Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam otišao do Balkanske 7 da testiram te revolucionarne nVidia 3D đozluke. Očekivao sam Residnet Evil 5 ali me je dočekao Crysis. Naočare izgledaju dobro, udobrne su a mogu i da ih nosim preko svojih za dioptriju.
Međutim moja ukupna ocena o ovim naočarima je 2 na skali od 1 do 5. Evo i zašto. 3D efekat u Crysisu postoji ali je daleko od prirodnog. Umesto da imaš utisak da se šetaš po pravoj 3D šumi, izgleda kao da se sve ispred tebe iscrtava na nekoliko providnih folija poređanih jednih iza drugih. Meniji su u ravni najbliže posmatraču, malo iza njega je lišće i drveće u neposrednoj blizini i sve iole dalje izgleda kao da je u jedno dve ravni. Dim koji se povremeno pojavi kada ti Korejanci ubogalje džip deluje nekako neprirodno i samo smeta umesto da pojačava atmosferu. Objekti u daljini (udaljene palme npr) su nejasne i dupliraju se.
Verujem da je u RE5 bolje jer ovo što sam video danas je poprilično razočarenje.

Takodje sam bio danas, ali u Crysis-u definitivno izgleda mrsavo, na momente mi je maltene izgledalo kao da igram bez nocara na obicnom monitoru, a takodje je slabije iskustvo bilo i sa drugim pucacinama koje sam probao (UT3, FC2 u BH) sa eventualnim izuzetkom pokojih elemenata u igri.
Ono sto sam jos vise ubedjen je da FPS jednostavno ne lezi 3D-u, najbolji efekat je u igrama iz treceg lica. Steta sto nisu stavili Laru ili Betmena, za to vec provereno bolesno izgleda.

Pitanje je da li su "eksperti" koji rade demonstraciju 3D visiona namestili efekat:

3d-vision-control-panel.jpg

Kod mene ovaj slajder za Depth stoji na polovini, a kod njih je u najboljem sluchaju na Default...

Bio je Default iz drivera, mada sam u igri preko tockica na onom malom risivceru (ili kako god da se zove) namesto na tri crtice od minimuma. Vise podesavanje je imalo posledicu da bliski objekti pocinju da se dupliraju. Mada ovo govorim samo za Crysis.

Poslednja izmena:
Treba da demonstriraju COD4, on zaista odlichno izgleda u 3D. Batman nije losh, mada je NFS Shift bolji po meni (pogled iz kabine). H.A.W.X. izgleda ultra dobro poshto kada gledash iz kamere iza aviona izgleda kao da je on izleteo iz ekrana :)

Probaj Laru, e to vec super izgleda, jos mene Tomb Raider ni ne zanima kao igra, niti sam pre toga odigrao neki deo. :D

Kad ce nVidijini Direct X 11 derivati u prodaju? Kod nas ?

Ej, ali kapiram da ce biti jaca od AMD-ovki pa bar jedno 30-40 % (sirova snaga). I skuplja jedno 20 %. To su moja predvidjanja.

Slabo predvidjas :) Ako bude 40% bolja, bice isto toliko i skuplja.

Kostace ~600-700$ ali nece zahtevati maticnu plocu. Imace i integrisan LAN kontroler na sebi, da moze da pusta filmove sa network storage-a, i nece zahtevati besno napajanje jer ce se prikljucivati direkt na 220-230V dvosmernu struju, a kutija u kojoj je kupis ce biti aluminijumsko kuciste sa vodenim hladjenjem i samim tim ce sacuvati jedno brazilsko drvo od kojeg bi inace bila napravljena fensi kartonska kutija sa likom neke vestice kojoj oci isijavaju plavi dim.

Poslednja izmena:
Nema teorije. Uvek se najvise prodaje srednji i nizi segment. Top chip ima vrlo mali udeo u trzistu.

Nek izadje kad hoce ali hocemo da bude zver. :D

Nema teorije. Uvek se najvise prodaje srednji i nizi segment. Top chip ima vrlo mali udeo u trzistu.

To stoji. Ali fora je u tome sto ljudi u svetu toliko zele nVidia killer karticu i ako se ispostavi da Fermi bude takva, ne bi me zacudilo da probije neke rekorde po prodavanosti, uprkos krizi. Naravno, mislim na rekorde u high-end segmentu.

Tacno je da top kartice imaju mali udeo u trzistu, ali su najskuplje, tako da se i na njima dosta zaradjuje. Plus su vazne jer od njih zavisi kakvi ce derivati biti. Ako je high-end los, performance, mainstream i dual-GPU kartice ne mogu biti dobre.

Ne znam sta da ti kazem... Koliko pratim trendove, ne vidim da ljudi zeljno iscekuju fermi. Fermi je prilicno velik chip a samim tim i skup, plus sto je ulozeno dosta u R&D. Ako ne bude po planu, nvidia nece moci vise da zivi na racun stare slave. Silni marketing, ulaganje u physx, cuda, research... sve to crpi rezerve koje se ubrzo moraju napuniti.
Nekoliko partnera otkazalo gtx275 i gtx285:
http://www.fudzilla.com/content/view/15919/1/
Ne secam se kada su zadnji put otkazivane serije pre pojave novih...

Znam da je u zizi intresovanja samo 3d segment, ali sam vec dugooooo vremena
na ATI kartama samo zbog boljeg 2d-a, da li neko zna da li ce biti poboljsan 2d prikaz
na GT300.

Poslednja izmena:
na ATI kartama samo zbog boljeg 2d-a, da li neko zna da li ce biti poboljsan 2d prikaz
na GT300.

El ovo neki stari post? Zvuci kao da je iz 2002 godine :D
2D prikaz je odavno isti koliko ja znam i ne primecujem nikakvu razliku generacijama unazad :trust:

El ovo neki stari post? Zvuci kao da je iz 2002 godine :D
2D prikaz je odavno isti koliko ja znam i ne primecujem nikakvu razliku generacijama unazad :trust:

Ja obicno te likove pitam da mi nadju softver sa kojim mogu da pokazu (dokazu) da je prikaz u 2D kod ATI-ja bolji od Nevidije. Sve ostalo je mlacenje prazne slame.

na GT300.

ako si presao sa neke TNT grafike na neku 48xx onda te potpuno razumem. U suprotnom pricas nebuloze.

Mozda koristi TV-out? Skoro je bila neka tema gde se neki lik "slogirao" koliko mu je losija slika nakon sto je presao na nevidiju.
I da, posto ce to neko pitati, bila je neka novija kartica, tipa 8800 ili sl...

Poslednja izmena:
Izgleda da je Fudzila prvi sajt u najnovijem nVidijinom programu: "The way it is meant to be reported!": http://www.fudzilla.com/content/view/15955/1/
Zadivljuju me birani izrazi: "Nvidia partners order huge quantities of Fermi chips!", "...Fermi should destroy Radeon HD 5870 and HD 5850 sales..."
Sa druge strane, možda su Fudo i Charli ko onaj Srpski i Hrvatski prosjak iz vica!:d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno