Šta je novo?
Zar nije Essence STX predvidjen za sluske? :p

Pa stereo je karta, mozes da je koristis za sta hoces.:p Inace, ima kvalitetnije DAC-ove pa sam je zato naveo, zvuci stvarno dobro, ali minimalno ili gotovo nimalo ne pojacava srednjo-visokotonski deo spektra koji vecina voli da cuje na Z-u.

Ma salim se, naravno... to je zver od zvucne ;)

Svi zivi vele da im malko fali visokih... dok srednjih pak prakticno i nema... ali je, naravno, niskih u izobilju :D:D:D

Ali, ono sto je sigurno jeste i da je taj Audio, realno, smesna karta. Trebalo bi neku ozbiljniju metnuti, sasvim sigurno. Bar neki jeftin(iji) Xonar, ili pak osnovni Titanium/Music.
Inace, znam o cemu pricas, ista mi je situacija bila kada sam terao Z-5500 na integrusi na nekim prethodnim plocama... glasno je to, nema sta, tutnji iz sve snage - ali nije to to nekako, zvuk je los, "prazan" (cak i meni, koji sam daleko od ikakvog audiofila), samo je glasno. Music, tj. sada Titanium je resio taj problem ;) (i dodao jos malo glasnoce pride :d)
Evo snimio sam na amazonu Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, za 70-75e tako da bi trebala da radi posao ;)

otvaranje tema je besplatno.

Kao i zatvaranje :). Atmosfera je nepovoljna, vidi se po temi koja je zatvorena posle jednog dana ;).

Probajte slobodno zamenu frontalnih satelita za stereo. Evo vam moje iskustvo. 99% wow efekta racunarskih zvucnika dolazi od sub-a. Iskljucite sub, pa vidite sta ostaje. Bukvalno tranzistor iz 1943. I to je tako sa svim racunarskim sistemima koji u sebi imaju sub. Ako ne verujete probajte. Sta se desilo kada sam ja nakacio pilot satelite na logitech. Kao da sam smakao cebe sa zvucnika! 5x otvoreniji zvuk, i sto je vrlo cudno, na istoj snazi cini se duplo glasniji? Toliko sam se istripovao, da sam poskidao grilove sa logitech satelita misleci da oni nesto guse. Medjutim, nije, cak i sa skinutim grilovima, u odnosu na pilot kao da je neko prebacio cebe. Jedino sto ako se pojaca preko 30% sistem se ugasi.

Ma salim se, naravno... to je zver od zvucne ;)

Ma jok ja sam "gerijatrijski" ozbiljan. :d

BitrAtE je napisao(la):
Evo snimio sam na amazonu Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, za 70-75e tako da bi trebala da radi posao

Dobra je ona, ali pomeranje u zvucnoj slici ce biti minimalno, ako ocekujes neki ogroman dobitak u smislu visokotonaca.

Ma znam al svakako sam mislio da castim sebe nekom dobrom zvucnom :) Dal da uzmem ovu fatal1ty ili mozda imate neki drugi predlog? Ovdje su cijene zvucnih bezobrazno visoke, sad sam bas uporedjivao cijene ovde sa cijenama na amazonu i ebay.

Kao i zatvaranje :). Atmosfera je nepovoljna, vidi se po temi koja je zatvorena posle jednog dana ;).

Probajte slobodno zamenu frontalnih satelita za stereo. Evo vam moje iskustvo. 99% wow efekta racunarskih zvucnika dolazi od sub-a. Iskljucite sub, pa vidite sta ostaje. Bukvalno tranzistor iz 1943. I to je tako sa svim racunarskim sistemima koji u sebi imaju sub. Ako ne verujete probajte. Sta se desilo kada sam ja nakacio pilot satelite na logitech. Kao da sam smakao cebe sa zvucnika! 5x otvoreniji zvuk, i sto je vrlo cudno, na istoj snazi cini se duplo glasniji? Toliko sam se istripovao, da sam poskidao grilove sa logitech satelita misleci da oni nesto guse. Medjutim, nije, cak i sa skinutim grilovima, u odnosu na pilot kao da je neko prebacio cebe. Jedino sto ako se pojaca preko 30% sistem se ugasi.

Tema je zatvorena zbog ponasanja.
Sistem je baziran na sw i satelitima, sta ocekujes?
Naravno da je duplo glasnije kad si zakacio zvucnike od 4ohm a Logy je deklarisan na 8ohm. Da nema zastitu otislo bi pojacalo.

Ne potice ta razlika izmedju Pilot zvucnika i Logi satelita samo zbog omaze. Nesto drugo je mnogo vaznije. A gasio se jer ne moze da izvuce nisku impedansu. Sreca pa ima tu zastitu, jer da je nema, tu bi mu bio i kraj.

Poslednja izmena:
Znaci u obzir dolaze samo zvucnici od 8 Oma??
Ako tako stavim neki veoma jak par zvucnika, jel jedina nus pojava sto (zbog nedostatka snage) nece biti dovoljno glasni, ili ipak nesto moze da crkne??

POZ

Poslednja izmena:

Inace cebe osecaj je zbog toga sto su u pilotima ovaj drajver http://www.madisound.com/store/product_info.php?products_id=1088 i visoki koji kosta priblizno tako da... sateliti na tim pilotima su 8 oma jer se paralelno kace na wofer provereno 100 posto tako da opet stoji moja tvrdnja da su u logiju premotali drajvere na jos vecu omazu od navodnih 8oma ili jednostavno napajacka sekcija umre kad se zakaci deklarisani otpor :wave: ako vec hoces da se bavis zaludnim poslom nadji neke starinske monitore na 16 oma http://www.thevintageknob.org/wharfedale-Denton_3.html nadju se po oglasima za sitne pare

Poslednja izmena:
Znaci u obzir dolaze samo zvucnici od 8 Oma??
Ako tako stavim neki veoma jak par zvucnika, jel jedina nus pojava sto (zbog nedostatka snage) nece biti dovoljno glasni, ili ipak nesto moze da crkne??

POZ

Zvucnik ne moze sam po sebi da bude jak, moze samo da ima razlicit prag tolerancije na sirovu snagu koja mu se upumpa. Kod nekog je to 30, kod drugog 50, 100, 200W u kontinuitetu itd. To je slikovito receno, kad na primer imas prazno bure (pandan zvucniku) i vodu koju treba da sipas u njega (to je snaga iz pojacala). Ako je bure od 200l, a ti mu sipas 20l, nista se nece desiti (osim u slucaju da je pojacalu to neki kriticni deo gde pocinje da klipuje na tih recimo 20W, pa na taj nacin osteti zvucnik). Ako u bure sipas preko 200l vode, prelice (grunes zvucniku preko 200W snage u kontinuitetu koji ne moze dugo da istrpi, spalices ga). Ako je pojacalo... lupam 50W, a ti recimo odvrnes 20W, na zvucniku koji trpi 200W, nemas nikakav problem. Jedino ako je zvucnik sam po sebi specifican na neki nacin, da ne ferma malu snagu, pa trazi jos jer je recimo lenj i tezak za pokretanje.
Konkretno u ovom slucaju, izbegavaj zvucnike od 4oma na tom Logiju, jer vise vuku struje iz pojacala na vecim snagama sto Logi nije u stanju da isprati. Zato se i gasi.

mada se mnogo lakse pale zvucnici deklarisani na jcu snagu sa slabijim pojacalima nego slabije deklarisani zvucnici sa jacim pojacalima , zbog tzv klipa a to se desava kada signal iz pojacala postene pravougaon umesto u obliku sinusoide i nakrivi kalem zvucnika na jednu stranu decentrira ga i on pocne da grebe o ivicu magneta skine lak i pregori.... dojk slabiji zvucnik sa jacim pojacalom moze da radi dosta dugo jer ima pravilan signal i namotaj aka voice coil radi u prirodnom rezimu (mada se greje i moze da izgori ) ali ako ne preterujete u vremenskim intervalima i slabo deklarisani zvucnici mogu da popiju dosta snage , ali klip je ono sto ubija zvucnik....

Bas tako, klipovanje je najgori neprijatelj bilo kakvog zvucnika, bilo da je on 20 ili 200W.

ako vec hoces da se bavis zaludnim poslom nadji neke starinske monitore na 16 oma http://www.thevintageknob.org/wharfedale-Denton_3.html nadju se po oglasima za sitne pare

Ma jok, imam ja neko staro technics (mosfet AA) pojacalo za prvu pomoc (dok se ne skupi za bolje), nego posto imam sve moguce racunarske zvucnike htedoh da uradim test, najbanalniji moguci, hifi vs racunarski zvuk, cisto da uporedim sta se tu desava. Te mi pade na pamet, zasto nebi hifi zvucnik, nakacio na pojacalo od racunarskog zvucnika, cisto da vidim sta ce da bude. Razmisljao sam, da explodira nema sta. Ovo oko glasnoce bih da objasnim. Kad se nakaci pilot, dobije se neka prisutnost zvuka, ne znam koji tacno termin da upotrebim, kao da je sve duplo glasnije, jednostavno skroz druga kategorija svega. A nisam samo logi testirao. Vec sam kacio i na H300. Microlab H300 ima, bar vizuelno mnogo ozbiljnije satelite, medjutim ista prica. Kao da je cebe prebaceno preko zvucnika u odnosu na pilot. Mrtva trka sa logitechom. Sam za sebe, mislis svira super, visoki, srednji, itd. Medjutim nakacis mu pilot satelite, wow! Jedino sto se microlab gasi i to brze od logitecha. Ali recimo, ko ne voli da odpanjuje zvucnike, preko 20%, ladno bi mogao, za prvu pomoc, da uzme dobre hifi satelite, i da smakne cebe sa zvucnika :). Naravno, kad se sve nakaci na technics pojacalo, shvatis da su u pitanju igracke. Ali cini mi se da je zvucnik najbitnija stavka, posto logitech i h300 satelit nakaceni na tehnics-a, daju takodje cebe efekat. Pobojsanje je mizerno u odnosu na pilot satelit?

Ono sto je meni laiku licno otkrice je wow efekat koji dolazi od sub-a. Ja sam mislio da je sub neko jedva cujno muljanje, a da su sateliti sve. Medjutim, kad se ugasi sub, sve sto ostane od zvuka je tranzistor iz 43'. Sub je sustina wow efekta.

80 posto zvucne energije je u opsegu do 200hz , zato i imas wov efekat , e sad ono sto ne valja je kad iz suba izlazi mnogo srednjih jer onda gubis osecaj prostora i lako lociras izvor zvuka, takodje ne valja kad sub mumla tj vestacki se napreze da proizvede nesto sto ne moze , 6th order bandpass , nejaka pojacalca sa niskom tolerancijom impedanse i kriminalnim izoblicenjem od 5posto thd i na to jos preusmeris srednje jer sateliti ne mogu da ih izbace :)

Mislis na onu "Zasto je Z-5500 losa gomila plastike" temu? :)
Pa, sa takvim naslovom, ja bih je zatvorio vec nakon prvog posta ;)

Da je mozda imala naslov "Sta ne valja na Z-5500" i slicno, mozda bi i opstala... mada sumnjam, s obzirom na gluposti koje su pisane u njoj, a koje su prakticno prenete iz ove teme.
Ali je bogami i potrajala, kakav crni jedan dan - celih 6 je izdrzala :D

Ipak, back to topic - niko ne brani onom vampiru, tebi, meni ili bilo kome da napravi temu tipa "Imam 350 evra, ali necu da ih bacim na Z-5500... sta da kupim?".
To ne verujem da bi iko zatvarao ;)

2 BitrAtE:
Imam istu takvu... neces da omanes. Ozbiljna je to zvucna, ne k'o ono Audio ****** ;)

2 Gdin M:
Naravno, stara si ti gerijatrija :p

Poslednja izmena od urednika:
Tema je zatvorena zbog ponasanja.
Sistem je baziran na sw i satelitima, sta ocekujes?
Naravno da je duplo glasnije kad si zakacio zvucnike od 4ohm a Logy je deklarisan na 8ohm. Da nema zastitu otislo bi pojacalo.
Jos da mi objasnis odakle ti to da su zvucnici 4 oma i kako si to zakljucio a nebi bilo lose ni da nam kazes kako se meri otpor da cisto vidimo el znas o cemu pricas :wave:

Hahahah to procito sam na netu kod mene ne pali , inace otpor kod zvucnika nije konstantna velicina , isto tako nekad specifikacija laze uveliko.... zato sam te i pitao nista licno, a ti sateliti iz pilot kompleta ne padaju ispod 6 oma poz

Poslednja izmena:
Znam da tokom rada otpor moze da padne, kod nekih kutija to je i nagalseno, kod nekih nije. Ako je nenaglaseni otpor 8ohm a covek kaze da je zakacio 4ohm zvunike.... odakle ja znam da je on iz nekog razloga napisao da su zvucnici 4ohm ako oni ne idu ispod 6? Sto manji otpor pojacalo daje vecu snagu pa bi bilo i logicno da je zvuk glasniji.

A nije ti bilo logicno da pomislis da su sateliti na logiju namotani na vise od 8 oma da ne bi opterecivali integralce koji se guse sa onim njihovim nejakim napajanjem pa da daju mnogo manje snage od deklarisane sto se ja ubih da objasnim ali me niko ne ferma 2 posto, to sto nije navedeno nikako ne znaci da se ne desava.... i ne da moze da padne nego pada skoro UVEK zbog toga normalna pojacala rade ovako
http://www.tnt-audio.com/ampli/hk680_e.html
nominally 85/130W per channel, into 8/4 Ohms, 20 Hz to 20 kHz
u stvarnosti It delivered 10mS bursts of - hold on, now!- no less than 430W into 2 Ohms.

ili
http://www.tnt-audio.com/ampli/yamaha592_e.html
100W per channel into 8 Ohm loads
I rather liked what I saw with a 2 ohm load - peak power output just before clipping was at 460 Watts!

Poslednja izmena:
Znam da tokom rada otpor moze da padne, kod nekih kutija to je i nagalseno, kod nekih nije. Ako je nenaglaseni otpor 8ohm a covek kaze da je zakacio 4ohm zvunike.... odakle ja znam da je on iz nekog razloga napisao da su zvucnici 4ohm ako oni ne idu ispod 6? Sto manji otpor pojacalo daje vecu snagu pa bi bilo i logicno da je zvuk glasniji.
A to sto je tebi logicno a zaboravljas na najbitniju karakteristiku zvucnika a to je njegova efikasnost koja je kod logi satelita kriminalna je neka druga prica , nije bitno samo ono sto pise u specifikacijama ima mnogo vise izmedju redova koji nazalost prosecni korisnici i ne vide... :wave:

U celoj prici o Z-5500 nije bitno da li zvucnici rade na 500 ili 5w vec da su svi koji ih imaju zadovoljni i da za isti novac niko nije mogao bolje da prodje i da ima slican (ili bolji) 5.1 zvuk za svim dig ulazima, dekoderima, dacom i sl. Svi koji su bili protiv Z-5500 su davali neproverene argumente za bolje a ipak skuplje sisteme ili sastavljali ko zna sta na netu nadjeno a nijednom ne provereno u praksi. Najgore je bilo kad se nudio stereo u zamenu. Da jednom prestanemo o tome.

Svi koji ih imaju su ZADOVOLJNI al im fale visoki i srednji , imaju paucinu preko satelita , dobiju par puta bolji zvuk kad zamene satelite nekim drugim zvucnicima , zanimljiva percepcija....

Svi koji ih imaju su ZADOVOLJNI al im fale visoki i srednji , imaju paucinu preko satelita , dobiju par puta bolji zvuk kad zamene satelite nekim drugim zvucnicima , zanimljiva percepcija....

Aman covece znamo mi ... kako ti do sada nije vise jasno .. nemamo para da zamenimo boljim odnosno imamo mi lovu ali je cuvamo za bitnije stvari ... Ajd uljudi se pa prestani da spamujes temu ...

Pored porodice, posla, auta, dece, zivotnih troskova ja treba da sad menjam zvucnike i da sprcam u to par stotina eura ... Mozes li da shvatis tako nesto ...

Onog momenta kada svaki od nas koji ima Z5500 dodje do " viska " love za koju nema rupu koju treba da popuni kupice bolji sistem i resice problem ... Ali ne vidim razlog da ti lose spavas zbog toga ??

hajde probaj da " skines pretplatu sa ove teme " pa ces videti da ces ujutro ustajati veseliji za 3 % ;) a veruj nam i nama ce biti lakse za celih 0.01 %

Zamolio bih sve da prekinu sa ovakvom raspravom, svi znamo sta se desavalo prethodnih dana.
Dakle, ovo je diskusija o Z5500, a ne da li ima i sta bolje za slicne pare.
Hvala.

P.S.
Imali smo temu sta za te pare, i znamo kako se zavrsila.;)

Poslednja izmena:
Ja izgleda bas nemam srece. Iako nov sistem (prvi je bio falican) radi ok, nesto u subwooferu se otkacilo i kada udara bas cujem neku neprijatnu vibraciju kroz onaj otvor sa leve strane a vibracija mi koliko mogu da zakljucim zvuci kao da se nesto iza otkacilo... Sta je tamo iza? Stampana ploca?

E sad, da li smem ja to sam da otvorim i sredim i koliko je lako otvoriti zadnji deo? Da li gubim garanciju ako ovo odradim? Ne zelim ponovo da cekam 3 nedelje dok oni ustanove da nesto nije u redu (nesposobni su do bola).

Evo i mog problema, ovaj put dokumentovano:
http://www.youtube.com/watch?v=lhuXZPeW1_4

Zakacio sam i isecak iz pesme u kome se javlja problem. Napominjem da cudno zvuci ovako na videu (snimljeno telefonom), u realnosti zvuci kao da nesto unutra vibrira. Kako se vama ostalima subwoofer ponasa u ovoj situaciji?

Prilozi

• John Lennon - Imagine cut.rar
    142.8 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno