Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Pare generalno mogu da legnu na karticu, samo nisi naveo za koju karticu si podneo zahtev, ja npr na Visu Electron povlacim i € i $, bez problema, samo sto na stanju kad povucem $ oni automatski sve konvertuju u €, jel jelte racun je u evrima.

A jel' ti naplacuje proviziju neku za to na Electron ili je po bukvalno srednjem kursu kao za kreditnu?

Pare generalno mogu da legnu na karticu, samo nisi naveo za koju karticu si podneo zahtev, ja npr na Visu Electron povlacim i € i $, bez problema, samo sto na stanju kad povucem $ oni automatski sve konvertuju u €, jel jelte racun je u evrima.

Visa Internet Kartica Banke Inteze
ciju ti electron imas ?

alfaunits, ako hoćeš i USD, otvori devizni račun po viđenju i uz njega dobijaš Visa Elektron (bez troškova održavanja), ali si ti već tamo daleko, pa nije zgodno :d

Taj iznos koji ti stoji u rezervisanim sredstvima je po srednjem ili HIT kursu + neki procenat da se banka zaštiti do realizacije transakcije. Recimo, ako pomenutom Visa Electron karticom plaćaš nešto u dinarima, a na računu imaš EUR, obračunaju srednji kurs + 3%, pa ti obračunaju srednji kurs na dan saldiranja (2-3-4 radna dana kasnije). Kada se realizuje transakcija, obavezno javi koliko % su te odvalili na konverziju.

Koristim Visu Electron banke Inteze, e sad kad dobijam dollare na karticu direktno dobijam bolje uslove nego kada podizem pare sa moneybookersa na karticu, sad kako tacno se obracunava provizija je verovatno ovaj post iznad. Najvise sto mrzim kod banke Inteze, i zasto planiram da predjem na Rajfajzen je ovo rezervisanje sredstava, na 20e ukupne uplate, oni ti rezervisu 21-21.50e, naravno taj 1-1.5e ti vrate kada obrade transakciju, al opet nervira u pojedinim situacijama.

Oni kao banka(Inteza) ne uzimaju nikakvu proviziju niti na uplate niti na isplate sa kartice, mozda samo pri konverziji kursa uzmu neki procenat.

alfaunits, ako hoćeš i USD, otvori devizni račun po viđenju i uz njega dobijaš Visa Elektron
Koliko sam iz ove teme i iz razgovora sa savetnicom saznao to nije slucaj....
tj. Visa ce biti vezana za EVRE, ma sta imao ti na racunu. Ako imas evre, oni ce evre po SVOM kursu menjati u valutu kojom placas (cak i dinar!), a ako nemas evre oni ce prvo po svom kursu menjati drugu valutu u evre pa onda evre u tu valutu!

Taj iznos koji ti stoji u rezervisanim sredstvima je po srednjem ili HIT kursu + neki procenat da se banka zaštiti do realizacije transakcije.
Banka se ne stiti od transakcije... kad god podignem sa kreditnom, odmah vidim pod rezervisana sredstva koliko sam podigao, a tek kad bude pristigla transakcija vidim i proviziju (tj. provizija mi ne umanjuje limit na kartici dok ne pristigne transakcija).

Ima smisla da se zadrzi veca suma ali 7% veca?:) Kao da znaju da dinar moze da luduje :D

Najvise sto mrzim kod banke Inteze, i zasto planiram da predjem na Rajfajzen je ovo rezervisanje sredstava, na 20e ukupne uplate, oni ti rezervisu 21-21.50e, naravno taj 1-1.5e ti vrate kada obrade transakciju, al opet nervira u pojedinim situacijama.

To NE radi banka. To rade hoteli, prodavnice, sajtovi etc. koji se stite od razlike u kursu.
Ne znam zasto mislis da bi ti bilo bolje u RF po tom pitanju. Tamo ces osim te rezervacije i placati 1% po SVAKOM valutnoj transakciji (sve kartice u RF imaju 1% provizije na ino-transakcije, tj. transakcije koje nisu u dinarima).

Ja moj samo nisam UL, ali sam i ja isto odmah napravio imidž .... :D

U stvari, ja sam od svega napravio imidž.

Sve moguće diskove sa drajverima, programima, i instalacione kataloga (radim sa autodelovima) sam napakovao na treću particiju. Pa kad reinstalliram, samo monatage - demontage .....

Pokušavao sam da napravim iso imidž mini diska ali nisam uspeo. Koristio sam Nero i Virtual clone drive. Kod mene nešto koči i ne mogu da ga iskopiram. Verovatno negde grešim. Priznajem, nisam se previše zamajavao oko toga. Kako ste to uradili, uz pomoć kog programa?

Pokušavao sam da napravim iso imidž mini diska ali nisam uspeo. Koristio sam Nero i Virtual clone drive. Kod mene nešto koči i ne mogu da ga iskopiram. Verovatno negde grešim. Priznajem, nisam se previše zamajavao oko toga. Kako ste to uradili, uz pomoć kog programa?

Alcohol120% a mountovao pomoću daemon toolsa, mada kapiram da bi Alcohol i taj deo posla dobro odradio.

napravio image sa daemon tools, normalno radi...

To NE radi banka. To rade hoteli, prodavnice, sajtovi etc. koji se stite od razlike u kursu.
Ne znam zasto mislis da bi ti bilo bolje u RF po tom pitanju. Tamo ces osim te rezervacije i placati 1% po SVAKOM valutnoj transakciji (sve kartice u RF imaju 1% provizije na ino-transakcije, tj. transakcije koje nisu u dinarima).

Barem nemaju to rezervisanje sredstava koliko sam shvatio iz necije price, pa tacno znas koliko imas i koliko mozes da potrosis.

Cekaj , opet se nisamo razumeli Stanke :D Da li ja mogu konkretno da povucem pare sa PP-a na karticu ? Isto tako i sa ePassporte-a , odnosno ako moze sa PP -a moze i sa eP . Mene samo konkretno interesuje da li ta kartica moze da sluzi da se sredstva povlace na nju a ne samo da se koristi za uplatim kes i kupim nesto ! Visa Internet kartica banke inteze !

Cekaj , opet se nisamo razumeli Stanke :D Da li ja mogu konkretno da povucem pare sa PP-a na karticu ? Isto tako i sa ePassporte-a , odnosno ako moze sa PP -a moze i sa eP . Mene samo konkretno interesuje da li ta kartica moze da sluzi da se sredstva povlace na nju a ne samo da se koristi za uplatim kes i kupim nesto ! Visa Internet kartica banke inteze !

Na karticu mogu da se povuku pare (sa Moneybookersa recimo). Međutim, ako ti je PayPal za Bosnu ili Hrvatsku (kakav je većini u Srbiji), onda sa njega ne možeš uopšte da skineš pare.

Elem - toliko je i naplaceno kad je pristigla transakcija ;)
Znaci neverovatnih 10% su uzeli! FYI, na istom bankomatu za CC su mi uzeli 3%.
(pricam o ukupnoj ceni transakcije, znaci sa onim "provizija za podizanje gotovine" - inace 216din je bila provizija u slucaju Maestra)
Neocekivani troskovi ;)
Elem, na IntesaHit imam samo dinare (ne evre) i da bih isprobao najbolju opciju za placanje u Koreji, isprobam koliko kosta podizanje u ovoj varijanti (IntesaHit Maestro).
Podigao sam 50.000 KRW (sto bi po srednjem kursu trebalo biti 3400 din.). Nedospele obaveze su izlistane kao 3688 din. :D Znaci skoro 10%! Koliko je ironicno da je podizanje sa kreditne jeftinije ;D (inace je 3% od sume za kreditne, ali ja imam uplaceno evre preko limita kartice, tako da je mozda to samo trosak bankomata).

Za paypal slucaj ne znam konkretno, jer jelte nije jos uveden kod nas pa ne znam kako funkcionise to sa registracijom naloga tamo.

Ja licno povlacim pare sa internet kladionica i sa pokera koje igram, tako da u tom slucaju mozes da povuces pare nazad na karticu.

Da li je neko proveravao u poslednje vreme kada plaća PayPalom, da li je bolje imati evre ili dolare? Ja sam juče nešto plaćao, za 124 dolara mi skinuše 98 evra, kurs ubibože. Posle sam zbog probe platio okruglo 10 dolara, koje sam prethodno kupio online menjačnicom, i platio dolar nešto malo više od 81 dinar, i skinuto mi je 10.55 dolara. Onda recimo da bi za 100 dolara skinuli 5.5 dolara, ilim ožda i manje, pošto je 100 dolara. Sledeće plaćanje prvo kupujem dolare pa plaćam. A ne evre.

A kojom karticom?:)
Kako uopste mozes da koristis dolare na bilo kojoj Intesa kartici? Sve sto sam video ukazuje da se placanje u valutama konvertuje i naplacuje u evrima (i da imas drugu valutu, a NEMAS evre, radi se dupla konverzija za electron npr.)

Za kreditnu ide po trenutnom trzisnom kursu (koji je jako blizu srednjeg ali nije srednji, ponekad moze biti i bolji)

Kada sam uzimao Visa Internet karticu, pitali su me da li hoću da mi ona bude vezana za € ili $. Koliko se sećam objašnjenja, kartica je vezana za valutu, pa onda svako plaćanje ide konverzija u datu valutu, ko što neko reče, sve i da kupuješ u Srbiji u dinarima. Poenta je bila da je tada moglo da se bira između € i $, ne znam da li su to sada izmenili.

VISA INTERNET je u pitanju. E sad, ne znam, čini mi se dok je bio stari onaj sistem, da nisam mogao da kupim dolare, ali to stvarno dugo nisam probao.

Imam i dinarski intesin.

Juče odem, uplatim 100 evra na devizni koji je vezan za internet karticu. (Tako mi je jeftinije, jer evre kupujem u radnji, kada neko dodje, pa izvadi evre, da ne ide do menjačnice, ja mu platim tja najniži menjački kurs, pa mi to posle odgovara, uplatim odmah evre na račun, ne kupujem u banci)
I juče, reko ajd na kursna-lista.kom da proverim koliko bi baš bilo 124 dolara, i onda izbaci 92.xx. Reko, odlično, imaću dovoljno.
Kad pogledam, skinuše 98, za malo, pa da nemam dovoljno.

Onda online kupim sa dinarskog u korist ovog deviznog (imam dva, ovaj je za karticu, a drugi za direktne uplate iz inostranstva i withdraw sa moneybookersa, tako mi bilo sigurnije) 11 dolara, sa namerom da platim 10, jer sam znao da uzimaju neku sitnu proviziju.

Odradim payment, pogledam, prvo su mi onih par evra promenili u dolare, pa povukli ostatak koliko im falilo u dolarima. Ja dokupim ponovo onoliko koliko oni povukli da imam tačno 11 doalra. (inače, onda mi se pojavilo, ono kad kliknem "računi", taj devizni deli na dva , i pisalo tačno koliko u dolarima, a koliko u evrima. I odradim još jedan payment u dolarima, tačno 10, i skinuli su mi 10.55 . . .

Možda su to uveli od kako je ovaj novi online sistem uveden?

Ovde su ti uzeli <6% a onde 5.5%? Nesto ne vidim razliku?:)
U svakom slucaju nesto je cudno, jedan nacin bi trebao biti jeftiniji.

Pa tu je negde. Bem li ga.
Ako mi uzeli 6 evra, to je preko 600 dingera.

Da sam imao dolare, i da bude 5.5 posto (mada mislim da je manje na 100 dolara) od 124 dolara 5.5 posto je 6.82 dolara što je oko 560 dingera. Kanda je malko jeftinije direkt, a obzirom da sam evre kupio na nižu cenu, pa uplatio direkt, a nisam kupio online, otprilike mi je to to.

To treba da se odrade dve uplate po 101 dolar, jednom sa evrima, jednom sa dolarima, za obe da se kupe devize tačno koliko treba online, pa će se tačno znati. Bilo kako bilo, banka neće biti na gubitku :) :) :) :)

A i brate 5 i vše posto za online transakciju, stvarno je mnogo ......

Poslednja izmena:
Da nisam skoro probao da podignem Maestrom sa dinara, i bio oshishan 10% rekao bih da nesto ne valja sto ti naplacuju, ali ovako.. ne cudi me :D

Evo, nisam bio lenj. Zvao sam intesu. Tvrdi mi teta da dalje nema provizija, dakle, koliko je - toliko je, samo što u stvari 3 posto više rezervišu zbog eventualnih kursnih razlika, a kada se to stvarno naplati, razlika se vraća. Aj videćemo za koji dan kada naplate. Mada mi ovo miriše na više od 3 posto.

Možda, ako budem imao vremena, kada odnesem pazar, svratim malo i do onih savetnika, da ih davčim malo tamo :) :) :) :) Di su moje pare, nećete me prevariti . . . .

Uzeo sam u Intesi njihovu internet karticu.
Cuo sam unapred da sa nje ne mogu da dizem pare niti na nju mogu da mi uplate ako recimo igram online kladionicu jer je ona vezana za takav tip racuna koji to ne podrzava.

Ja kada sam podizao karticu pitam tamo na salteru jel treba nesto da se uradi kako bi mogao da gledam stanje preko neta kad sam vec ovde da ne dolazim dva puta.
Zena se zbunila prosla pola banke i na kraju dodje sredi sve i kao to je to.

E sad vidim na netu da je moja kartica vezana za A vista devizni racun:

racun.jpg

Koliko ja znam sa takvog tipa racuna bi bilo moguce da dignem pare (pre svega da mi takodje neko i uplati pare).

Moze pomoc ? Jel moguce ovo sto ja pricam ili sam totalno lose shvatio neke stvari. :D

Uzeo sam u Intesi njihovu internet karticu.
Cuo sam unapred da sa nje ne mogu da dizem pare niti na nju mogu da mi uplate ako recimo igram online kladionicu jer je ona vezana za takav tip racuna koji to ne podrzava.

Ja kada sam podizao karticu pitam tamo na salteru jel treba nesto da se uradi kako bi mogao da gledam stanje preko neta kad sam vec ovde da ne dolazim dva puta.
Zena se zbunila prosla pola banke i na kraju dodje sredi sve i kao to je to.

E sad vidim na netu da je moja kartica vezana za A vista devizni racun:

racun.jpg

Koliko ja znam sa takvog tipa racuna bi bilo moguce da dignem pare (pre svega da mi takodje neko i uplati pare).

Moze pomoc ? Jel moguce ovo sto ja pricam ili sam totalno lose shvatio neke stvari. :D

Nisam nikad probao da dižem u banci direktno sa tog računa (mada ne vidim zašto ne bi moglo), al bez problema mogu da se preko online-a prebace pare na drugi račun. Takođe, bez problema ležu i uplate iz inostranstva.

Na racun sigurno mogu da legnu i da se sa njega podignu pare.
A da li moze sa kartice to je vec drugo, ali to ne znam ;)

"alfaunits vezano za tu cudnu kursnu razliku. CINI MI SE da za master card kada dizes pare se obracunava kurs Mastercarda a ne banke i tu moze da bude razlike.

Nije to dovoljno da objasni 7% razlike... sta vise samo 1% mogu da objasnim gde je...

ma pitaj Dinkica, eto ti ga u komsiluku :D
sry, nisam mogao da se obuzdam :)

Nazad
Vrh Dno