Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice cene nemoguce, mozda polovinom 2012

Zasto nemoguce ? Mislio sam na mid segment ?

Zasto nemoguce ? Mislio sam na mid segment ?

Neverujem da ce AMD ici na velik cip samim tim ce i mid segment cip biti dosta manji... a ako bude islo na 2x performanse (sto znaci i "velik" cip cene ce biti visoke), takodje new gen arhitektura GPU ima da povuce vise tranzistora za GPGPU, tesselaciju, itd sto automatcki znaci manje mesta za igre

I u to vreme ja nisam kupio 3DFX, nego Diamond Stealth S220 (Rendition Verite 2100)....to su bila klokerska vremena - GPU sa 40MHz na 65MHz ;)
E ovoga se dobro sećam, uz Voodoo mi je trebao i neki Matrox ili ATi da bi imao pristojnu 2D sliku, a ovako uzmem Stealth S220 za 220DEM i zinem kada sam prvi put učitao Tomb Rider i onu jurnjavu po Veneciji.

Da...samo sto si sa Voodoo-om bio miran jer je 90% igara bilo na glide-u ;) a sa drugim akceleratorima si morao da se pomucis da bi ih poterao u 3D.
Tomb raider 2, Forsaiken, Myth: The Fallen Lords....neke od prvih igara sa pravom 3D akceleracijom.

Ja od ove serije ati-a ocekujem da ce za nekih 200 e moci da se pazari kartica jaca od GTX580. To su neke moje procene. I ocekivanja.

I ja se nadam ovome jer se litografski proces ozbiljno usitnjava, gotovo kao u vreme prelaska sa 80 na 55nm.
Tada smo dobili dva i po puta više šejdera sa sličnim frekvencijama i potrošnjom.

Uzimajući u obzir da je GTX580 brži oko 35% od sadašnje AMD kartice od 200 eura mislim da je taj cilj lako dostižan (na primer HD 4850 je duplo brži od HD 3850 ili gotovo brz kao HD 3870X2).

vise takvi napredci jednostavno nisu moguci.... tocak je izmisljen i sad ga je tesko ubrzat... gomilanje shadera ne donosi linearno ubrzanje takodje

Nije ni potrebno podizati vise performase, karta od 250e gura sve sa max detaljima na 50+ frejmova (sem nekih cesto namerno neoptimizovanih igara da bi sluzile kao benchmark). Akcenat ce biti ka novim tehnologijama, bolje podrzanoj teselaciji itd

Ali uzmi u obzir dolazak next gen konzola. Nece igre vise biti bas kao do sada. Bice zahtevnije (portovi). Tako da dodatne sirove snage nikad dosta. Onda hoces da kazes sa tom tvojom konstatacijom da je glupo sklapati crossfire i SLI konfiguracije ? Jer sve sljaka i na karti od 250 e na vise nego prihvatljivih 50+ fps ?

Pa ako se poboljsanja u grafici odnose samo na povecan broj poligona, jednostavno povecanje shader procesora i generalno sirove snage GPU ce biti dovoljno jos neko vreme. Ali ne moze se tako zauvek. Desice se da ce recimo dupliranje poligona dovesti do povecane hardverske zahtevnosti (logicno) ali to nece biti ispraceno razlikom u kvalitetu prikaza.
I da, jeste glupo sklapati SLI/CF konfiguracije zbog igara(sem mozda 2x5770, na primer ko vec ima jednu, ili 6850), ali ako neko uziva u tome, to je onda druga stvar.

Ali uzmi u obzir dolazak next gen konzola. Nece igre vise biti bas kao do sada. Bice zahtevnije (portovi). Tako da dodatne sirove snage nikad dosta. Onda hoces da kazes sa tom tvojom konstatacijom da je glupo sklapati crossfire i SLI konfiguracije ? Jer sve sljaka i na karti od 250 e na vise nego prihvatljivih 50+ fps ?

Konachno....next-gen konzole....a kada....tek 2014. godine izgleda....do tada nam nista od novih grafike izgleda i ne treba....
Mlacenje prazne slame,kao po obichaju i onda sledi max deset ponosnih vlasnika kartica iznad 200e nove serije ...znachi jadni smo i sto se pre pomirimo sa tim bice nam lakshe!

Odavno se zna, ko zeli da se igra neka kupi konzolu. Sa svim svojim vrlinama i manama. Ostali moraju da se pomire da ce za igranje portova na PC-u izdvajati daleko vise novca na upgrade nego sto je to bio slucaj do sada.

Razmisljanje Malog Perice.

Poslednja izmena:
Odavno se zna, ko zeli da se igra neka kupi konzolu. Sa svim svojim vrlinama i manama. Ostali moraju da se pomire da ce za igranje portova na PC-u izdvajati daleko vise novca na upgrade nego sto je to bio slucaj do sada.

kakva su ovo razmisljanja iz 2005. godine

kakva su ovo razmisljanja iz 2005. godine

Mi imamo kuci i XBOX 360 i veruj mi da em odigramo sve unapred u odnosu na PC...em to na PC-u ne izgleda ni nesto Bog zna bolje u naj sluchaju....tako da je konstatacija za konzole sasvim na mestu....buducnost PC-a kao igrachke mashine je ozbiljno dovedena u pitanje...konzole,smart TV....pojesce nashe ljubimce koliko god se mi opirali....

Haha sto volim ovakve izjave. Kao da sve dolaze sa istog izvora, toliko su slicne da podsecaju na pamflet:) Samo jos fale i tableti i smartfoni da se prica ipak apdejtuje na sezonu 2011/12:d

Mi imamo kuci i XBOX 360 i veruj mi da em odigramo sve unapred u odnosu na PC...em to na PC-u ne izgleda ni nesto Bog zna bolje u naj sluchaju....tako da je konstatacija za konzole sasvim na mestu....buducnost PC-a kao igrachke mashine je ozbiljno dovedena u pitanje...konzole,smart TV....pojesce nashe ljubimce koliko god se mi opirali....

Ne izgledaju ni meni bolje kada skinem naočare :d

Imao sam cirus logic 1 mb, diamond viper 330, voodoo3 2000, ati 1600xt, nvidia 7100gs(cekajuci bolju), 7600 gs, ati 3870 i sad ati 5770. I geforce mx400 i 440 sad se setix XD
Volim obe firme ali se nadam da ce 7000 da mi nabaci osmeh na lice najvise od svih.
Kako godine prolaze za sve manje para sve brze i brze kartice.
Dzojped ne podnosim, nemam pipkolike prste.
Cenim i ja da ce se za 200 evra dobiti Bruce Banner :)

Poslednja izmena:
Po meni su ovakve teme zasnovane na "rekla kazala", par slichica, grafika, tabelica, nekog predjashnjeg iskustva totalno bzvze, osim ako uzmemo u obzir zanimljive izjave, dijaloge...diskusije
ne vredi ovoliko troshiti ni vreme, ni tastaturu, a po nekima vidim ni zivce :D dok neshto ne bude u radnji, u nashim rukama, mashinama ili bar dok ne vidimo neki rivju na netu... izuzev, naravno, iz razloga zabavnog prepucavanja koji se moze prochitati u pojedinim postovima

neko moje mishljenje je da svi oni nama prodaju maglu i to na kashichicu. odavno hw napreduje mnogo brze (pa iako je na kashichicu, doza od nekih 40-50% u proseku, nam se daje na svakih par meseci :D) nego sw, a zashto? moraju da zive od nechega, da se obezbede na duze staze. granice se vec naziru (jedino da se nekako razredi vazduh ili pak smanji gravitacija :D kad su recimo automobili u pitanju), pa se krece ka multi cpu i gpu reshenjima itd itd, a shta se deshava sa pc igrama? velika vecina moze pristojno da se igra i na grafikama od 100 i manje e. a zashto i sw ne napreduje tom brzinom? mislim da barem 80% populacije, koja kupi rachunar, na njega gleda kao na usisivach ili toster. kupi ga jednom i to traje dok se ne raspadne ili dok zaista ne bude vishe ni zashta (tipa 5-8 godina) i zashto bi se ovi trudili da naprave neshto shto ce samo onih 20% moci da igra, a da pri tome pristojno izgleda. boli ih uvo, zato i unril endzin vlada jer na 8600gt leti sve :D) i ubedjen sam da se blizi kraj polako pc gamingu odnosno budzenju komponenti zbog igranja na istom. i shto kazu neki, okrenuce se shto manjoj potroshjni i kompaktiranju postojecih rachunara, pa na kraju pc vishe nece ni postojati vec cemo imati neshto izmedju desktopa, smartfona, tableta i laptopa :D na chemu cemo sve raditi + neki 3d cvikeri ili pak cvikeri u obliku nekog mini kompa :D

i aj da kazem neshto i na temu, da ne maltretiram i ja moderatore :D mislim da serija 7 nece biti nishta speshl, iako bi bilo neophodno barem 40% da bude brza, imajuci u vidu seriju 6 koja je, realno, samo par procenata brza od pete (default). gledah neke shotove sa 5850 kad sam radio, i gledano klok za klok, a klokuju se slichno, ladno je brza i od 6870, a 5870 da i ne prichamo, par % sporija od kajmana pri max oc-u.

a sa druge strane, teselacija i o upotreba iste...mislim, metro (prosechna igra, da se ja pitam) koji radi katastrofalno, na chemu sam god probao sa max detaljima, a ochi su mi ispale pokushavjuci da pronadjem tu teselaciju i omekshavanje ivica koje toliko faktapuje frejmove u igri :D jedino shto se secam iz igre je slide show u pojedinim smoke scenama :D
a, pustih crysis 2 dx11 na maxu sa 6850 cf (koji btw ni ne radi uopshte) i naravno, slide show, na youtubu videh isto to ali na gtx 590, i naravno, opet radi jadno. ista situacija i sa prvim delom, evo tek sada, nakon 4 godine, moze da se igra u fulu i to opet mora da se da lepa suma za sistem...misliim...dx11 mi deluje najveca magla u istoriji prodaje magle :D

jednom rechju, nekako je preveliki jaz. ima par igara koje ne mozesh da igrash ni sa najjachim hw-om, a sa druge strane onu veliku vecinu igrash za 8800gt sa medium/high u malo nizoj rezoluciji (volim i ja 60+fps i skup hw, ali po meni vecina tako ne misli)

i sada, da nema lozenja od strane onih 20%, zagrizenih hw, pcgame frikova, gikova i fanbojeva, josh odavno bi propali svi

da sam ja nvidia, ja bih, recimo, kolegi, pcbeastu dao neku platu ili barem slao hw na testiranje (ovo ozbiljno mislim), i jedino opasan marketing i davanje magle na kashichicu, moze da ih spasi josh malo (shto se tiche pc trzishta).

@demios
Nesto se ne secam da smo neki prisni drugari a ipak sam ti preneo sindrom velikog posta :D
P.S.A sto meni?Ima ovde jos hardverasa.Npr.G@W,on je i onako rekao da ove godine kupuje Kepler,
red bi bio da malo pocne i da vezba a jos prima i platu.Gde ces bolje :p

Inace ovo za propadanje nisam bas razumeo?Ko konkretno moze da propadne?
I ranije su mnogi predskazivali propast PC gaminga u globalu kao i nVidia -mislim mlacenje prazne slame..

@pcbeast
slabo zalazim u ovaj deo foruma bash iz onih gore razloga jer me zaista nishta ne zanima dok to ne dofatim u ruke i izmesarim kako dolikuje :D al reko ajde vidim kad ce sedmica da izadje i prochitah svashta, pa reko ajde i ja svashta da napishem :D
Ima vas, naravno, josh, ali jednostavno, ti unosish najvishe emocija, zelje, zara, entuzijazma u svoje izlaganje, i zaista verujesh u to shto pishesh/prichash, pa eto, nekako se idvajash (nemoj neshto loshe ili pogreshno da protumachish) i eto tebe spomenuh.

Ne misilm bash da ce propasti oni kao firma, ali okrenuce se nekim drugim stvarima, a ne razvijanju gigantskih chipova koji troshe pola kw i imaju trilion tranzistora, sa chime ce crajzis 3 da radi na prustojnih 30fps :D

a ono pre mog posta nije mlacenje? :D

Ajd jos ovaj off da se moderatori ne ljute,mislim malo tolerancije ipak smo ljudi ;)
@Demiose
ma razumeo sam ja tebe druze iste sekunde,vidis da se i sam salim na svoj racun :p
A upravo iz toga kako si me vec okarakterisao smatram da ce nV i dalje da gura istim tempom
a budzet im dozvoljava da ostvare i padove i skokove ..
Jedino ako se tvoja prica oko globalnog pada PC Gaming-a bude obistinila povuci ce se i jedni i drugi u to sam siguran i preci ce
na neke druge bitne stvari tipa GPGPU,mobile chipove,hibridna resenja i sl.
Eno recimo AMD je poceo da stancuje RAM memorije.

Inace,sve i jeste mlacenje prazne slame kao i sam sto si rekao,dok ne uzmes u svoje ruke od posla nema nista ;)

Poslednja izmena:
Ja bih rekao da si ti u manjini, cika Nex ;)

Jeste kad je svet pun retarda sa 2 grama mozga kome su kozole sa svojim *****skim igrama taman po meri :)

Ja sam optimista po pitanju retarda pa majku mu mora i njima vec jednom da dosadi taj COD 6, mada eno ih na ulicama Londona ko zna mozda im je vec dosadio GTA i ubijanje i gazenje baba pa se frustrirani :p

A oni Pakistaneri po Londonu ustvari traze Makarova majku mu..eto reseeenija :d

Jeste kad je svet pun retarda sa 2 grama mozga kome su kozole sa svojim *****skim igrama taman po meri :)

Ja sam optimista po pitanju retarda pa majku mu mora i njima vec jednom da dosadi taj COD 6, mada eno ih na ulicama Londona ko zna mozda im je vec dosadio GTA i ubijanje i gazenje baba pa se frustrirani :p

Jeste svet pun retarda i sve velike kompanije tako i nastupaju, racunaju da ce ce njihove proizvode pazariti retardi bez dva grama mozga pa nam svaka nova serija kartica donosi ubrzanje od "ogromnih" 25 % u proseku.

Zasuci ruke i u inzinjere pa ce EI Nis mozda da predstavi teslu 5000 :p

I don 't think so. This is your life, good to the last drop ...

Ako su console manijaci retardi onda ni mi nismo dalje od toga. Ati i Nvidia muzu korisnike samo tako pa opet fanova ima koliko hoces...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno