HD zvuk ima 18-24M sto je skoro neverovatno koliko detalja tu moze stati i sta ocekujes da ih Z-5500 verno docara?
Koji je tvoj izvor zvuka pa tvrdis da analgono dobijas bolji zvuk? Koja zvucna (pa i HDAV) moze da parira THX AVR sa hardwerskom podrskom za sve moguce formate? Jedno je poslati bitstream i dati ext decoderu da odradi posao a drugo je da softwerski cpu obradjuje. Koji DAC ima zvucna na sebi da bi odradila konverziju iz dig u analogni signal pa poslala na pojacanje? Jedno je komponentni BluRay player koji mora ispostovati zadate standarde. Cena im pada ali i dalje ispod 300e ne mozes naci najjeftiniji koji vredi.
Sta ti hoces da dokazes? Da treba da kupis BD film koji kosta 2.5-3k din pa onda prebaciti u MKV (da znam da je MKV kontejner ali zapis unutra je uvek kompresovan u odnosu na original, moguce je ostaviti ga i bez kompresije ali koja je svrha) i koristiti koju zvucnu koja ima 8ch DAC koji vredi? Ko ima da kupuje filmove od 3k din zar nece imati novca za urejdaje koji ga zahtevaju
Nije tacno da je zapostavljen zvuk na PC. Jedino se kvalitet mora platiti, ako hoces dobar strereo ili surround zvuk imas resenja od zvucnih kartica do ext DAC. Sta je AVR nego ext DAC kome saljes zvuk preko HDMI (AMD HD5xxx ili Asus HDAV)? Oces stereo? Npr DACMagic a zvucne karte sposobne? Xonar STX, HDAV 1.3, EMU 1212, M-Audio2496 i sl.
Ovo te shvatam o kvalitetu zvuka, ali ja uopste ne govorim ovde sta je vrhunska zvucna, vec da je moguce pustanje HR zvuka na pc-u. Zapostavljen je zato sto kazem da svud je nabedjivanje da je HD zvuk izostavnljen jer su Dolby i DTS udarili blokadu svojih kodeka za pc uvodjenjem HDMI kao osnovni transport na pc-u. Ma nemoj, sta je bilo sa LPCM zvukom na BluRay diskovima u pocetku? Ma da njihova teorija da tako kompresovan zvuka zauzima mnogo mesta na disku, koji ionako nikad nisu puni. E to je bila prilika Dolby-ju i DTS-u da uleti na trziste i zabrani HD audio samo ako nemas para za ono sto oni forsiraju. Kao sto su i do sad mlatili pare za svakakve licence tako ce i za ovo.
O cemu ja pricam? BluRay se... trebalo bi da se kupi... ali moze i da se skine.... Kazem kad neko vec kupi ili skine 25-45GB zasto bi pravio MKV? Ako je da bi zaobisao zastitu i pustio 7.1 LPCM pa i dan danas BD playeri i HD4xxx daje 7.1 LPCM. Deo koji ne razumes je da "slabije" zvucne nemaju dovoljno dobre DAC u sebi kao i izlaze da bi pruzile HD zvuk u punoj snazi. Zato pominjem ext DAC tj AVR. Jos jednom MKV, mislio sam na klasicne MKV sa neta koji su 4.37-8GB (ima i onih od 10-16 pa i vise GB ali su neprakticni za rezanje). Video sam Transformerse 2 MKV od 42-3GB sa 7.1 flac ali pre bih BD verziju te velicine. Uporedjivao sam BD i MKV Transformersi i ako je 1920x1080 onda je rez naravno ista. Sto je veci MKV to je razlika manja. Razlike nisu nebo i zemlja ali se na dobrom tv primete a ogledaju se u bojama, ostrini slike, kontrastu i sl (kazem sitne su).
Sto se tice glavne price, filmovi su proizvod koji neko osmisli, stvori pa onda hoce da zaradi na njemu kao i kiselo mleko npr samo mleko ne moze da se torrentuje. Cemu sve ove zezancije oko HDMI, HDCP i sl? Pa zastita da bi uzeli novac. Zasto bi se neko mucio da bi nesto servirao besplatno. BluRay je pobedio HD-DVD zbog superiornije zastite ali su i njega..... jedino nema PS3 igri probijenih i SACD. Potrosacima to moze da smeta ali svako zeli da unovci ono sto stvori (ne bas svi ali retki su ti drugi).
I dalje tvrdim da puno uzivanje u HD zvuku moze da se postigne samo na HiFi opremi, isto vazi i za muziku. Sam PC moze biti izvor, ali ako se obrada radi na njemu mora biti kvalitetna zvucna ili DAC.
Sorry, ali kvalitetniji zvuk bice bitstream DD&DTS preko SPDIF nego analgono sa integruse, pa pustio i DTS HD Master.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari