Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nvidia-CEO talks about Fermi:

There is -- and the enthusiasm behind Fermi, our next generation GPU architecture, is just out of this world. I mean, it’s just way over the top. And the reason for that is this is because the first brand new architecture we have created in four years and instead of an incremental change to DX11, this is a fundamentally new architecture and the performance is fabulous.

We didn’t announce anything on graphics because it wasn’t graphics day. When we announce GeForce and Quadro, we are going to talk about the revolutionary graphics ideas that are designed into Fermi and so we are looking forward to do that in the near future.

And relative to the competition, the market has really spoken -- although it’s a fast chip, it’s not that fast and it is basically an RV770 with DX11. And I think that you could incrementally make changes for a number of years but certainly not forever and we are going to really change the marketplace going forward with Fermi and so that’s our focus and we are trying to get it shipped as soon as possible. The demand is really, really strong for it and we will tell you about all the great graphics features when we launch.

Next year is going to be an interesting first quarter because in fact, we will need more wafers than ever in Q1. And the reason for that is because -- and I mean more 40-nanometer wafers than ever in Q1 because we are ramping -- we are obviously fully ramping Fermi for three different product lines, GeForce, Quadro, and Tesla.

http://www.planet3dnow.de/cgi-bin/newspub/viewnews.cgi?category=1&id=1257583940

http://translate.google.com/transla...ews.php?news=3290&sl=de&tl=en&history_state0=

Znaci nista od Fermi-ja ove godine, izlazi Q1 2010.

Poslednja izmena:
EH Nista ostaje nam da cekamo i ovako nema nekih igara koju ne moze 8800gt da potera i to lagano:d

Da, već ranije je najavljivano "da se nadaju da će demonstrirati prototip na CES-u", u praksi to znači da će teško karta izaći pre februara ili imati availability pre marta. A i to je u idealnom slučaju, vagajući samo praksu dostupnosti na osnovu pređašnjih najava.

Tužno vreme za ljubitelje Nvidije. Recimo, ja sada planiram apgrejd, želim uzeti sebi nešto bombastično, i nema šanse da idem ispod Radeon HD 5850. Došlo crveno doba :)

Nisto od naslova ove godine jednostavno nije vredno apgrejda, ili radi zadovoljavajuce na G80.
No, kada bih sada sastavljao masinu za gay-ming uzeo bih nekog ATI serije 58xx

Fora je i što u principu nema ni najave ničeg realno-upotrebljivije bržeg u narednih godinu dana za potrebe nekog igrača. Što se platformi tiče, Core i5 je tu, izaći će Core i3 koji je slabiji i Core i9 koji realno za igrače ne nudi ništa više nego Core i5, a u ovo doba sledeće godine će verovatno izaći samo 32-nm revizije sadašnje Core i5 ponude, brže na difoltu 100-200 MHz. Što se grafičkih tiče, AMD će da čeka još godinu dana sigurno, a Nvidia šta će da izbaci - mislim da to više nikome nije jasno, ali da je sigurno da ma šta izbacila to neće biti toliko pristupačno da može da ugrozi ono što već sada ima da se kupi. Drugim rečima, za nešto "normalnije" derivate Fermija ćemo se načekati...Sve u svemu, ništa se specijalno neće izgubiti ako se neko apgrejduje već sada, bez obzira što u ovom trenutku nema baš previše zahtevnih igara. No, neko bi mogao da primeti da ima itekako solidnih naslova, što trenutno, što najavljenih za prvu polovinu naredne godine.

Kako nema, ima crysis 2 :rupa:,:D...

Da, da... Crysis2 samo sto nije...

Uff, Mafia 2, kad ce bre vishe... Mada ni za nju nece trebati neshto jaka karta, bar po najavama.

Uff, Mafia 2, kad ce bre vishe... Mada ni za nju nece trebati neshto jaka karta, bar po najavama.

Pa da bas to, ne znam tacno kako ce biti sa Crysis 2 ali sigurno on nece do 2010 u Q4 ako se uopste bude i pravio,a ove rage,mafia 2,avp,max payne 3, ocekujem da ce raditi na 8800gt bez problema tako da nemam potrebu za neku zurbu pa cu zato pricekati taj cuveni fermi:D

Poslednja izmena:
Reče jedan čovek pre mesec dana da ga aktuelni duel podseća na situaciju od pre nekoliko godina (G80 vs R600) pa ga mnogi ispljuvaše. Izgleda da će se istorija ponoviti makar što se tiče termina lansiranja. Još ako se ponovi istorija i što se tiče performansi...

Hehe, a po tebi je dovoljno da se poklopi termin lansiranja i istorija se ponovila? :)

Da bi se istorija ponovila potrebno bi bilo da Fermi bude solidno sporiji od 5870;)

I za R600 su najavljivali revoluciju pa svi znamo šta se desilo.
Kako je krenulo, sa ciglom umotanom u plastiku, demonstracijom koja je navodno radila na engineering sample-u, pljuvanjem po DX11, pričama kako će mi antivirus raditi 5x brže sa Fermijem... ništa me ne bi iznenadilo.

G80 rulesz......Nema potrebe za zurbom....

Izuzetno je mala sansa da se ponovi situacija iz 2006/2007. godine, pa da Fermi bude sporiji od Cypressa. Ipak, biti brzi nije dovoljno za trzisni uspeh, a pogotovo za zdravo poslovanje kompanije. Licno mislim da ce Fermi biti maksimalno 30-40% brzi.

Vidim da se dosta ljudi frlja cenama... kostace 500, 600. Realno, ne znamo koliko ce kostati, jer ce njegova cena morati da bude onolika koliko je procentualno brzi od Radeona 5870, ili ga nece prodavati. Realno je da cena 5870 u trenutku predstavljanja Fermija padne na cca. 250e, tj. onoliko koliko je kostala 4870 kada se pojavila, a da AMD i dalje zaradjuje. Ako neki GeForce GTX 360 bude brzi od Radeona 5870, NVidia je na konju. U suprotnom, AMD ce diktirati cenu najjaceg GeForce-a.

Uzgred, ne treba smetnuti sa uma ni cinjenicu da su svi DX11 naslovi koji se cekaju razvijani na Radeonima, sto ce verovatno doneti daleko bolju optimizaciju engina za tu "komplikovaniju" arhitekturu.

Poslednja izmena:
Da zna se ko je n1 i trenutno je ati :D, za neko vreme bice nvidia.... a dx11 vs phyzix, da vidimo prvo sve buduce igre podrzavace dx11, a phyzix izgleda vec udara o plafon, jer cak i za ne tako posebnog betmena treba 9800gt, i sta za nesto duplo bolje trebace nesto tipa performanci gtx285, jedino ta nova arhitektura u koju se kunu kao u boga mozda i pogura stvari malo dalje , a dok se ona pojavi i igre koje je podrzavaju, sve ce to dugo da se razvlaci...Tako da sta to toliko vredi cekati ?(odnosi se na ljude koje karte koriste samo za igre) i vi isti koji je budete docekali nemoj slucajno da bude ati spusti cene (recimo5850-165eura, 5870-250eura?) i onda ce da kazete "a pa dobro sta taj phyzix i nvidia, ma nema to veze uzecu ja ovo pristupacnije", ja necu da budem licemeran uzecu odmah sad 5850, pa ako nvidia stvarno bude imala nesto interesantnije preci cu na to.

Samo napred, pazari ti odma. Mudri ce sacekati da se pojavi i Fermi pa imati priliku da biraju tj. uzeti makar i ATi ali jeftiniji. A ti ces prodati tu karticu za smesne pare a koristio si je svega 2 meseca.

Aham, znaci zbog 15-20e se isplati cekati 2 meseca, mozda se nekome ko nema vremena za igranje i isplati, a ta prica da ce 5xxx serija da ode u nizi cenovni rang kad izadje fermi sumnjam da drzi vodu, fermi ce biti brzi i dosta skuplji, po mojoj proceni. Fermija treba da cekaju oni koji se bave renderingom i to pod uslovom da se pojave gpu renderi ubrzo (u 1H 2010).

EH Nista ostaje nam da cekamo i ovako nema nekih igara koju ne moze 8800gt da potera i to lagano:d

Moze lagano u 17 fps avg.:) , a te price da je dovoljan 8800gt batalite, za 1920x1080x4aa ili 2xaa za neke stvari nije dovoljan ni 5850/5870.

Poslednja izmena:
Samo napred, pazari ti odma. Mudri ce sacekati da se pojavi i Fermi pa imati priliku da biraju tj. uzeti makar i ATi ali jeftiniji. A ti ces prodati tu karticu za smesne pare a koristio si je svega 2 meseca.

Da, sutra uplacujem:banana:, koristio sam je cetiri meseca;), a kada ce to ati da bude toliko jeftiniji?:trust: tamo sredinom 2010., i sta da cekam...mudrosti li..., a uostalom moja stvar.

...a uostalom moja stvar.[/QUOTE je napisao(la):
Tako je. Nemoj nikom da se pravdas.
Uostalom uvek ces moci da je prodas, dodas love i kupis ono sto zelis (Fermi).

Da li moze iko, na ovom forumu, ili bilo kojem drugom, da tvrdi da ce "FERMI" biti to za sta se predstavlja posle svega sto je Nvidia uradila u poslednje vreme???Mozda neki ljudi imaju neke informacije koje ni sama Nvidia NEMA???(nema zvanicnih informacija, ni kada ce se pojaviti,a ni specifikacija koje su tacne ,sve su to nagadjanja)
Ne leti se avionom koji ne postoji!!!(osim u snovima)Nvidia vec dugo sanja, sto se iz bliske proslosti moze lako zakljuciti.
@Rapture
Kupicu i ja nesto od 58xx serije,pa ako "FERMI" bude toliko bolji i isplativiji svi cemo preci na "FERMI"!!!

P.S. "FERMI"-je pod znacima navoda i velikim slovima jer NE POSTOJI

:wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave::wave:

Pa sad, navodno se čeka A3 revizija koja bi kao trebala biti konačna. Barem su priče takve. Kartu niko vidio nije, osim ako ne računamo onu ciglu kojom je Jensen mahao :).

Ako je "cigla" bila A2,onda nisu mnogo napredovali!!!

Jel ovo tema u "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije" ? Ne znam zasto ovde smarate o kupovini kartica ? U fazonu idem sutra da kupim ATi ? Sta mene ili nekog ovde boli k... sto ce neko da kupi karticu, kad to nema veze sa temom.

Nije da se teram, al pike ti si prvi "mudrovao", odnosno smarao, e pa kad te boli(doticna stvar), sto si se pravio pametan, i sad sam sebi ne valjas...

Da, sutra uplacujem:banana:, koristio sam je cetiri meseca;), a kada ce to ati da bude toliko jeftiniji?:trust: tamo sredinom 2010., i sta da cekam...mudrosti li..., a uostalom moja stvar.

A ako sacekas jos malo posle fermija dok izadju sledece generacije, koliko ce tek tad biti jeftinije eee :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno