Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bit će u klasi nižih Core2 i Athlon modela ... sad to stavi na mITX ploču, tanano kućište s "ciglom" za napajanje. "Pizza box" form faktor, a daleko bolje od Atoma :).

EDIT: Ovo je Hans De Vries okačio na XSu:

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
...ne volim sto ima previse hypa jer znamo kako to prolazi na trzistu kasnije...

Prolazi veoma lose, ukoliko se ne ispune ocekivanja, cak mnogo gore nego da ga nema ;)

Bit će u klasi nižih Core2 i Athlon modela ... sad to stavi na mITX ploču, tanano kućište s "ciglom" za napajanje. "Pizza box" form faktor, a daleko bolje od Atoma :).

Ukoliko uspeju da ga proguraju kod OEM-ova i performanse stvarno budu ovakve kakve se nagovestavaju, ovo bi jos mogao biti najuspesniji AMD-ov procesor ikada. Inace, tvoj predlog mi se dopada, i sam razmisljam o necemu takvom ;)

EDIT: Ovo je Hans De Vries okačio na XSu:

Stvarno 80SP i dva OoO jezgra u 18W... i dalje mi nije jasno kako, sem ukoliko ta brojka nije tacna.

nesto tu meni nije jasno kako to da su CPU bobcat jezgra bas tako mala... pa duplo manja od atomovih...

nesto tu meni nije jasno kako to da su CPU bobcat jezgra bas tako mala... pa duplo manja od atomovih...

40nm vs 45nm, + znatno veca gustina tranzistora... ovde se isplacuje rad AMD-a sa TSMC-om na RV770, kada su u ~30% vecu povrsinu nagurali 2.5 puta vise izvrsnih jedinica u odnosu na prethodnu generaciju. Naravno, ovo je teorija, ni meni i dalje nije najjasnije :D... ali tesko da je pogresno. ;)

Inace, neki spekulisu da ce Intel proizvoditi procesor sa jednim SB jezgrom sa GPU-om da konkurise makar jacoj verziji Ontaria.

Ja ipak mislim da to oznaceno na slici nisu jezgra.

Čip koji po performansama treba da bude tu negde sa Intel Core arhitekturom mora da podržava Out of order execution. Uzimajući to u obzir teško da takav jedan core može da bude manji od In-order Atom core-a. Pored veličine, indikativno je i to što je struktura koja se vidi (i to je jedina površina koja ne deluje zamućena na slici) i suviše uniformna da bi bila jezgro procesora, pre će biti da je to cache ili GPU.
A na osnovu veličine RV810 čipa, nešto sumnjam da se GPU može spakovati na tako malu površinu, tako da je to ipak najverovatnije cache.

Ja ipak mislim da to oznaceno na slici nisu jezgra.

Čip koji po performansama treba da bude tu negde sa Intel Core arhitekturom mora da podržava Out of order execution. Uzimajući to u obzir teško da takav jedan core može da bude manji od In-order Atom core-a. Pored veličine, indikativno je i to što je struktura koja se vidi (i to je jedina površina koja ne deluje zamućena na slici) i suviše uniformna da bi bila jezgro procesora, pre će biti da je to cache ili GPU.
A na osnovu veličine RV810 čipa, nešto sumnjam da se GPU može spakovati na tako malu površinu, tako da je to ipak najverovatnije cache.

Pa Bobcat i jeste out of order arhitektura, a sto se tice velicine jezgara nije bitna sama fizicka velicina vec koliko tranzistora mozes da naguras na tu velicinu;)

Na slici pise da Ontario ima ~380m tranzistora sto je vise nego duplo u odnosu na atom. Kada se jos doda da su proveli dosta vremena u savladjivanju TSMC-ovog 40nm procesa sve je moguce.

O kloku se ne spekulise, predvidjam da intel pri dizajnu i gustini ima bas ovo na umu... stvarno neznam koliko toliko zgusnuti tranzistori mogu da se klokuju, moguce da AMD setuje procesor na maximalnoj mogucoj frekvenciji dok intel to koristi kako bi napravio velik spektar ponude sa velikim rasponom cena

http://www.insidehw.com/Editorials/...t-AMD-Netbook-Platform-First-Impressions.html

Well known and slightly irritating Big Buck Bunny video was used, 1080p resolution, and both playback and fast forwarding were very, very smooth. Next we tried Microsoft‘s N-Body Particle systems test, which showed dramatic performance difference when using GPU instead CPU for calculation, as well as full DirectX 11 compatibility. Among other things we tried, Office 2010 worked very fluidly, and we even witnessed 3Dmark06 in action

O kloku se ne spekulise, predvidjam da intel pri dizajnu i gustini ima bas ovo na umu... stvarno neznam koliko toliko zgusnuti tranzistori mogu da se klokuju, moguce da AMD setuje procesor na maximalnoj mogucoj frekvenciji dok intel to koristi kako bi napravio velik spektar ponude sa velikim rasponom cena

Pa ni AMD do sada nije pravio CPU kod TSMC-a, to je i za njih nepoznanica. Ne mislim da je frekvencija problem... nije bas pravo poredjenje, ali CUDA Cores u NV cipovima mogu da rade i na preko 2GHz. Naravno, treba naci idealan odnos frekvencije i potrosnje, posto je ona jednako vazna u ovoj klasi.

Pa Bobcat i jeste out of order arhitektura, a sto se tice velicine jezgara nije bitna sama fizicka velicina vec koliko tranzistora mozes da naguras na tu velicinu;)

Na slici pise da Ontario ima ~380m tranzistora sto je vise nego duplo u odnosu na atom. Kada se jos doda da su proveli dosta vremena u savladjivanju TSMC-ovog 40nm procesa sve je moguce.

Na osnovu tih brojeva i broja tranzistora Rv810 GPUa može se videti da je broj tranzistora koji odlaze na CPU jezgra + L2 cache približno isti za Atom i Ontario. Intelovi inžinjeri su uložili dosta truda u to da površina procesorskog jezgra bude što manja (može se čitati o tome u Anandovom članku o prvom Atom-u). I sada na jedanput nešto veću količinu tranzistora AMD inžinjeri su uspeli da spakuju na duplo manju površinu.
Nešto ne verujem u čuda, pa ni u ovo. :) U ovakvim stvarima se napredak od 20% smatra ogromnim, a ovde pričamo o 50%.

Razliciti su proizvodni procesi, nije to samo sa ovim slucaj. Nehalem, na primer, ima nesto manje od 750 miliona tranzistora i povrsinu od ~260mm2, dok Cypress ima skoro tri puta vise tranzistora (2.15 milijardi) i povrsinu vecu za ~25%.

Sumnjam da bi Hans de Vries tek tako izasao sa ovim slikama da nije siguran u tacnost podataka.

podaci su jos cudniji ako se zna da je intelov 45nm i tsmc-ov 40nm prakticno slican po velicini, tako bar pisu na beyond3d forumu ljudi koji se dosta razumu u tematiku

Razliciti su proizvodni procesi, nije to samo sa ovim slucaj. Nehalem, na primer, ima nesto manje od 750 miliona tranzistora i povrsinu od ~260mm2, dok Cypress ima skoro tri puta vise tranzistora (2.15 milijardi) i povrsinu vecu za ~25%.

Sumnjam da bi Hans de Vries tek tako izasao sa ovim slikama da nije siguran u tacnost podataka.

Kao što željko reče TSMC 40nm bi trebalo da bude ekvivalen Intel 45nm procesu. Tako da se na račun toga ne može dobiti značajnija ušteda u površini.

Što se gustine pakovanja tiče, ne može se porediti tek tako gustina tranzistora. Nije ista gustina tranzistora u okviru različitih jedinica čipa, npr. cache-a i ALU jedinice, pa tako ne može biti ista ni kod CPUa i GPUa. Pored toga u površinu čipa ulaze i interkonekcije ("žice"), kojih pretpostavljam ima dosta više kod CPUa, nego GPUa. Takođe na površinu čipa utiče i broj pinova koje čip ima, a tu su moderni Intel CPU-ovi nenadmašni. :)
Ono što sam ja pokušavao da uporedim je površina/gustina tranzistora kod dva CPU jezgra, a tu brojke ne bi trebalo da se toliko razlikuju.

Naravno da si u pravu... u teoriji. Vrati se par strana unazad i videces da mi od pocetka nije jasno kako u ~15mm2 (vec dugo cirkulise informacija da je Ontario 74mm2, a znamo da je Cedar 59) smestiti dva OoO jezgra, 2x512KB kesa i memorijski kontroler. Ali kao sto vec rekoh, isto tako mi je logicno da Hans de Vries ne bi objavio ove slike da nije siguran da su podaci tacni.

Za mene je sada mnogo vece pitanje potrosnja. Da li je brojka od 18W tacna, i ako jeste, kako je moguce da je ona toliko niska, posebno ukoliko se pokaze da performanse jesu na nivou bliskom Athlon II/slabijim Core2 procesorima. Najslabiji Athlon II sa dva jezgra (Athlon II X2 250u na 1.6GHz) deklarisan je na 25W, Cedar je nesto malo ispod 20W, sto znaci da te dve komponente zajedno daju najmanje 40, tj vise nego dva puta u odnosu na Ontario. Jednostavno, ukoliko ovo bude radilo u skladu sa najavama, bice vise nego sjajno, i za kupce i za AMD... ali i dalje sam veliki skeptik, dok ne vidimo prvi retail proizvod. Kao sto cesto kazem, i Barcelona/Agena je na papiru bila sjajan dizajn.

Objašnjenje koje Hans de Vries dao:

45nm Nehalem: 729 M transistors on a 262mm^2 die
40nm ATI RV740: 826 M transistors on a 133mm^2 die

These numbers are still skewed since Nehalem has most transistors in
its large caches which allow a much denser transistor packaging as the
logic circuits which dominate the RV740, so the transistor density of
TSMC's process is well over two times higher.

The Lithography equipment Intel will be using for it's 32nm single
patterning Immersion process won't be able to reach the transistor
densities of TSMC's 40 nm

This is Intel's own choice which it can afford because it operates,
as we know, in a "less competitive market" as TSMC.

Ako je dizajn dovoljno "jednostavan" i prilagođen onome što TSMC inače dobro radi, onda je ovakav scenario više nego moguć. Npr. zna se da L2 u Ontariu radi na dvostruko manjoj brzini nego x86 jezgra -> manja potrošnja, veća gustoća ćelija.

Poslednja izmena:
Na taj post dobio je i par odgovora. :)
post1 post2 post3

U tih par odgovora je zapravo mnogo bolje i detaljnije objašnjeno ono što sam ja hteo da kažem u prethodnih par postova.

... što je sve OK, Hans je uspoređivao kruške i jabuke, ali to ne znači da Ontario ne može imati veću gustoću tranzistora od Atoma. Čip je sigurno manji, samo se još nezna da li je zaista upakirano 80sp-ova.

Na osnovu tih brojeva i broja tranzistora Rv810 GPUa može se videti da je broj tranzistora koji odlaze na CPU jezgra + L2 cache približno isti za Atom i Ontario. Intelovi inžinjeri su uložili dosta truda u to da površina procesorskog jezgra bude što manja (može se čitati o tome u Anandovom članku o prvom Atom-u). I sada na jedanput nešto veću količinu tranzistora AMD inžinjeri su uspeli da spakuju na duplo manju površinu.
Nešto ne verujem u čuda, pa ni u ovo. :) U ovakvim stvarima se napredak od 20% smatra ogromnim, a ovde pričamo o 50%.

Dakle ti cenis da su AMD-ovi inzenjeri gluplji i da je ova slika procesorskog jezgra fake?

25b.jpg

podaci su jos cudniji ako se zna da je intelov 45nm i tsmc-ov 40nm prakticno slican po velicini, tako bar pisu na beyond3d forumu ljudi koji se dosta razumu u tematiku

u sta se "razumU" ljudi na B3D forumu je totalno irelevantno, bitno je ono sto je Dusan napisao, a tice se mogucnosti TSMC-ovog procesa da "zgusne" tranzisotre! Primer tih mogucnosti je svakako Cypress!

25crk.jpg

Na taj post dobio je i par odgovora. :)
post1 post2 post3

U tih par odgovora je zapravo mnogo bolje i detaljnije objašnjeno ono što sam ja hteo da kažem u prethodnih par postova.
heheh, ustedeo bi mi tri klika da si lepo o'ma napisao da je odgovre postova najcuveniji Inteltrol na vaskolikom Internetu: Pol-Itanium-DeMone! :d

Meni je frapantno da neki ljudi mogu biti toliko u "anti-AMD" fazonu, da ni svojim ocima ne mogu verovati, dok gledaju fotku Ontaria!?

Sto se tice potrosnje, imajte na umu da svaki proizvodni proces ima nekoliko varijacija! I dok se za mainstream GPU-ove uglavnom koristi HP (High Performance), postoji i LP (LowPower) za mobilne...

@Nedjo
Nemoj da se stresiraš. :) Malo bolje pročitaj moje postove. Ne smatram ja AMD inžinjere glupim, niti kažem da je bilo šta od onoga na slajdovima neistinito.

Ja samo kažem da ono što je na onoj slici označeno kao jezgro mi ne deluje kao jezgro niti po izgledu, niti po veličini. Realno, čak i ako je ono što je na toj slici označeno kao Core zaista L2 cache, onda su jezgra najverovatnije ona dva regiona iznad. Ti regioni nisu mnogo veći od onoga što je označeno na slici (možda imaju 6-7mm2). To deluje kao realnija veličina, a opet i u tom slučaju predstavlja značajnu redukciju površine jezgra.

@Nedjo
Nemoj da se stresiraš. :) Malo bolje pročitaj moje postove. Ne smatram ja AMD inžinjere glupim, niti kažem da je bilo šta od onoga na slajdovima neistinito.

:) ma ne stresiram se nego se cudim sumnjicavosti povodom velicine procesora iako je on uslikan pored kovanice od 1 eura... obzirom da je unutra i GPU, znaci da su jezgra bas, bas mala :)

Sto se tice potrosnje, imajte na umu da svaki proizvodni proces ima nekoliko varijacija! I dok se za mainstream GPU-ove uglavnom koristi HP (High Performance), postoji i LP (LowPower) za mobilne...

Neki od nas svakako imaju to na umu, ali se ne secam da je neko predstavljao cip izradjivan u LP procesu i najavljivao ovakve performanse - 90% danasnjeg mejnstrima. Do sada je to bilo nespojivo.

Neki od nas svakako imaju to na umu, ali se ne secam da je neko predstavljao cip izradjivan u LP procesu i najavljivao ovakve performanse - 90% danasnjeg mejnstrima. Do sada je to bilo nespojivo.
Ma napreduje ta tehnika :)

Koji će čipset ići u paketu sa Ontariom i kolika je planirana potrošnja takve kombinacije?

Hudson, nagadja se 2W, tj 11W i 20W ukupno.

To je ekstra :)

Pošto pretpostavljam da najviše vuče taj GPU što su ugradili, šta mislite da li su možda radili neke optimizacije tipa smanjenje kloka na kom radi GPU ukoliko radimo sa aplikacijom koja nije u stanju da iskoristi grafički čip? Ili smanjenje kloka i Bobcat jezgara i GPU-a istovremeno ukoliko radimo u slabo zahtevnom okruženju (neka lagana Linux distribucija). Nekako mi je logično da su pomenute cifre TDP pod opterećenjem, u suprotnom je kvaran marketing na delu. Ako je već max TDP onda bi bilo za očekivati da su radili na tehnologiji optimizacije potrošnje čipa. Bilo bi glupo da svo vreme radi na maksimumu ako su Bobcat jezgra stvarno blizu Core Duo arhitekture a GPU je približan Cedaru po performansama.

Anand kaže da je površina oko 100mm^2, što je ipak malo realnije ako se radi o 80sp.

Ja nemam ni delić znanja koje Anand poseduje ali zaista ne mogu da se ne nasmejem na to kako je on došao do 100mm^2. Povrh toga mi se čini da je i ovaj čip malo pravougaon ali možda me oči varaju. U svakom slučaju poređenje sa novčićima i merenje u Photoshopu je toliko neprecizna tehnika da me ne bi uopšte čudilo da je omašio i za više od 2mm gore dole. Ako je omašio i milimetar na dole pri merenju onda Ontario dobija iste dimenzije kao i Atom. Valjda ti je sada jasno zašto je njegovo merenje smešno i kako cela njegova opaska kako je Ontario veći za 15% može lako pasti u vodu ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno