Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

totalno razocarenje...

ocekivao sam dosta bolje preformanse u odnosu na ati...

hladjenje je ocaj zivi, i pored onolikog hladnjaka graficka dostize 95c van kucista... znaci preko leta oko ~110c

Davna devedeset i neka...dilema nad dilemama...

Rendition Verite ili Viper - daj tog Vajpera. kul su...

nVidia je po mom LICNOM misljenju dosla iz sela u grad, obukla odelo, postala gazda koji je hteo prvo stan, pa lokal dole u prizemlju, pa na potkrovlje da izadju, e sad kad su hteli da isele komsiluk, nesto bas i ne ide...

I realno, i intimno - svim srcem sam za ATi. Ne testiram, ne pisem o karticama niti plocama, ne namecem svoj stav citaocima ni na koji nacin: ovo je samo moje licno razmisljanje na ovu temu, ne Pece kao urednika sajta, vec bas licni Pecin stav

Potrosnja je nesto sto siromasne zemlje stalno potenciraju, ali zato "bogati" Srbi uopste ne razmisljaju o tome, koga to zanima...

Evo jednog primera, jedna domaca firma menja prostorije...oko 100 racunara, sto desktopova, sto servera. Da li iko zna koliko to trosi?

Fermi je na trecini potrosnje prosecnog bojlera koji radi mozda par sati dnevno da bi obavio svoju funkciju

Poslednja izmena:
Malko drugacije...

http://www.guru3d.com/news/geforce-gtx-480-noise-levels-debunked/

A HoCP lepo kaze

The 5850 was the "quietest" card at 54dB. The rest of the cards sort of lumped together in the 56dB to 57dB range. The SLI and CrossFire setups were of course the loudest with the CF cards coming in at 59dB and the SLI cards coming in at 60dB at its loudest.

Sto sve zajedno ide u kos "moderate" i to u par dB razlike...e sad ako su ljudima usi kao u sismisa, pa ocene koja je kartica u pitanju samo na osnovu 1-2 dB...onda...:d

Poslednja izmena:
Ja sam se jednom zahebao sa 2900 koja je cepala vazduh bukom, a istovremeno se poprilicno zagrevala. Ali tu gresku vise necu ponoviti, sada pod obavezno uvek gledam i temp i buku.

GtX 470 troši ~40w više od gtx 285, šta je tu strašno? :)

Samo po sebi, nista. Problem je sto trosi 50W vise od 5870 i daje losije performanse, ili ~80 vise od 5850 za ~10-15% bolje rezultate.

Evo jedne dobre ilustracije svega ovoga...

GTX480-89.jpg

Znaci, po njima je 470 jos i najgora na ovom polju.

@nex999: Da li si ti primetio da je to mereno prilikom zatvorenog kucista, i na otprilike duplo vecoj razdaljini u odnosu na uobicajenu udaljenost kucista od glave :D :D :D a i buka koju tada proizvodi je slicna usisivacu koji radi u sobi pored :D :D ti si baaaas veliki ljubitelj nVidije :D :D

Da, inace svi drzimo golu plocu i komponente ubodene u nju odmah pored tastature? Uostalom, lepo su u dB iznete "razlike"...tako da ne vidim sto bi 480 bio "nepodnosljivo bucan" a 5870 ne.

Ali ipak- mozda je bolje "videti" na YT, pa malko da odvrnem zvucnike da se snimak cuje i u sobi pored...:) Bucno, jasta...

Poslednja izmena:
Menij je ovo blago zalosno.. Gledajuci nvidija fanove ovde kako se koprcaju i pokazuju da je u stvari fermi extra.. Ali nije, ovo je ISTA prica kao 2900 nekada.. Cekali su ga i cekali, crveni su pricali kako ce biti boom, kako ce biti, ovo ono, dobili smo TA pec, koja je radila slicno kao konkurencija, kostala boga oca. I opet su je ati fanovi hvalili i kupovali, kao sto nvidiasi hvale fermi.

Sad dalje, fermi je dobra arhitektura, ali ce biti potrebno jedno godinu dana sigurno da dodje na svoje, isto kao sto je bilo sa 3850/3870 koji su nastali od 2900 i doneli boom na trziste, i prvi put omogucili ljudima da sa skromnim budzetom igraju vecinu igara sa svim efektima ukljucenim u pristojnim rezolucijama..

@nex999: Hahahah fanboju nas :D :D voleo bih da kupis jednu i da je ovo leto koristis u zatvorenom kucistu, pa da nam javis utiske ;) ako i dalje bude radila :D

Ne treba biti suviše strog jer koliko sam shvatio neće se prozvesti puno 480 karti . Oni više služe kao temelj jedne nove priče kao nekad što je bio 2900xt . Poenta ove karte je u pokušajima nvidie da napravi višenamenski gpu koji će moći uspešno da vrši i zadatke koje sad radi cpu .

turbine vise nisu za ovako tople GPU-ove.

Slazem se. Nisu ni ATI-jevi referentni nesto bolji, ali mogu da se provuku zbog nizih temperatura i manjeg broja obrtaja.
Ovakve zatvorene turbine pocinju da usisavaju prasinu momenta kada ih ukljucis. Pa ako si imao Fermi na 95 stepeni, sledece nedelje ce raditi na 100.
Pri tom, ne znas sta je gore sa takvom kartom, da je drzis u otvorenom setapu pa da urla onako na golo ili da je zatvoris u kuciste gde ce jos vise da se ugreje pa da urla jos vise, samo onako potmulo...

Nereferentni kuleri ce to popraviti donekle, ali ne na nivou magije...

P.S.
Jel to Nex pored nVidije navija i za Zvezdu :D ?

Poslednja izmena:
...za sad odnos cena /performanse za gtx470 nije dobar iz mog ugla gledanja(mislim potrosaca) , aj da je 250e pa da se i uzme za 4-5 meseci...
samo mi nemojte pisat da sanjam o toj ceni .... znam i sam da je malo (ne)moguca...
ovako izgleda kuler unutra
2670601256.jpg
1268099899_UkI4Fg.jpg

1268099899_DyZ0Op.jpg

.. ne znam kolko bi se dobilo da na njega neki vent...nempojm...dosta je mali..
...inace potrosnja meni nije problem ako ide na 600w napajanje...i ovako me ovi nasi deru za struju kako oce...

Poslednja izmena:
@nex999: Hahahah fanboju nas :D :D voleo bih da kupis jednu i da je ovo leto koristis u zatvorenom kucistu, pa da nam javis utiske ;) ako i dalje bude radila :D

Ne verujem da cu je kupiti. Dok ne srede ovu buku. 1 dB bucniji od konkurencije, to je nepodnosljivo...

S druge strane, temperatura JESTE problem i to ne moze da prodje kod mene...Ne i tokom leta. Zato se nadam da ce se stvar resiti kao i sa 8800GT koji je isao do istih temperatura sa stock kulerom. Dakle, neke custom verzije od proizvodjaca...

...za sad odnos cena /performanse za gtx470 nije dobar iz mog ugla gledanja(mislim potrosaca) , aj da je 250e pa da se i uzme za 4-5 meseci...
samo mi nemojte pisat da sanjam o toj ceni .... znam i sam da je malo (ne)moguca...

Odnos uopste nije los, tj taman je onakav kakav imaju i ostale karte. Celu sliku kvare potrosnja i temperatura, ali sam odnos cena/performanse/mogucnosti je dobar.

A cenu od 250e cemo videti kada 5870 bude kostao 280-290, a 5850 200-210. Da li cemo videti i karte po toj ceni je drugo pitanje ;)

Sta je sa garancijom? Da li ce stvarno uglavnom biti samo 1 god kao sto je neko pominjao (iskljucujuci EVGA-u i mozda jos neke firme)?

3 godine kod Asusa, recimo...

I ne, ja ne navijam za Zvezdu (pomerih se s mesta).

Jel moze neko da kaze zavrsnu rec o ove dve kartice? Da li uopste vredi kupovati?

Pa ko me onda sabotira :D

Da li ce ta garancija ici na stetu proizvodjaca ?
Tj. da li je nVidija ostala pri svome da daje samo godinu garancije na cip ili su povecali ?

Ne sabotiram ja nista:D
Samo odrzite nivo diskusije na nekom razumnom nivou. Da se tema ne pretvori u blog HD ekipe u kojoj cemo citati posalice, gledati slicice, gde ce 1db ciniti razliku izmedju usisivaca i karanfila u vazi :)D) i tako...

Slazem se. Nisu ni ATI-jevi referentni nesto bolji, ali mogu da se provuku zbog nizih temperatura i manjeg broja obrtaja.
Ovakve zatvorene turbine pocinju da usisavaju prasinu momenta kada ih ukljucis. Pa ako si imao Fermi na 95 stepeni, sledece nedelje ce raditi na 100.
Pri tom, ne znas sta je gore sa takvom kartom, da je drzis u otvorenom setapu pa da urla onako na golo ili da je zatvoris u kuciste gde ce jos vise da se ugreje pa da urla jos vise, samo onako potmulo...

Nereferentni kuleri ce to popraviti donekle, ali ne na nivou magije...

P.S.
Jel to Nex pored nVidije navija i za Zvezdu :D ?
Npr. kod mene su nize temperature kada je zatvoreno kuciste. Ventilatori na stranici dosta pomazu.

Poslednja izmena:
Sto si tice temperature u kucistima, jedino silverstone raven rv02 ima nizu temp od open bench-a dok ostala imaju uvek visu temp. Temp mozda i ne bi bio problem kad bi covek mogao da kupi kvalitetan kuler za grafiku (kao za cpu) koji ce moci da se koristi za bar 2,3 generacije karti. Ovako kvalitetan kuler za gpu moze da se montira na samo odredjeni model/generaciju gpu-ova. Nesto sam citao da ce prolimatech mk13 biti univerzalan, ali dok ne vidim rezultate sa fermijem, nista ne verujem.

Jel moze neko da kaze zavrsnu rec o ove dve kartice? Da li uopste vredi kupovati?

Pa GTX480 vredi onome ko moze da iskoristi njegove stvarno fenomenalne GPGPU performanse i da prihvati veliko zagrevanje i potrosnju. Za nekoga ko zeli samo kartu za igranje - po meni ne vredi.
GTX470 vec malo drugacija prica, cena je znatno normalnija, performanse je (uglavnom) opravdavaju, s tim sto ce cena sigurno biti nesto niza uskoro. Ostaje isti problem sa zagrevanjem, potrosnja je dosta prihvatljivija, pa ce ipak biti mnogo vise kupaca 470.
Ukoliko neko vec ima grafu klase ~150+e po meni bi trebalo da saceka GTX470 rev 2.0. :)

Moze tu da se pise jos malo, ali mislim da nema potrebe, sve je vec receno u prethodnim postovima. :)

Ne verujem da cu je kupiti. Dok ne srede ovu buku. 1 dB bucniji od konkurencije, to je nepodnosljivo...

S druge strane, temperatura JESTE problem i to ne moze da prodje kod mene...Ne i tokom leta. Zato se nadam da ce se stvar resiti kao i sa 8800GT koji je isao do istih temperatura sa stock kulerom. Dakle, neke custom verzije od proizvodjaca...

Aha, to ce da se desi! :d

Cekaj i ti celo vreme zauzimas stav kao nekoga ko se razume u graficke (i Fermi, pogotovu) skoro pa kao bez konkurencije u fazonu sve sto kazes tako je i gotovo!

Da li se ti secas ili znas kako izgleda ta referentna 8800GT, ima onaj pljosnati hladnjak koji ima mozda maksimalno 150g(tesko, ali mozda 200 grama), prvo su stavili malo veci vent da ta kartica prezivi nekako na taj isti hladnjak, a posle su svi stavljali svoja hladjenja proizvodjaci koja su bila neuporedivo bolja i masivnija.

Da li ti, ili bilo ko vidi neki prostor pored ove fabricke gromade od kulera sa 4-5 heatpipe-ova za "custom" hladjenje Fermi grafickih??? Covece ovo ko zna koliku gramazu ima, moze da hladi i procesore bez ikakve muke, zauzima dva slota, sem vodenog, vazdusno je jedino moguce ako im stave neko hladjenje od 3-4 slota, da li ce se to isplatiti proizvodjacima, i kupcima to je pitanje.

Pa GTX480 vredi onome ko moze da iskoristi njegove stvarno fenomenalne GPGPU performanse i da prihvati veliko zagrevanje i potrosnju. Za nekoga ko zeli samo kartu za igranje - po meni ne vredi.
GTX470 vec malo drugacija prica, cena je znatno normalnija, performanse je (uglavnom) opravdavaju, s tim sto ce cena sigurno biti nesto niza uskoro. Ostaje isti problem sa zagrevanjem, potrosnja je dosta prihvatljivija, pa ce ipak biti mnogo vise kupaca 470.
Ukoliko neko vec ima grafu klase ~150+e po meni bi trebalo da saceka GTX470 rev 2.0. :)

Moze tu da se pise jos malo, ali mislim da nema potrebe, sve je vec receno u prethodnim postovima. :)

Kao i uvek, Peja pogađa suštinu ;)

Aha, to ce da se desi! :d

Cekaj i ti celo vreme zauzimas stav kao nekoga ko se razume u graficke (i Fermi, pogotovu) skoro pa kao bez konkurencije u fazonu sve sto kazes tako je i gotovo!

Da li se ti secas ili znas kako izgleda ta referentna 8800GT, ima onaj pljosnati hladnjak koji ima mozda maksimalno 150g(tesko, ali mozda 200 grama), prvo su stavili malo veci vent da ta kartica prezivi nekako na taj isti hladnjak, a posle su svi stavljali svoja hladjenja proizvodjaci koja su bila neuporedivo bolja i masivnija.

Da li ti, ili bilo ko vidi neki prostor pored ove fabricke gromade od kulera sa 4-5 heatpipe-ova za "custom" hladjenje Fermi grafickih??? Covece ovo ko zna koliku gramazu ima, moze da hladi i procesore bez ikakve muke, zauzima dva slota, sem vodenog, vazdusno je jedino moguce ako im stave neko hladjenje od 3-4 slota, da li ce se to isplatiti proizvodjacima, i kupcima to je pitanje.

Jedan ventilator uperen u pajpove skida temp ovoj karti za 10 stepeni.
Uostalom, kad su proizvodjaci uspeli da ohlade onaj (onoliki) 4890X2 sa custom kulerima, sto ne bi mogli i ovaj...? Sigurno nece izgledati kao ova skalamerija.

Nazad
Vrh Dno