dolazak PayPala.

Ne verujem, nije zakon sporan, svako moze da ode preko grane i da potrosi gomilu novca noseci samo karticu. takodje moze i da iznese svako odredjenu sumu evra bez problema, uvek moze da se ogranici suma kojom mozes da placas preko paypala. Problem je nesto drugo, mislim da nasa carina i posta nisu spremne da brzo procesiraju posiljke, tako da bi paypal imao puno zalbi i onda nece da se zeza s tim. dok se to ne resi nece da dodje, ko je kupovao preko ebay i paypal zna o cemu govorim

Primetio sam da je ebay linkovao adrese iz paypala medjutim, kako na paypalu imam adresu koja glasi na Serbia and Montenegro a izgleda da ebay poznaje samo Serbia, dolazi do konflikta i ta je adresa invalid... zato i javlja grsku kad treba da se izvrsi checkout

Kako možeš na PayPal-u da imaš adresu koja glasi na Serbia and Montenegro?

Dodao je alternate address ko zna kad i tada je mogao da izabere S&M u listi zemalja. I meni stoji isto i nisam mogao prekjuce da platim, javlja Error Code #10417. E sad da li je do toga ne znam, ali vidim da gomila ljudi ima problem sa istom greskom.

Kako možeš na PayPal-u da imaš adresu koja glasi na Serbia and Montenegro?

Pravo da ti kazem ne znam, taj nalog sam skoro otvorio na paypal pre dva tri meseca, jer mi je prethodni blokiran posto sam se zalio da ne radi checkout sa ebay i oni kao prave demokrate ni prstom da mrdnu da rese problem nego meni security request i ko zna sta da potvrdim identitet i naravno kad su provalili da sam iz srbije blokiraju mi nalog.
Znaci nalog je skoro otvoren, a odakle mi je S&M ne znam

To sam video i ja, i odmah ih kontaktirao.. evo odgovora

Dear Dragan ****,

We'd like nothing more than to have you as a PayPal customer.
Unfortunately, we don't currently offer services in Serbia. We currently support services in 190 countries and regions worldwide, and though we can't provide an exact date for coming to your region, we can promise you we're working hard to get there.

For more information, just go to www.paypal.com and click the "Worldwide" link at the bottom of the page.

Please let us know if you require any further assistance.

Yours sincerely,
Marian
PayPal

Ovo zvuci obecavajuce, posto svakog puta sam dobija odgovore jasne i kratke "Nema Srbije" ...

S pbzirom da od ovoga izgleda nece biti nista u skorije vreme, a meni bi bas trebalo da izvrsim neke transakcije preiko paypala ovih dana - ako moze neko voljan da za proviziju mi pomogne da izvrsim vise placanja u sledecih par nedelja - pocev sa danasnjim danom, bio bi veoma zahvalan. Javite se na PM najbolje.

Jedno pitanje, za slucaj da ovo sa Srbijom ne uspe. Posto mi istice kartica (internet visa banke intese) u novembru i vec su me zvali da su mi otvorili novu, da li cu moci tu novu da prikljucim postojecem paypal nalogu, posto je broj kartice isti, bar su mi tako rekli, ali ne znam da li ce CSS biti isti i bice drugi exp. date?

Neki kažu da im je obnova prošla. Da je dodavanje totalno nove klartice problem. Ja se nadam da će proći, obavezo javi ovde, jer i mene to čeka .....

Probao sam da dodam ovu obnovljenu karticu kao novu i nije proslo. Dobio sam poruku sa slike.

Ne znam da li je moguce i kako da editujem postojecu karticu i promenim samo te podatke. Mada i ako je moguce, necu to sada da radim zato sto mi kartica vazi do novembra, pa ne bih da sada nesto zeznem i ostanem bez ove kartice koja funkcionise.

Pa ne možeš dodati 2 kartice sa istim brojem ... kada dodje vreme , uradi obnovu.
I pazi da ti ovi sada ne aktiviraju novu, a staru blokiraju? Iz banke, mislim.

Valjda nece. Platio sam nesto bas malopre, a preuzeo sam karticu jutros.

Sačekaj da prođe 24h da bi ti aktivirali novu karticu. Posle samo edituj staru na PayPal-u, nemoj da dodaješ novu. Tako je meni prošlo.

Jedna jako zanimljiva stvar mi se desila. Limitirali su mi nalog početkom avgusta zbog adrese i srbije. Trebao sam da im dostavim proof of adress and proof of bills. Poslao sam im ličnu i nisu mi prihvatili, rekli su da se ne vidi lepo, verovatno zato što još uvek imam papirnatu raspalu ličnu. Onda sam im poslao, račun iz telenora, novi pasoš, prednju i unutrašnju stranu, naravno sa sve SRBIJA velikim slovima na svemu, poslali su mi mail kako "dugo nisu čuli ništa o meni" i da rešim problem oko adrese ukoliko hoću da koristim paypal, onda sam ja odgovorio sa, skoro pa citiram, pa ****te poslao sam i pasoš i ličnu i račun iz telenora gde se jasno vidi moja adresa još pre nedelju dana i vi ništa i ovog jutra su mi skinuli ograničenje i kulturno mi se izvinili :D

Tako da je moj paypal back in action. Ako ništa drugo, onda barem da ga deaktiviram pre nego što se pojavi Serbia na listi, nadam se uskoro :/

Ima li nagoveštaja kada ćemo dospeti na PP listu?

Ja sam nešto načuo kao do kraja ove godine. Mada sada je već skoro kraj Septembra, a o ulasku Srbije u PP ni traga ni glasa. Navodno se Narodna Banka Srbije založila za konačan ulazak naše zemlje u PP sistem. E sad, da li ćemo imati obostran sistem ili ćemo moći samo da plaćamo, ostaje da se vidi. Mada iskreno ne verujem da će se to uskoro dogoditi :(

Bogme, Vedrisha ti je zasluzen nadimak :-devil-:

Poslednja izmena od urednika:
"Najveći problem sa dolaskom PayPala jeste nedovoljna garancija Narodne banke Srbije za poslovanje ovog sistema u našoj zemlji, razne nedoslednosti u propisima, a najgori deo problema jesu carine. Na primer, ako kupujete knjige preko interneta u vrednosti od 5.000 dinara – za špediciju, poštu, a pogotovu carinu, treba da platite još sedam hiljada. Najgore je što niste potpuno sigurni u trenutku kupovine koliko će vas dodatno koštati pošiljka od granice do vas. Do granice je sve jasno i piše prilikom kupovine, ali od granice... Problem je takav da se prilikom većih kupovina više isplati da sednete u avion i odletite do EU i da na licu mesta kupite šta vam treba."

Tacno ono sto sam govorio, nije problem u iznosenju novca iz zemlje, ili posedovanju racuna u inostranstvu, to se lako resi jednim potezom cak i da jeste prerpeka, problem je u sistemu carine i spedicije koji nezajazljivo prozdire cenu posiljke i dize je u nebesa. Pa zamislite kad vam dodje knjiga koju ste platili sa sve postarinom 5500 dinara a onda vam carina trazi jos 2000 dinara, ako odbijete i zalite se paypalu da niste dobili posiljku, neko mora da nadohnadi troskove i zato paypal nece da se uvlaci na ovakvo trziste.

Na knjige se placa samo PDV a te cifre od 2000+ hiljada naplacuju DHL, UPS i ostali za uslugu spedicije i carinjenja (ne carine nego to sto njihov sluzbenik popuni JCI). To nema nikakve veze sa PayPalom. Ako te iznenade sa necim takvim mozes da ne pristanes i onda se paket vraca prodavcu koji ti refundira novac i opet PayPal nema nista sa tim. Osim ako se prodavac pravi lud ali onda ti PayPal refundira a njemu naplati. To da ti salju recimo DHL-om iako nisi trazio je vezano za Amazon. Prodavci sa eBaya sigurno nece poslati time ako bas ne zelis (i doplatis). A za dosta stvari kupovina u USA, Hong Kongu ili Singapuru se isplati cak i kada platis carinu i PDV u odnosu na cene kod nas.

Slazem se sa tvojom konstatacijom, nije potrebno da se ukljuci spediter da bi cena skocila, dovoljno je da carina proceni da treba da carini nesto i da onda cena bude uvecana. Za neke stvari jeste jeftinije cak i kad platis carinu i PDV, ali je to bilo izrazitije kad je dolar bio slab. takodje drugi problem je sto dosta USA prodavaca ne salje u srbiju, ili ako salje onda su postarine visoke, mislim kako koriscene stvari tako i nove. Sve ovo se odnosi na ebay.com jer ostalo je zanemarljivo sa tacke gledista sirokih narodnih masa. takodje za placanja na nekim drugim sajtovima paypal mozda i nije neophodan te odatle njegov znacaj prositice... iz ebay-a.

Mozda sam ja imao srece sa carinom (Beograd) ali vrlo retko su mi naplatili carinu vecu nego sto treba da bude. Par puta prodavac nije ubacio racun u paket pa su me zvali da im donesem fakturu u postu na uvid i onda je sve proslo ok. Jeste smaranje ali bolje nego da lupe neku svoju procenu. Doduse nikad nisam trazio od prodavca da napise manji iznos, pise poklon itd. Kupujem na netu od 2003. i po mojoj proceni bilo je negde oko 150-200 posiljaka u vrednosti 5-500 € a roba je bila razna - knjige, hardver, satovi, uniforme, odeca, foto-oprema... Sve je izaslo jeftinije nego ovde a vecinom i nema da se kupi kod nas. Tri (3) paketa su se izgubila, dva su poslata ponovo a jednom se gubi svaki trag. Bila je neka sitnica pa nisam hteo da se cimam oko toga. Losa iskustva imam samo sa DHL-om ali to je potpuno druga tema. Slazem se da je najbolji period bio dok je dolar bio slab prema evru i period pre dogadjanja sa Neckerman-om.

Vrh Dno