Šta je novo?

Digital na Z-5500

Đe si našao NF113? jel' činč-činč ili činč-bananica?

Evo ovde, i u pitanju je činč-činč.

Isto je i kod mene i to me jako nervira. Ja imam povezano i preko coax-a i analogno. I sad u zadnje vreme cak vise koristim analognu konekciju.
Sada sam trenutno namestio u audio creation modu setovanje koje mi odgovara i koristim analogno.
I moze da se namesti da bude i glasnije nego na digital-u, kao neki offset mu dodje ili nesto slicno..
I da, najbitnije, takodje mi se javlja distorzija preko digital-a na nekim pesmama, na digital-u mi forsira bas i na centralni nekim delom i onda logicno da to ne moze da istrpi toliko centralni.
Probao sam da poredim 192kbps mp3 i flac, istu pesmu. Nesto je bolje ali je distorzija i dalje prisutna ..I jedno resenje je da smanjim 80Hz skalu ..
I to se najbolje primeti tako sto povecas za ~50% te niske frekvencije i onda tek vidis koliko ima distorzije tad. Dok na analognom sav bas i ide u sub a ne centralni ..

Manje vise isto je i kod mene, najvise trpe centralni i bas, pa tako za muziku prebacim da ide analogna veza, a za filmove digitalna. Bas me interesuje da li ce nesto da se popravi kad montiram i kablove. . .

Na optici nisam primetio bilo kakve distorzije.

Probao jos odavno, i skoro mi je ista situacija kao preko coax, ako ne i gora. Mada je i taj kabl kupljen pre 5-6 godina, i ko zna kakvog je kvaliteta. . .

Kakav kabal da tražim za činč-činč vezu? Uzeo bih kabal "na metar" pa koji da tražim - mono, stereo, zvučnički, mikrofonski, oklopljeni, neoklopljeni, od koliko oma? Uzeću i neke bolje (pozlaćene) činčeve pa će mi drug to zalemiti.

Gde bi moglo u NS-u da se kup adapter sa toslinka na 3.5mm bananicu ubih se trazeci. Zovem u prodavnice vecinom kazu da to ne postoji ili nema

pozdrav.
odmah da kazem da blage veze nemam o zvuku.

upravo kupih x-fi extreme music.
cuo sam da je dobro povezati zvucnike na coax.

posto sad hocu da kupim taj coax kabl,zanima me da li je meni ovo potrebno:
koaksijalni digitalni kabl od 75 oma,koji na jednom kraju ima chinch,a na drugom kraju bananicu od 3.5mm ?

da li je to to?

jos jedna stvar,citao sam u ovoj temi da stalno spominjete bananicu koja je mono.
da li je veoma bitno to jel bananica mono ili stereo i koja je uopste razlika?

daljinu izmedju kontrolne jedinice Z-5500 i zvucne kartice mozete videti na ovoj slici,dakle razlika je svega oko 20-25cm.
http://img192.imageshack.us/img192/4481/dsc01681f.jpg

Ako imaš sa jedne strane samo jedan chinch, kakva je vajda od stereo bananice? :)

ne znam,zato te i pitam,posto rekoh da se oko zvuka veoma slabo razumem :(

dakle,da trazim ono sto sam rekao:
koaksijalni digitalni kabl od 75 oma,koji na jednom kraju ima chinch,a na drugom kraju mono bananicu od 3.5mm ?

?

Mozes i dva cinca na stereo bananicu ali u tom slucaju koristis cinc koji nije crveni (mada u principu danas stavljaju razne boje pa isprobaj i jedan i drugi da skontas koji je pravi) ;) Resenje je malo ruznije (visi ti cinc iza jedinice kontrolne) ali ćeš ga naći u bukvalno svakoj prodavnici dok ćeš ovo stereo morati sam da lemiš ili neko drugi za tebe!

X-Fi u Flexi Jacku ima SPDIF in i out, tako da ako koristis stereo bananicu mozes jedan cinc upotrebiti kao izlaz a drugi kao dig ulaz.

E ovako jedno pitanje: mrzelo me da listam celu temu ali me samo zanima posto imam z5500, preko kog ulaza ih je najbolje povezati? ja sam razmisljao da uzmem neku kartu koja ima digitalni opticki ulaz, pa me zanima da li da to uradim ili da ih kacim na neki drugi ulaz?

E ovako jedno pitanje: mrzelo me da listam celu temu ali me samo zanima posto imam z5500, preko kog ulaza ih je najbolje povezati? ja sam razmisljao da uzmem neku kartu koja ima digitalni opticki ulaz, pa me zanima da li da to uradim ili da ih kacim na neki drugi ulaz?

Naj laksi nacin za povezivanje ti je pomocu koaksijalnog (najjeftinije) ili preko optickog (Toslink-terminatori) kabla. U ova dva slucaja je u pitanju digitalni prenos signala izmedju racunara i zvucnika te neces imati ni smetnji. Naj cesce svi ovako povezujemo racunar-zvucnike.
No medjutim, ako si audiofilski zahtjevan i ako imas kvalitetniju karticu onda definitivno najkvalitetniji prenos ka Z-5500 sistemu je analogna veza! Jedan jos razlog ti je sto preko SPDF-a ne moze da se prenese HD zvuk (DTS HD ili Dolby HD) koji je fenomenalan na Blu-Ray diskovima.
Ja licno sam svoj Z-5500 spojio optickim kablom od 15-ak metara jer mi se onaj komandni modul nalazi pored TV-a a sto je podaleko od racunara.

Poslednja izmena:
pozdrav svima,

imam ove zvucnike i javio mi se jedan zanimljiv problemcic.
naime, nisam ih koristio par dana i sinoc su poceli da mi krce i suste kad stoje samo upaljeni a ne pustam nista, recimo dok menjam neku muziku oni dok nema nikakvog tona jednostavno suste, krce. Bas sam se zabrinuo. Problem je bio u kablu (onom podebelom) koji spaja woofer i njegovu stanicu (pod), njega sam malo ispomerao i sve je bilo u redu.
Sada radi sve kako treba, ali mene brine sta se to desilo, da ne dodje do ostecenja kabla, jer ako se osteti kako to zamenitit! inace kabl se najnormalnije nalazi iza namestaja, nije moglo da dodje do ostecenja ili tako nesto! jako mi je cudno.
pa ako neko ima nego objasnjenje bio bih mu veoma zahvalan da ga podeli samnom :)

No medjutim, ako si audiofilski zahtjevan i ako imas kvalitetniju karticu onda definitivno najkvalitetniji prenos ka Z-5500 sistemu je analogna veza!

Mozes da pojasnis ovo ??

Za HD zvuk trebaju kartice sa DolbyTrueHD ili DTS HDMaster sposobnoscu obrade, treba HDMI ili Xonar HDAV 1.3 za analogno. A ako neko ima HDAV u sistemu sigurno nece slusati HD zvuk na Z-5500 jer je DD&DTS max onog sto komplet moze da pruzi.

Ne mora da znaci, osecaj HD zvuka u odnosu na lossy zvuk se na z-5500 najvise oseti u prostornosti zvuka, tako da se i ja slazem da je slusanje preko analognih cinceva jedina prava stvar na Z-5500.

DTS ne moze max doci do izrazaja na Z-5500. Reprodukuje on, to zvuci lepo ali tek zablista na HiFi sistemu. Za HD zvuk da i ne pricamo. I dalje tvrdim da je Z-5500 odlican sistem za svoj rang ali isto kao sto AudioCD nije za mini linije ili plastik 2.1 komp sisteme vec mp3 zavrsava sav posao.

Slazem se, ali opet da podrzim vbjelic-a sto je rekao da je najbolji nacin povezivanja Z-5500 na analogne prikljucke zbog ogranicenosti SPDIF konekcije.

Ne pratis, analogno povezivanje je u prednosti ako si siguran da je DAC iz kartice bolji od DAC u Z-5500. Z-5500 ima DAC koji jeu rangu X-Fi kartica (povezivanje kartica poput STX na Z-5500 je u krajnju ruku smesno). Ko hoce analogno da pusti HD zvuk mora imati HDAV karticu, sve ostalo nije HD zvuk vec downsample. Tako napravljen softare i toliko. Opet, kupiti HDAV za 200e i povezati na Z-5500 od 300+e....

HD zvuk je precenjena stvar :d

cekajte, hocete da kazete da je bolji zvuk preko analognog kabla umesto DDL ili DTS preko COAX-a ili Optike ??

Poslednja izmena:
audio eksperti za 192khz zvuk / teorijski frekventni opseg do 88.000 Hz / preporucuju analogne cinch konekcije izmedju plejera i risivera / zato i bolji SACD/DVDa plejeri imaju analogni 5.1 ili 7.1 out /

ali, da bi slusali to sto ovde zovete HD zvuk vam nisu potrebne samo zvucne kartice /ili dacovi /i risiveri koji mogu da otputuju 192khz/24bit ,

vec i zvucnici koji mogu da reprodukuju zvuk od nekih 80-ak kHz.
tj. zvucnici sa super tweeterom .

a njihovo jurenje je skup sport.

/ da... nijedni kompjuterski zvucnici ne mogu ni pod razno preko nekih 23 khz /

Ma znamo za HD zvuk, normalno da to ne moze na Z ali me zanima ovaj deo oko analognih kablova, ispada da je na Logiju optikal i coax suvisan ?? Zato sto preko analognog daje bolji zvuk ??

Mislim da je na X fi Elite DAC bolji od Logijevog pa me ovo zanima ,)

Licno sumnjam u ovo ali bas me zanima da li sam godinama bio u zabludi

audio eksperti za 192khz zvuk / teorijski frekventni opseg do 88.000 Hz / preporucuju analogne cinch konekcije izmedju plejera i risivera /

Eh da kad si vec spomenuo, pa zasto onda citava halabuka oko COAX/OPTICAL zahebancije kad su na kraju ipak bolji analogni ?? Cemu digitalizacija ??

Poslednja izmena:
Ne pratis, analogno povezivanje je u prednosti ako si siguran da je DAC iz kartice bolji od DAC u Z-5500. Z-5500 ima DAC koji jeu rangu X-Fi kartica (povezivanje kartica poput STX na Z-5500 je u krajnju ruku smesno). Ko hoce analogno da pusti HD zvuk mora imati HDAV karticu, sve ostalo nije HD zvuk vec downsample. Tako napravljen softare i toliko. Opet, kupiti HDAV za 200e i povezati na Z-5500 od 300+e....

Da, da, ali pazi, poenta HD zvuka nije samo u njegovom frekventnom opsegu vec i u pakovanju po kanalima. Frekventan opseg i ne cini toliko savrsenost HD zvuka koliko njegovo detaljno pozicioniranje u prostoru. Slusao sam razliku izmdeju downsample-a na 1.5mbit i Mastera i razlika je ocigledna, mada ne toliko kod DTS zvuka, dok kod Dolby paketa razlika izmedju njegovih osnovnih 640kbit i TrueHD-a je dosta ociglednija. Naravno ova razlika se cuje cak i na Z-5500, jer kako kazem razlika nije samo stvar u frekventnom opsegu vec i u savrsenijem pozicioniranju. A to sto kazem za analogno, kazem zato sto SPDIF-om se sve to downsampluje na PC-u i posle taj isti zvuk dekoduje na Logitech-u tako da preko SPDIF-a nema razlike izmedju HD zvuka i njegovog core-a.

Eh da kad si vec spomenuo, pa zasto onda citava halabuka oko COAX/OPTICAL zahebancije kad su na kraju ipak bolji analogni ?? Cemu digitalizacija ??

Zasto? Zato sto te konekcije jesu dobre ali standardi ih ogranicavaju i sto se tice frekventnog opsega i sto se tice samog bitrate-a zvuka.

Zasto? Zato sto te konekcije jesu dobre ali standardi ih ogranicavaju i sto se tice frekventnog opsega i sto se tice samog bitrate-a zvuka.

Koji standardi ? Zar frekventni opseg nije veci kod optike ? logicno bi bilo .... osim ... mislim bas me zanima kad smo se vec dotakli ...

Prvo, dzaba zvucnik od 100kHz kad ljudkos uho retko kad cuje i 20kHz. To se uopste ne zamlacujte.
Drugo, razlika izmedju HD i "obicnog" surrounda nije u pozicioniranju vec u kolicini informacija koje stanu, detalujnost je veca, samim tim i realnost. Isto kao kod HD i SD slike, to ne znaci da ces na HD slici laske zaljuciti da je kamion sa leve strane ekrana nego da ces taj kamion detaljnije videti.
Posle DAC ide analogno tako da ako se koristi DAC iz X-Fi onda moraju analogni kablovi ili se koristi DAC u Z-5500 pa moze digitalno. DAC iz Z-5500 je vec max za taj sistem. Ponavljam da se analogno HD zvuk iz BD filam moze dobiti analogno jedino uz pomoc HDAV kartice.

Ovo za pozicioniranje zvuka se odnosilo na to sto sam i rekao. Veci bitrate znaci i vecu detaljnost zvuka, isto kao i kod slike, as tim sto odlicna kompresija moze dovesti da i na manjem bitrate-u razlika moze biti gotovo neprimetna izmedju mastera i obicnog core-a. Isto je i sa slikom. A sto se tice dekodinga HD materijala, ako neko ne veruje u HD zvuk na kompu moze uvek DTS HD ili TrueHD da prebaci u multichanel flac i ubaci ga u mkv container i time zadrzava max kvalitet zvuka. Tako isto moze i da se uporedi razlika izmedji core DTS i Dolby- ja i njihovih "punih kvalitet-a", prebacivanjem u Free codec i daljim uporedjivanjem.

@vkozmar
Pa pogledaj na netu standarde za DTS i Dolby sta pustaju preko SPDIF-a i shvatices ogranicenja...

Ako film ima DD ili DTS zvuk onda preko SPDIF nema gubitaka, to je to. HD zvuk ume zauzeti i preko 5GB prostora pa moze to u flac ali dodje zanimljivo kad imas sliku od 5 a onda i zvuk od 5GB :)

Ja sam se sad skroz pogubio u ovim vasim postovima. Aj sad za nas neuke, koju zvucnu najbolje da uzmem za taj tzv. "HD" zvuk, i da li da ih prikljucim analogno ili preko digitalnog?

Treba ti zvucna koja ima HDMI v1.3 jer samo preko nje ide taj high resolution DTS i Dolby zvuk, takodje mozes i preko nove generacije ATI 5800 serije koje imaju na sebi HDMI v1.3. Naravno za ovo ti treba AVR koji isto podrzava HDMI v1.3.... Medjutim...
To se sve odnosi na DRM i AACS zastite HDDVD i BluRay diskova pa je sa originala nemoguce pustiti DTS i Dolby zvukove visoke definicije jer ih softver na kompu downsampluje na njihov nizi kvalitet, tj. na 1.5 mbit za DTS i 640kbit za Dolby. Najlaksi nacin da zadrzis pun kvalitet DTS HD MA ili DTS HD HI RES i takodje DD+ i TrueHD-a je da ga konvertujes u multichanel flac zvuk i pustis preko analogne konekcije na zvucnike. Naravno da bi ovo odradio moras da izvuces zvuk sa bluray-a ili hddvd-a i da ga prebacis u flac, zatim da ga umuxujes u mkv ili m2ts kontejner da bi dobio fajl za pustanje.

@gvlada
Pa sta je to strasno, bolje da sam napravim mix filma odlicne kompresije od 10gb za sliku i 3gb za zvuk i tako znam da je video razlika izmedju originala i rip-a minimalna, dok razlika u zvuku ne postoji. :) Toliko o skupocenom standardu HDMI-a za pc...

Poslednja izmena:
Vrh Dno