Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A prognoza da ce Fermi u startu da pregazi AMD kao "plitak potok" ;) ? To sto nVidia trenutno ima kompletniju ponudu od AMD-a ne znaci da ce je imati u buducnosti, cekaj da se pojavi kartica pa posle spekulisi do mile volje, jer se gleda price/performance faktor, a ne samo performance faktor :). A PC exclusive naslove trenutno prave vecinom Blizzard i Valve, njihovi naslovi nisu nesto preterano graficki zahtevni,... A uskoro ce i refresh konzola tako da ce biti jako interesantno kako ce se trenutni GPU-ovi ponasati sa PS4 igrama ;).

Sve mi se cini da sam ti simpatican pa si ovo napisao cisto da samo kazes nesto :d
Pa teme se i postavljaju da se spekulisu a ja obicno retko kad gresim ;)
Kad pominjes price/performance to bi opet trebalo da bude proporcionalno u odnosu na konkurenta i vice versa.
A to za koznole,ako je istina me jako raduje,iskreno bas.

Pazi da ne bude po ovoj : "Ko visoko leti nisko pada" ;).

Pa realno svi su se smejali Fermi-ju ,velika vecina sa mrznjom (neki od njih rade i za AMD) a ispalo je bas onako kako sam napisao mada moze i ovako :
"Ko drugome jamu kopa sam u nju pada " :)

A sta radi nVidia ? Izmislja nesto radikalno novo ? Ti si pricao istu stvar za Fermi, kako ce u nizem proizvodnom procesu pokazati pravu moc ;),...

Naravno mislivsi na 28nm i to sam hipoteticki nagovestio jer je za 28nm Kepler bio rezervisan.Na kraju se ispostavilo da nizi nm proces nije bio potreban
jer su savladali 40nm a realno i da prebace Fermi u 28nm opet bi mogli da izvuku verovatno zadovoljavajuce performanse.
Posto su najavili Kepler,28nm im je vec dostupan tako da znaju sta rade . Pa Kepler je sasvim drugacija i nova arhitektura!
P.S.Zar Fermi i nije pokazao svoju pravu moc prvo u GPGPU a onda kao GTX .Pogledaj samo razliku izmedju GTX 285 i GTX 580!

I da pricas o Intel-u / nVidia a trenutno furas AMD ;) jako interesantno , jel to Ivy + GTX6xx u planu :),...

Ivica nije a GTX 6xx vrlo verovatno.

Poslednja izmena:
Ja očekujem da će jedni i drugi nastaviti da nam prodaju maglu, tj. da ćemo opet videti ubrzanje od nekih 30-35%, kao što je bio slučaj sa poslednjih par serija.

^ +1

u samom prelazku sa 40nm na 28nm ja ocekujem napredak bar 30%

e sad, ako ubacimo u pricu i PCI Express 3, da kazemo da ce u praksi biti brze/bolje za 50% (mozda i vise od 100%)

onda se pobojsanje u preformansama dize za realnih 80%

sta sad mi imamo od toga?

brzi protok gb/sec, vise fps-a, realisticnija grafika,

u svakom slucaju jedva cekam i bas me zanima koliki ce se napredak napraviti u odnosu na sadasnju ponudu.

Poslednja izmena od urednika:
Do pojave konzola sa takvom tehnologijom mislim da nece biti ni igara koje bi to iskoristile.... znaci, prvo nam trebaju 28nm konzolice :)

Poslednja izmena od urednika:
Slažem se. Prvo nove konzole/novi zahtevniji endžini pa onda kupovina još jačih grafičkih karti.Još godinu dana bar neće trebati ništa jače od 6970/560Ti.
Naravno 28nm će doneti ultra jaku grafiku za manje para od sadašnjih karti, to je dobro..

Zaboravljate jednu stvar 40nm -> 28nm (43% vise tranzistora linearno, 104% povrsinski) je dosta veca tranzicija nego 55nm -> 40nm (37.5% linearno, 89% povrsinski), jer je TSMC preskocio 32nm (ako se dobro secam).
Uglavnom dobitak od proizvodnog procesa je dosta veci, tako da ja ocekujem dosta veliki porast performansi, usudio bih se reci cak do 100% u nekim situacijama, mada ~70% overal je verovatnije.
Mada treba sacekati ovaj AMDov GCN, da vidimo kakav je. Mozda bude veliki napredak za computing, ali manji za igre (kao fermi)...

Poslednja izmena:
u samom prelazku sa 40nm na 28nm ja ocekujem napredak bar 30%

e sad, ako ubacimo u pricu i PCI Express 3, da kazemo da ce u praksi biti brze/bolje za 50% (mozda i vise od 100%)

onda se pobojsanje u preformansama dize za realnih 80%

sta sad mi imamo od toga?

brzi protok gb/sec, vise fps-a, realisticnija grafika,

u svakom slucaju jedva cekam i bas me zanima koliki ce se napredak napraviti u odnosu na sadasnju ponudu.

Sve ispod 50% je vrlo lose, ja ne znam zasto neki mesaju generacije na istom proizvodnom procesu, i one gde se prelazi u sitniji, ako je prelazak sa 55 na 40nm bilo prodavanje magle ja ne znam sta onda treba da se dobije da bi smo bili zadovoljni.

Ja očekujem da će jedni i drugi nastaviti da nam prodaju maglu, tj. da ćemo opet videti ubrzanje od nekih 30-35%, kao što je bio slučaj sa poslednjih par serija.

Ja baš suprotno, očekujem velike promene u arhitekturi, prvi put od G80/R600. Iako raznorazni Fuadi i ostali internet prodavači magle govore suprotno, nešto mi govori da će nešto od novih tehnologija na čijoj bazi AMD razvija fusion a nV ARM CPU/GPU, završiti u narednoj generaciji.

@PCBeast
To što ti misliš da znaš je bazirano na internet tračevima likova ko što su Fuad, Charli i ostalih koji žive od plasiranja poluproverenih vesti. Taj GTX580 koji pominješ je školski primer koliko dotični znaju šta se dešava u R&D odeljenju AMD/NV. Zato te i prozivam za inženjera, govoriš sa toliko sigurnosti a izvori na osnovu kojih praviš prognoze su Kurir i Ali.

Sve mi se cini da sam ti simpatican pa si ovo napisao cisto da samo kazes nesto :d
Pa teme se i postavljaju da se spekulisu a ja obicno retko kad gresim ;)
Kad pominjes price/performance to bi opet trebalo da bude proporcionalno u odnosu na konkurenta i vice versa.
A to za koznole,ako je istina me jako raduje,iskreno bas.

Videh da si "krvnicki" napadnut od strane AMD fanova pa rekoh malo da se ubacim da malo od/pomognem ;). Taj odnos (price/performance) ide u vecini slucajeva kakva je situacija na trzistu i kako pojedincima dune u glavu, tesko da ce iko to moci da predvidi. Wii U izlazi najkasnije do treceg kvartala sledece godine,...

Pa realno svi su se smejali Fermi-ju ,velika vecina sa mrznjom (neki od njih rade i za AMD) a ispalo je bas onako kako sam napisao mada moze i ovako :
"Ko drugome jamu kopa sam u nju pada " :)

Ko se nije smejao GTX 470 i GTX 480 (tebe ne racunam :)), stvarno su bile jadne u poredjenju sa AMD konkurencijom, step up je bila GTX 460 po ok ceni, pa onda cela GTX 5xx serija koja je trenutno best buy u odnosu na ATI.

Naravno mislivsi na 28nm i to sam hipoteticki nagovestio jer je za 28nm Kepler bio rezervisan.Na kraju se ispostavilo da nizi nm proces nije bio potreban
jer su savladali 40nm a realno i da prebace Fermi u 28nm opet bi mogli da izvuku verovatno zadovoljavajuce performanse.
Posto su najavili Kepler,28nm im je vec dostupan tako da znaju sta rade . Pa Kepler je sasvim drugacija i nova arhitektura!
P.S.Zar Fermi i nije pokazao svoju pravu moc prvo u GPGPU a onda kao GTX .Pogledaj samo razliku izmedju GTX 285 i GTX 580!

To je sve tacno sto si rekao. Ali ajmo ovako 8800GT / 9800GT prva je u 65 nm druga je u 55 nm jel tu nije bilo prodavanja magle :) ? A inace sto se tice tog testa tehnologije to je vec pre i bilo, sa 4770 zar ne, tada su testirali kako ce da im se ponasa 40 nm proces :) ?

A sto se tice GPGPU, GPU do 100 evra je sasvim dovoljno jak da ti nekoliko puta ubrza render, jedino sto fali je bolja softverska optimizacija :).

Ivica nije a GTX 6xx vrlo verovatno.

Lepo lepo :).

Još jednom ponavljam: Crysis 2 je zapečatio sudbinu high end grafičkih kartica. Mogu komotno nekadašnji ciklus izbacivanja stvarno nove generacije čipova sa nekadašnjih 9-12 meseci, preko današnjih 12-18 meseci da pomere na dve do tri godine. Nikoga ne bi bilo briga jer igara koje koriste mogućnosti novih tehnologija NEMA!

Mislim da ovo vazi i za GPU-ove :) ?

Videćemo, mene su Brazos i Liano zaista prijatno iznenadili, verujem da će nadolazeća rešenja iz AMD, Intela i NV biti još bolja. Krenuli su u dobrom smeru, rade na integraciji čipova, mobilna rešenja ih teraju na to. Ako nastave da prodaju maglu kao što kaže rAMA mogu svo troje zajedno da stave katanac na firmu.

Sve bi bilo ok to što on priča kada bismo zapravo imali ikakvu predstavu o HD7000 i da je mesec dana do isteka NDA. A ovako do kraja godine može da bude svašta.

Ja ga nisam krvnički napao ali me živcira to njegovo busanje u grudi kako je ispao pametan u vezi GTX580 a to što ima istoriju šaljivih postova na forumu nikom ništa. Kako je krenuo ima da ubedi sebe da je neki novi Pachter ili šta već.

Igara nema pa nema, sve dok MS opet ne pogura stvar a njima fino ide finansijski sa X360 tako da su male šanse. To što je većina X360 pa i PC/PS3 multiplatformi sve na isti kalup, 3rd person glupost sa uprošćenom mehanikom, opcijama i izborima to je njih briga, sve dok ima ******a da to kupuju. A ******a pa još i sa primanjima svakim danom sve više.

@PCBeast
To što ti misliš da znaš je bazirano na internet tračevima likova ko što su Fuad, Charli i ostalih koji žive od plasiranja poluproverenih vesti. Taj GTX580 koji pominješ je školski primer koliko dotični znaju šta se dešava u R&D odeljenju AMD/NV. Zato te i prozivam za inženjera, govoriš sa toliko sigurnosti a izvori na osnovu kojih praviš prognoze su Kurir i Ali.

To uopste nije tacno.Ja sam rekao poznajem.A poznajem ima sirok pojam od rada sa takvim hardverom do samih ocekivanja.U tom opsegu mogu da kazem slobodno da znam jer sto se tice toga imam
veliko iskustvo.A nagovestaj koji proizilazi iz te price ili ti logika ne vidim gde me je prevarila sve ove godine ni najmanje.Za sve sto sam prognozirao i izneo ovde na forumu nije se desilo da pogresim ni jednom.
A to sto Fudlica i ostali pisu moze da bude manje vise istina ili cista spekulacija ali nikako za mene pandan kao nesto sto je od znacaja.
Inace nije da nije da je dosta puta vest bila istinita.Zanimljivo je to da se izvor sa neta uzima kao bitan kada je to nekom od koristi tj kada vodu vuce na svoju vodenicu.Mani me tih stvari!
P.S.Jednom sam te vec opomenuo da je lepse biti kulturniji.Nema potrebe za takvim recima i tim tonom.Nezadovoljstvo sakrij u sebi a kolege postuj kao sto ja postujem tebe - ocekujem isto.
Samo malo uctivosti..

Ruzne su ti te piramidice koje se vrte u krug.Vrati onog celavka ;)

@Rapture
I serije 5xxx i serija 6xxx jesu u sklopu istog proizvodnog procesa ali je i 40nm bio poligon za Cayman-a!Ne mozes reci da je to Cypress koji je tuniran pa da zanemarimo cinjnicu da se nije moglo ocekivati Bog zna sta!
Drugo fail je taj sto su obecavali mnogo a malo toga dali.Jedva se izborili da ostanu na nivou GTX480 = 6970
Slazem se za konstataciju da je glupo reci za napredak od nekih 50%+ da je prodavanje magle i za sigurno skok sa 40nm na 28nm ce doneti okvirno odlican boost.
Pozicija od oko 30% napretka bi iskreno bila prodavanje magle za novu seriju grafickih akceleratora.U grupu prodavanja magle ti je citava serija 6xxx.Nadam se da ce serija 7xxx da bude znatno ozbiljnija
i inovativnija.

@__zevs__

Tacno je da 28nm ima veliki potencijal i moze dosta da se radi na prosirenju chipa ali opet ne treba biti megaloman .
Sve zavisi od toga koliko ce i sama arhitektura da ponudi kao i to kako ce da tweakuju chip a sve to opet treba da spakuju okvirno u nekih 250w pa je upravo ta
zlatna sredina i dobar balans o kome prica Rapture (50%) kao dobra karta a ja cu dodati jos kao izbalansiran proizvod bilo bi stvarno odlicno.
70% bi bio zaista verliki uspeh a sve preko toga preterivanje.

P.S.Odlicna vest je da je pristup sasvim drugaciji i da ce Cayman-a da koriste za slabije serije tako da se mozda i moze ocekivati nesto vise.
@

Poslednja izmena:
Videh da si "krvnicki" napadnut od strane AMD fanova pa rekoh malo da se ubacim da malo od/pomognem ;). Taj odnos (price/performance) ide u vecini slucajeva kakva je situacija na trzistu i kako pojedincima dune u glavu, tesko da ce iko to moci da predvidi. Wii U izlazi najkasnije do treceg kvartala sledece godine,...

Pa realno si donekle u pravu.Ne moze da se generalizuje jer je sve i do samog brenda.Tipa odnos brzine GTX 580/570 u okviru od 100 Eur je malo veci iznos koji moras da doplatis za razliku u performansama tako
da se slazem da nista ne mora da znaci.
Ali opet bi trebalo hijerarhijski po performansama da se i cene pozicioniraju u odnosu na konkurenta kao i u sklopu serije istog brenda sto je sasvim logicno.
Izlazi Wii,nek izadje Sony,X Box i bice milina!

Ko se nije smejao GTX 470 i GTX 480 (tebe ne racunam :)), stvarno su bile jadne u poredjenju sa AMD konkurencijom, step up je bila GTX 460 po ok ceni, pa onda cela GTX 5xx serija koja je trenutno best buy u odnosu na ATI.

Nisam se smejao ne zato sto sam fan nvidia vec zato sto nisam video nista strasno sa tim karticama.
Odlicne karte,sasvim operativne,stabilne u radu ,brze (GTX 480 je brz kao munja) sa odredjenim karakteristikama.
Svi su se tad hvatali za grejanje i potrosnju.Ono opet GF100 je vukao to breme kao svoju karakteristiku ali se recimo opet razlikovalo
bar sto se tice grejanja od primerka do primerka tako da ni u toj prici nisi mogao da generalizujes.Takodje mnoge druge prednosti poput tesselacije i sl.

ATI je imao mnogo veliku prednost a realno i uspesan produkt tako da se mogao ocekivati i odlican biznis pogotovu kad nemas konkurenciju.
Samim tim sto su ATI chipovi iz pete generacije imali bolje karakteristike podignut je hype oko Fermi i pravila se losa reklama tj kontrakampanja.
I sta se desilo?Od silne negativne energije i hype-a izbacili su seriju 5xx i zgazili ih uprkos kasnjenju od 2 serije jer je Fermi odgovor na seriju 5xxx ne na seriju 6xxx ali su svakako
morali da se tako pozicioniraju.

To je sve tacno sto si rekao. Ali ajmo ovako 8800GT / 9800GT prva je u 65 nm druga je u 55 nm jel tu nije bilo prodavanja magle :) ? A inace sto se tice tog testa tehnologije to je vec pre i bilo, sa 4770 zar ne, tada su testirali kako ce da im se ponasa 40 nm proces :) ?

A sto se tice GPGPU, GPU do 100 evra je sasvim dovoljno jak da ti nekoliko puta ubrza render, jedino sto fali je bolja softverska optimizacija :).

Prelazak na nizi proizvodni proces tipa 65-55nm je korak ka zaokruzivanju proizvoda i postizanju boljih karakteristika.Ako aludiras na rebrending onda ok ali to je opet samo jedna karta u nizu koja je popunila
prazninu u seriji 9xxx.
Naravno ,4770 je bila pilot serija i to su ATI-jevci odradili pametno.Na takav nacin uspeh je kasnije i zagarantovan.

Pa imas sad i low budzet pro kartice ;)

Poslednja izmena:
Kad god vidim PCBeasta na temi o AMD kartama to je situacija za ovaj rad:

o0v13d.gif

Pa zašto pobogu? Pa je on stručan, objektivan, informisan itd. itd. :)

Što bi se reklo čovek je bard, institucija među IT poznavaocima, kakve kontroverze tu može biti pa da očekuješ flame war. Zaprepašćen sam i iznenađen tvojom konstatacijom :)

@G@W

Veruj mi da mi ne smeta tvoje podrugljivo ponasanje niti me dotice uopste od takve persone kao sto si ti takvog sklopa.
To je tvoj nivo i kultura!
Ono sto upada u oci je zasto ispoljavas tu vrstu vibre a to je iz razloga jer ja nemam dlaka na jeziku kada govorim o hardveru pa mnogo puta
iznesem dosta cinjnica koje neprijaju tvojim usima i tvojih istomisljenika omiljenog AMD/ATI brenda.
Sta ces,sve je to moj druze percepcija ;)

P.S.Za likove poput tebe je Gorth i njemu slicni INSTITUCIJA kao licnost a to je mnogo bitnije od piskaranja po forumu i iznosenja kojekakvih izjava!
Mozes da budes ekspert svetskih razmera kad ne posedujes ono sto treba da ima jedan kvalitetan covek ,sve pada u vodu.

Over and out.

Poslednja izmena:
Ma ok je, nismo od juče na forumu. Traje ova priča već koju godinicu. Samo mi nije jasno zašto perfidno deluješ i predstavljaš se kao neki fejk AMD poštovalac i poznavalac a odnos prema AMD karticama ti je u fazonu, ma dobre su odlične, dobar je mali, perspektivan, super je.. s obzirom da je retardiran :)

Što pišeš pismene sastave kada to što pišeš već znamo i može da stane u onu već antologijsku: AMD 20% brži a Kepler ČETIRI puta! Budi bar toliko iskren pa nemoj da krivudaš i da pravdaš tvoj stav nekakvim "informacijama" i "poznavanjem". Znamo svi da želiš da vidiš propali AMD i da ti je svaki post usmeren ka isticanju inferiornosti AMD proizvoda.

Mene iskreno sada nije puno briga za taj AMD/NV fazon i rat. Bitan mi je pomak i da veruješ da ću sledeći da kupim Kepler derivat od 200 evra i da ga ne pljujem dok ga budem koristio. Uzeću ga zbog Physx, CUDA i bolje teselacije. Smorio me ATI, nemam ja problem u glavi kao neki pa da verujem da je to što je neko pre 20 godina pravio nešto na jedan način siguran pokazatelj da je to i danas tako ;)

Izgleda do nisi video onaj poslednji deo OVER AND OUT?Ne znam sta tu nije jasno?
Ali opet ,ja cu tebe da ispostujem pa ces dobiti adekvatan odgovor pa da zavrsimo sa ovim.
Prvo u temu sam se ukljucio i sve sto sam do sad izneo je bilo na mestu i pored toga sto ti se licno nisam obratio
atakovao si na mene na licnoj osnovi.Opet nekultura,povezivanje hardvera na licnom nivou.
Kad vec zelis neku psihoanalizu sad si sam sa svojom izjavom upravo objasnio sta te mori da bi na kraju rekao ne ja nisam fanboy,ATI me smorio :)
Pricice za laku noc deco ;)

Sve sto imam da ti kazem na ceo tvoj neumesni post jeste PERCEPCIJA.

P.S.Nadam se da ces bar sad biti na mestu i neces nastaviti offtopic prepucavanje.
Nije u redu prema ostalim kolegama a ni prema onim koji citaju.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Pa realno si donekle u pravu.Ne moze da se generalizuje jer je sve i do samog brenda.Tipa odnos brzine GTX 580/570 u okviru od 100 Eur je malo veci iznos koji moras da doplatis za razliku u performansama tako
da se slazem da nista ne mora da znaci.
Ali opet bi trebalo hijerarhijski po performansama da se i cene pozicioniraju u odnosu na konkurenta kao i u sklopu serije istog brenda sto je sasvim logicno.
Izlazi Wii,nek izadje Sony,X Box i bice milina!

Nisam se smejao ne zato sto sam fan nvidia vec zato sto nisam video nista strasno sa tim karticama.
Odlicne karte,sasvim operativne,stabilne u radu ,brze (GTX 480 je brz kao munja) sa odredjenim karakteristikama.
Svi su se tad hvatali za grejanje i potrosnju.Ono opet GF100 je vukao to breme kao svoju karakteristiku ali se recimo opet razlikovalo
bar sto se tice grejanja od primerka do primerka tako da ni u toj prici nisi mogao da generalizujes.Takodje mnoge druge prednosti poput tesselacije i sl.

ATI je imao mnogo veliku prednost a realno i uspesan produkt tako da se mogao ocekivati i odlican biznis pogotovu kad nemas konkurenciju.
Samim tim sto su ATI chipovi iz pete generacije imali bolje karakteristike podignut je hype oko Fermi i pravila se losa reklama tj kontrakampanja.
I sta se desilo?Od silne negativne energije i hype-a izbacili su seriju 5xx i zgazili ih uprkos kasnjenju od 2 serije jer je Fermi odgovor na seriju 5xxx ne na seriju 6xxx ali su svakako
morali da se tako pozicioniraju.

Prelazak na nizi proizvodni proces tipa 65-55nm je korak ka zaokruzivanju proizvoda i postizanju boljih karakteristika.Ako aludiras na rebrending onda ok ali to je opet samo jedna karta u nizu koja je popunila
prazninu u seriji 9xxx.
Naravno ,4770 je bila pilot serija i to su ATI-jevci odradili pametno.Na takav nacin uspeh je kasnije i zagarantovan.

Pa imas sad i low budzet pro kartice ;)

Zato sam i rekao sacekaj kada sve to lepo izadje na trziste, onda da "prenoci", e tek onda moze da krene prica sta valja a sta ne valja, ali sve ce na kraju doci na svoje i svaka kartica ce imati svog konkurenta iz suprotnog tabora (osim ako neko ne failuje :)). GTX 470/480 su bili pretopli out of the box i sa nekim ok kulerima a ne na onim fabrickim krsevima (izrazio bih se drugacije :)), jedina prednost im je bila sto su imale PhysX u odnosu na ATI kartice, ali to nije nesto toliko ogromno zbog cega bi neko uzeo karticu koja se vise greje i trosi vise struje i uz to kosta isto kao konkurent koji vec navedene probleme nema, logicno je da ces te GTX-eve da zaobidjes u sirokom luku ako imas iole malo zdravog razuma :). Vecina usera cisti komp kada im dune u glavu, zamisli da se natalozi malo veci sloj prasine na neki od tih GTX-ova sta bi onda bilo.

ATI je krenuo sa 3xxx, mnogo se poboljsao sa 4xxx da bi na kraju preuzeo primat sa 5xxx, samo je falila jos jedna karika, a to je bila 6xxx, ali te kartice su jadne u visim segmentima u odnosu na konkurenciju, ove 68xx i 67xx su ok :). Ali opet da je 6xxx serija prosla perfektno izgubili bi zdravu konkurenciju pa bi ATI lupao cenu kako im se cefne kao sto trenutno radi Intel u nekom mid-high i high segmentu. Ali nVidia je stvarno objasnila sa GTX 5xx. Pojedini GTX 470 / GTX 480 su izbacivali neke varnice (bljuvali vatru, bas ti se slagalo uz nick :)), ne znam gde sam tacno video taj klip,...

8800GT pa 9800GT klasicno prodavanje magle, posle bilo i 9800GTX+ i GTS 250, a da ne pominjem da je 9800GTX+ po izlasku kostao 200e, dok je ATI 4850 koji je bio 3 % sporiji od 9800GTX+ kostao 150-160 e :).

Ima low budget ATI Fire Pro negde oko 120-130 e, ali lepo bi bilo da se ATI HD ili nVidia GTX serije optimizuju za solidno GPU ubrzanje u pojedinim aplikacijama.

@ G@W napisao sam pod znakom navoda, ne shvataj sve bukvalno :).

@nikola1970 ne znamtacno koliko se ovde PCbeast raspisao, ali ovo u ovoj temi je za sada nista :).

Bice zanimljivo videti koliko ce PCI-EX 3.0 imati uticaja u ukupnom porastu performansi kod novih 28nm chipova. Negde sam procitao (ne mogu da nadjem link sada) da proizvodjaci igara kod odredjene igre moraju da optimizuju propusnost pci-ex magistrale u odnosu na jacinu gpu-a i memorije pa je moralo da prodje neko vreme da se primeti razlika izmedju pci-ex 1.0/1.1/2.0 u ukupnom porastu performansi sa ostatkom sistema. Mozda ce ovaj put razlika biti drasticno veca/brza, videcemo..

Sto se tice AMD Radeon 7xxx cenim da ce porast performansi u igrama biti izmedju 50-70% u odnosu na prethodnu ekvivalentnu generaciju karti (mada opet zavisi koliko ce uloziti deo chipa u gpu computing). Sve to moze doci do izrazaja jedino ako bude dovoljno kvalitetnih a ipak graficki zahtevnih naslova (recimo novi BF3 i sl.) jer prakticno graficki najlepse i najzahtevnije igre guraju novu generaciju karti, obaska konzole.

PCI-EX 3.0- sadasnji 6990 radi odlicno i sa 2.0, tako da jedino gde ce se mozda osetiti razlika je sa narednim 7990 ili 690.

PCI-EX 3.0- sadasnji 6990 radi odlicno i sa 2.0, tako da jedino gde ce se mozda osetiti razlika je sa narednim 7990 ili 690.

Hmmm ,ne bih se bas slozio :) Jutros sam pogledao test powercolorove 6850X2 kartice i bila je neverovatno blizu performansi jedne 6990...
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/vtx3d-hd6870-x2-review/
Po meni to govori da PCI-E 2.0 moze da izgura malo preko 400bit-a sto se tice samog GPU i to mu je to, ne mozes vise kroz jednu rupu da proguras i da hoces ;) Zato mozda ima neke istine u boljitku koji ce doneti PCI-E 3.0 jer ce dual 256bit GPUovi imati mesta da disu i da guraju podatke brzinom koja im je potrebna :)

6990 je pci ex2.1, cisto sam mislio radi buduceg poredjenja, u stvari nece ni moci da se uporedi 6990 na 2.1 i 3, jer ne podrzava trojku...

Zaboravljate jednu stvar 40nm -> 28nm (43% vise tranzistora linearno, 104% povrsinski) je dosta veca tranzicija nego 55nm -> 40nm (37.5% linearno, 89% povrsinski), jer je TSMC preskocio 32nm (ako se dobro secam).
Uglavnom dobitak od proizvodnog procesa je dosta veci, tako da ja ocekujem dosta veliki porast performansi, usudio bih se reci cak do 100% u nekim situacijama, mada ~70% overal je verovatnije.
Mada treba sacekati ovaj AMDov GCN, da vidimo kakav je. Mozda bude veliki napredak za computing, ali manji za igre (kao fermi)...

Teorijski, jeste tako. Ali tu radi ono poznato korporativno razmišljanje: "Zašto bi sda prodali nešto 70-100% brže, kad će raja da kupuje i 30-35% brže, pa onda kroz 7-8 meseci opet". Ovako se lepo međusobno dogovore, ili sačekaju šta će konkurencija da ponudi, da bi ponudili isto to sa +/- 2-3% razlike u performansama. Pošto me niko neće uveriti da i jedni i drugi svaku put imaju gotovo indentične proizvode po performansama u rukavima.

Ja ipak ne verujem bas toliko u te teorije zavere, kontam da obe kompanije zele da proizvdu uber proizvod (nije to tek tako uradidi shrink pa izvuci 100% vise) pa kad to neispadne bas tako tek onda se ispod zita dogovaraju kako da pretrano ne skode jedni drugima na obostranu srecu....

Teorijski, jeste tako. Ali tu radi ono poznato korporativno razmišljanje: "Zašto bi sda prodali nešto 70-100% brže, kad će raja da kupuje i 30-35% brže, pa onda kroz 7-8 meseci opet". Ovako se lepo međusobno dogovore, ili sačekaju šta će konkurencija da ponudi, da bi ponudili isto to sa +/- 2-3% razlike u performansama. Pošto me niko neće uveriti da i jedni i drugi svaku put imaju gotovo indentične proizvode po performansama u rukavima.

Znaci nv je cekala pola godine da izbaci 480 pa onda jos toliko 580, mislis da nv ne bi izbacila na vreme 570 i 580 karte da je mogla? i tima bi doslovce pokosila 5800 radeone...

Po mojim očekivanjima, nove karte u novim proizvodnim procesima će biti jače oko 50 ~ 60% od sadašnjih, + PCIe 3.0, znači nekih ~80% sveukupno. Ali imam osećaj da će nam prodati maglu, kao što rAMA reče. Izbaciće karte koje će biti 30~35% jače od sadašnjih, a ostatak procenata (snage)će čuvati u šteku, ili se eventualno polako spremati za sledeću generaciju karti. To rešenje bi njima donelo dosta vremena, jer bi praktično razvukli očekivane performanse na dve generacije, a ostatak vremena verovatno proveli u tweakovanju postojećeg ili još bolje pravljenju novog, manjeg proizvodnog procesa. Ovo je samo moja subjektivna misao i neko logičko zaključivanje na osnovu prethodnih generacija. Tako je, verujem, i nVidia postupila izbacivanjem GTX4xx serije na tržište, umesto GTX5xx, koja je verovatno i bila namenjena da izađe odmah, ali su hteli da razvuku performanse i krenu u tržište sa nečim slabijim. Opet kažem da to možda i nije tako, ali ja samo zamišljam situaciju i čudim se uvek kada dva suparnička tabora izbace karte, koje budu toliko blizu po performansama, da jednostavno pomislim da oni međusobno sarađuju i kuju planove kako najlakše odrati fanove. ,)

gile23 je napisao(la):
ATI je krenuo sa 3xxx, mnogo se poboljsao sa 4xxx da bi na kraju preuzeo primat sa 5xxx, samo je falila jos jedna karika, a to je bila 6xxx, ali te kartice su jadne u visim segmentima u odnosu na konkurenciju, ove 68xx i 67xx su ok :).

Realno se dalje nije moglo bez novog procesa ili iz temelja drugačije arhitekture, čak su se približili granici od 400mm^2 (prvi put nakon R600).
Stoga GCN tako brzo (takođe i iz drugih, bitnijih razloga)... zadnja prezentacija ispod "AFDS Keynotes":
http://developer.amd.com/pages/default.aspx#/Dev_AFDS_Reb_5

Poslednja izmena:
Po mojim očekivanjima, nove karte u novim proizvodnim procesima će biti jače oko 50 ~ 60% od sadašnjih, + PCIe 3.0, znači nekih ~80% sveukupno. Ali imam osećaj da će nam prodati maglu, kao što rAMA reče. Izbaciće karte koje će biti 30~35% jače od sadašnjih, a ostatak procenata (snage)će čuvati u šteku, ili se eventualno polako spremati za sledeću generaciju karti. To rešenje bi njima donelo dosta vremena, jer bi praktično razvukli očekivane performanse na dve generacije, a ostatak vremena verovatno proveli u tweakovanju postojećeg ili još bolje pravljenju novog, manjeg proizvodnog procesa. Ovo je samo moja subjektivna misao i neko logičko zaključivanje na osnovu prethodnih generacija. Tako je, verujem, i nVidia postupila izbacivanjem GTX4xx serije na tržište, umesto GTX5xx, koja je verovatno i bila namenjena da izađe odmah, ali su hteli da razvuku performanse i krenu u tržište sa nečim slabijim. Opet kažem da to možda i nije tako, ali ja samo zamišljam situaciju i čudim se uvek kada dva suparnička tabora izbace karte, koje budu toliko blizu po performansama, da jednostavno pomislim da oni međusobno sarađuju i kuju planove kako najlakše odrati fanove. ,)

Ne znam, nista licno, ali ja bih pre poverovao da ce gubavac da prezivi bungie jump, nego da je fermi1 namerno pravljen da bude takav...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno