Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nvidia and its partners believe that Fermi should destroy Radeon HD 5870 and HD 5850 sales, but this is only after it starts shipping. Not to mention, this strongly depends on the supply quantities that Nvidia can deliver. Until then, ATI will be making quite a lot of money on its 58x0 and 57x0 series.

Ne vidim ovde nista "potplaceno"...? :) Mislis da nV i njeni partneri ne veruju u Fermi i njegov kvalitet/prodaju ili sta vetj...
Ovakvi sajtovi jesu pajaci po obicaju, ali je samo jedan sampion u tome:d

Ne verujem da je potplacen, ali su mu izgleda dali malo bolji tretman prethodnih dana, pa je pristrasan... I ja sam primetio da mu clanci imaju malo drugaciji prizvuk, tj nekako birane reci...

To jedino moze da uradi neki derivat fermija po razumno pristupacnoj ceni, a to je vec veliko pitanje, a onda, jeli ati spusti cene i opet u krug:p.

Upravo to. Jedina sansa da nesto 'destroy' je da bude dosta bolje po razumnoj ceni. Ili oni misle da ce ati ostaviti ove cene. Pa jedini razlog zasto su takve je kasnjenje fermija. S obzirom na velicinu cipa, cisto sumnjam da ce moci parirati atiju sa cenama. Ati nije skoro nista ulozio u research a uzevsi za primer 4800 seriju, oni bi zaradjivali dosta i da su 5870 zacenili na 299$. Za ovaj period kada nvidia nema odgovora, bukvalno ce proci vreme prvobitne cene i za pola godine, za ocekivati je da 5870 zaradjuje pare i sa cenom od 200$. Takodje, mogli ste videti da je u najavi 5900 serija, tako da ako fermi bude 40% brzi, ta serija bi mogla da kreira situaciju slicnu onoj sa proslom generacijom gde je 4870 20-30% sporiji od nvidia top karte. Opet ce na kraju biti koliko para - toliko muzike, niko nece nista dzaba da deli :)

Mozda koristi TV-out? Skoro je bila neka tema gde se neki lik "slogirao" koliko mu je losija slika nakon sto je presao na nevidiju.
I da, posto ce to neko pitati, bila je neka novija kartica, tipa 8800 ili sl...

Malo sam vazdigao nvidia fanboyeve :)
Mislio sam upravo na XFX 9800GT i sugav video overlay (taman i pojacane boje),
ali ako jos imaju i ovako lep tv-out. Nista od nV ni ovog puta ::wave:

Malo sam vazdigao nvidia fanboyeve :)
Mislio sam upravo na XFX 9800GT i sugav video overlay (taman i pojacane boje),
ali ako jos imaju i ovako lep tv-out. Nista od nV ni ovog puta ::wave:

neznam o cemu ti, inace overlay je istorija odavno i od Windows 7 nije vise podrzan...

neznam o cemu ti, inace overlay je istorija odavno i od Windows 7 nije vise podrzan...

sad se setih... :) offtopic - pre par godina sam pitao na benchu da li neko zna da mi objasni: WTF is overlay - tj. kako funkcionise? :D link (mada je vec tada bio uveliko obsolete na nekim drugim platformama ;))

Poslednja izmena:
offtopic...
Overlay je blok video memorije koji predstavlja sliku u drugacijoj rezoluciji od desktopa. Desktop iscrta povrsinu u nekoj karakteristicnoj boji (key color) npr R:0 G:0 B:15, a video chip prakticno busi rupu u video signalu i ubacuje sadrzaj overlay buffera umesto karakteristicne boje. Od podrzanih transformacija slike u overlay bufferu najcesci su kolor korekcija i linerani fitering. Video chipu koji ubacuje overlay u video signal se prosledi koordinate pravougaonong podrucja u video signalu, key color i buffer gde se slika nalazi, a on sam odradi busenje video signala.

Sa pojavom kompozitnih desktopa overlay gubi smisao pa se stoga i izbacuje iz upotrebe. Jedna od zgodnih mogucnosti sa overlayom je "full screen video", tj da se sadrzaj overlaya baca na TV out.

Znaci nema u prodaji pre aprila. Ako se gpgpu trziste ne pokaze spremno i ne prihvati tesla kartice kako oni zamisljaju, slabo sta ce moci zaraditi. Jer za pola godine, 5850 ce moci ici po mainstream ceni i opet ce amd praviti zaradu...

edit: uopste ne mora da znaci da vuku bilo kakve poteze, mozda je to najbrze i najbolje sto mogu...

Poslednja izmena:
Znaci nema u prodaji pre aprila. Ako se gpgpu trziste ne pokaze spremno i ne prihvati tesla kartice kako oni zamisljaju, slabo sta ce moci zaraditi. Jer za pola godine, 5850 ce moci ici po mainstream ceni i opet ce amd praviti zaradu...

edit: uopste ne mora da znaci da vuku bilo kakve poteze, mozda je to najbrze i najbolje sto mogu...

ne nam razloga da GT300 bude u prodaju a da mainstream bude problematican, vec se radi o menadjmentu (idotima zaduzeni za takve odluke)

Nije tacno. Mainstream mora napredovati kako bi yield bio odlican. Ne mogu koristiti yield top chipseta i iskljucivati mu delove :)
Moraju obezbediti da imaju prilicnu zaradu posto je na mainstream-u ona manje ali se to nadomesti kolicinom. Medjutim, ako nemas dovoljne kolicine (yield) onda nista od toga...

Nije tacno. Mainstream mora napredovati kako bi yield bio odlican. Ne mogu koristiti yield top chipseta i iskljucivati mu delove :)
Moraju obezbediti da imaju prilicnu zaradu posto je na mainstream-u ona manje ali se to nadomesti kolicinom. Medjutim, ako nemas dovoljne kolicine (yield) onda nista od toga...

pa gledaj uvej je yeald na manjoj povrsini visestruko bolji, sto se tice zarade to stoji, i znam razlog zasto forsiraju top model uvek... ali trenutno je ATI skoro paralelno izbacio i mainstream a NV kasni i to poprilicno da bi se zezala sa trzistem i odgadjala slabije modele .... jer koliko je i zarada vazna toliko i udeo na trzistu pa makar nemao zarade...

offtopic...
Overlay je blok video memorije koji predstavlja sliku u drugacijoj rezoluciji od desktopa. Desktop iscrta povrsinu u nekoj karakteristicnoj boji (key color) npr R:0 G:0 B:15, a video chip prakticno busi rupu u video signalu i ubacuje sadrzaj overlay buffera umesto karakteristicne boje. Od podrzanih transformacija slike u overlay bufferu najcesci su kolor korekcija i linerani fitering. Video chipu koji ubacuje overlay u video signal se prosledi koordinate pravougaonong podrucja u video signalu, key color i buffer gde se slika nalazi, a on sam odradi busenje video signala.

dakle isto sto je radio i Cooper u Amigi ;) ... doduse on je mogao svaki HBI da promeni rezoluciju, bpp, adresu... ali ne i u toku same linije. Hvala yooyo! :wave:

Ne nije isto... Overlay se koristio u situaciji da video signal prolazi kroz vise uredjaja. Izvor video signala postavi key color a neki od uredjaja u lancu umesto key color-a ubaci nesto svoje. Tako su nekada radili prvi 3d akceleratori... koristili su key color da bi ubacili 3d u prozor. Kasnije su ti uredjaji spojeni u jednu karticu i imaju zajednicku memoriju, ali je princip rada ostao isti.

Evo ti mali test... Posti neki film u player (pod uslovom da ti sistem podrzava overlay), startuj photoshop i nacrtaj nesto sa key-color bojom. Ako sliku iz photoshopa prevuces preko podrucja ge de nalazi video, umesto key-color boje videces film.

pa gledaj uvej je yeald na manjoj povrsini visestruko bolji, sto se tice zarade to stoji, i znam razlog zasto forsiraju top model uvek... ali trenutno je ATI skoro paralelno izbacio i mainstream a NV kasni i to poprilicno da bi se zezala sa trzistem i odgadjala slabije modele .... jer koliko je i zarada vazna toliko i udeo na trzistu pa makar nemao zarade...

Naravno da je yield veci ali to ne znaci da je zadovoljavajuci ;)
Ati je izbacio jer ima dobar yield (relativno) pa opet nema dovoljno da zasiti trziste. Opet ti kazem, ne mora znaciti da je to njihova odluka odnosno odlazu jer ne mogu drugacije. Ako ce fermi biti predstavljen u januaru onda je sasvim logicno da mainstream bude u martu. Mislim da sam ti negde ranije objasnio zasto se top model 'forsira'. To nije forsiranje nego se od toga polazi i od toga zavisi udeo na trzistu iliti reklama za slabije modele.

Ne nije isto... Overlay se koristio u situaciji da video signal prolazi kroz vise uredjaja. Izvor video signala postavi key color a neki od uredjaja u lancu umesto key color-a ubaci nesto svoje. Tako su nekada radili prvi 3d akceleratori... koristili su key color da bi ubacili 3d u prozor. Kasnije su ti uredjaji spojeni u jednu karticu i imaju zajednicku memoriju, ali je princip rada ostao isti.

aha, znaci moze da se ubaci u sustini i "analogni signal" (kao u slucaju prvog voodoo-a koji se povezivao VGA kablom na graficku)?

dakle sam "host" kartica na mestu overlay-a colora ubacuje *signal* drugog uredjaja. right? (host ne cita memoriju drugog uredjaja vec preuzima analogni signal?)

EDIT: sad sam pogledao ponovo tekst na wikipediji posle 2 godine i sad napokon pise nesto smisleno o Overlay-u :) http://en.wikipedia.org/wiki/Video_overlay a postoji i kompletno novi tekst http://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_overlay :)

Poslednja izmena:

Do potpunog prelaska na Win7 ima jos vremena...XP obavlja 99,9% poslova.
Ja koristim Leadtekov TV tuner koji bez overlaya izgleda uzasno.
Kad god izadje novi drajver za graficku i kada potvrde da "video overlay is broken"
slika je znatno losija. Ne znam cemu cudjenje..

Jen-Hsun Huang: "Nvidia is a Software Company"

Chilean website CHW have published an intriguing interview of Jen-Hsun Huang, CEO of Nvidia. Mr. Huang's first lines in the interview are "Well, Nvidia is a software company". JHH argues that Nvidia are much like Apple, in the way they are software companies making money by selling hardware.

He goes on to talk about the evolution of GPUs, Nvidia's chipset business, Tegra, and more. JHH confirms that Nvidia is indeed exiting the chipset business for Intel 5 series chipsets, but will continue to sell chipsets for the previous generation FSB based CPUs.

Yes, JHH does talk about Fermi, and the reason why Fermi is largely targeted towards the Workstation customers is not just future promise, but also present fact. Though gaming GPUs make up more than 2/3rd of Nvidia sales, the high margin Quadro products bring in 2/3rd of Nvidia's profit.

Couple this with the massive potential in HPC based Tesla products, and we have a clear picture as to why Nvidia's Fermi brings about major improvements in computing rather than gaming.

However, in the most interesting part of the interview, JHH insists the new graphics capabilities of Fermi have not been revealed yet. Fermi was announced at GTC - which is a parallel computing event rather than a gaming one - which is why the demonstration focused on the computing aspects of Fermi. It is possible, as JHH puts it, that there are a lot of "other exciting secrets" about Fermi that will be revealed later. There was no talk of release dates, however.

We will keep a keen eye out for these new features, now that JHH has our eyes raised.

Finally, JHH feels the upcoming Lucid Hydra 200 "sounds like a terrible idea". If Lucid live up to their promise, Hydra is capable of making both SLI and Crossfire obsolete. We are less than a week away from Hydra 200's launch, something for look forward too.

Ceo intervju na: http://www.chw.net/2009/10/chw-entrevista-a-jen-hsun-huang/2/#

E sto je intervju, nista novo...

Totalna shumelta, prvo onaj fiasko sa laznom karticom a sad tisina.

Ne mirise na dobro. :S:

Nadam se da je tako :).

Finally, JHH feels the upcoming Lucid Hydra 200 "sounds like a terrible idea". If Lucid live up to their promise, Hydra is capable of making both SLI and Crossfire obsolete. We are less than a week away from Hydra 200's launch, something for look forward too.

Nije mogao da izdrzi a da ne zapljune po nekom od konkurenata. Da je po njegovom svi bi vrteli nVidija kartice i na njima nVidija software (OS, programe, igre). Covek je veci pacenik od Hectora Ruiza (ako je to uopste moguce).

evo ihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh:d:D:d:D

uh 360gtx 300 dolara ,e tu bi mogo da pazarim:d:D

GTX360 will be equal to GTX295 (That means that the GTX360 will be faster than the HD5870)
GTX380 will be 30% faster than the GTX295

,a jos i da je ovo istina,a vrlo je moguce:D

nvidiagt300.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_graphics_processing_units source:D:D

Poslednja izmena od urednika:
vidiš fatamorganu :).
Po čemu se ta tabela razlikuje od onoga što do sada znamo?

Vec su na wiki malo izmenili tabelu. :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno