Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko ne zna ništa konkretno o HD 7000, kako stoje stvari :(

Niko ne zna ništa konkretno o HD 7000, kako stoje stvari :(

pa zna se da napustaju stari koncept dizajna da idu blize ka GPGPU, znaci nesto kao g92 -> fermi... (po pitanju dizajna, neverujem po potrosnji zato kontam da ce cip biti "mali" i ako bude mali ima jakooo brzo da vidimo dual GPU resenje koje ce parirati NVu monolitnom cipu) :)

In your dreams :d... :p

Poslednja izmena:
@rama ti mesas babe i zabe...

Zašto je mešanje baba i žaba kad se direktno porede dve dual gpu karte gtx 295 i gtx 590 i na osnovu toka ustanovi da je trebalo gotovo tri godine da se dobije duplo brža dual gpu karta? :)

Sad sam napravio malo detaljnije istraživanje i ustanovio napredak, ovog puta gledam samo single gpu karte. Idemo redom. GTX 580 je brža od GTX 480 čitavih ~20%, GTX 480 od GTX 285 50% (to su morali nategnuti malo više pošto su kasnili, pa smo imali problema sa grejanjem), GTX 285 u odnosu na 8800GTX (da mislim baš na 8800GTX, kartu koja je izašla krajem 2006.) skoro duplo brža. Znači u poslednje 4 i po godine nismo imali baš ogroman dobitak.

Poslednja izmena:
Ne znam, radeoni su od tad izasli na vreme :d.

Pa ajde ako te ne mrzi izlistaj testove Radeonki od 3870 pa na ovamo, da vidimo koliko napredak imamo od tada, što se tiče atija.

Zašto je mešanje baba i žaba kad se direktno porede dve dual gpu karte gtx 295 i gtx 590 i na osnovu toka ustanovi da je trebalo gotovo tri godine da se dobije duplo brža dual gpu karta? :)

Ako vec tako poredis moras da ukljucis i procenat skaliranja karte.GTX 295 je skalirao i do 90% ,karta koja je bila brza od GTX 260 SP 216 SLI a sam GTX 590 ne skalira bozanstveno tj ni blizu kakva je bila GTX 295.
Sad me to sve navodi na onu vasu pricu o PCI-2 kao uskom grlu sto nije nemoguce za Fermi obzirom da je bas zahtevna arhitektura!

Sad sam napravio malo detaljnije istraživanje i ustanovio napredak, ovog puta gledam samo single gpu karte. Idemo redom. GTX 580 je brža od GTX 480 čitavih ~20%, GTX 480 od GTX 285 50% (to su morali nategnuti malo više pošto su kasnili, pa smo imali problema sa grejanjem), GTX 285 u odnosu na 8800GTX (da mislim baš na 8800GTX, kartu koja je izašla krajem 2006.) skoro duplo brža. Znači u poslednje 4 i po godine nismo imali baš ogroman dobitak.

Imas totalno pogresan rezon.Ne znam zasto uopste u tu pricu ubacujes GTX4xx seriju kad se zna kako je ona pronikla?!
Drugo ta serija i ne postoji kao kompletna imas svega par kartica zakljucno sa GTX 460 koji je probio led za narednu seriju 5xx kao kompletne (FERMI ) produkte
tako da se slobodno moze uvrstiti i u seriju 5xx jer fakticki ni sad se ne razlikuje od GTX 560 (Bez Ti)

Takodje ne racunas half node i full node procese i prelaske u okviru refresh serije.
Pa i sam GTX 285 je iz serije GTX 2xx.Po tebi bi trebala da bude nova serija obzirom da se radilo o prelasku sa 65 nm na 55 nm.

Ako vec hoces tako da racunas jedino precizno poredjenje je sledece :

G92 (65-55nm)-GT200 (65-55nm)
GT200 (55nm)-GF110 (40nm)

Pa sad racunaj koliki je napredak.

Evo i ja sam malo prosarao po igrama i uzeo sam najbrzu kartu iz GTX2xx serija se single GPU iz GTX5xx serije :

Far Cry 2 Ultra/8xAA/1920x1200

GTX 285 - 52 fps
GTX 580 - 104 fps

100%
----------------------

Crysis Warhead 2xAA DX10 /1920x1200

GTX 285 - 35 fps

GTX 580 - 63 fps

80%

-----------------------

Dirt 2 8xAA/16AF/1920-1200

GTX 285 - 45 fps

GTX 580 - 96 fps

114 %

------------------------

Itd..Napredak je definitivno jako velik.

Sorry za dugacak post ali nije mi prvi put :D

Poslednja izmena:
Momci a da batalimo pricu o starim nV i ATI karticama i vratimo se na AMD Radeon 7000? :)

A ovo je tema o AMD Radeon 7000 ja mislio G@W vs PCBeast :):p private chat.
Aj malo predvidjanja (filozofiranja) dok ne procuri neka vest.

Ja očekujem veliku boost u performansama zbog samog procesa proizvodnje od 28nm i same optimizacije shadera na kojoj su radili u 6xxx seriji, što se mene tiče ja ću lično biti zadovoljan ako 6990 upakuju na jedan čip a to je totalno realno da to urade uspeli su sa 4870x2=5870 a zbog proizvodnog procesa koji je još manji očekivanja su minimalno ta.

A negde na početku ove teme sam isto postovao da čak i kada dodju grafe Ati7000 ili nvidia gtx680 koje će biti 200% brže od sadašnjih čemu sve to, kada se na samom unapredjenju grafe a i gaminga stagnira jako dugo DX9 i dalje vlada DX11 ništa nije doneo, konzole vladaju a svi smo se opremili sa novim grafa CF i SLi-evima neki i postali smo totalno ludi bukvalno priželjkujemo da nam nešto zasecka Crysis 2 tema i DX11 mod anyone ljudi šetaju sad i gledaju kažu dive se grafi :wall: a kompovi nam imaju hexa uskoro i octo core i melju sve pred sobom a mi neznamo šta ćemo sa njima.Iskreno nikad jači komp nisam imao a ne palim igre u poslednje vreme ne zbog toga što nemam vremena nego zbog loših naslova tj. sve je isto nisam ništa novo video dugoo na PC-u.

Svi mi znamo da je to jedan biznis i da mi kupujemo te grafe zbog frejmova ni zbog čega drugog ali svi mi želimo eye candy grafu na novim igrama a to za neku igru nisam rekao dugo tipa divi grafu izuva a o igrivosti neću da pričam, nešto će morati da se menja vrlo brzo u gaming idustriji inače po meni bacamo pare jer ko će želeti da predje na nove serije grafičkih i zbog čega osim zbog mode i boljih rezova u 3dMarku.

Poslednja izmena:
word.
mada ce ova jesen biti dobra...makar tako deluje

PC hardver je reda veličine nekoliko desetina puta jači od konzola (ako ne i više), osobito grafička komponenta, pa što je onda problem? ... Microsoftov API, koji je postao preabstraktan za konkretni hardver.

B-ZiGER je napisao(la):
Ja očekujem veliku boost u performansama zbog samog procesa proizvodnje od 28nm i same optimizacije shadera na kojoj su radili u 6xxx seriji, što se mene tiče ja ću lično biti zadovoljan ako 6990 upakuju na jedan čip a to je totalno realno da to urade uspeli su sa 4870x2=5870 a zbog proizvodnog procesa koji je još manji očekivanja su minimalno ta.

Pitanje koliko će biti optimizacija iz prethodnih generacija. HD6900 serija sve više izgleda kao da je uletila u procjep između starog i novog. VLIW arhitektura je službeno napuštena, a teško da će čekati tek naredne godine da to i fizički provedu. Najlogičnija varijanta je split-launch ove godine (nešto GCN, nešto VLIW).

Poslednja izmena:
Cisto sumnjam da ce smanjiti (nesto drasticno) TDP sa novim kartama, ako pricamo u visem middle-high end segmentu. Prvo, ako to urade imace manje lufta da napakuju tranzistore pa ce i performanse biti slabije a drugo nece biti potrebe za prodajom kvalitetnih i skupih napajanja, sto opet ne verujem u to. Jedna grana IT industrije vuce drugu, uvek bilo i bice.

Cisto sumnjam da ce smanjiti (nesto drasticno) TDP sa novim kartama, ako pricamo u visem middle-high end segmentu.
Jedino tu ja vidim korist od 28nm... da se smanji potrosnja i da lepo upakuju zajedno sa APU u malo kuciste i ubace u neki monitor...

Poslednja izmena od urednika:
Dzaba mi ovde naklapamo posto jos bar nekih konkretnih informacija nema, a sto se tice samih karti ako budu dostupne do kraja godine bice odlicno.. tako da cu ja takticki da se povucem iz teme do daljnjeg.

Jedino tu ja vidim korist od 28nm... da se smanji potrosnja i da lepo upakuju zajedno sa APU u malo kuciste i ubace u neki monitor...

Ne ocekujem smanjenje TDP-a u istoj klasi. To smanjenje ce postojati u smislu da ce se dobiti vece performanse za isti tdp, pa ce u kartica nize klase biti priblizno kao kartica klase iznad iz prethodne generacije (Ovo ne mora bukvalno). Npr 6870 ~ 7770. E sad ta 7770 bi trebala da ima slican tdp kao 6770 (5770). Tako da bice smanjenje TDP-a, ali ne na nacin kako neki ocekuju. U Apu ce ici ove kartice sa manjom drugom cifrom i posto je to nova klasa, ocekujem da ce tu da se najvise trude :)

Ukratko:
7770 bi trebalo da ima tdp od 6770 (5770), a performanse 6870. (Ovo je gruba procena, moze se razlikovati +-20-30%).

to je verovatno vrlo lako ostvarivo, moguce da ce biti i veci napredak

Link je totalna glupost :). Kakav GloFlo 28nm, Tajvanci su dobili sve pa i 2nd gen Bobcat.

AMD's HD 7000 series graphics cards with PCIe 3.0 support is coming

amdhd7000pcie3_dh_fx57.jpg

Source:

http://goo.gl/1Gm1P

Mene samo zanima kakve ce biti performanse ovih low-mid range gpu-ova ( do 130e),tj da li ce biti nekih velikih skokova u performansama izmedju npr 5770 i 7770.

Naravno, 7770 bi trebalo da bude po performansama ~6870...

Mlatite praznu slamu momci.
Do ne dobijemo neke "procurele" informacije možemo samo da maštamo i bavimo se pukim predviđanjima.

Jedna frakcija foruma će kao i obično predviđati fijasko, druga vanserijske performanse a obe će dovesti do zaključavanja ove teme na neko vreme.

Postujte ako imate neke informacije ili zaista konstruktivne ideje a ne ove linkove od pre godinu dana.

Charlie javlja da ce AMD uspeti da izbaci 7xxx seriju ove godine jer su se fokusirali na proizvodni proces koji je targetovan za "lower power" chipove. Znaci ove godine ce izaci graficke koje trose manje struje [sredina 7xxx range-a, and lower] a krajem ove/pocetkom sledece godine ostatak high powered ekipe. Nvidija mora da ceka taj highpowered proces, jer njihovi shaderi su predvidjeni da rade na skoro duplo brzim brzinama nego kod AMD-a.

Poslednje vesti govore da je AMD izgleda na pragu da zaista pre Nvidie predstavi generaciju GPU-a zasnovanu na 28nm proiyvodnom procesu. E sad,detalja nema koje su to kartice.

Poslednje vesti govore da je AMD izgleda na pragu da zaista pre Nvidie predstavi generaciju GPU-a zasnovanu na 28nm proiyvodnom procesu. E sad,detalja nema koje su to kartice.

Pa ove godine tesko da ce biti "high end" kartica. To se provereno zna. Verovatno ce prvo krenuti sa 150-200 range-om, pa onda range ispod toga, a oko nove godine high end.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno