Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Salac, neće biti da na *nix server može bilo šta, tačnije ne može asp.net a na win server može sve.
@kovacm, nisam ni bio siguran, pošto sam iz druge branše... Ali ono u šta jesam da ne znam niti jednog arhitektu ili građevinskog inženjera da koristi bilo koji Mac, bilo desktop, laptop.

@jopopo, Nema na čemu. Srećno.

Pozdrav

@ays, kovacm
Hvala momci!!! Namerno nisam napomenuo da "merkam" Coda (ne za mene, ja sam programer u penziji ;) izašao sam iz štosa) jer mi se čini drugačijim od sličnih sebi. Ovako ste bili objektivni (ili subjektivni, nema veze) i obojica je koristite.

Jos jedan glas za Coda, ima i Secure Shell pristup, all in one paket. ;)

@Salac, neće biti da na *nix server može bilo šta, tačnije ne može asp.net a na win server može sve.

Moze preko mono-a i asp.net ali nije ni mnogo bitno, izneo sam pogresne informacije.

Ali ono u šta jesam da ne znam niti jednog arhitektu ili građevinskog inženjera da koristi bilo koji Mac, bilo desktop, laptop.

tja.. relativna stvar... ArchiCad je nastao na Mac-u...

^^^
@ays
Ma to je relativno, kod nas ljudi jedva skupe pare (ili firma kupi) za neki moćan, skup i težak noutbuk velike dijagonale (za CAD/CAM) i onda ga nose kuća-pos'o, pos'o-kuća. Tako im je valjda lakše ili ne znaju za bolje, šta ja znam... Al' znam da ja ne bi tako.

Moj rođak je inženjer visokogradnje u nemačkoj i ima na poslu neka čuda od desktop mašina sa dual CPU sa po 2-3 monitora najvećih dijagonala i isto to kući. To što koristi kući je sam finansirao (nije morao da kupi ali je hteo) a između posla i kuće nosi Air (firma mu je kupila) kao i kod klijenata kada ide na sastanke radi demonstracija i prezentacija. On kod klijenata ne projektuje nego prikazuje podatke, tabele i prezentacije pa mu je Air dovoljan. Dok se vozi u gradskom saobraćaju priprema sebi posao, čita mejlove i sl. (to traje nekada i po 50-55 minuta). Znači stvar je toga koliko imaš da se pružiš i kako si organizovao posao (tj. firma u kojoj radiš kako je organizovana).

Poslednja izmena:
tja.. relativna stvar... ArchiCad je nastao na Mac-u...

Zato sto ti useri traze vecinom performanse + slabo sta od softvera je dostupno na Mac-u, industrija (masinska) koristi 3D modeliranje, koje je na AutoCad-u ~lose odradjeno, za te svrhe imas ProEngineer ili Solidworks koji rade za sve pare. I to trziste trazi jako dobar price/performance odnos, koji Apple nema uopste a kako stoje stvari nece ga uskoro ni imati, izuzetak je mac pro, ali retko kome je potreban takav racunar, vecini posao sasvim solidno zavrsava PC od 1000 e max, dok Mac Pro kosta 3-5 puta vise,... I da ti useri traze da sve bude jako stabilno i sto je bitno jako hladno, ovo prvo apple ispunjava u celosti, ali ovo drugo tesko :),...

@jopopo na notebook-u se slabo se sta moze uraditi, eventualno neki edit on the go i nista vise. Air je odlican za prezentovanje rezultata :)...

i corava koka zrno ubode... ;)

Microsoftov TabletPC je bila nekorisna igracka za odrasle, iPad... ako ti kazem sta je, neces mi verovati! :p ;)

Pa daj reci sunca ti da se i ja malo opismenim... :p

I uzgred nisam ni pisao o tome dal je i koliko iPad ili neki drugi tablet nekoristan ili koristan i to pre svega jer je to poprilično kompleksna tema. Premda, to si sigurno do sada već primetio, ne mislim da je iPad naročito koristan nama likovnjacima. A nije ni za druge umetničke grane baš nešto podesan, što naravno ne znači da se to jednoga dana neće promeniti, ali u ovom trenutku bojim se da je to tako...

Pa daj reci sunca ti da se i ja malo opismenim... :p

I uzgred nisam ni pisao o tome dal je i koliko iPad ili neki drugi tablet nekoristan ili koristan i to pre svega jer je to poprilično kompleksna tema. Premda, to si sigurno do sada već primetio, ne mislim da je iPad naročito koristan nama likovnjacima. A nije ni za druge umetničke grane baš nešto podesan, što naravno ne znači da se to jednoga dana neće promeniti, ali u ovom trenutku bojim se da je to tako...

nema tu nek spec. price - ti mislis da je moja tabela smesna. ... no dobro. potrosicu neko vreme... :)

nice :)

zato nemam sta drugo da ti kazem nego da sacekas godinu-dve gde ce 80% PrC kanturina biti zamenjeno sa internet tabletima... (na stranu sto ce Apple OPET da uzme 70-tak posto trzista JER su drugi kompletni *****i i nesposobni da pariraju kvalitetom... ... ...)

cujemo se 2012 ! (ako nas pre toga ne satre asteroid ili nesto slicno ;))

btw sta je "likovnjacima"? iPad nije za "content creation" sad (ali je novi iMovie najavio da ce se to UBRZO promeniti ;)), tako da ako radis Content Creation (kao sto se vidi iz moje tabele stare 3-4 godine) moraces da imas PC/Mac ;)

Jel ti zaista verujes u to sto pises ili se za*ebavas?

Nikako da dokucim :) Jerbo ako se za*ebavas previse mi delujes ozbiljno.... a ako verujes, blago tebi na virtuelnom svetu aka Apple Matrix-u koji si izgradio u svom umu :)

Poslednja izmena:
nema tu nek spec. price - ti mislis da je moja tabela smesna. ... no dobro. potrosicu neko vreme... :)

nice :)

zato nemam sta drugo da ti kazem nego da sacekas godinu-dve gde ce 80% PrC kanturina biti zamenjeno sa internet tabletima... (na stranu sto ce Apple OPET da uzme 70-tak posto trzista JER su drugi kompletni *****i i nesposobni da pariraju kvalitetom... ... ...)

cujemo se 2012 ! (ako nas pre toga ne satre asteroid ili nesto slicno ;))

btw sta je "likovnjacima"? iPad nije za "content creation" sad (ali je novi iMovie najavio da ce se to UBRZO promeniti ;)), tako da ako radis Content Creation (kao sto se vidi iz moje tabele stare 3-4 godine) moraces da imas PC/Mac ;)

HAAHAHAHHAAHAAHAHHAAHA

sto volim ovakve postove >___<

dokazujes ovi postom da ti POJMA vise namas o cemu pricas....tj. ako si ozbiljan, nadam se da se salis, isreno, ovako izgubljenog ne bih voleo nikoga da vidim....

a dobro, docekacemo tu 2013. pa da vidimo tablet world napokon....

Poslednja izmena:
Meni se nekako čini da je Kovač previše pod utiskom ovog mega starta koji je napravio Apple sa iPad-om, što je svakako za poštovanje i tu nema šta da se doda u ovom trenutku. Samo bojim se da je sa tim Apple dobio tek prvo poluvreme... Mislim da će vreme pokazati da li je mudro to što je iPad baziran na iOS-u, sa vrlo oskudnom hardverskom periferijom koja taj softver može u potpunosti da isprati. Sama činjenica da Apple nije uspeo da namiri i ovaj deo publike u koji ja sapadam rekao bih da sasvim dovoljno prostora otvara drugima da krenu više nego solidno...

Pa sad živi bili pa videli šta će i kako će sve to da izgleda na kraju...

Poslednja izmena:
Poznajem 2 osobe, koje su kupile iPad, bukvalno u prva 3 meseca prodaje... i obe osobe su isti i prodali. Razlog prodaje - ne znam za šta da ga koristim, pa ga i ne koristim.
Toliko o dotičnom uređaju... (o kojem nemam ni mišljenje a kamoli stav).

Našao si da porediš USA tržište sa srpskim... Dotične osobe su koristile iPad ovde. Imao sam i sam prilike da ga prostudiram i bejah oduševljen prvi put. Kad je entuzijazam i oduševljenost izgledom istog, splasnula i kada sam počeo da razmišljam o funkcionalnostima, odnosno primeni istog uređaja u svakodnevnom radu, shvatih da ne bih ga koristio duže od par minuta, ako i toliko, dnevno.

Btw, to je podatak o return rate, bug u proizvodu, greška neka, pokvario se uređaj i tek na kraju nezadovoljstvo samim proizvodom. Tek taj tvoj podatak nije reprezantivan. Nadam se da ćeš i sam to uvideti.
Inače, u pitanju su jedna muška i jedna ženska osoba. Ova prva(osoba), je i registrovana na ovom forumu, popriličan je apple fan.

Da se vratim na temu, pošto nisam malopre napisao... pre neki dan sam radio malo na mbp 13. Očekivao sam da će biti premali i da je 15ca pravi izbor ali me je "mališan" iznenadio. SSD unutra i odličan prenosna mašina. Pa ću da se "častim" istim u narednih par dana.
I dalje se držim teze(ličnog stava) da je OSX odličan OS, ne i bolji od Win 7. To može da se pripiše i manjku podrške sa strane software i gaming proizvođača.

Da se vratim na temu, pošto nisam malopre napisao... pre neki dan sam radio malo na mbp 13. Očekivao sam da će biti premali i da je 15ca pravi izbor ali me je "mališan" iznenadio. SSD unutra i odličan prenosna mašina. Pa ću da se "častim" istim u narednih par dana.

Ja nabavio pre nekih nedelju dana, ovaj noviji Air 13" sa 128GB SSD-om i isto sam bio iznenadjen kako sve radi, a i ekran je sasvim dovoljan (narocito kada se uzme za sta je namenjen) a narocito ga vadi super rezolucija ekrana ;)

Takodje slazem se oko ovoga Win vs OSX... mahom prevagnuce sklonost ka nekoj platformi

Jel ti zaista verujes u to sto pises ili se za*ebavas?

Nikako da dokucim :) Jerbo ako se za*ebavas previse mi delujes ozbiljno.... a ako verujes, blago tebi na virtuelnom svetu aka Apple Matrix-u koji si izgradio u svom umu :)

cisto da bude jasno: mislim ozbiljno.

jel to isto kao i onaj info vezano za brzinu CPU u novim MBP koji si postovao isto sa www.engadget.com gde su ljudi uradila 3x update za dva dana i rekli da su se *****ali... ?

Apple ima propuste, ali o tome ne moze da govori neko ko u zivotu nije imao Apple.

isto kao sto ni ja ne bih mogao da govorim koliko je SMEĆE Microshit da nisam ODRASTAO uz isti ;) i gledao sve njihove BLJUVOTINE od 80tih do danas...!

jel to isto kao i onaj info vezano za brzinu CPU u novim MBP koji si postovao isto sa www.engadget.com gde su ljudi uradila 3x update za dva dana i rekli da su se *****ali... ?

Apple ima propuste, ali o tome ne moze da govori neko ko u zivotu nije imao Apple.

isto kao sto ni ja ne bih mogao da govorim koliko je SMEĆE Microshit da nisam ODRASTAO uz isti ;) i gledao sve njihove BLJUVOTINE od 80tih do danas...!

Aaa, znači ja po tebi moram da imam člasnku kartu u vidu nekog mekića da bi stekao puno pravo da pljujem po Apple-u kada oni naprave propust, inače mi se glas ne broji... mmm... vrlo zanimljiv rezon... :smoke:

Ali znaš šta lafe... Pošto se toliko kuneš u Apple i toliko ih veličaš i dižeš u nebesa, pa ja onda samo mogu da ti poželim da kupiš jedan fini Cinema displej ili još bolje, jednog lepog iMac-a i da sevneš za njega pa barem jedno iljku i po, a onda da ti se desi posle jedno 2 meseca da malo počne ovako da ti svitka ekran bez razloga i da se gubi slika i tome sl... cenim da ćeš onda kada te zaboli malo glava od toga, moći svakako s punim pravom da pričaš ovde o tome kako je i koliko Apple nesavršen, jee... :eyebrows:

Ovo će cenim taman fino da se uklopi u ovu tvoju logiku i tvrdnju... :d

I uopšte mi nije jasno, zbog čega konstantno osuđuješ microsoft koji nikada nije pravio hardver već samo softver (naročito u osamdesetim). Tim pre su ovakvi propusti koje Apple ima mnogo veći trn u oku, obzirom da se ovde radi o brendiranim prozivodima - znači OS u kombinaciji sa pažljivo odabranim i spakovanim hardverom, što je u tom slučaju svakako ne dopustivo i ne bi smelo da se dešava. Uzgred odma da se razumemo, to važi za bilo koji brendirani računar tipa, Sony, Dell, HP, Asus, itd... pa i freaking Apple.

Poslednja izmena:
Aaa, znači ja po tebi moram da imam člasnku kartu u vidu nekog mekića da bi stekao puno pravo da pljujem po Apple-u kada oni naprave propust, inače mi se glas ne broji... mmm... vrlo zanimljiv rezon... :smoke:

ma radi sta hoces ... :smoke:

aj da ti odgovorim i na ostatak poruke jer vidim: "Pošto se toliko kuneš u Apple i toliko ih veličaš i dižeš u nebesa, pa ja onda samo mogu da ti poželim da kupiš jedan fini Cinema displej ili još bolje, jednog lepog iMac-a i da sevneš za njega pa barem jedno iljku i po, a onda da ti se desi posle jedno 2 meseca da malo počne ovako da ti svitka ekran bez razloga i da se gubi slika i tome sl..."

---

kao da si prespavao pola foruma ili kao da si juce dosao na isti!

---

ne znam zbog cega moram da pricam istu stvar po 10x put!

imao sam do sada bar 4-5 razlicita iMaca, promenio 4 MacBook/Pro ... ... ... prvi put radio sam Mac OS-om 1986... imao PowerBook 1998. ...

i ono najbitnije: PISAO O PROBLEMIMA NA IMACOVIMA OD MODELA IZ 2006 PA SVE DO OVIH POSLEDNJIH !!!! (kacio i snimke na youtube)

so plz. ne prozivaj. moj post je bio upucen manfromearthu koji nonstop nesto xxxxxxxxx a da je pri tome proveo sveukupno 5 sati pred Mac-om...

---

i ne pitaj me za Microsoft, to ne bi stalo na 30 strana... ;)

Poslednja izmena:
ma radi sta hoces ... :smoke:

aj da ti odgovorim i na ostatak poruke jer vidim: "Pošto se toliko kuneš u Apple i toliko ih veličaš i dižeš u nebesa, pa ja onda samo mogu da ti poželim da kupiš jedan fini Cinema displej ili još bolje, jednog lepog iMac-a i da sevneš za njega pa barem jedno iljku i po, a onda da ti se desi posle jedno 2 meseca da malo počne ovako da ti svitka ekran bez razloga i da se gubi slika i tome sl..."

---

kao da si prespavao pola foruma ili kao da si juce dosao na isti!

---

ne znam zbog cega moram da pricam istu stvar po 10x put!

imao sam do sada bar 4-5 razlicita iMaca, promenio 4 MacBook/Pro ... ... ... prvi put radio sam Mac OS-om 1986... imao PowerBook 1998. ...

i ono najbitnije: PISAO O PROBLEMIMA NA IMACOVIMA OD MODELA IZ 2006 PA SVE DO OVIH POSLEDNJIH !!!! (kacio i snimke na youtube)

so plz. ne prozivaj. moj post je bio upucen manfromearthu koji nonstop nesto xxxxxxxxx a da je pri tome proveo sveukupno 5 sati pred Mac-om...

---

i ne pitaj me za Microsoft, to ne bi stalo na 30 strana... ;)

Mac = PC + OSX

ja imam PC+OSX nista ne moras da mi objasnjavas :D

ne moram da imam Mac da bi znao hardverske probleme koje mogu da procitam na netu u vezi iMaca, iPhona ili ovog monitora....

Poslednja izmena:
@kovacm, matori, pljuvati Microsoft, po bilo kom osnovu, je više nego težak zadatak. Ne bi oni došli na poziciju najveće IT firme na svetu, da su baš toliko "loši". Imao sam instaliran Win 7 x64 duže od godinu dana, bez ikakvih problema. Nije bilo reinstalacije ili potrebe za istom. Sve je radilo kao sat. Još bolje iskustvo imam sa Win Server 2008, tek je to neuništiv sistem.
Jeste, svim Win OS imaju probleme sa malware, ali ima ih i OSX(ne u toj meri, niti broju), jer je ovaj prelepi GUI uzrok security problema. (Iz tog razloga niti jedan freebsd server nema gui, kao ni neki linux server...).
Da je OSX ili neka linux distribucija, najpopularniji i najkorišćeniji OS na svetu, imali bi i oni slične, čak možda i iste, probleme koje danas ima Windows.
Btw, danas korisnika debian based linux distribucija(ubuntu, mint, debian...itd) ima više nego OSX korisnika. Tačnije, na trećem su mestu, iza Win XP i Win 7(od skoro je postao najpopularniji OS).

Čisto za tvoj info... potraži na youtube, intervju sa B. Gates i S. Jobs, pa ćeš moći i sam da čuješ ko je "pomogao" razvoj prvih verzija Apple OS-a, kao i za koga je razvijen Excel, generalno i sam Office. Da ne čekaš puno na odgovoru... B. Gates je završio sam OS za Apple, a kasnije je Microsoft pravio prve aplikacije za taj isti OS, tj Macintosh. Sprega između 2 firme traje duže od 25godina, što je i glavni razlog zašto, verovatno nikada, neće biti OSX dostupan da se instaliran na ne-apple PC računar.

Btw, baci pogled i na ovaj klip: http://www.youtube.com/watch?v=vPnehDhGa14 neće baš biti da je OS toliko "loš".

Apple, kao i svi ostali "proizvođači" koji samo lepe svoj brend na konačni proizvod, ume da ponudi proizvod sa problemima.
Svi 27" paneli koji oni koriste u svojim proizvodima, imaju problema, tj, prečesto se pojavljuju problemi sa dotičnim panelima.
Dok Dell, NEC, koji takođe koriste iste panele, nemaju, niti jedan prijavljen problem tog tipa.
A svi koriste iste panele, koje proizvodi LG.

Ja preferiram OSX, zbog izgleda teksta... moje oči se daleko manje zamaraju kada radim pred istim monitorom, na OSX u odnosu na Windows ili bilo koju distribuciju linux-a. Samo iz tog razloga, što je moguće više posla obavljam na OSX. Iz tog razloga sam i kupio MBP. Dok je nekome drugom, izgled slova na OSX blurry i apsolutno im ne odgovara. Imaš ljudi koji preferiraju standardni, bez AA ili Cleartype i tako rade.
Poenta je da su ukusu, preference i potrebe različite i variraju od ljudi. Samo iz tog razloga, trebaš biti fleksibilniji i tolerantniji.

@kovacm, matori, pljuvati Microsoft, po bilo kom osnovu, je više nego težak zadatak.

Ajd posto kovaca nema, evo ja cu da ti odgovorim. Ova tvoja tvrdnja me je, bez preterivanja, slatko nasmejala. O da.... ima toliko razloga da se pljuje Microsoft da je tesko pobrojati i one najosnovnije. Ali da krenemo, pa cemo necega i uspeti da se dotaknemo.

Ne bi oni došli na poziciju najveće IT firme na svetu, da su baš toliko "loši". Imao sam instaliran Win 7 x64 duže od godinu dana, bez ikakvih problema. Nije bilo reinstalacije ili potrebe za istom. Sve je radilo kao sat. Još bolje iskustvo imam sa Win Server 2008, tek je to neuništiv sistem.

Vidis, vec u startu pravis veliku logicku gresku - krenuo si od najnovijih microsoftovih proizvoda koji, ruku na srce, zaista nisu losi. I na osnovu njih pravis paralelu da su dosli, kako kazes, na poziciju najvece IT firme na svetu, zahvaljujuci kvalitetu svojih proizvoda u proslosti.

Odmah cu ti reci - apsolutno i bespogovorno nisi u pravu. Sad me mrzi da guglam i gledam godine ali ako se dobro secam prvi MS-DOS se pojavio 1981. god. I odmah cu da ti kazem da je MS-DOS bio, najkrace receno, djubre. I dan-danas ostaje nejasno zasto je IBM izabrao upravo MS-DOS kada su i tada postojali operativni sistemi koji su za MS-DOS bili i 'cale i keva'. Napr. prvo mi pada na pamet CP/M, koji je de fakto u to vreme bio poslovni standard (prvi editori teksta, prvi spreadsheet-ovi su se vrteli na CP/M-u). Uz to je CP/M nedugo posle izlaska MS-DOSa dobio multitasking koji majkrosoftov operativni sistem nije dobio nikada; u stvari, prve naznake multitaskinga zazivele su tek 1993 god. sa pojavom windows-a NT.

I kako je tacno MS dospeo do vodece pozicije? Evo ovako - u ranim danima PC industrije, kada se vec pojavilo na desetine IBM PC/XT/AT klonova, zavrtali su proizvodjacima rukave i PRIMORAVALI ih da gvozdje OBAVEZNO isporucuju sa njihovim MS DOS-om. Mozda nisi znao ali postojali su i OS-evi drugih proizvodjaca koji su bili kompatibilni sa MS DOS-om a koji su uglavnom radili bolje nego original (napr DR DOS ili PC DOS). I tako smo imali tragikomicnu situaciju - ja kupim racunar i obavezan sam i da platim MS-u licencu za MS DOS iako ne zelim da koristim doticni OS, vec zelim DR DOS, ili neki unix ( o da, bilo je i toga), ili nesto trece. Naravno Microsoft je popio tuzbu zbog ovakvog siledzjijskog ponasanja ali bilo je vec kasno - dok je proces okoncan oni su vec zgrnuli ozbiljan novac.

Prica o kvalitetu, odnosno nekvalitetu, MS-ovih operativnih sistema tu nema kraj - negde u drugoj polovini osamdesetih krece era 'grafickih' OS-eva, sa GUI-jem, misem i ikonama. Interesantno je ali prvi Windowsi nisu bili najpopularniji graficki OS-evi na PC-ju vec je to bio DR-ov GEM. Era GEM-a staje kada zbog tuzbe Apple-a ozbiljno sakate svoj operativni sistem, dok se Microsoft nije dao; Apple je izgubio tuzbu protiv MS-a i time je, tragikomicno, Apple u stvari dao MS-u PC svet 'na izvolte' a GEM polako tone u zaborav. U stvari, sve do windowsa 3.0 GEM je bio mnogo rasprostranjeniji nego sam windows.

Tu je jos jedna epizoda sa 'kvalitetnim' MS proizvodima, a tice se zajednickog programerskog napora IBM-a i MS-a da naprave OS koji ce zaista da bude dobar. I OS/2 je zaista bio odlican OS, po svim tehnikalijama daleko ispred tadasnjih windowsa; medjutim, na veliko cudjenje Microsofta prodaja windowsa odjednom krece jako dobro (uglavnom zbog Worda koji se tada pojavio i u windows verziji) i oni gube svaki interes sa OS/2 koji sredinom devedesetih odlazi u istoriju.

Izlisno je pricati i o daljim promasajima microsofta koji su windows doveli na zao glas, a sto je u velikoj meri ispravljeno u windowsu 7. Ali evo pomenucu nesto - GUI uzidan u kernel (posledica - bezbroj plavih ekrana), browser koji je postao srce i dusa OS-a (posledica - ocajan security i bezbroj plavih ekrana), sistemski procesi koji se startuju pod administratorskim privilegijama (posledica - ocajan security). Sto je jos gore sve pomenuti slabosti imale su i desktop i serverske edicije windowsa. Koliko covek treba da bude retardiran pa da ubaci GUI u serverski kernel? Ne znam....treba izmeriti stepen retardiranosti glavesina u Redmondu koje su naredile da se to uradi, i pored zestokog protivljenja razvojnog tima.

Jeste, svim Win OS imaju probleme sa malware, ali ima ih i OSX(ne u toj meri, niti broju), jer je ovaj prelepi GUI uzrok security problema. (Iz tog razloga niti jedan freebsd server nema gui, kao ni neki linux server...).
Da je OSX ili neka linux distribucija, najpopularniji i najkorišćeniji OS na svetu, imali bi i oni slične, čak možda i iste, probleme koje danas ima Windows.
Btw, danas korisnika debian based linux distribucija(ubuntu, mint, debian...itd) ima više nego OSX korisnika. Tačnije, na trećem su mestu, iza Win XP i Win 7(od skoro je postao najpopularniji OS).

Ne, GUI sam po sebi ne mora nuzno da bude razlog security problema. Kod windowsa jeste, jer je, kao sto sam gore pomenuo, GUI bio uzidan u kernel. I ne samo to, i sistemski procesi su bili startovani sa maksimalnim privilegijama. Cak je i defaultni user po automatizmu bio administrator. Sve ove stvari su KONACNO promenjene u windowsu 7 i windowsu 2008.

Ali ni tu nije kraj. Recimo, na *nixima se cesljaju i traze rupe u prakticno svim raspolozivim libovima i aplikacijama; rupe koje danas vidimo na windowsima prakticno poticu iskljucivo od 'golog' sistema, ili da jos vise uprostim - exploiti koji su vezani iskljucivo za 'klot' instalaciju windowsa. Koliko jos exploita ima u svim tim silnim windows aplikacijama koje za svoj rad zahtevaju maksimalne privilegije a jos nisu i zizi interesovanja hakera? Broj je sigurno enormno veliki, cak bih usudio da kazem i tesko zamisliv; verovatno se radi o desetinama hiljada exploita koji samo cekaju da budu pronadjeni.

I za kraj, a tice se iskljucivo serverske edicije windowsa, odnosno windowsa 2008 - i pored svega ovaj OS i dalje nije sposoban za famozni '5 9s', odnosno uptime od 99.999%, iliti za maksimalni downtime od 5 minuta u toku jedne godine. Sa druge strane, *nixi to mogu; kod njih jedino i apsolutno jedino update kernela znaci restart sistema. Sta vise, brizljivo 'spremljen' kernel, sa iskljucivo ukljucenim funkcijama koje su potrebne u eksploataciji, zna da prezivi i nekoliko godina bez security uzbune. Ja trenutno imam servere ciji je uptime preko 500 dana. To ni na jednom windows sistemu nije moguce.

Ultramegagiga post, bravo salac, vrlo informativno!

Ajd posto kovaca nema, evo ja cu da ti odgovorim. Ova tvoja tvrdnja me je, bez preterivanja, slatko nasmejala. O da.... ima toliko razloga da se pljuje Microsoft da je tesko pobrojati i one najosnovnije. Ali da krenemo, pa cemo necega i uspeti da se dotaknemo.

I mene tvoja, istorijska hronlogija, sa natrpanim gomilama podataka, koji mahom, običnom korisniku(a takvih je poveća većina, pa i na ovom forumu) ne znače ama baš ništa.
Citirao si rečenicu, bez one koja je u nastavku a upravo taj nastavak je opravdanje za navedeno pre toga. Oni su, defakto, br. 1 IT firma u svetu, kako danas, tako i poslednjih 20godina.
Ti i ja možemo da gledamo na isti taj period drugačije ali obojica moramo da prizanom da je to uspeh. ;)

Vidis, vec u startu pravis veliku logicku gresku - krenuo si od najnovijih microsoftovih proizvoda koji, ruku na srce, zaista nisu losi. I na osnovu njih pravis paralelu da su dosli, kako kazes, na poziciju najvece IT firme na svetu, zahvaljujuci kvalitetu svojih proizvoda u proslosti.....

Ti praviš dedukcionu grešku, praveći zaključak na osnovu mog komentara vezan za Windows 7. Svakako da ne smatram isti, kao jedini dobar proizvod koji je izašao iz Microsoft-a. Bilo ih je i ranije, i to dosta.
Pošto si spomenuo na kraju svog posta, da imaš servere, onda ću biti slobodan da pretpostavim da se baviš istim, odnosno projektovanjem i administracijom. Dal bi mogao da kažeš da je bilo koja verzija SQL Server, bila išta manje od "Vrlo Dobre"? Ja svakako ne, pošto radim sa istim od verzije 2000. Ili Visual Studio, od verzije 2003, 2005, 2008 ili najnovije 2010? Svakako više od vrlo dobre, šta više, odlični SW. Office paketi... Open Office postoji već dosta godina unazad ali je i dalje, van linux sveta, slabo korišćen. Ima tu još primera... al' me iskreno, malko mrzi da nabrajam, čekam me celonoćna seansa kodiranja, testiranja i debugging-a.
E sad da se vratimo na OS.
Win 95? Možda je đubre od software-a, ali je promenilo poimanje OS-a i postavilo standardne, koji i dan danas stoje.
Win 98? Mislim da je svako, ko je imao računar u 90tim, imao isti.
Win NT-2000? Za ovo, ni google ne može da nađe pozitivne reči...
Win XP - Dal zaista treba nešto da govorim o najpopularnijem OS u istoriji? Bilo je potrebno da prođe 8godina, da bi se pojavio OS, koji bi postao korišćeniji od istog... brojke, zaista govore daleko više od naših(i tvog i mog) mišljenja.(Ima dobra izreka, nisam siguran dal je američka ili engleska, u svakom slučaju glasi ovako: Vi ste pametni? Gde su vam pare? - najbolji argument, MS ih svakako ima).

I kako je tacno MS dospeo do vodece pozicije?

Ne znam, zaista... kada se pojavio Win 3.11, bio sam klinac i jedino što me je zanimalo je bio minesweeper. Verujem da je sa pojavom Win 95, MS doživeo uspeh, koji ima i dan danas.

Izlisno je pricati i o daljim promasajima microsofta koji su windows doveli na zao glas, a sto je u velikoj meri ispravljeno u windowsu 7....

Nesporno je da su pravili i prave propuste i greške... ali iz kog mi ugla, osim ugla korisnika, možemo da ih kritikujemo? Ja mogu da ih kritikujem iz ugla programera, odnosno korisnika Visual Studio, SQL Server software-a i Win Server 2008 OS-a, ni za šta drugo. Ne znam kako rade igrice na Win 7, jer ni dok sam ga imao, nisam ih igrao... Kada tako sagledam, zaista mi je nekako tupavo, da ih neko pljuje, bez razloga a da brani Apple, takođe bez argumenta.
I jedni i drugi nisu dobri, koliko, realno, mogu da budu. Niti prave proizvode, koji su dobri, koliko mogu biti i koštaju onoliko, koliko je to zaista realno.
Sve se na kraju dana svelo na ostvarivanje profita... ništa drugo nije bitno.

I za kraj, a tice se iskljucivo serverske edicije windowsa, odnosno windowsa 2008 - i pored svega ovaj OS i dalje nije sposoban za famozni '5 9s', odnosno uptime od 99.999%, iliti za maksimalni downtime od 5 minuta u toku jedne godine. Sa druge strane, *nixi to mogu; kod njih jedino i apsolutno jedino update kernela znaci restart sistema. Sta vise, brizljivo 'spremljen' kernel, sa iskljucivo ukljucenim funkcijama koje su potrebne u eksploataciji, zna da prezivi i nekoliko godina bez security uzbune. Ja trenutno imam servere ciji je uptime preko 500 dana. To ni na jednom windows sistemu nije moguce.

Znam za freebsd servere, na takvom jednom je i sam MSN, koji rade i po nekoliko godina bez problema... ali to je FreeBSD, ne ni OSX, ne ni Win Server.
To je operativni sistem, koji u svom segmentu, zaista nema ravnog.

Čuj, ovako za kraj, pošto me čeka posao... mi možemo poprilično dugo da diskutujemo na ovu tematiku i da se dotaknemo podtema koje će malo korisnika foruma razumeti... ali to definitivno nije poenta. Poenta je ugao gledanja većine, prosečnog korisnika, a to, svakako, nismo ni ti a ni ja.
Ja svoj stav, na temu Win vs. OSX svodim na pitanje: Šta radiš na računaru?
Za većinu je odgovor takav, da im je Windows, bolji, možda čak i jedini, izbor.

Pozdrav :)

I mene tvoja, istorijska hronlogija, sa natrpanim gomilama podataka, koji mahom, običnom korisniku(a takvih je poveća većina, pa i na ovom forumu) ne znače ama baš ništa.
Citirao si rečenicu, bez one koja je u nastavku a upravo taj nastavak je opravdanje za navedeno pre toga. Oni su, defakto, br. 1 IT firma u svetu, kako danas, tako i poslednjih 20godina.
Ti i ja možemo da gledamo na isti taj period drugačije ali obojica moramo da prizanom da je to uspeh. ;)

Obzirom da sam i dalje na budan odgovoricu ti i na ovaj post.

Rekao si, citiram jos jednom "pljuvati Microsoft, po bilo kom osnovu, je više nego težak zadatak."

Pa sledeca recenica, citiram opet "Ne bi oni došli na poziciju najveće IT firme na svetu, da su baš toliko "loši"."

I onda si poceo da hvalis windows 7 i windows 2008 koji su, by far, najbolji OS-evi koje je Microsoft napravio, te valjda tako potkrepljujes svoje argumente.

Posto si isuvise mlad da se secas racunarske istorije, a ista te ocito i ne zanima, lepo sam ti naveo nacin na koji je Microsoft dosao do velikih para - ne kvalitetom, ne revolucionarnim tehnologijama, ne dobrim resenjima, vec najobicnijom ucenom i necim sto se u ovoj zemlji, devedesetih, zvalo reketiranje. Ako meni ne verujes evo proguglaj i uveri se i sam; siguran sam da postoji na stotine sajtova koji dokumentovano, sa sudskim presudama, pokazuju kako je Microsoft hvatao 'zalet'.

Cak to nije ni jedini primer Microsoftovog ponasanja. Ti si, cini mi se, programer. Verovatno si nedovoljno star da se secas sta su nekad predstavljali Borlandovi razvojni alati i kako ih je Microsoft ubio. Slican obrazac ponasanja i nasilnog i nelojalnog gusenja konkurencije. Primera ima jos (Netscape, Novell...)

Mozda tebi to ne izgleda bitno za polemiku koju ovde imamo, ali po mom misljenju je itekako bitno. Bitno iz razloga koji rusi tvoje tvrdnje da se Microsoft probija iskljucivo kvalitetom. Naprotiv, Microsoft je uglavnom koristio druge, prljave mehanizme, da zavlada odredjenim trzistom.

Ti praviš dedukcionu grešku, praveći zaključak na osnovu mog komentara vezan za Windows 7. Svakako da ne smatram isti, kao jedini dobar proizvod koji je izašao iz Microsoft-a. Bilo ih je i ranije, i to dosta.
Pošto si spomenuo na kraju svog posta, da imaš servere, onda ću biti slobodan da pretpostavim da se baviš istim, odnosno projektovanjem i administracijom. Dal bi mogao da kažeš da je bilo koja verzija SQL Server, bila išta manje od "Vrlo Dobre"? Ja svakako ne, pošto radim sa istim od verzije 2000. Ili Visual Studio, od verzije 2003, 2005, 2008 ili najnovije 2010? Svakako više od vrlo dobre, šta više, odlični SW. Office paketi... Open Office postoji već dosta godina unazad ali je i dalje, van linux sveta, slabo korišćen. Ima tu još primera... al' me iskreno, malko mrzi da nabrajam, čekam me celonoćna seansa kodiranja, testiranja i debugging-a.
E sad da se vratimo na OS.
Win 95? Možda je đubre od software-a, ali je promenilo poimanje OS-a i postavilo standardne, koji i dan danas stoje.
Win 98? Mislim da je svako, ko je imao računar u 90tim, imao isti.
Win NT-2000? Za ovo, ni google ne može da nađe pozitivne reči...
Win XP - Dal zaista treba nešto da govorim o najpopularnijem OS u istoriji? Bilo je potrebno da prođe 8godina, da bi se pojavio OS, koji bi postao korišćeniji od istog... brojke, zaista govore daleko više od naših(i tvog i mog) mišljenja.(Ima dobra izreka, nisam siguran dal je američka ili engleska, u svakom slučaju glasi ovako: Vi ste pametni? Gde su vam pare? - najbolji argument, MS ih svakako ima).

Ne znam, zaista... kada se pojavio Win 3.11, bio sam klinac i jedino što me je zanimalo je bio minesweeper. Verujem da je sa pojavom Win 95, MS doživeo uspeh, koji ima i dan danas.

Vidis, opet nas deli generacijski jaz. Ja se ipak duze bavim racunarima i pamtim stvari za koje ti ocito ne znas. Nabrojao si mahom proizvode koji su nastali u novom milenijumu kada je Microsoft vec uspostavio trzisnu dominaciju na prakticno svim frontovima, i to koristeci mehanizme koje sam pobrojao u prethodnom pasusu.

Ali da krenemo redom - Office paket je odlicno parce softvera. Zaista dobro. Medjutim nije istina da je openoffice slabo zastupljen.
Evo i linka - http://www.quantenblog.net/free-software/openoffice-market-share .
Link je inace prvi koji mi je izbacio google, da ne bude da sam rovario po netu i frizirao rezultate. Sta nam ovo govori? Da je openoffice takodje odlican office paket. Njegov trzisni udeo bio bi sigurno i veci od tih 21.5%, mnogo veci, da MS ima mooda te objavi specifikacije svojih doc/docx formata. To je, vec pogadjas, jos jedan od mehanizama preko kojeg pokusavaju da ocuvaju trzisnu dominaciju.

MSSQL Server - iskreno nikad nisam bio odusevljen istim. Niti sam mogao da skapiram ljude koji svoj rad baziraju na njemu. Ovo uopste nije jeftin proizvod. Jeftiniji je od enterprise konkurencije (Oracle i DB2) ali je od te iste konkurencije i tehnoloski inferiorniji i po prirodi se slabije skalira (jer se vrti iskljucivo na windowsu koji je i inace poznat po slabom skaliranju tj. nemogucnosti da se prave gigantski database klasteri). Sa druge strane, za manje projekte, postoje i potpuno besplatne varijante - MySQL i PostgreSQL (PostgreSQL je cak veoma ozbiljan database sistem). Pa sad, ne znam sta da kazem o MSSQL - on meni, sto bi se reklo, nit' smrdi nit' mirise. Vidim da je kod nas popularan trend pisanja database aplikacija gde se koristi MSSQL a za potrebe par desetina klijenata - nemam nikakvo drugacije objasnjenje osim da su klijenti neuki i ne kapiraju da mogu da prodju mnogo, mnogo jeftinije ukoliko nadju ekipu koja ce to da im odradi koristeci alternative.

Visual Studio - dok sam se bavio programiranjem (zadnji put pre nekih 6 godina) nikad mi nije lezao. Jednostavno mi je rad u Borland alatima bio bolji, logicniji i laksi. Inace pre windowsa 95 microsoftovi razvojni alati su prakticno bili od drugorazrednog i trecerazrednog znacaja; Borland je bio sve i svja. Naravno MS je, kao ko zna koliko puta pre i posle toga, uspesno iskoristio povlasceni polozaj da ozbiljno erodira i na kraju i unisti Borland (ono sto sam pomenuo na pocetku posta). Jednostavno programeri su zeleli da prave aplikacije za novi windows 95, a (pogadjas) jedini alati koji su bili dostupni po izlasku windowsa 95 bili su naravno Microsoftovi. I dok se Borland ustalio odnosno uspeo da napravi sopstvene biblioteke, proslo je taman dovoljno vremena da ogroman broj ljudi predje u suprotan tabor. ***.....

Win 95 - secam se neverovatnog hajpa, halabuke i nestvarne kolicine novca koja je ulupana u predstavljanje OS-a koji je bio totalni krs. Da li znas da mu je multitasking bio kriminalno los? Da mu je podrska za internet koji se tada pojavio bila jos gora? Da je sistem bio jedva upotrebljiv? Odakle si zakljucio da je win 95 postavio bilo kakve standarde? Pa to je vreme kada se u unix radne stanice gledalo kao u mala bozanstva, na zapadu se u ozbiljnim ustanovama (vojsci, drzavnoj administraciji, univerzitetima) on nije ni koristio, vec se koristio Solaris ili SGI? Ozbiljni kucni korisnici, ili oni koji su zeleli da ostave utisak takvih, su tada koristili MacOS. Drugim recima, windows 95 se nije koristio nigde gde se trazila stabilnost u radu.

Win 98 - isto kao i win 95 samo sa nesto vise sminke i napakovanih programa. Ah da.... i konacno ljudska podrska za TCP/IP i ostale internet protokole. Sve ostalo, sto OS cini OS-em, ostalo je isto (drugim recima: lose).

Win NT - Win 2000 - Win NT je prvi ozbiljni OS koji je MS napravio. Ne znam da li si nekada sedeo za win nt masinom ali veruj mi na rec da je za windows 95/98 bio bog i batina. Napr win 95/98 su se zakucavali u potpunosti ukoliko popalis 7-8 prozora u internet exploreru i sa sobom su povlacili ceo sistem (sto ce reci - morao si da restartujes masinu). Kod win NT-a to nije bio slucaj. Win 2000 u principu jeste nasminkani win nt (slicno kao sto je 98-ica nasminkana 95-ca), ali su kernel i internalije ostale gotovo iste. Zaista je velika gre'ota sto su ljudi iz management-a odlucili da sve i svasta natrpaju u kernel te su tako stabilnost celokupnog OS-a spustili za par redova velicina. Osim toga sistem uopste nije bio los za to vreme, naprotiv.

Win XP - nastavak windowsa nt i windowsa 2000, sa kojima (opet) deli gotovo isti kernel i (nazalost) iste falinke. GUI u kernelu, slab security, traljavo resena inace dobra ideja o registry-ju -> sve to dovelo je do toga da je windows xp zasigurno postao ubedljivo najcesce reinstalirani operativni sistem. Ovaj OS prakticno i ne moze da radi bez firewalla i antivirusa. Sta reci o operativnom sistemu kod koga je postojao vremenski prozor od par meseci u kome je bilo nemoguce dovoljno brzo downloadovati update koji bi sprecavao kriticni propust u TCP/IP steku koji znaci momentalnu zarazu racunara blaster wormom? Odnosno - povezes svezu instalaciju windowsa xp na net i brze-bolje pozuris da skines update sa microsoftovog servera; ne prodje ni ceo minut a ta instalacija vec prijavljuje da ce sistem da se restartuje za 60 sekundi.... jad i cemer.

Nesporno je da su pravili i prave propuste i greške... ali iz kog mi ugla, osim ugla korisnika, možemo da ih kritikujemo? Ja mogu da ih kritikujem iz ugla programera, odnosno korisnika Visual Studio, SQL Server software-a i Win Server 2008 OS-a, ni za šta drugo. Ne znam kako rade igrice na Win 7, jer ni dok sam ga imao, nisam ih igrao... Kada tako sagledam, zaista mi je nekako tupavo, da ih neko pljuje, bez razloga a da brani Apple, takođe bez argumenta.
I jedni i drugi nisu dobri, koliko, realno, mogu da budu. Niti prave proizvode, koji su dobri, koliko mogu biti i koštaju onoliko, koliko je to zaista realno.
Sve se na kraju dana svelo na ostvarivanje profita... ništa drugo nije bitno.

Ja ih i kritikujem iz ugla korisnika. Ako je moj matori morao da uzme PC i plati MS DOS koji nije hteo da koristi - to i meni smeta. Ako mi se windows 95/98 kucao zbog pada browsera - to mi smeta. Ako mi je masina izbacivala plave ekrane dok radim bilo sta pod random verzijom windowsa - i to mi smeta. Ako je MS Exchange 2000 takav da mu je servis pack veci od bazicne instalacije (????) - i to mi smeta. Ako je IIS nemodularan (doba windowsa 2k) i vrti se po administratorskim nalogom - i to mi smeta. Iz korisnickog ugla.

Situacija danas i situacija nekada sa Microsoftovim proizvodima je kao nebo i zemlja. Danas stvari deluju mnogo bolje i sredjenije nego sto je to bilo u proslosti.

Znam za freebsd servere, na takvom jednom je i sam MSN, koji rade i po nekoliko godina bez problema... ali to je FreeBSD, ne ni OSX, ne ni Win Server.
To je operativni sistem, koji u svom segmentu, zaista nema ravnog.

Čuj, ovako za kraj, pošto me čeka posao... mi možemo poprilično dugo da diskutujemo na ovu tematiku i da se dotaknemo podtema koje će malo korisnika foruma razumeti... ali to definitivno nije poenta. Poenta je ugao gledanja većine, prosečnog korisnika, a to, svakako, nismo ni ti a ni ja.
Ja svoj stav, na temu Win vs. OSX svodim na pitanje: Šta radiš na računaru?
Za većinu je odgovor takav, da im je Windows, bolji, možda čak i jedini, izbor.

Eh... evo i ja radim (odnosno ne radim tenutno jer kucam ove gigantske postove) Neki poslovi moraju da se rade kada korisnici spavaju :)
Sto ne bi diskutovali? Ovo je forum tako da nam se moze.

Sto se prosecnog korisnika tice, nega prvo moramo da definisemo. Meni je prosecni korisnik neko ko upali comp, cekira mail, zaviri na fejsbuk, pogleda youtube, skine i odgleda neki film sa neta, probleji po web stranicama, eventualno tu i tamo otkuca nesto. Za takve je bilo koji OS, apsolutno bilo koji, vise nego dovoljan.

Poslednja izmena:
Obzirom da sam i dalje na budan odgovoricu ti i na ovaj post.Rekao si, citiram jos jednom "pljuvati Microsoft, po bilo kom osnovu, je više nego težak zadatak." Pa sledeca recenica, citiram opet "Ne bi oni došli na poziciju najveće IT firme na svetu, da su baš toliko "loši"." I onda si poceo da hvalis windows 7 i windows 2008 koji su, by far, najbolji OS-evi koje je Microsoft napravio, te valjda tako potkrepljujes svoje argumente.

Moja greška, zamenio sam NT/2000 sa ME. ME je bio krš parče koda. NT je bio dobar OS.
Ne sećam se alata iz 90tih, pošto sam ja aktivno počeo da koristim računar, tek 1996 a internet od 1997(doba fenomenalnih dialup 56k modema). A prve programerske poduhvate od 1999 sa C jezikom.
SQL Server je odlična alatka, odličan engine za rad sa DB ali ne i odličan enterprise sistem za DB. Mislim da je tu najveća razlika, u našim sagledanjima celokupne priče, što ja više gledam komercijalni ugao(tj, pravljenje i prodaja komercijalnih aplikacija i šta mi je bolje i brže za razvoj istih) dok ti, pretpostavljam, više gledaš taj enterprise nivo, koji je svakako bitan, ali ne i najbitniji, ali isto tako nije ni moj.
Danas imaš sve te alatke besplatno da preuzmeš i upotrebiš za komercijalne projekte... Da je C# cross-platform jezik, bio bi verovatno najpopularniji jezik za razvoj software-a.(znam da postoji monoDev, ali to nije ni blizu nivoa Visual Studio alata. Probao sam da ga koristim i na ubuntu i na OSX, ali jednostavno, nije to, to).
Ja se držim, i za to si u pravu, MS proizvoda iz ovoga milenijuma... jer defakto, ako želiš da ih kritikuješ, kao korisnik, moraš da počneš od toga, šta su pravili u poslednjih 10godina. A pošto se obojica slažemo da su isti postajali sve bolji i bolji, zaključno sa Win 7, koji je trenutno, verovatno, najbolji OS koji je MS napravio i ujedno najbolji OS koji je u upotrebi.
Na tome sam bazirao odgovor koji sam uputio kovacm. Ne možeš odgovarati ljudima, koji te "bockaju" sa Apple propustima sa novim Macbook Pro računarima, kritikom na račun Microsoft-a, baziran na njihovim greškama od pre 10+ godina. Tvoj odgovor takvom argumentacijom, postaje irelevantan.

Ja ih i kritikujem iz ugla korisnika. Ako je moj matori morao da uzme PC i plati MS DOS koji nije hteo da koristi - to i meni smeta. Ako mi se windows 95/98 kucao zbog pada browsera - to mi smeta. Ako mi je masina izbacivala plave ekrane dok radim bilo sta pod random verzijom windowsa - i to mi smeta. Ako je MS Exchange 2000 takav da mu je servis pack veci od bazicne instalacije (????) - i to mi smeta. Ako je IIS nemodularan (doba windowsa 2k) i vrti se po administratorskim nalogom - i to mi smeta. Iz korisnickog ugla.

Situacija danas i situacija nekada sa Microsoftovim proizvodima je kao nebo i zemlja. Danas stvari deluju mnogo bolje i sredjenije nego sto je to bilo u proslosti.

Slažem se sa tobom. Sećam se da je moj ćale koristio Netscape Navigator i nije želeo ni pod razno da pokrene IE. Nekoliko godina kasnije, pojavom Win XP, tražio mi je da mu instaliram Navigator, koji je već tada, polako ali sigurno, prestajao da postoji. Instalirao sam mu FF, ali to nije bilo... ostalo mu "kormilo" u sećanju. I dan danas koristi Win XP sa nekom starom verzijom Navigatora, mislim da je u pitanju poslednja koja se uopšte i pojavila.
A prljava igra, koju si igrali "društvo iz Redmonda" je najbolje prikazana u nemogućnosti Apple da svoj OSX ponude i kao odvojeno rešenje od svojih računara. Čim stignem, probaću da nađem blog, gde je bivši radnik MS, napisao kako je Apple razvio OS X uz pomoć MS. To je bilo nakon povratka SJ na čelo kompanije, pre nego što su odbacili IBM i prešli na Intel. Znaš i sam da je OS X, baziran na FreeBSD, a ovaj lik je tvrdio da je u pitanju MS-BSD(odvratno zvuči, znam) i da je to glavni razlog, zašto se nikada neće pojaviti Macintosh OS za PC, tj non-apple PC.

Uostalom... verujem da i sam znaš, kakvih prljavih igara je bilo između IBM-Intel-AMD, tako da mi to nekako, dođe na normalno. Tu se ne zna, koje kome više zabio nož u leđa. ;)
A i između drugih firmi je bilo identičnih radnji. Nekako mi se čini, sada kada se napravi retrospektiva(ponukao si me da to i uradim), da je čitam IT biznis baziran na sledećim koracima:
1. Saradnji/kooperacija
2. Uspeh
3. Zabijanje noža u leđa / prevara
4. Razlaz
5. Sudski postupak
6. Neko propada i/ili nestaje

Eh... evo i ja radim (odnosno ne radim tenutno jer kucam ove gigantske postove) Neki poslovi moraju da se rade kada korisnici spavaju :)
Sto ne bi diskutovali? Ovo je forum tako da nam se moze.

Sto se prosecnog korisnika tice, nega prvo moramo da definisemo. Meni je prosecni korisnik neko ko upali comp, cekira mail, zaviri na fejsbuk, pogleda youtube, skine i odgleda neki film sa neta, probleji po web stranicama, eventualno tu i tamo otkuca nesto. Za takve je bilo koji OS, apsolutno bilo koji, vise nego dovoljan.

I za mene, ali ja bih dodao i igranje igara, pošto je to više nego česta "aplikacija" koju ljudi koriste. ;)

Moja greška, zamenio sam NT/2000 sa ME. ME je bio krš parče koda. NT je bio dobar OS.

Potpuno se slazemo. ME je bio totalni promasaj.

SQL Server je odlična alatka, odličan engine za rad sa DB ali ne i odličan enterprise sistem za DB. Mislim da je tu najveća razlika, u našim sagledanjima celokupne priče, što ja više gledam komercijalni ugao(tj, pravljenje i prodaja komercijalnih aplikacija i šta mi je bolje i brže za razvoj istih) dok ti, pretpostavljam, više gledaš taj enterprise nivo, koji je svakako bitan, ali ne i najbitniji, ali isto tako nije ni moj.
Danas imaš sve te alatke besplatno da preuzmeš i upotrebiš za komecijalne projekte... Da je C# cross-platform jezik, bio bi verovatno najpopularniji jezik za razvoj software-a.(znam da postoji monoDev, ali to nije ni blizu nivoa Visual Studio alata. Probao sam da ga koristim i na ubuntu i na OSX, ali jednostavno, nije to, to).
Ja se držim, i za to si u pravu, MS proizvoda iz ovoga milenijuma... jer defakto, ako želiš da ih kritikuješ, kao korisnik, moraš da počneš od toga, šta su pravili u poslednjih 10godina.

MSSQL nije los, nisam ni rekao da jeste. Medjutim to je skup sistem. Bas skoro sam bacio pogled na neku specifikaciju koja se tice softvera, napisanog u ASP.NET-u, sa MSSQL-om. Softver je namenjen za rad na 5 racunara.

Specifikacija kaze sledece - minimalna hardverska konfiguracija quad-core CPU, 8 giga ram-a i raid1 SAS diskovi. Evo sad sam proguglao cenu za MSSQL standard. Cena je 7200 dolara!. Da li klijenti, kojima se pise aplikacija, a za 5-10-20 racunara, imaju pojma koliko mnogo kosta MSSQL? Mislim da to cak i nije sve, odnosno da se licenciranje vrsi po CPU jezgru (ako gresim, ispravi me).

Ej bre..... 7200 dolara za MSSQL? Za aplikaciju koja se vrti na 5 racunara? Da li potencijalni klijenti imaju pojma koliko ih kosta MSSQL+ASP.NET combo? Cisto sumnjam.... kapiram da ce da bude instalirana piratska verzija MSSQL-a i to ce, kao, da resi problem. Ajd da je ta aplikacija bog-zna-sta, ali veruj mi na rec da nije nista posebno. Video sam konkurentsku aplikaciju napisanu u JSP-u, koja se vrti na JBOSS-u i koristi postgresql. I koja krajnjeg korisnika kosta mnogo manje jer su troskovi licenciranja nula.

A pošto se obojica slažemo da su isti postajali sve bolji i bolji, zaključno sa Win 7, koji je trenutno, verovatno, najbolji OS koji je MS napravio i ujedno najbolji OS koji je u upotrebi.

Stvar misljenja. Ne bih sad mogao da kazem koji je OS najbolji, posto to veoma zavisi od onoga cime se bavis. Svaki OS prirodno ima svoje prednosti i mane. Mislis da sam ostar prema windowsu? Prelistaj forum pa vidi sta sam tek pricao za OSX i razne open-sors *nixe.

Na tome sam bazirao odgovor koji sam uputio kovacm. Ne možeš odgovarati ljudima, koji te "bockaju" sa Apple propustima sa novim Macbook Pro računarima, kritikom na račun Microsoft-a, baziran na njihovim greškama od pre 10+ godina. Tvoj odgovor takvom argumentacijom, postaje irelevantan.

Moj odgovor tebi je bio u funkciji razbijanja slike da je MS do ovogo sto danas jeste dosao kvalitetom. Ne, nije. Naveo sam ti i konkretne primere kako je MS postajao to sto je danas - silom, ucenjivanjem proizvodjaca, koriscenjem monopola. Da li se Microsoft promenio? Da. Da li su to uradili svojevoljno? Ne. Evo i primera - open-sors zamena za AD server, samba; po odluci suda MS je bio prinudjen da otvori dokumentaciju za svoje proprietary protokole. Da nije bilo toga nikada se tako nesto ne bi ni desilo. Pa tuzba za WMP, pa za IE..... vrlo verovatno bi se desilo da ih americko pravosudje 'rasparca' da nisu promenili svoju korporativnu doktrinu (kao sto je ne bas tako davno slicnu sudbinu doziveo AT&T).

A prljava igra, koju si igrali "društvo iz Redmonda" je najbolje prikazana u nemogućnosti Apple da svoj OSX ponude i kao odvojeno rešenje od svojih računara. Čim stignem, probaću da nađem blog, gde je bivši radnik MS, napisao kako je Apple razvio OS X uz pomoć MS. To je bilo nakon povratka SJ na čelo kompanije, pre nego što su odbacili IBM i prešli na Intel. Znaš i sam da je OS X, baziran na FreeBSD, a ovaj lik je tvrdio da je u pitanju MS-BSD(odvratno zvuči, znam) i da je to glavni razlog, zašto se nikada neće pojaviti Macintosh OS za PC, tj non-apple PC.

Mislim da si nesto pobrkao. Microsoft nikada nije pomagao u razvoju OSX-a niti u razvoju MacOS-a. Oni jesu portovali ofis na mekintos ali to je sva pomoc koju je MS pruzio Apple-u. Nije to mala pomoc, naprotiv :)

Nikad nisam cuo ni za 'MS-BSD'. Znam da su koristili FreeBSD za hotmail, moguce je da ga i danas koriste za neke od svojih web servera/servisa (napr MSN kao sto si napisao u nekom od postova). Isto tako znam da je kompletan TCP/IP stek u svim windowsima do viste prepisan iz BSD-a. Da li se i sta promenilo sa pojavom viste/wina7/win2k8 nemam pojma.

Za Apple-ovu politiku hermetickog zatvaranja, i hardverskog i softverskog, se slazemo. Da je Apple u poziciji MS-a verujem da bi bili mnogo gori.

I za mene, ali ja bih dodao i igranje igara, pošto je to više nego česta "aplikacija" koju ljudi koriste. ;)

Igranje nije nesto cime se prosecni korisnici bave, ni kod nas ni na zapadu. Na zapadu se zna - ako neko zeli da se igra, kupi igracku konzolu; za to se ne kupuje PC.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno