Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nesto te nove dve kartice izgledaju nerealno jake ili ce biti po 100 i vise eura skuplje od 57XX parnjaka.

pa ako serija 57xx padne na 100e onda moze slobodno serija 67xx da bude 100e skuplja ali da je ovako brza kao sto se sada pretpostavlja po ovim specifikacijama

Stalno se priča o Bartsu a Caymanu gotovo ništa. Sve mi liči da će AMD u oktobru lnasirati samo Barts a da Cayman neće uskoro, možda tek pred Novu godinu.
Uopšte, ne delim neko uzbuđenje u vezi sa Bartsom. Kartice će imati slične performanse kao 5850/5870, koštaće slično, malo će se manje grejati i stoga biti tiše.
Ne treba ni tu očekivati revoluciju ala G200 -> G92, u pitanju je to samo dizajn prilagođen poboljšanom 40nm procesu.
Pametni će čekati da ugrabe neki pojeftinjeni Rade 5850 ako AMD reši da ih rasproda pre izlaska Bartsa na tržište.

pa za cayman se dugo zna da je predviđen za 2011-tu, nemaju razloga da još govore išta o njemu
ove godine samo 67x0 serija izlazi

Poslednja izmena:
Ko zna, ali Barts ako su poboljsane performanse u teselaciji i budu malo manje cene nego saa za 5850 i 5870 bice odlican....

Bice zanimljivo ako cena/performanse budu kako treba ja vec vidim u konfi neku karticu iz 6xxx serije mada kolko vidim i Nvidia se bacila na refresh Fermija sto je extra zbog cena samih grafickih kartica.

Pa ako cene Bartsa budi iste kao trenutne 5850, 5870, ne vidim poentu izlaska istih.
Očekujem 6750 180-220e i 6770 220e-250e.

Ne razumem kako ljudi ne vide da je Barts win-win situacija za krajnjeg korisnika!?

1. AKo je Barts brzi od Cypressa, onda ce ga zameniti u tom cenovnom rangu, a Cypress ce pasti na nivo GTX460-ke od koje je nedvosmisleno brzi

2. Ako je Barts sporiji od Cypressa, onda ce kostati koliko i GTX460, a bice od njega brzi...

Kako god da se dogodi, Barts ce doneti dobitak krajnjem korisniku - posredno ili ne posredno!

E sad, jedini problem mogu imati oni koji ocekuju da ce karticu sa performansama na nivou Cypress-a kupovati po ceni Junipera od 100-150 evra! To je totalno nerealno!

A sto se tice ovih nazovi slajdova, specifikacija, kao i imena... nista ja to ne bih uzimao zdravo za gotovo

pa ko kaze da su im 57xx parnjaci?

Mislio sam zbog oznake da su to naslednici istog trzisnog segmenta.

edit: nisam video prethodnu poruku, te oznake ali i specifikacije mogu biti daleko od istine.

Poslednja izmena:
Setite se kako je bilo kada je izašao ATI 3870 - dobili smo high end za 200 evra, doduše tada su prešli na sitniji proizvodno proces, a sad unapređenje arhitekture. Dakle uskoro ćemo imati karticu performansi ATI-ja 5870 za nešto preko 200 evra.

1. AKo je Barts brzi od Cypressa, onda ce ga zameniti u tom cenovnom rangu, a Cypress ce pasti na nivo GTX460-ke od koje je nedvosmisleno brzi

Ko nam ovo garantuje ?
Moze da se desi da bude 20% brzi i 30% skuplji. A Cypress da ne mrdne.
Onda je to lose-lose situacija za sve.

Ko nam ovo garantuje ?
Moze da se desi da bude 20% brzi i 30% skuplji. A Cypress da ne mrdne.
Onda je to lose-lose situacija za sve.
huh, pa tesko da iko ista moze da garantuje u situaciji kada realno niko nista ne zna o ovom proizvodu (dobro, znamo kako izgleda i to je sve!)

Ne razumem kako ljudi ne vide da je Barts win-win situacija za krajnjeg korisnika!?

2. Ako je Barts sporiji od Cypressa, onda ce kostati koliko i GTX460, a bice od njega brzi...

Kako god da se dogodi, Barts ce doneti dobitak krajnjem korisniku - posredno ili ne posredno!
Ne bih se složio. Šta su korisnici dobili izlaskom Junipera? Praktično ništa, Rade 5770 je zamenio 4870 sa sličnim ili nešto nižim performansama a po sličnoj ili malo višoj ceni. Rade 4870 jeste pojeftinio neposredno pre izlaska Junipera ali je to bilo zbog Cypressa koji ga je zamenio u High endu.
Za korisnika će biti dobro da se Cayman pojavi što ranije tako da bi AMD morao da spusti cene Bartsa kako bi napravio mesto za pomenutog. Još ako nVidia izbaci full GF104 kartu u narednih mesec, dva eto nama veselja i gužve u "razumnom high endu".
E sad, jedini problem mogu imati oni koji ocekuju da ce karticu sa performansama na nivou Cypress-a kupovati po ceni Junipera od 100-150 evra! To je totalno nerealno!
Ja imam problem što sam pre više od godinu dana uzeo Radeta 4870 za 130e cca a kako vidim još neko vreme neću moći ništa bolje da kupim za te pare.

Eh, pa ja sam leta 2008 uzeo moj 4850 za 120 e, star mesec dana:D
Tek takve sreće neće biti skoro:(

Vidim, ne možeš da nešto igraš :p

Po meni je 5770 mnogo bolja karta od 4870. Ja lično preferiram ATI, ali ako 460GTX 1GB padne na 170E, pre bih uzeo njega nego za 200E 6770.

Možda nije mnogo 200e za novu 256bitnu kartu, ali ovim trendom ATI nema karticu nove generacije u klasi do 150E, kao što je to bio slučaj sa 5750/5770. Sada će izgleda korisnici ako hoće novu kartu srednje klase morati da odreše kesu i pljunu 200E, a ako hoće nešto pristupačnije, morati da se ipak odluče za novu "staru" 5770. Moraju još da padnu cene 200E za 6770 je dosta novca.

Ja se sad nalazim u glupoj pozicji. Prodao sam 2x5770+ 5850+ gtx 460 768, odnsono izmenjao sve nadajući se da će cena kartice da bude niža, kad ono prc. Isto sam se tako shebo kad je fermi izlazio, pa sam prodao 4870 PCS+ i hteo da kupim 5770, kad opet prc! Izađe skupi fermi i ati podiže cenu 5770, pa sam se vratio na ref 4870. :facepalm:x2

Poslednja izmena:

I ja sam moj 4850 negde u septembru 2008 za 125 :), e to je bilo puno prilično mnogo frejmova za malo para. Takvu perf/$ kartu ne verujem da će ikada da izbace više, ali nije ni čudo, tada je to bilo potrebno da zadaju udarac i iznenade nvidiju, a sada baš situacija nije identična.

Da ne bude da se ubacujem u temu samo spominjući prošlost :D da dodam da ni po meni neće biti ništa specijalno za kupce ako ove 67xx budu 200+ evra, treba neka nova (može i 58xx sa spuštenom cenom neću se buniti) a jaka karta za 130-150 evra (kao 4850 :D onomad).

Ja se sad nalazim u glupoj pozicji. Prodao sam 2x5770+ 5850+ gtx 460 768, odnsono izmenjao sve nadajući se da će cena kartice da bude niža, kad ono prc. Isto sam se tako shebo kad je fermi izlazio, pa sam prodao 4870 PCS+ i hteo da kupim 5770, kad opet prc! Izađe skupi fermi i ati podiže cenu 5770, pa sam se vratio na ref 4870. :facepalm:x2

Early adopter pains :)

I ja sam moj 4850 negde u septembru 2008 za 125 :), e to je bilo puno prilično mnogo frejmova za malo para. Takvu perf/$ kartu ne verujem da će ikada da izbace više, ali nije ni čudo, tada je to bilo potrebno da zadaju udarac i iznenade nvidiju, a sada baš situacija nije identična.

Da ne bude da se ubacujem u temu samo spominjući prošlost :D da dodam da ni po meni neće biti ništa specijalno za kupce ako ove 67xx budu 200+ evra, treba neka nova (može i 58xx sa spuštenom cenom neću se buniti) a jaka karta za 130-150 evra (kao 4850 :D onomad).

4770 je bolja karta od 4850, a kostala je ~90$, ja sam svoju pre godinu i po uzeo po 8k dindzi... novu.

Poslednja izmena:
4770 je bolja karta od 4850, a kostala je ~90$, ja sam svoju pre godinu i po uzeo po 8k dindzi... novu.

Zar nisu maltene iste po performansama? Jedino što je 4770 bila novija u sitnijem proizvodnom procesu ako se ne varam, pa malo i jeftinija. No nije to ni bitno toliko (za ovu temu) :)bitno je koliko će zaceniti nove 67xx karte i koliko će jake biti.

Zar nisu maltene iste po performansama? Jedino što je 4770 bila novija u sitnijem proizvodnom procesu ako se ne varam, pa malo i jeftinija. No nije to ni bitno toliko (za ovu temu) :)bitno je koliko će zaceniti nove 67xx karte i koliko će jake biti.

4850 treba klokovati do 850 za gpu da bude brz kao 4770 na 900, a svi svoje 4770 drze na ~900. Ja svoju drzim na 925(to je klok od +20%). Prednost 4770 je i u manjoj potrosnji i temperaturi.
Ako se 6000 serija bude dobro klokovala , lepo hladna , trosila kao sto kazu, eto nama odlicne serije +najbrzi single gpu.

Poslednja izmena:
Vidim, ne možeš da nešto igraš :p

Po meni je 5770 mnogo bolja karta od 4870. Ja lično preferiram ATI, ali ako 460GTX 1GB padne na 170E, pre bih uzeo njega nego za 200E 6770.

Možda nije mnogo 200e za novu 256bitnu kartu, ali ovim trendom ATI nema karticu nove generacije u klasi do 150E, kao što je to bio slučaj sa 5750/5770. Sada će izgleda korisnici ako hoće novu kartu srednje klase morati da odreše kesu i pljunu 200E, a ako hoće nešto pristupačnije, morati da se ipak odluče za novu "staru" 5770. Moraju još da padnu cene 200E za 6770 je dosta novca.

Meh, 95% stvari koje igram, igram u nativnoj rezoluciji, sa svim detaljima, i imam sasvim pristajan frejm rejt, pod pristojan mislim na 30+.
Jedina stvar gladna resursa je crysis:p
Za ostalo 4850 ubija za sve pare, omiljeno mi parče HW u kompu i naj kupovina od kako imam PC, odigrao sam sve što sam želeo i to po par puta:)

Merkam 5850 već neko vreme, ali 200-250 mi je mnogo, ako dam uslov za treću godinu, častiću se nečim, voleo bih ati karticu ali ako ostanu ove cene gtx460 ulazi u uži krug.

@uruk: 4770 je 128 bit karta, usko je to za neke stvari:D Dobro, ima DDR5, znam:p

Poslednja izmena:
@uruk: 4770 je 128 bit karta, usko je to za neke stvari:D Dobro, ima DDR5, znam:p

Dzaba siroka 256bita na 4850 , kad ja imam vise fpsa u igrama sa uskih 128 bit;)...u Arcaniji imam ~15 fpsa vise na 925/1050 u odnosu na default 750/800. Probaj da naklokujes svoju 4850 na ~850 pa ces i sam videti o cemu govorim...Ono sto je radilo ~35fpsa ide na ~50:p
Zato je lepo kad ostave lufta da mogu da se klokuju ... nadam se da ce tako i sa 6750-6770 da urade .. bar 25% da idu...a ostanu ladne.. to mi onda dodje kao neki gratis bonus kod kupovine:p

Poslednja izmena:
Dobro bre, ja sam subjektivan, meni je 4850 draža kartica:)

Dzaba siroka 256bita na 4850 , kad ja imam vise fpsa u igrama sa uskih 128 bit;)...u Arcaniji imam ~15 fpsa vise na 925/1050 u odnosu na default 750/800. Probaj da naklokujes svoju 4850 na ~850 pa ces i sam videti o cemu govorim...Ono sto je radilo ~35fpsa ide na ~50:p
Zato je lepo kad ostave lufta da mogu da se klokuju ... nadam se da ce tako i sa 6750-6770 da urade .. bar 25% da idu...a ostanu ladne.. to mi onda dodje kao neki gratis bonus kod kupovine:p

pa koliko unapređuju 40nm proces to bi bilo sasvim moguće. 6750 ima da bude žešći overkloker, nešto mi govori :d:d

Ovoje manje vise ocekivano, posebno od trenutka kada su procurele one specifikacije sa potrosnjom. Bice interesantno videti dimenzije cipa, svakako ispod 300, a licno tipujem na ~260mm2, kao i kako ce se pokazati nova arhitektura. Teselacija ce biti makar dvostruko poboljsana na novoj generaciji.

Inace, sumnjam da ce korisnici dobiti nesto epohalno, odnos cene i performansi ce ostati identican, sem ukoliko AMD ne odluci da ugrobari NV i gurne je u gubitke ;) A iszvesno da nece :)

Ovoje manje vise ocekivano, posebno od trenutka kada su procurele one specifikacije sa potrosnjom. Bice interesantno videti dimenzije cipa, svakako ispod 300, a licno tipujem na ~260mm2, kao i kako ce se pokazati nova arhitektura. Teselacija ce biti makar dvostruko poboljsana na novoj generaciji.

Inace, sumnjam da ce korisnici dobiti nesto epohalno, odnos cene i performansi ce ostati identican, sem ukoliko AMD ne odluci da ugrobari NV i gurne je u gubitke ;) A iszvesno da nece :)

Ma koga je briga za cene, bitno da ce chip biti mali! :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno