Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Jeste, pricamo godinama, ali da si obratio paznju na njegov datum registracije (oktobar 2010) i na broj njegovih postova (3), znao bi da je nov ovde. Mozda jos nije stigao da sve procita. A mozda se cak registrovao istog dana kada je napravio ovde post.
Treba ipak imati i taj info u vidu, zar ne? :)

Poslednja izmena:
Opet ja posto mi se vec drugi put desava pa reko da priupitam ovde pre banke i njenih"sluzbenika"
Prebacivao sam vecu sumu(500 evra) na racun moneybookera preko intesine visa kartice i na proveri online stanje izgleda ovako:

470 evra prebaceno na mb racun
8.5 evra provizija mb
27 evra provizija intesa banke?????

DA li je ovo normalna procedura i od kada su oni to podigli procenat ili ja nisam upoznat?

Te pare će bit vraćene. To su ti rezervisana sredstva. Pisao sam već o tome, i meni su uplašili, pa sam ih zvao.

Oni ti rezervišu neka sredstva , dok ne dodje do naplate. Kada naplate tačnu cifru, trebalo bi da ti ostane tačna cifra. Prati. Meni su uvek rezervisali izmedju 5 - 10 posto više, ali tebi je možda više, jer je i većacifra plaćanja u pitanju.

Za sada mi stoji nedospele obaveze,bas cu da proverim stanje kasnije.
Hvala u svakom slucaju.

Isto se dešava kada kupujem avio karte online. Sajt gde kupujem, kaze cenu 317EUR, ja na Visa internet prebacim 320, i transakcija ne prodje. Platim Masterom, prodje, ali se pojavi tih čudnih EUR 8-9. Pozovem, pitam, objasne mi isto ovo - rezervisana sredstva 3-5%, vracaju se.
Tako i bilo, već nekoliko puta.

Sent from my HD2 using Tapatalk

Meni se to desi samo kad nije u istoj valuti placanje. (MC Intesin)

Pa to je njihova politika izgleda,nema troskova odrzavanja i depozita ali prilikom svake transakcije ista prica.Kako je sa virtuon raiffeisen banke,istekla mi je prosle godine pa ne znam da li su i oni uveli neke "novine"povoljne po nas korisnike?

Pa to je njihova politika izgleda,nema troskova odrzavanja i depozita ali prilikom svake transakcije ista prica.Kako je sa virtuon raiffeisen banke,istekla mi je prosle godine pa ne znam da li su i oni uveli neke "novine"povoljne po nas korisnike?

Pa dobro je da ipak vrate na kraju :). U rajfajzenu su naplacivali 1% od svake transakcije (nepovratno :D) i mislim da je to i dalje na snazi, a na racunu ti je rezervisano 20 eur uvek od kojih oni naplacuju tih 1%, tako da se realno inesina vise isplati.

Da li mogu da uplatim pare na internet karticu iz inostranstva? U Nemackoj sam a trebaju mi pare na kartici, a posto ovde ne postoji Banca intesa ne mogu direktno odavde da uplatim.

- Koji je najbrzi nacin da prebacim odavde pare na karticu?
- Pretpostavljam da trebam da uplatim sebi pare na devizni racun iz neke druge banke odavde?
- Devizni racun mi je direktno vezan za internet karticu, kada uplatim nesto na devizni racun to je direkno na kartici?

Hvala vam unapred.

Nikako... ako odatle uplatis, mislim da cak i da si ti posiljalac moras da potpises one gluposti o poreklu transfera :(
Sto je najgore niko i ne moze da ti uplati na devizni ako nije ovlascen.

I ja imam slicnih muka trenutno ;)

Inace ako tebi treba manja svota (<500e), vise ti se isplati da ti neko uplati na dinarski u Intesi i onda kupis dinare preko e-bankinga (zbog provizije za transfer je isplativije za manje sume nego transfer).

Poslednja izmena:
Da li mogu da uplatim pare na internet karticu iz inostranstva? U Nemackoj sam a trebaju mi pare na kartici, a posto ovde ne postoji Banca intesa ne mogu direktno odavde da uplatim.

- Koji je najbrzi nacin da prebacim odavde pare na karticu?
- Pretpostavljam da trebam da uplatim sebi pare na devizni racun iz neke druge banke odavde?
- Devizni racun mi je direktno vezan za internet karticu, kada uplatim nesto na devizni racun to je direkno na kartici?

Hvala vam unapred.

Naravno da možeš. Kontaktiraj banku, i neka ti daju "instrukciju" za uplatu deviza iz inostranstva. To ti je A4 papir na kome su podaci o tvom deviznom računu, ali u internacionalnom obliku. Na njemu mora imati SWIFT i IBAN broj ....

Sa tim papirom odeš u bilo koju banku u svetu, i uplatiš. Jedina mana je što prodje od 3 do 6 radnih dana dok te pare legnu na račun.

Hope i helped.

Hvala obojici.

Bas bezveze, trebali su nesto jednostavnije da naprave, ovako bas moram da se iscimam i jos da cekam nedelju dana.

Kada bi mogao direktan transfer sa racuna na racun to bi bilo idealno, npr da mi sestra sa racuna u nemackoj banci prebaci direktno na moj devizni racun.

Kakvo je to ovlascenje? Ako imate jos nekih detalja, bilo bi super.

Mislim da je alfaunits u pravu, ali treba proveriti.
Sve i da ti nisi u Nemačkoj, sestra, ili bilo ko drugi, može da prebaci pare na tvoj račun. Intesa će te zvati, i pitati da objasniš/dokumentuješ poreklo tog novca.
Ne možeš ni ti sam sebi da uplatiš, sa računa druge banke.
Da nije tako, Western Union ovde ne bi imao posla.

Opet ponavljam, da bi ti bilo ko uplatio pare iz inostranstva, bilo keš, bilo sa drugog računa, bilo ti, ili neko drugi, treba to onaj papir koji sam ti pomenuo. Njega daješ bankarskom službeniku, i on uplaćuje. To je u stvai "plastificirana kartica" sa brojem računa ali iz inostranstva da idu uplate. Na njemu je tvoj SWIFT i IBAN http://en.wikipedia.org/wiki/International_Bank_Account_Number
Zvaće te da potpišeš nešto ako dižeš na šalteru, ali ako odradiš online, mislim da ih baš čisto boli dupe da te cimaju.

A i ako pitaju, samo kažeš Pomož porodice iz inostranstva, pošto ne verujem da ćeš baš 300 000 evra da prebacuješ.

Sve ovo ti pišem iz ličnog iskustva. Negde sam već pisao o ovome.

Kako ce da kaze, ako ne moze da dodje na salter?
Moguce je da ce mu to proci, moze da proba.
SWIFT i IBAN koriste sve banke, bez obzira da li su u istoj zemlji ili ne. Kod nas se jos nije odomacio, to je istina.

Sent from my HD2 using Tapatalk

Možda probaju da ga nadju telefonom, šta ja znam ..... VB nikada ne spava, samo ponekad zadrema.

Banka ne sme po zakonu da ti proknjizi novac na racun bez da ima potpisanu tvoju izjavu o poreklu novca. Nema to veze sa bankom, da je do njih mi bi odavno imali PayPal i radili mnogo komplikovanije stvari... zakon o deviznom poslovanju sve to sprecava.

Cek, da probamo da razjasnimo. Taj papir o kome pricamo ce mi biti poslat u elektronskom obliku, i na njemu ce biti SWIFT i IBAN brojevi, pa cu ja taj papir odstampati i odneti u bilo koju banku ovde, dati kesh i taj kesh ce mi biti na racunu kroz 6-7 dana?

Pokusavam da uplatim pare na karticu jer mi treba ako placam nesto online, kupujem i tako to.

Najveci razlog je sto hocu da imam pare na kartici ako mi uleti jeftin Galaxy S na ebay.de pa da platim paypalom , da iskoristim priliku kad sam vec ovde. Znaci uplatio bih nekih 350e + neka sica koju vec imam na kartici.

Mozda mi je sve to preveliko cimanje za jedan telefon, ali me mrzi da cekam januar dok se vratim gajbi, a ovde mogu da prodjem dosta jeftinije. Za paypal koliko vidim ne bi trebalo da bude problema u poslednje vreme, verifikovao sam karticu i sve to, naravno izabrao sam Nemacku i stavio adresu na kojoj sam trenutno, ako provere IP bice ok, barem dok sam ovde. Koliko ce to da traje mi bas i nije problem, samo dok kupim Galaxy, posle mogu i da me banuju sa paypala jer bas i ne nameravam da kupujem nesto preko ebay-a dok sam u Srbiji :)

Ne bih se cimao da sestra ili njen muz imaju paypal... Nemaju visa karticu, nego neku lokalnu. Citao sam nesto da i ne mora visa, vec da mozes da povezes bankovni racun sa paypalom pa da tako placas. Nemam pojma, videcu to sa njima da ih ubedim da tako otvore, ako ne prodje onda moram da se cimam da prebacim sebi pare na devizni racun..

Slobodno pisite jos ako imate jos neku ideju ili ste bili u slicnoj situaciji.

Cek, da probamo da razjasnimo. Taj papir o kome pricamo ce mi biti poslat u elektronskom obliku, i na njemu ce biti SWIFT i IBAN brojevi, pa cu ja taj papir odstampati i odneti u bilo koju banku ovde, dati kesh i taj kesh ce mi biti na racunu kroz 6-7 dana?

To je to. Samo, ja sam ga dobijao u štampanom obliku i slao faxom u inostranstvo, a ti ih zamoli da ti pošalju na tvoj e-mail koji si registrovao u banci. Ne bi smelo da bude problema.

Da ti kažem iskreno, ja se ne sećam da sam nešto potpisiviao, možda samo prvi put, pa to ostaje kao default za svaki naredni.
A i to možeš da ih zamoliš da ti pošalju obrazac na mejl, potpiši, skeniraj pa vrati, ako ti baš blokirajju tih 400 evra da ne možeš da ih koristiš dok ne potpišeš, mada sumnjam.

Zakon
Član 3, stav 4, poslednji navedeni osnov. Siguran sam da ćeš pisanu izjavu morati da daš na šalteru Intese, a verujem da će nešto slično morati da uradi i uplatilac u Nemačkoj.
Cenim da ćeš sestri manji problem napraviti ako joj kreiraš paypal, iskoristiš i ugasiš.
Ili poslušaj savet alfaunitsa, neka ti neko uplati dinare u Intesi (to je dozvoljeno), i pretrpi trošak konverzije.

Pokusavam da uplatim pare na karticu jer mi treba ako placam nesto online, kupujem i tako to.

Najveci razlog je sto hocu da imam pare na kartici ako mi uleti jeftin Galaxy S na ebay.de pa da platim paypalom , da iskoristim priliku kad sam vec ovde. Znaci uplatio bih nekih 350e + neka sica koju vec imam na kartici.

Mozda mi je sve to preveliko cimanje za jedan telefon, ali me mrzi da cekam januar dok se vratim gajbi, a ovde mogu da prodjem dosta jeftinije. Za paypal koliko vidim ne bi trebalo da bude problema u poslednje vreme, verifikovao sam karticu i sve to, naravno izabrao sam Nemacku i stavio adresu na kojoj sam trenutno, ako provere IP bice ok, barem dok sam ovde. Koliko ce to da traje mi bas i nije problem, samo dok kupim Galaxy, posle mogu i da me banuju sa paypala jer bas i ne nameravam da kupujem nesto preko ebay-a dok sam u Srbiji :)

Ne bih se cimao da sestra ili njen muz imaju paypal... Nemaju visa karticu, nego neku lokalnu. Citao sam nesto da i ne mora visa, vec da mozes da povezes bankovni racun sa paypalom pa da tako placas. Nemam pojma, videcu to sa njima da ih ubedim da tako otvore, ako ne prodje onda moram da se cimam da prebacim sebi pare na devizni racun..

Slobodno pisite jos ako imate jos neku ideju ili ste bili u slicnoj situaciji.

Swift kod ti je DBDBRSBG, a IBAN je kompletan broj tvog deviznog racuna bez crtica izmedju, znaci RS35...............Nisam nikad koristio paypal ali ne verujem da mozes da registrujes obican devizni racun tamo i da placas, jer po nasem zakonu je to zabranjeno, tj na mozes slati novac van zemlje. Mozda mozes karticu da registrujes i tako placas.

Zakon
Član 3, stav 4, poslednji navedeni osnov. Siguran sam da ćeš pisanu izjavu morati da daš na šalteru Intese, a verujem da će nešto slično morati da uradi i uplatilac u Nemačkoj.
Cenim da ćeš sestri manji problem napraviti ako joj kreiraš paypal, iskoristiš i ugasiš.
Ili poslušaj savet alfaunitsa, neka ti neko uplati dinare u Intesi (to je dozvoljeno), i pretrpi trošak konverzije.

To je još jedan od milion zakona u ovoj državi koji postoji, ali se ne sprovodi. Iskoriste ga kada navataju krimose sa ogromnim ciframa.

Gizmo, da probamo ovako. Traži mejlom od intese gornji papir. Na mejl. Ja kada sam tražio u poslovnici, niti su me pitali šta će mi, ni odakle će mi stići pare, samo mi ga je teta odštampala i dala.

Dakle, zatraži ga preko mejla. obično su brzi, i u roku od par sati će ti stići odgovor.

Onda sa sestrom idi do banke, i probajte 50 evra da uplatite. Sačekaj 3-4 dana. Vidi kada legnu, probaj da potrošiš online. Čisto da vidiš da nije blokirano. Probaj 5 evra, ne moraš svih 50. Ako je sve OK , onda radi dalje ....

Na moj račun su uplaćvane cifre u par navrata i sa 3 nule, i niko me ništa nije pitao.

Odem i podignem.

Da ti kažem iskreno, ja se ne sećam da sam nešto potpisiviao, možda samo prvi put, pa to ostaje kao default za svaki naredni.

To vazi samo ako je ISTI uplatilac. Ako nije mora opet da se potpise novi.

Za 400e ce te manje kostati konverzija po kursu Intese ako imas Hit nego li transfer iz Nemacke.
(Nemci inace ne moraju nista da navode kao razlog transfera, do 5000e, bilo da salju ili dobijaju)

Nisam imao iste uplatioce ..... ali opet ne mogu da tvrdim. No, nebitno. Mada mi je malo neobično, kako to da svako može svakom peko WU, a ne može preko računa?

I ne kapiram, ispada da svi naši gastosi tamo u stvari krše zakon? I njegova sestra krši zakon, jer ima račun u inostranstvu?

Vrh Dno